Dodaj do ulubionych

Screw you 😁

15.08.25, 12:14
Nie o autach, ale temat nadal meski. - a auto jest wystepuje w filmiku i opnach tez gos mowie, wiec nie calkiem OT ;-)

Przyznaje bez wstydu, ze wielu zeczy o srubach do drewna nie wiedzialem, moze ktoremus z Was sie przyda.

Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 12:36
      To nie są śruby, a wkręty.
      A to oznacza, że bardzo niewiele wiesz.
      • galtomone Re: Screw you 😁 15.08.25, 13:25
        Dales sie wkrecic?
    • skitenis Re: Screw you 😁 15.08.25, 13:32
      Właśnie kończę wiatę na trzy samochody. Wkrętów ciesielskich od 280 mm do 30 mm przerobiłem pod tysiąc.
      Bitów ukręciłem z 10.
      To co dla blokersa jest ciekawostką, dla homeołnera jest codziennością :).
      • galtomone Re: Screw you 😁 15.08.25, 13:41
        Widzisz... a ja wczoraj palcem drzwi w windzie (ciagle mamy fajne, stare) odblokowywalem.... Ktory to juz raz w zyciu.... 🙄

To co dla homeołnera jest ciekawostką, dla blokersa jest codziennością :).
      • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 13:54
        No ja wczoraj huśtawkę dzieciom naprawiałem i też kilkanaście wkrętów przerabiałem (w tym kwestię tego, czym zastąpić urwany 12x180 - dałem w jego miejsce, koncentrycznie, trzy sztuki 10x180 - to mocowanie jednej z nóg huśtawki i nie mogłem ani konstrukcji osłabić, ani elementów za bardzo).
        Tylko zdecydowanie (przynajmniej przy większych rozmiarach) wolę wkręty z łbem sześciokątnym (i do tego jebutne podkładki) - jak już wkretarką z nasadką ciężko idzie, to się łapie klucz z grzechotką i dociąga (zamiast ścinać bity, czy wkrętakiem się męczyć).
        • vogon.jeltz Re: Screw you 😁 15.08.25, 14:37
          Jak łby wkrętów mają być zlicowane z drewnem, to sześciokątne są psu na budę.
          • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 14:56
            vogon.jeltz napisał:

> Jak łby wkrętów mają być zlicowane z drewnem, to sześciokątne są psu na budę.

Czasami ważniejsze jest bezpieczeństwo, niż estetyka :-)
            Zresztą zawsze można nawiercić frezem o średnicy nieco większej niż podkładka wkrętu ten centymetr z hakiem i wtedy możesz "schować" cały łeb, tak, żeby nie wystawał na zewnątrz.
            • vogon.jeltz Re: Screw you 😁 15.08.25, 22:16
              > Zresztą zawsze można nawiercić frezem

Mogę, nawet mogę to później zamaskowac - ale przy kilkuset / ponad tysiącu wkrętów jest to dodatkowe jebanie.
              • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 22:37
                vogon.jeltz napisał:

> Mogę, nawet mogę to później zamaskowac - ale przy kilkuset / ponad tysiącu wkrę
                > tów jest to dodatkowe jebanie.

Też racja - ale przy kilku/kilkunastu, jak te "dolne" w huśtawce ma to sens - z racji tego, że pracują bardziej, niż w statycznej wiacie czasami trzeba je dokręcić (a wygodniej jednak złapać nasadowym, niż kręcić bitem, zwłaszcza przy naprawdę sporych wkrętach - całość ma mocowania w dwóch rozmiarach - 13 i 17, więc dokręcenie wszystkiego to kilka minut). Wszystkie "poniżej poziomu głowy" tak pochowałem, żeby się któreś, za przeproszeniem, nie pierd_lnęło w główkę, kończynkę, lub coś innego w trakcie zabawy (o tym też "gienialny" producent tej huśtawki nie pomyślał).
        • waga170 Re: Screw you 😁 15.08.25, 16:45
          qqbek napisał:

> (w tym kwestię tego, czym zastąpić urwany 12x180 - dałem w jego miejsce, ko
          > ncentrycznie, trzy sztuki 10x180 - to mocowanie jednej z nóg huśtawki i nie mo
          > głem ani konstrukcji osłabić, ani elementów za bardzo).

Jezeli w miejsce 12 dales "w jego miejsce koncentrycznie" trzy dziesiatki to konstrukcje oslabiles bo te dziesiatki wiatr moze wywiac z dziury po 12-tce. Jezeli miales na mysli ze te 10-tki dales na trojkacie rownobocznym o srodku w miejscu urwanej 12-tki to konstrukcje hustawki wiecej niz dwa razy wzmocniles. Mozesz mnie teraz bezpiecznie zaprosic zebym sie pohustal.
          • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 16:49
            Może się źle wyraziłem.
            Masz:
          • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 16:50
            Kurde, zdjęcia nie dodałem 😂
            • waga170 Re: Screw you 😁 15.08.25, 17:13
              Zrobiles tak jakby to zrobil moj dziadek. Ja bym wywiercil otwor na wylot ciut ponizej starego otworu i wlozyl w niego srube M12, podkladki po obu stronach i z tylu nakretka. Ten dolny wkret praktycznie daje bardzo niewiele.
              • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 17:20
                Ten dolny wkręt przenosi część obciążeń od gruntu (to jest noga huśtawki).
                Ten poprzedni, dwunastkę, ścięło na połączeniu obu kawałków drewna na skutek zbyt intensywnej eksploatacji sprzętu przez dzieci :-)
                Musiałem też nowe dziury pod wkręty mocujące do kotew wczoraj zrobić, bo poprzednie nie spełniały już swojej roli.
                Szczerze mówiąc, to miałem tę huśtawkę już wywalać i kupić/zrobić nową (tym razem jednak chyba zdecyduje się na coś lepszego niż sosna, bo poschła strasznie), ale stwierdziłem, że może jeszcze rok-dwa wytrzyma obecna.
                • waga170 Re: Screw you 😁 15.08.25, 17:57
                  Hustawka jak i wszystkie inne konstrukcje drewniane, powinna byla byc zrobiona z elementow prostokatnych/kwadratowtch w przekroju, co daje powierzchnie styku a nie jak w przypadku dwoch "obalkow" punkt styku. Wszystkie polaczenia powinny byc na sruby na wylot i naretki po drugiej stronie. Wtedy sruby pracuja tylko na rozciaganie a drewno tylko na sciskanie. Tak, sruby nie pracuja na scinanie. To zalatwia olbrzymie tarcie na powierzchni styku. Elementy okragle i wkrety powinny byc wrecz zakazane. Masz najlepszy dowod, w punkcie styku nie bylo tarcia jak drewno podeschlo, wkret 12 pracowal na scinanie/zginanie raz w ta raz w tamta w czasie hustania az sie zmeczyl. Jezeli sa uzyte okraglaki i wkrety, to drewno w takim polaczeniu nie pracuje na sciskanie tylko na "rozszczypywanie) a wkret na zginanie i scinanie, zero rozciagania. Zapamietaj przy robieniu nastepnej hustawki bo kupic takiej pewnie nie mozna.
                  • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 19:24
                    Ta jest z "zestawu" z marketu budowlanego (nie pamiętam już, czy OBI, czy Brico), ktoś to naprawdę popełnił 😂 Ale rzeczywiście następna będzie z kantówki (i to nie sosnowej) i pewnie "własnej roboty".
                    • waga170 Re: Screw you 😁 15.08.25, 19:46
                      Dalem drobny wykladzik ze strachu zebys do mnie tez nie napisal:

"A to oznacza, że bardzo niewiele wiesz"

Konkursik dla tlumacza: Kiedy cos jest screw a kiedy to samo jest bolt?
                      • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 20:19
                        Jak się nawalisz jak rosyjski drwal, to w USA będziesz "bolted", a w UK "screwed" 🤪
                        • waga170 Re: Screw you 😁 15.08.25, 20:25
                          qqbek napisał:

> Jak się nawalisz jak rosyjski drwal, to w USA będziesz "bolted", a w UK "screwe
                          > d" 🤪
                          >
                          Ajwaj, o kurwa i ja pierdole razem wziete nie oddadza mojego uznania za taka odpowiedz, Szacun!
                          • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 21:39
                            waga170 napisała:

> Ajwaj, o kurwa i ja pierdole razem wziete nie oddadza mojego uznania za taka od
                            > powiedz, Szacun!

Ogólnie to bardzo pojemne terminy.
                            Gdzieś kiedyś widziałem zdjęcie reklamy (umieszczonej na ich dostawczaku) firmy zajmującej się montażem mebli, a brzmiała ona:
                            "we screw, we nut, we bolt" 🤣
                            • waga170 Re: Screw you 😁 17.08.25, 03:44
                              Dla podparcia mojego "wykladziku", filmik z ziemi Engina, moze byc ciekawy dla roznych co tylko znaja szlaki rowerowe:

www.youtube.com/watch?v=H208eIz6XPA&t=304s

I na temat tej konstrukcji drewnianej, a to nie jest hustawka. W dodatku nie prosta i pozioma, tylko zakrecajaca. Arcydzielo.

What you see on Goat Canyon Trestle are mainly:
                              Through-bolts with large washers/plates clamping posts, caps, sills, and diagonal braces together. (The trestle is famously “built without nails.”)
      • jeepster Re: Screw you 😁 15.08.25, 14:33
        skitenis napisał(a):

> Właśnie kończę wiatę na trzy samochody. Wkrętów ciesielskich od 280 mm do 30 mm
        > przerobiłem pod tysiąc.
        > Bitów ukręciłem z 10.

Ja w zeszłym roku zrobiłem patio. Wkręciłem lekko licząc 1500 wkrętów o różnej długości z łbami gwiazdkowymi. Przy pomocy, jak to się mówi po polsku - zakrętarki udarowej (po angielsku - impact driver). Jeden bit wystarczył i dalej jest dobry. Może po prostu miałeś paździawe bity lub wkrętarkę?
        • vogon.jeltz Re: Screw you 😁 15.08.25, 14:39
          Tak naprawdę przydatna jest i zwykła wkrętarka, i udarowa. Ta druga tam, gdzie można a nawet trzeba napierdalać grube i długie wkręty, pod które nawet dziury nie nawiercisz, a ta pierwsza tam, gdzie trzeba delikatnie dozować moment. Być może przy robieniu patio nie ma to wielkiego znaczenia i wszytko można objechać udarówką, ale przy robieniu mebli to ważne.
          • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 15:01
            Jak dziury nie nawiercisz?
            Dlaczego?
            Ja wczoraj 18-centymetrowe 10-tki wkręcałem, gdybym nie zrobił otworu (stara sosna), to przecież bym jak nic rozszczepił oba łączone kawałki drewna. Wystarczy długie wiertło sobie sprawić (ja mam 30 cm "6" i 40 cm "8" w tym celu).
        • skitenis Re: Screw you 😁 15.08.25, 15:44
          Używałem tych, co polecał Arnold Szwarceneger, to chyba muszą być dobre.
          • qqbek Re: Screw you 😁 15.08.25, 16:16
            skitenis napisał(a):

> Używałem tych, co polecał Arnold Szwarceneger, to chyba muszą być dobre.

Szczerze mówiąc, to ja od kilku lat mam tą "do kosza" (ale tej wyższej serii, a nie najtańszą) i też daje radę.
            A co do Parkside - ostatnio jak elektryk był, to też korzystał właśnie z Parkside - zaciekawiłem się tym i dopytałem - stwierdził, że tyle tego psuje, że nie widzi różnicy pomiędzy Makitą czy niebieskim Boschem, a Parkside - wszystkie się psują, co prawda Parkside szybciej niż Makita czy Bosch, ale te drugie "w ostatecznym rozrachunku" wychodzą po prostu drożej, bo przy jego eksploatacji i tak padną, a Parkside jest kilkakrotnie tańczy.
        • bywalec.hoteli Re: Screw you 😁 15.08.25, 16:01
          jeepster napisał(a):

> skitenis napisał(a):
          >
          > > Właśnie kończę wiatę na trzy samochody. Wkrętów ciesielskich od 280 mm do
          > 30 mm
          > > przerobiłem pod tysiąc.
          > > Bitów ukręciłem z 10.
          >
          > Ja w zeszłym roku zrobiłem patio. Wkręciłem lekko licząc 1500 wkrętów o różnej
          > długości z łbami gwiazdkowymi. Przy pomocy, jak to się mówi po polsku - zakręta
          > rki udarowej (po angielsku - impact driver). Jeden bit wystarczył i dalej jest
          > dobry. Może po prostu miałeś paździawe bity lub wkrętarkę?

Brawo skitenis i jeepster
          Dajcie fotki tej wiaty i tego patio
        • waga170 Re: Screw you 😁 15.08.25, 16:30
          jeepster napisał(a):

> skitenis napisał(a):

> Ja w zeszłym roku zrobiłem patio. Wkręciłem lekko licząc 1500 wkrętów o różnej

Jestes pewien ze to bylo patio a nie pergola czyli przykryte patio?
          • jeepster Re: Screw you 😁 15.08.25, 16:39
            waga170 napisała:

>
            > Jestes pewien ze to bylo patio a nie pergola czyli przykryte patio?
            >
            Może źle przetłumaczyłem. Po naszemu to jest deck. Jak na obrazku.

• waga170 Re: Screw you 😁 15.08.25, 16:51
              Aaa, to jednak patio. Bo ja akurat przerabiam temat cementowego "decku" czyli patio, a tylko gora czyli slupki i dach beda z drewna w dodatku z blaszanym dachem, wszystko na sruby czyli wkrety. Znudzila mi sie zaleznosc od deszczu wiatru i sniegu, myslalem ze tez tak zrobiles.
            • bywalec.hoteli Re: Screw you 😁 15.08.25, 21:56
              Jeepster, czyli zrobiłeś taras?
              • jeepster Re: Screw you 😁 15.08.25, 22:00
                bywalec.hoteli napisał:

> Jeepster, czyli zrobiłeś taras?

Jak zwał tak zwał, ale po angielsku (w Kanadzie i Stanach) to się nazywa deck.
                • bywalec.hoteli Re: Screw you 😁 15.08.25, 22:32
                  jeepster napisał(a):

> Jak zwał tak zwał, ale po angielsku (w Kanadzie i Stanach) to się nazywa deck

U nas to się nazywa taras drewniany

Ale gratuluję roboty

Z jakiego drewna?
                  • jeepster Re: Screw you 😁 15.08.25, 22:45
                    bywalec.hoteli napisał:

>
                    > Z jakiego drewna?

Konstrukcja nośna z belek sosnowych, góra to deski z czerwonego cedru.
                    • bywalec.hoteli Re: Screw you 😁 18.08.25, 12:37
                      jeepster napisał(a):

> Konstrukcja nośna z belek sosnowych, góra to deski z czerwonego cedru.

Podobno bardzo dobry jest modrzew syberyjski. U was w Kanadzie i płn. USA też jest uprawiany.
    • bolo2002 Re: Screw you 😁 17.08.25, 09:13
      To może i ciekawe-ale jest coś ciekawszego. Otóż możecie drewno przykręcać śrubami, których po przykręceniu nie widać. I to jest technika- oczywiscie niemiecka . jak potrzeba to podam nazwę.
      • waga170 Re: Screw you 😁 17.08.25, 14:12
        Technika oczywiscie niemiecka. Jak doktor wkreca srube w kosc to najpierw odwija klapke ze skory, wkreca srube i zakrywa feb ta klapka. Ale Niemcy, na rozkaz Hitlera, wynalezli lek na raka, to jest dopiero technika, lepsza od tych samochodow na wode.

pro.healthyresponse.info/p/NHSWAR1024V/LNHS5728/?ef_tx_id=5982965673364e548f4b2b0562439ff4&ef_o_id=4823&aid=709&sid1=91&sid2=Warburg_16aug&sid3=ab33f1ddc3d64d3f916857467fe56754&h=true

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka