Dodaj do ulubionych

Włochy wynajem samochodu

19.02.25, 11:57
Do tej pory jeszcze nie korzystałem w tym kraju. Region Sardynia/Sycylia. Podróż samolotem czyli odbiór i odstawienie samochodu na lotnisku. Czy szukać/rezerwować przez zbiorcze wyszukiwarki agregujące oferty z rożnych wypożyczalni, czy też szukać lokalnych wypożyczalni i dogadywać się na podstawienie auta na lotnisko? Jak ze standardowym ubezpieczenie, czy wystarczy? Kaucja to też standard? Jakieś inne rzeczy o których warto wiedzieć?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 12:38
      Full casco to konieczność we wloszech.
      Reszta już nie ważna. Ja się dogadywałem z lokalnymi bo różnica w cenie była spora, ale full casco kosztuje zwykle więcej niż wynajem
      • engine8t Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 20:43
        trypel napisał:

> Full casco to konieczność we wloszech.
        > Reszta już nie ważna. Ja się dogadywałem z lokalnymi bo różnica w cenie była sp
        > ora, ale full casco kosztuje zwykle więcej niż wynajem
        >

Karty kredytowe nie pokrywaja dodatkowych ubezpieczen aut wynajmownych?

Visa np pokrywa darmowo wszelkie uszkodzenia wynajmowanego auta na okres wynajmu do 30 dni ale dziala jako "secondary" tzn najpierw sprawdzaja czy Twoje ubezpieczenie na wlasne auta tego nie pokrywa ( bo wszystkie karty pokrywaj wynajem we wlasnym kraju a niektore rowniez za granica) i dopiero wtedy placa.
        I do tego maja jakies tam restrykcje a wiec to jest OK ale sa lepsze opcje.

Ale np Amex ma ubezpieczenie platne ($20 za kazdy wynajem do 42 dni) ktore automatycznie sie wlacza jak uzyjesz karty do wynajmu (a wiec trtzeb uwazac jak sie nie chce tego uzywac) i pokrywa wszystko (nawet kradziez auta) jako primary czyli nie interesuej ich nikt inny i wszytko biora na siebie .
        Warunek aby KK pokrywaly to uzywac tej karty do wynajmu i "decline" wszytkich ubezpieczen dodatkowych proponowanych przez firme wynajmujaca.
        • trypel Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 21:01
          Już chyba wiele razy pisaliśmy ze system twoich ubezpieczen jest inny niż naszych.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 21:04
          U nas działa to tak, że zawsze masz pełne ubezpieczenie wliczone w wynajem auta w cenie wynajmu. Ale zawsze jest udział własny, np. 5k. Czyli jak wykasujesz auto to płacisz max te 5k. I możesz dodatkowo dopłacić całkiem sporo za zniesienie tego udziału własnego. Te lepsze karty kredytowe mają opcję pokrycia tego udziału własnego, wystarczy że nią płaciłeś.
          • engine8t Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 22:12
            duze_a_male_d_duze_m napisał:

> U nas działa to tak, że zawsze masz pełne ubezpieczenie wliczone w wynajem auta
            > w cenie wynajmu. Ale zawsze jest udział własny, np. 5k. Czyli jak wykasujesz a
            > uto to płacisz max te 5k. I możesz dodatkowo dopłacić całkiem sporo za zniesien
            > ie tego udziału własnego. Te lepsze karty kredytowe mają opcję pokrycia tego ud
            > ziału własnego, wystarczy że nią płaciłeś.
            >
            A wiec jest i u Was i tylko trzeba miec "lepsza" KK?
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Włochy wynajem samochodu 20.02.25, 03:10
              Tak, pakiety wszelakich ubezpieczeń są z kartami z wyższej półki, za które masz jakąś tam opłatę roczną (której możesz nie płacić, jak zrobisz jakiś tam obrót na karcie).
        • waga170 Re: Włochy wynajem samochodu 12.10.25, 18:14
          engine8t napisał:

> Karty kredytowe nie pokrywaja dodatkowych ubezpieczen aut wynajmownych?
          >
          > Visa np pokrywa darmowo wszelkie uszkodzenia wynajmowanego auta na okres wynajm
          > u do 30 dni ale dziala jako "secondary" tzn najpierw sprawdzaja czy Twoje ubezp
          > ieczenie na wlasne auta tego nie pokrywa ( bo wszystkie karty pokrywaj wynajem
          > we wlasnym kraju a niektore rowniez za granica) i dopiero wtedy placa.
          > I do tego maja jakies tam restrykcje a wiec to jest OK ale sa lepsze opcje.
          >
          > Ale np Amex ma ubezpieczenie platne ($20 za kazdy wynajem do 42 dni) ktore aut
          > omatycznie sie wlacza jak uzyjesz karty do wynajmu (a wiec trtzeb uwazac jak si
          > e nie chce tego uzywac) i pokrywa wszystko (nawet kradziez auta) jako primary
          > czyli nie interesuej ich nikt inny i wszytko biora na siebie .
          > Warunek aby KK pokrywaly to uzywac tej karty do wynajmu i "decline" wszytkich u
          > bezpieczen dodatkowych proponowanych przez firme wynajmujaca.

Engine, nasrales tu jak kotek po dwutygodniowym zatwardzeniu. Po pierwsze, kiedy, jezeli w ogole, wynajmowales samochod we Wloszech albo nawet w warszawskich Wlochach? Tak, nigdy. To po jaki chuj zbaczasz temat na wyzszosc swojego jakiegos kurwa Amexu ktorego Walmart nie przyjmuje nad to co uzywaja firmy wynajmu we Wloszech? Musisz sie zawsze czyms pochwalic? To sie nie dziw ze Samochwala w kacie stala i opierdol dostawala.
          • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 12.10.25, 19:04
            @waga
            W takim Duolingo jest taki qrde niedźwiedź leśna jego mać co sie przesłuchuje ludziom. I zawsze sie dziwi na ten przykład ze ludzie gadają o tym ile kosztuje jedzenie.
            My niedźwiedzie sami sobie załatwiamy jedzenie i nie musimy płacić.
          • engine8t Re: Włochy wynajem samochodu 12.10.25, 19:27
            waga170 napisała:

> Engine, nasrales tu jak kotek po dwutygodniowym zatwardzeniu. Po pierwsze, kied
            > y, jezeli w ogole, wynajmowales samochod we Wloszech albo nawet w warszawskich
            > Wlochach? Tak, nigdy. To po jaki chuj zbaczasz temat na wyzszosc swojego jakieg
            > os kurwa Amexu ktorego Walmart nie przyjmuje nad to co uzywaja firmy wynajmu we
            > Wloszech? Musisz sie zawsze czyms pochwalic? To sie nie dziw ze Samochwala w k
            > acie stala i opierdol dostawala.

Oj starzejesz sie Waga, starzejesz.. i uwazaj zeby pieluchy na czas zmieniac
            Wiele razy wynajmowalem w prawdziwych Wloszech - nasz racje , wiele lat temu i w Polsce kilka lat temu ale nigdy w warszawskich wloszech.
            A w Walmarcie tez place Amexem :))
            Tak ze to raczej Ty siedz cicho bo sie okazuje ze G wiesz...
            • waga170 Re: Włochy wynajem samochodu 12.10.25, 20:03
              Taki bogaty a kupuje w Walmarcie? Chyba nie paniales aluzji dlaczego Cie tu lekko mowiac malo powazaja.
              • engine8t Re: Włochy wynajem samochodu 12.10.25, 20:27
                waga170 napisała:

> Taki bogaty a kupuje w Walmarcie? Chyba nie paniales aluzji dlaczego Cie tu lek
                > ko mowiac malo powazaja.

Jaki bogaty? Czym sie to bogactow mierzy? W Polakow to wyrzucaniem kasy na prawo i lewo byle to bylo widac i wg tej recepety jestem biedny.
                No i wiesz gdzie ja mam to powazanie zwlaszcza wiedzac na czym jest ono oparte LOL

Sa rzeczy ktore kupuje w Walmarcie i sa ktore kupuje gdzi indziej bo to ma sens dla mnie.
      • carnivore69x Re: Włochy wynajem samochodu 21.02.25, 15:11
        A co Wy panowie o tym pełnym ubezpieczeniu w krajach śródziemnomorskich tyle wspominacie?

Tylko raz zdarzyło mi się wykupić pełne casco, bo excess był w okolicach 3k, w pozostałych przypadkach odpuszczam sobie opłatę i nigdy nie było problemu, że ktoś chciał mnie na jakieś uszkodzenia naciągnąć. I to zarówno w typowych sieciówkach (Europcar, Avis), tych bardziej lokalnych (Locauto, Goldcar) jaki i w kompletnych no-names. (Na Mykonosie jakimś opcji AC w ogóle nie było, bo "tu się nic nie dzieje, a kto zresztą zajuimałby auto z wyspy".)
        • trypel Re: Włochy wynajem samochodu 21.02.25, 15:46
          Widziałeś jak się parkuje w takim Neapolu?
          Postukując w sąsiada :)
          • carnivore69x Re: Włochy wynajem samochodu 21.02.25, 22:17
            trypel napisał:

> Widziałeś jak się parkuje w takim Neapolu?
            > Postukując w sąsiada :)
            >

To pewnie tak ;-) Ale w modelu lotnisko-hotel czy inna miejscówka w kurorcie jakimś zagrożenie jest raczej niewielkie.
            • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 21.02.25, 22:37
              Neapol czy Palermo - no właśnie tam bym sugerował nawet pociągiem.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 12:39
      Kaucja standard, potrzebna "wypukła" kredytówka, nie honorują zasadniczo obciążeniowych. Szukaj po wyszukiwarkach, zwróć uwagę czy odbierasz na samym lotnisku, czy z jakimś dojazdem busem. Udział własny trzeba znieść, czyli dokupić pełne ubezpieczenie, chyba że masz jakąś mocną kredytówkę typu pko MasterCard platinum i takie pierdoły Cię nie obchodzą bo masz zniesienie udziału własnego, ubezpieczenie itp.
      • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 12:46
        Wlochy to stan umysłu. Formalności plus 2-3 razy drozej niz gdzieś na Kanarach czy Krecie. Komunikacja miejska - doopa. Taksówki- doopa. Moze jedynie pociągi dobre.
        • tbernard Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 12:52
          A z Grecji to jakie miejsce byś polecał?
          • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:04
            tbernard napisał:

> A z Grecji to jakie miejsce byś polecał?

Kos. Mala przyjemna wyspa. Nie ma ani 50-pietrowych hoteli (Hiszpania) ani takiego niedorozwoju turystycznego jak w Kalabrii.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 12:52
          Kocopały Waść prawisz.
          • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:02

> Kocopały Waść prawisz.
            >
            To było do mnie?
            Gdzie w poludniowych Wloszech w miesiącach wakacyjnych i z jakiego biura podróży (tak, biura podróży, jak jakiś Niemiec czy Holender a nie włóczykij słowiański co to by mógł spać w aucie czy stodole) byles?
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:25
              dodekanezowiec napisał:

> duze_a_male_d_duze_m napisał:
              >
              > > Kocopały Waść prawisz.
              > >
              > To było do mnie?
              > Gdzie w poludniowych Wloszech w miesiącach wakacyjnych i z jakiego biura podróż
              > y (tak, biura podróży, jak jakiś Niemiec czy Holender a nie włóczykij słowiańsk
              > i co to by mógł spać w aucie czy stodole) byles?

Gość się pyta ogólnie o schemat, a Ty mu 13-21 lipiec z Cartera omawiasz.
            • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:25
              Ale żeby tu nie iść w głupie i bezsensowne pyskówki. W południowych Wloszech ciężko np. przy hotelu, na miescie itp. o dobra cenę auta.
              Ja jakoś tam załatwiałem w południowych Wloszech np. przez Polaków. Z lotniska mi nie na rękę bylo akurat. Jak ja do jakiejś pandy włożę 2 wielkie walizy zresztą skoro na 2 tygodnie przyleciałem.
              Zgoda każdy ma swoje uwarunkowania..
              Ja po prostu tylko o swoich.
              Natomiast właśnie dlatego że z Włochami to jest inaczej i gorzej niż w Grecji czy Hiszpanii - dyskusja ma sens.
              Ale ja już nie mam namiarów, sorry, nie pomogę.
              • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:28
                Natomiast skoro mowa o "schemacie" - może właśnie warto zdobyc namiary na Polaków tam mieszkających którzy pomogą załatwić.
                • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:33
                  Bo Wlochy to dla mnie dziwny kraj. W Grecji człowiek się dogaduje jak człowiek z człowiekiem, ma kolo hotelu z 5 wypożyczalnia, bierze co mu się podoba, płaci gotówką a nie ze trzeba zablokować kartę, że musi być wypukła, ksero dowodu i prawa jazdy czasem żadają, tamto, owo.

• dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:41
                    Po prostu takie durne doświadczenia może miałem. Jedna wypożyczalnia chciała ksera dokumentów, druga zablokowania wypuklej karty, dopiero trzecia jakoś na zasadach "podobnych do Grecji" :)
                    Przy czym dla mnie urlop to jest czas w którym nie chce się stresować, załatwiać, kombinować.
                    Czasem wolę z wycieczka z przewodnikiem pozwiedzać bo nie będę tylko przeliczał w te i we w te ełruf czy dolaruf tylko się coś dowiem, uslysze.
                    Natomiast co do meritum o Sycylii, Kalabrii czy Sardynii coś podpowiem..
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:48
                      Ja mam w całej Europie podobne doświadczenia, kilka razy Wlochy, Francja, Cypr, Grecja, Kanary, Chorwacja.
                  • marecky81 Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:52
                    Nie jeżdżę do hoteli i resortów. Willa albo apartament na uboczu, przy morzu i z ogrodem. I dlatego potrzebny własny transport do zwiedzania i zakupów.

dodekanezowiec napisał:

> Bo Wlochy to dla mnie dziwny kraj. W Grecji człowiek się dogaduje jak człowiek
                    > z człowiekiem, ma kolo hotelu z 5 wypożyczalnia, bierze co mu się podoba, płaci
                    > gotówką a nie ze trzeba zablokować kartę, że musi być wypukła, ksero dowodu i
                    > prawa jazdy czasem żadają, tamto, owo.
                    >
      • marecky81 Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 13:49
        Udział własny wykupiony, to oczywiste. 'Wypukłej" karty nie posiadam, od kilku lat mam płaską kredytową i nigdy nie miałem z nią problemu z rożnych krajach. No i interesuje mnie odbiór na lotnisku, tylko czy lokalne wypożyczalnie mają taką opcję z podstawieniem. No i jak szukać takich wypożyczalni z Polski? Wyszukiwarka wyrzuca duże włoskie albo międzynarodowe sieciówki albo portale zbiorcze car rental.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 14:52
          Kilka razy brałem z tej strony, polecam, www.holidaycars.com/wypozyczalnia-samochodow/ , porównywarka, ale wszystko można opłacić już u nich i na miejscu noc Cię nie interesuje.
      • klemens1 Re: Włochy wynajem samochodu 22.02.25, 17:53

> Kaucja standard, potrzebna "wypukła" kredytówka, nie honorują zasadniczo obciąż
        > eniowych. Szukaj po wyszukiwarkach, zwróć uwagę czy odbierasz na samym lotnisku
        > , czy z jakimś dojazdem busem. Udział własny trzeba znieść, czyli dokupić pełne
        > ubezpieczenie, chyba że masz jakąś mocną kredytówkę typu pko MasterCard platin
        > um i takie pierdoły Cię nie obchodzą bo masz zniesienie udziału własnego, ubezp
        > ieczenie itp.
        >

Bzdura z tą "wypukłą" kartą. Ma być po prostu kredytowa - i to tylko wtedy, gdy nie znosisz udziału własnego.
        Ja nie dokupuję ubezpieczenia w wypożyczalni - za to kupuję je o wiele taniej u pośrednika (rentalcars itp.).
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Włochy wynajem samochodu 22.02.25, 21:42
          "Wypukła", nie wypukła. Kiedyś z grubsza tak było, kredytowki były wypukłe, obciążeniowe płaskie. Teraz wszystkie chyba są płaskie.
    • jeepster Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 16:01
      Trochę ponad rok temu byliśmy na Sardynii i pożyczaliśmy tam auto. Wypożyczalnia Locauto (rezerwowane przez Expedia). Na tydzień kosztowało $320 CAD, bez ubezpieczenia, bo moja karta ma takowe. Karta "nie wypukła". Auto to Audi Q3 automat. Jeżdżenie po Sardynii bez problemu. Co rzucało się w oczy to dużo rowerzystów, ale tych profesjonalnych na rowerach wyścigowych.
    • toreon Re: Włochy wynajem samochodu 19.02.25, 16:43
      W krajach śródziemnomorskich tylko pełne ubezpieczenie. Nawet jeśli będzie to 40-50% kosztów wynajmu. Bez kaucji raczej nie ma opcji. Obojętnie czy przez booking czy na własną rękę. Przez booking może być nieco taniej ale jeśli coś się zmieni w terminie rezerwacji to cena rośnie skokowo.
      • marecky81 Re: Włochy wynajem samochodu 20.02.25, 21:25
        No i w zasadzie sprawa dogadana. Lokalna wypożyczalnia polecana przez Polaków w grupie włoskiej na fejsie. Nowy Duster albo odpowiednik w bardzo przywoitej cenie, pełne ubezpiecznie, wykupiona franszyza, nieduża kaucja.
        • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 20.02.25, 22:07
          marecky81 napisał(a):

> No i w zasadzie sprawa dogadana. Lokalna wypożyczalnia polecana przez Polaków w
          > grupie włoskiej na fejsie. Nowy Duster albo odpowiednik w bardzo przywoitej ce
          > nie, pełne ubezpiecznie, wykupiona franszyza, nieduża kaucja.

A dokunt Kulego się wybierasz? Cusik doradzę moze co zwiedzić.
    • nousecomplaining Re: Włochy wynajem samochodu 12.10.25, 17:06
      Inni już dali dobre rady, bo znają temat z praktyki, jak Trypel. Ja też temat znam na Sycylii, ale nie ma co się rozwodzić, czyli: full casco konieczne, żeby uniknąć problemów, drogie to w ch. jak pisał kolega, ale must have. Wypożyczalni w pizdu przy lotniskach w Katanii i w Palermo, ja zawsze rezerwuję w jednej z tych przylotniskowych. Nie miałem nigdy problemów, czasem nikogo nie ma przy oddaniu auta, kluczyk się wtedy wrzuca do skrzynki. No i mimo to, że wypożyczalni dużo, to można trafić w taki moment, że na auto trochę poczekasz, bo są kolejki. Płatności kartą bezproblemowe (no chyba że mówimy o tankowaniu na bezobsługowych stacjach, ale to inny temat). Ale serio, we Włoszech (a na Sycylii zwłaszcza) full casco niezbędne.
      • marecky81 Re: Włochy wynajem samochodu 12.10.25, 19:11
        Podsumowując mój . Ubezpieczenie pełne było. Bardzo dobry kontakt z firmą. Przylotniskowe może dobre na 2-3 dni, ale przy prawie 2 tygodniach roni się już spora eóznica w cenie, bo są droższe prawie o połowę.

Odbiór z parkingu pod lotniskiem, jakieś póltora kilometra, tam parkują samochody z różnych wypożyczalni, darmowy transfer busem z samoego lotniska. Kluczyki odbierałem w biurze parkingu, tak samo zwrot. Firma jezcze poprosiła o zdjęcia przy odbiorze i przy zwrocie auta.

Na pierwsze trzy dni dostaliśmy focusa, bo duster miał jakąś usterką, potem podrzucili nam dustera pod naszą miejscowkę, jakieś 40 km od lotniska. Oba auta w bardzo dobrym stanie, jak na wypożyczalnię, oczywiście jakieś drobne obtarcia i ryski, poza tym wszystko ok.

Co do stacji. rw rejonie gdzie byłem większość stacji miala opcję samodzielnego tankowania i płatności jak u nas w kasie. były także takie z pompiarzami i wyższą cena i automaty, na szczęście z wyborem języków. Zupełnie inaczej niż Toskania i Emilia, gdzie najwięcej jest właśnie automatów. Sam tankowałem na stacji przy centrum handlowym niedaleko od mojaj miejscowki, gdzie płaciło jak na naszych stacjach marketowych.
    • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 12.10.25, 17:28
      kskiba1 napisał:

> Szukałem auta na weekend w Warszawie

I znalazłeś Warszawę 223 w rowie.
      Czego zabo nogę podnosisz jak konia kują?
      Czego doopą ruszasz jak nie ciebie..
      WySPAMierdalaj
    • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 16.10.25, 14:32
      kskiba1 napisał:

Wyqrviaj nikt cie tu nie chce.
      Debilu!
      Wlochy sa pod Warszawą a nie pod Katowicami!
    • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 21.10.25, 12:51
      Skontaktuje sie i napisze ze maja spamerow debili
    • marekggg Re: Włochy wynajem samochodu 21.10.25, 14:19
      a od kiedy Lodz jest we Wloszech? Moze to jakas czesc Rzymu, albo Sycylii
      • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 21.10.25, 14:47
        A jak sie ma łódź (czy gondole w Wenecji) to po wuj auto?
        • engine8t Re: Włochy wynajem samochodu 21.10.25, 21:00
          dodekanezowiec napisał:

> A jak sie ma łódź (czy gondole w Wenecji) to po wuj auto?

Zeby dojechac tam gdzie jest lodz albo pojechac tam gdzie sie nie da poplynac?
          • marekggg Re: Włochy wynajem samochodu 22.10.25, 01:58
            pociagiem?
    • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 24.10.25, 15:04
      kskiba1 napisał:

> Potrzebowałem auta w Katowicach na spotkania biznesowe i zdecydowałem się na gorentalcars.pl/ Wynajem auta był błyskawiczny, a samochód prezentował się idealnie

Słuchaj urvo zadzwonimy do tych twoich mocodawcow ze sie tu vpieralacie i sie wam odechce
    • dodekanezowiec Re: Włochy wynajem samochodu 26.10.25, 11:28
      Nie polecam gorentalcars.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka