Dodaj do ulubionych

OT- wesołych świąt!

22.12.25, 20:34
pokój ludziom dobrej woli ;*
Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 20:35
      A mogą być 3 pokoje z kuchnią?
      • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 20:42
        dodekanezowiec napisał:

> A mogą być 3 pokoje z kuchnią?
        yyyyy.... każdemu jednemu człowiekowi dobrej woli 3 pokoje? bez przesady
      • humorysta Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 09:21
        Miałem toto-nad Wisłą !
    • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 20:49
      nieobecnym (wadze i tej)- po pustym talerzu, po pełnym kieliszku i buziakiiiiii ;*
      enginowi- rozumu :P
      reszcie: zdrowia, miłości, spokoju, albo przygód, co kto lubi ;)
      • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 21:10
        duchprzeszlychswiat napisał(a):

> reszcie: zdrowia, miłości, spokoju, albo przygód, co kto lubi ;)

Wzajemnie.
        Ty to jak drzwiami nie wejdziesz, to jak Mikołaj - spuścisz się przez komin (bez dwuznaczności mi tutaj, bo to w końcu święta, a nie świntuszenie).
        Zuch dziewucha :-)
        • bywalec.hoteli [...] 22.12.25, 22:19
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 22:21
          qqbek napisał:

> Ty to jak drzwiami nie wejdziesz, to jak Mikołaj - spuścisz się przez komin (be
          > z dwuznaczności mi tutaj, bo to w końcu święta, a nie świntuszenie).
          ;D hehehe ;) I od razu mi się przypomniało: "s(s)anie Mikołaja" u Hilla. Jąkały to mają przegwizdane ;) Niech żyje świątuszenie i wszelkie dwuznaczności!

• qqbek Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 22:37

> Niech żyje świątuszenie i wszelkie dwuznaczności!

Amen!

Niech wam wszystkim (a tobie forni w szczególności) Latający Potwór Spaghetti darzy w te Święta i w cały Nowy Rok.
        • bywalec.hoteli Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 23:11
          qqbek napisał:

> duchprzeszlychswiat napisał(a):
          >
          > > reszcie: zdrowia, miłości, spokoju, albo przygód, co kto lubi ;)
          >
          > Wzajemnie.
          > Ty to jak drzwiami nie wejdziesz, to jak Mikołaj - spuścisz się przez komin (be

Fornitta może i spuści się przez komin, bo szczupła, ale może się zablokować na balonach :D
          • jackk3 Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 01:26

> Fornitta może i spuści się przez komin, bo szczupła, ale może się zablokować na
            > balonach :D
            👏
      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 21:17

Tak.

Wzajemnie siostro.
      • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 18:31

> nieobecnym (wadze i tej)- po pustym talerzu, po pełnym kieliszku i buziakiiiiii
        > ;*
        > enginowi- rozumu :P

No coz za zyczenia dziekuje,
        Pobozne zyczenie. Nie mozesz zyczyc czegos co ma przynajmniej szanse na zrealizowanie?
        Teraz to zbyt wiele rozumu co najwyzej mi swiat i zycie skomplikowlo.

Tobie zas zdrowego podejscia i trzezwego spojrzenia na swiat.
    • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 22:01
      Wzajemnie, błogosławieństwa Bożej Dzieciny i dużo zdrowia.
    • wislok1 Wszystkiego Dobrego z okazji Bozego Narodzenia 22.12.25, 22:07
      Dla wszystkich forumowiczow

Obojetnie jakiej plci i pogladow politycznych

Zeby my tylko wszyscy zdrowi byli
      • qqbek Re: Wszystkiego Dobrego z okazji Bozego Narodzeni 22.12.25, 22:37
        wislok1 napisał:

> Dla wszystkich forumowiczow
        >
        > Obojetnie jakiej plci i pogladow politycznych
        >
        > Zeby my tylko wszyscy zdrowi byli

Przyłączam się!
    • bywalec.hoteli [...] 22.12.25, 22:18
      • bywalec.hoteli [...] 22.12.25, 22:20
    • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 22:32
      youtu.be/NsJZ2D1Q5p4?si=KH7fbZ1fwCUKB4Ic
      no i jeszcze Ewka. Dla mnie bez Ewki i Kevina nie ma świąt. i wiem, że enginek jej tyłek lubi oglądać ;)
      • dodekanezowiec Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 22:48
        Co tak tego bywalca cenzuruja?
        • bywalec.hoteli Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 23:05
          a przez jedną taką cho rąku rwę kulszową
          • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 23:16
            bywalec.hoteli napisał:

> a przez jedną taką cho rąku rwę kulszową

Ale stąd, czy z e-baby, bo nie raczyłeś na zaczepki na mordoksiążce odpowiedzieć?
            • bywalec.hoteli [...] 22.12.25, 23:22
              • boggi_dan Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 00:13
                Posty nie łamały regulaminu, raczej sygnaturka. Darował byś sobie takie wklejki. Dajesz się podpuszczać. Ale po co? To samo na ematce. Tyle postów usuniętych szok. Tym bardziej na moderacji była o tym gadka. Ktoś tu wpadł za tobą. Zdrowych i spokojnych świąt.
      • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 18:38

> youtu.be/NsJZ2D1Q5p4?si=KH7fbZ1fwCUKB4Ic
        > no i jeszcze Ewka. Dla mnie bez Ewki i Kevina nie ma świąt. i wiem, że enginek
        > jej tyłek lubi oglądać ;)

A gdzie ona pokazuje ten tylek?
        slysze ze na zalczniku spiewa" "Czego Ojcowie zadali byscie piersi ogladali" ... a sama nie pokazuje ani jedengo ani drugiego? .
        • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 18:52
          engine8t napisał:

> A gdzie ona pokazuje ten tylek?
          > slysze ze na zalczniku spiewa" "Czego Ojcowie zadali byscie piersi ogladali
          > " ... a sama nie pokazuje ani jedengo ani drugiego? .
          Pokazuje tyłek- odziany, ale wyeksponowany. "Zakryj ciało, by działało" te sprawy ;)
    • bywalec.hoteli Re: OT- wesołych świąt! 22.12.25, 23:05
      Tobie też Fornita, Borsuczka, Danusia i panowie z Auto Moto i jeśli pominąłem to jeszcze panie: Wesołych Świat Bożego Narodzenia, wielu Łask Bożych !!! :D
      • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 08:23
        Dziękuję, wzajemnie niech Ci się życie w szczęście uplata dziś, jutro, w Rok Nowy i po wszystkie lata:-)
    • jackk3 Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 01:36

> pokój ludziom dobrej woli ;*

Też wzajemnie tego samego życzę….
      Bo chociaż na emigracji, to u mnie Boże Narodzenie to bardziej polskie niż w Polsce (no może za wyjątkiem nieszczęsnego karpia).
      • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 08:24
        Piękna masz choinkę:-)
      • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 11:18
        Choinka powinna być jak kobieta: puszysta, strojna i żywa ;P Twoja spełnia przynajmniej 2 z 3 warunków ;) dałbyś zbliżenie tych ozdóbek, bo ja tam widzę niezłe cacuszka, ale niestety przyjrzeć im się nie da
        • trypel Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 11:52
          I nie powinno jej sie za długo trzymać pod dachem. Max 3 tyg bo wie zacznie sypac
          • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 13:19
            trypel napisał:

> I nie powinno jej sie za długo trzymać pod dachem. Max 3 tyg bo wie zacznie sy
            > pac
            chyba "się sypać" ;P bo sypać bez "się" to znaczy podawać informacje, które miały być tajne...
            • trypel Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 13:22
              Się zacznie sypac mialo byc.
              Wiesz - makijaż odpadnie
              • trypel Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 13:22
                Chyba ze w piwnicy trzymana. Wtedy do wiosny jakos wytrzyma. Niektórzy w Austrii trzymają kobiety w piwnicy. Jak choinki.
                • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 13:27
                  trypel napisał:

> Niektórzy w Austrii trzymają kobiety w piwnicy. Jak choinki.
                  Kryste ;D Wiemy, wiemy, ale to chyba nie jest miły temat na święta. A mężczyzna powinien być jak osiołek z szopki: przy żłobie ;)
                  • trypel Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 13:34
                    Dlaczego nie miły? Wyobraz sobie schodzisz do piwnicy a tam zawsze święta:D
                    • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 13:40
                      jak już poszliśmy tym tropem... choinka powinna być cała w łańcuchach :P
                      • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 18:45

> jak już poszliśmy tym tropem... choinka powinna być cała w łańcuchach :P

Najlepsza taka jak ja Pan Bog stworzyl tzn gola i pachnca zywica oraz ssaca co najmniej pol litra plynu dziennie.
                • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 18:42
                  trypel napisał:

> Chyba ze w piwnicy trzymana. Wtedy do wiosny jakos wytrzyma. Niektórzy w Austri
                  > i trzymają kobiety w piwnicy. Jak choinki.
                  >

Ja tam swoja trzymam w domu i sie jakos jeszcze trzyma. Podlewam regularnie i ani nie wiednie ani sie nie sypie..nawet pachnie.
                  Moze dlatego ze ciagle pije?
        • wybitniemondry Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 12:29
          > Choinka powinna być jak kobieta: puszysta, strojna i żywa ;P

I powinna cycki pokazywać.
        • jackk3 Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 22:40

> Choinka powinna być jak kobieta: puszysta, strojna i żywa ;P Twoja spełnia przy
          > najmniej 2 z 3 warunków ;) dałbyś zbliżenie tych ozdóbek, bo ja tam widzę niezł
          > e cacuszka, ale niestety przyjrzeć im się nie da
          Jeszcze piję wodę więc chyba żywa…(balsam fir czyli kanadyjska jodła?). Mamy 2 duże iglaki w ogrodzie i jeden spory z przodu więc żywe drzewko jest możliwe. Moja lepsza połowa chciałaby je ubrać ale mnie się nie chce…zawsze jest następny rok.
          Parę fotek z telefonu niestety kompresja tutaj wielka. Na ostatnim są ozdoby co mają prawie 90 lat (pawie oczka, koszyczek czy gwiazda - własnoręcznie robione przez ‘przodków’ z rodziny. Wszystkie banki to oczywiście szkło - plastyk u nas nie przejdzie.
          • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 22:51
            wspaniałe! miałam nadzieję, że tego białego kuraka z samego dołu pokażesz ;) Ale nie narzekam, bo to co wrzucileś jest bomb(k)owe. thx :)
            • jackk3 Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 23:10

> wspaniałe! miałam nadzieję, że tego białego kuraka z samego dołu pokażesz ;) A
              > le nie narzekam, bo to co wrzucileś jest bomb(k)owe. thx :)
              Proszę bardzo ale to raczej gołąbek pokoju..
          • borsuczyca.klusek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 22:58
            Ośmiorniczka skradła show. A u mnie tak:
            • jackk3 Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 23:03
              Misiek rządzi!
              • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 23:11
                jackk3 napisał:

> Misiek rządzi!
                co tam misiek. Engine tam wisi! (ten drugi, po miśku) Ja wiem, że to łobuz, jednak nie przypuszczałam, że zostanie powieszony. I to przez kobietę :P
                • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 01:33

> jackk3 napisał:
                  >
                  > > Misiek rządzi!
                  > co tam misiek. Engine tam wisi! (ten drugi, po miśku) Ja wiem, że to łobuz, je
                  > dnak nie przypuszczałam, że zostanie powieszony. I to przez kobietę :P

On juz od jakiegos czasu wisi :) Ale przeciez co ma wisiec to przynajmniej nie utonie?
        • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 00:38
          > Choinka powinna być

Choinki powinno nie być. Choinka to najbardziej debilny ze świątecznych zwyczajów. Choinka to czyste zło. Dla fanaberii ścinamy młode zdrowe drzewko (tak, wiem, że z plantacji - but still), żeby je udekorować w idiotyczny sposób, potem trzeba to rozebrać, a jeszcze w międzyczasie to gó... sypie się wszędzie. Dzieciaki może i mają radochę, ale to ja muszę odkurzać dom i samochód z pieprzonego igliwia. Sztuczna choinka niewiele lepsza, bo to plastik, kolejne bezsensownie zmarnowane zasoby. Jedyny sens może mieć żywe drzewko rosnące w ogrodzie.
          • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 01:50
            vogon.jeltz napisał:

> > Choinka powinna być
            >
            > Choinki powinno nie być. Choinka to najbardziej debilny ze świątecznych zwyczaj
            > ów. Choinka to czyste zło. Dla fanaberii ścinamy młode zdrowe drzewko (tak, wie
            > m, że z plantacji - but still), żeby je udekorować w idiotyczny sposób, potem t
            > rzeba to rozebrać, a jeszcze w międzyczasie to gó... sypie się wszędzie. Dzieci
            > aki może i mają radochę, ale to ja muszę odkurzać dom i samochód z pieprzonego
            > igliwia. Sztuczna choinka niewiele lepsza, bo to plastik, kolejne bezsensownie
            > zmarnowane zasoby. Jedyny sens może mieć żywe drzewko rosnące w ogrodzie.

No wlasnie.. A juz myslem ze nie jest az taak zle a tu sie okazuje ze niestety - kumuch na calego. W wigile pewnie czyta cytaty z ksiazeczki Mao.
            Tradycje sa durne - on jest madry.

No coz niech zywi nie traca nadziei a jedyna nadzieja ze w Wigile - jak tradycja glosi, to nawet "zwierzeta" mowia "ludzkim" glosem.

Nie podejrzewazm abys sie oplatkie z rodzina dzielil bo to tez durne?
            Ale przypomne o co w tym oplatku chodzi.

ukryty-palacyk.pl/dzielenie-sie-oplatkiem-tradycja-symbolika-i-znaczenie-w-kulturze/
            (wyciagam kawalek oplatka)
            Rodzinnej i Duchowej Wigilli, Radosnych i Zdrowych Swiat i oraz Wszystkiego Naj w Nowwym Roku dla Ciebie i bliskich
            Ulamiesz kawaleczek?
            • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 09:15
              > No wlasnie.. A juz myslem ze nie jest az taak zle a tu sie okazuje ze niestety - kumuch na calego

Co ma wspólnego nielubienie choinki z komuną.to doprawdy jest poza moim zakresem pojmowania. Ty jesteś jak ten Jasiu, któremu wszystko się z dupą kojarzy. No cóż, różne są fetysze, ja jako lewak jestem w tej kwestii tolerancyjny.

> Nie podejrzewazm abys sie oplatkie z rodzina dzielil bo to tez durne?

Przeczytaj jeszcze raz i się domyśl.
              • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 22:35
                vogon.jeltz napisał:

> > No wlasnie.. A juz myslem ze nie jest az taak zle a tu sie okazuje ze nie
                > stety - kumuch na calego
                >
                > Co ma wspólnego nielubienie choinki z komuną.to doprawdy jest poza moim zakrese
                > m pojmowania. Ty jesteś jak ten Jasiu, któremu wszystko się z dupą kojarzy. No
                > cóż, różne są fetysze, ja jako lewak jestem w tej kwestii tolerancyjny.
                >
                > > Nie podejrzewazm abys sie oplatkie z rodzina dzielil bo to tez durne?
                >
                > Przeczytaj jeszcze raz i się domyśl.

Choinka to tradycja a typowym dla komuny jest to ze zaczyna od niszczenie tradycji narodowych.
                • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 22:46
                  engine8t napisał:

> Choinka to tradycja a typowym dla komuny jest to ze zaczyna od niszczenie trad
                  > ycji narodowych.

Pomyślmy - choinka to ważna tradycja narodowa.
                  Sęk w tym, że niemiecka.

Że o karpiu nie wspomnę.
                  Znów mnie zmuszono do przełknięcia tego czegoś.
                  Wiesz, skąd się w Polsce wziął karp świąteczny? Podpowiem ci - wszystko przez Żydów (a konkretniej jednego - Hilarego Minca) i komunistów!
                  Tak więc karp na wigilię to tradycja żydokomunistyczna i wcale sobie tutaj jaj nie robię.
                  • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:09
                    qqbek napisał:

> Pomyślmy - choinka to ważna tradycja narodowa.
                    > Sęk w tym, że niemiecka.
                    >
                    > Że o karpiu nie wspomnę.
                    > Znów mnie zmuszono do przełknięcia tego czegoś.
                    > Wiesz, skąd się w Polsce wziął karp świąteczny? Podpowiem ci - wszystko przez Ż
                    > ydów (a konkretniej jednego - Hilarego Minca) i komunistów!
                    > Tak więc karp na wigilię to tradycja żydokomunistyczna i wcale sobie tutaj jaj
                    > nie robię.
                    >
                    >
                    Przeciez Hilary Minc to byl Polak?
                    Podejrzewam ze jakbys sie uparl to wiekszosc "Polskich" tradycji ma jakies tam inne korzenie.
                    Ale od pokolen to sie przyjelo jako Polska tradycja i dlaacczego janiszczyc.

Dziwne ze nie slyszalem protestow na temat np Halloween? To przeciez makabryczna tradycja ?
                    • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:20
                      > Dziwne ze nie slyszalem protestow na temat np Halloween? To przeciez makabryczna tradycja ?

Protesty przeciwko Halloween są i to bardzo liczne. Ja akurat nie mam nic przeciwko, bo dzieciaki organizują się same i nie muszę być w to zamieszany.
                      • bywalec.hoteli Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 02:45
                        vogon.jeltz napisał:

> > Dziwne ze nie slyszalem protestow na temat np Halloween? To przeciez maka
                        > bryczna tradycja ?
                        >
                        > Protesty przeciwko Halloween są i to bardzo liczne. Ja akurat nie mam nic przec
                        > iwko, bo dzieciaki organizują się same i nie muszę być w to zamieszany.

Halloween to oznacza "Wigilia święta Wszystkich Świętych" i ma jak najbardziej chrześcijańskie korzenie. To co z tym zrobili Jankesi to jakaś kpina.
                    • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:20
                      engine8t napisał:

> Przeciez Hilary Minc to byl Polak?

Polak, z Kazimierza Dolnego, nieopodal mnie, syn Oskara Minca i pani Fajersztajn.

> Podejrzewam ze jakbys sie uparl to wiekszosc "Polskich" tradycji ma jakies tam
                      > inne korzenie.

Ale akurat karpia na wigilię wymyślił Minc, bo nacjonalizowany przez niego na potęgę przemysł i rybołówstwo nie potrafiły sprostać temu, żeby inne ryby dostarczyć (tradycją na wigilię w drugiej rzeczpospolitej były zaś gatunki zupełnie inne niż w PRL - wcześniej królowały szczupaki, sandacze, liny). Wybrano więc karpia, którego łatwo się hodowało, żarł byle co i nie sprawiał kłopotów przy centralnym planowaniu.

> Ale od pokolen to sie przyjelo jako Polska tradycja i dlaacczego janiszczyc.

Karpia Minc wprowadził na początku lat 50-tych, to raptem 3 pokolenia, czy 4.
                      A "przyjęło się", bo żadnych innych ryb "gospodarka uspołeczniona" po prostu nie była w stanie dostarczyć w dostatecznej ilości.
                      Mylisz skutek, z przyczyną w tym wypadku.
                      Jak nie masz sandacza, to żresz karpia - proste.

> Dziwne ze nie slyszalem protestow na temat np Halloween? To przeciez makabrycz
                      > na tradycja ?

Przecież to tradycja wywodząca się z katolickiej Irlandii (a zapożyczona jeszcze z czasów pogańskich), więc dużo bardziej nam zbliżona kulturowo, niż ten żydowski karp.
                      O protestach w Polsce nie słyszałeś?
                      Niedosłyszący już jesteś?
                    • tbernard Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:41
                      engine8t napisał:

> Dziwne ze nie slyszalem protestow na temat np Halloween? To przeciez makabryczna tradycja ?

Halloween to po angielsku znaczy Wszystkich Świętych.
                      • dodekanezowiec Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 15:08
                        tbernard napisał:

> engine8t napisał:
                        >
                        > > Dziwne ze nie slyszalem protestow na temat np Halloween? To przeciez mak
                        > abryczna tradycja ?
                        >
                        > Halloween to po angielsku znaczy Wszystkich Świętych.

A moim zdaniem Swieto Wygranych.
                        Hallo win!
                • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:01
                  > Choinka to tradycja

Tradycje to zwykle zło ostoja głupoty. Której nikt nie ma odwagi zakwestionować, bo przecież "tradycja".

> zaczyna od niszczenie tradycji narodowych.

Choinka jest tradycją narodową? Ciekawe którego narodu.
                  • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:11
                    vogon.jeltz napisał:

> > Choinka to tradycja
                    >
                    > Tradycje to zwykle zło ostoja głupoty. Której nikt nie ma odwagi zakwestionować
                    > , bo przecież "tradycja".
                    >
                    > > zaczyna od niszczenie tradycji narodowych.
                    >
                    > Choinka jest tradycją narodową? Ciekawe którego narodu.

travelpander.com/christmas-tree-traditions-around-the-world//
                    • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:17
                      No, czyli choinka jest w pińciuset krajach świata. To co to za tradycja "narodowa"? Ciężko sobie wyobrazić coś bardziej internacjonalistycznego i kosmopolityczmego. A dodatkowo jeszcze dochodzi rywalizacja "kto ma większego" tj. większą i bardziej oczojebną. Brrr...
                      • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:55
                        vogon.jeltz napisał:

> No, czyli choinka jest w pińciuset krajach świata. To co to za tradycja "narodo
                        > wa"? Ciężko sobie wyobrazić coś bardziej internacjonalistycznego i kosmopolityc
                        > zmego. A dodatkowo jeszcze dochodzi rywalizacja "kto ma większego" tj. większą
                        > i bardziej oczojebną. Brrr...

Jak myślisz - mówić mu, że Mikołaja, w czerwonej kurteczce i z długą, siwą brodą, wymyślił jeden z amerykańskich koncernów, czy to jeszcze nie ta pora?
                        W Wigilii nie ma prawie nic polskiego.
                        Broni się barszcz czerwony, który był JEDYNĄ potrawą wigilijną w Polsce sprzed rozbiorów.
                        Uszka?
                        Zaczerpnięte od Żydów (podawane, a jakże - z czerwonym barszczem - w trakcie święta Sukkot przez naszych rodzimych Aszkenazejczyków), ale pomysł na pierogi pierwsi mieli Mongołowie (prawdopodobnie zaczerpnięty z Chin).
                        Poprzedni punkt (uszka) eliminuje jakąkolwiek potrzebę wyjaśniania pierogów z grzybami i kapustą.
                        Kutia? Kresy, a nie Polska.
                        Śledzie? Prusy.
                        Kluski z makiem? Śląsk.
                        Makowiec? Śląsk cieszyński.
                        Piernik? Powstał w starożytnej Grecji, do nas zawleczony przez Niemców i Szwedów.
                        Kompot z suszu? No to się jeszcze jakoś broni, bo to był tradycyjny napój zimowy na dworach bogatszej szlachty, ale nijak nie potrawa wigilijna.
                        Karp (w 10 postaciach) - wyjaśniono powyżej.

No to mamy 3 na 12 (broni się jeszcze groch z kapustą, choć wersja "wigilijna" pojawiła się dopiero w XIX wieku).
                        • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 01:01
                          No ale większość z tego została zaadaptowana jako tradycje polskie w tym sensie, że w innych krajach tego nie jedzą. Unlike choinka, którą jest wszędzie i tylko wkûrwia.
                          • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 01:14
                            vogon.jeltz napisał:

> No ale większość z tego została zaadaptowana jako tradycje polskie w tym sensie
                            > , że w innych krajach tego nie jedzą.

Kwestią sporną pozostaje to, "kiedy to zostało zaakceptowane i zaadaptowane?", bo tak wychodzi mi, że gdzieś po wymordowaniu sporej części elit drugiej rzeczypospolitej, a więc dopiero "za komuny".
                            Taka "tradycja", ale niezbyt długa, a wszyscy dookoła chcieliby mi lepić kit, że już Piast i Rzepicha zajadali się mułowym karpiem, śledziami, makowcem i piernikiem na święta.

> Unlike choinka, którą jest wszędzie i tyl
                            > ko wkûrwia.

Niemcy mieli lepszy marketing (podbity jeszcze przez Coca-Colę i jej "Mikołaja").

Najlepsze jest to, że nasze półmózgi z południa mają przechlapane - diecezja Tarnowska i diecezja Częstochowska nie wydały im dyspensy na Szczepana, więc zgrzeszą śmiertelnie opier_alając świnkę czy krówkę w piątek, bo nie będzie dla nich koszerna.
                            • boggi_dan Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:46
                              Na Florydzie mają z piasku.

engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:11
                              vogon.jeltz napisał:

> > Choinka to tradycja
                              >
                              > Tradycje to zwykle zło ostoja głupoty. Której nikt nie ma odwagi zakwestionować
                              > , bo przecież "tradycja".
                              >
                              > > zaczyna od niszczenie tradycji narodowych.
                              >
                              > Choinka jest tradycją narodową? Ciekawe którego narodu.

travelpander.com/christmas-tree-traditions-around-the-world
                        • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 19:25
                          qqbek napisał:

> W Wigilii nie ma prawie nic polskiego.

W takim razie co w Polakch i Polsce jest Polskiego?
                          • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 19:38
                            engine8t
                            > W takim razie co w Polakch i Polsce jest Polskiego?
                            marność nad marnościami! a nie, to też ogólnoludzkie ;)
                            polska jest na przykład piękna kolęda "Bóg się rodzi".
                            • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 19:43

> engine8t
                              > > W takim razie co w Polakch i Polsce jest Polskiego?
                              > marność nad marnościami! a nie, to też ogólnoludzkie ;)
                              > polska jest na przykład piękna kolęda "Bóg się rodzi".

No wlasnie.... I jak ta koleda wplynela na Ciebie?
                              • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 19:47
                                engine8t napisał:

> No wlasnie.... I jak ta koleda wplynela na Ciebie?
                                Bardzo dobrze, prozdrowotnie. energiczne śpiewanie spala masę kalorii i można dużo serniczka w siebie wcisnąć. i poprawić pierniczkami. a jakie wy macie kolędy i jak one na ciebie wpływają? :P
                            • trypel Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 20:45

> engine8t
                              > > W takim razie co w Polakch i Polsce jest Polskiego?
                              > marność nad marnościami! a nie, to też ogólnoludzkie ;)
                              > polska jest na przykład piękna kolęda "Bóg się rodzi".

Jest jeszcze taka piekna kolęda motoryzacyjna - Dzisiaj Bentleyem.
                              • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 20:58
                                trypel napisał:

> Jest jeszcze taka piekna kolęda motoryzacyjna - Dzisiaj Bentleyem.
                                Wolę tę o zwierrzątku- Bracia, patrzcie: jenot! ;)
                                • trypel Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 21:04
                                  To idz sobie na forum o jenotach
                                  • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 21:23
                                    trypel napisał:

> To idz sobie na forum o jenotach
                                    idę, idę. świateczny czas się kończy, duchy wracają w zaświaty. zostawiam dla hukerskiego niedojedzoną dupkę makowca. o każdym trzeba pamietać w święta
                                    • wybitniemondry Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 22:48
                                      > idę, idę. świateczny czas się kończy

Nic się nie kończy. Jutro drugi dzień świąt.
                                      Idź w swoją ninfomanię.
                                • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 22:39
                                  > Wolę tę o zwierrzątku- Bracia, patrzcie: jenot

To o Tarczyńskim?
                              • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 21:44
                                trypel napisał:

> Jest jeszcze taka piekna kolęda motoryzacyjna - Dzisiaj Bentleyem.

Kurczę, byłem raz, służbowo, u Bentleya w Crewe i nawet nie miałem czasu na linię produkcyjną wejść.
                                Brama, przyjęcie towaru, herbatka w biurze i "wio" z powrotem do Liverpoolu.

To już za "czasów VW" było, więc pewnie by było warto się "wprosić", pewnie by mi "Visitora" i jakiegoś przybocznego bez problemu dali, ale czasu nie było.
    • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 04:31
      Tak z motoryzacyjnym pozdrowieniem dla wszystkich, zdrowych, pogodnych, pełnych radości i bezpiecznych Świąt, byście zawsze dojechali do celu...
    • humorysta Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 09:24
      Co się tutaj dzieje? Jakieś duchy na forum-czy to jest jakieś fiction?
    • kreinto Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 09:54
      Ale jakich świąt? Święto już było, przedwczoraj. Najważniejsze w roku. 🤔
      • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 17:18
        kreinto napisał:

> Ale jakich świąt? Święto już było, przedwczoraj. Najważniejsze w roku. 🤔

Czyżby jedno z nietypowych świąt, Dzień Orgazmu...Światowy Dzień Pozdrawiania Brunetek, czy może początek astronomicznej zimy - najkrótszy dzień w roku? Co autor ma na myśli...
        • kreinto Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 23:32
          e-zybi napisał:

> - najkrótszy dzień w roku? Co au
          > tor ma na myśli...
          Dzień, w którym światło zwycięża nad ciemnością! Nie ma ważniejszego święta w roku!

• qqbek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 23:41
            kreinto napisał:

> Dzień, w którym światło zwycięża nad ciemnością! Nie ma ważniejszego święta w r
            > oku!
            >

Masz na myśli moje urodziny (21 grudnia)?
            Czuję się miło połechtany.
            Fakt - trochę wujowo, że 3 na 4 lata wypada wtedy akurat najkrótszy dzień w roku, ale i tak doceniam kreinto ;) !
            • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 00:31
              > Fakt - trochę wujowo, że 3 na 4 lata wypada wtedy akurat najkrótszy dzień w roku

Wujowo? Pomyśl o tych, którzy urodzili się 29. lutego...
              • tbernard Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:51
                vogon.jeltz napisał:

> Wujowo? Pomyśl o tych, którzy urodzili się 29. lutego...

Szczególnie głupio, gdy na dodatek ktoś taki nie ma skłonności przestępnych.
          • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 01:52
            kreinto napisał:

> e-zybi napisał:
            >
            > > - najkrótszy dzień w roku? Co au
            > > tor ma na myśli...
            > Dzień, w którym światło zwycięża nad ciemnością! Nie ma ważniejszego święta w r
            > oku!
            >

Jestes pewnie ze nie ma?
            Nie umniejszajac temu Swietu ale Wielkanoc chyba wazniejsza?
            • kreinto Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 10:34
              engine8t napisał:

> Jestes pewnie ze nie ma?
              > Nie umniejszajac temu Swietu ale Wielkanoc chyba wazniejsza?
              Ani trochę. To zwykła uzurpatura.
              • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 22:38
                kreinto napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > Jestes pewnie ze nie ma?
                > > Nie umniejszajac temu Swietu ale Wielkanoc chyba wazniejsza?
                > Ani trochę. To zwykła uzurpatura.

Zalezy z jakiego punktu widzenia oceniasz. Z komercyjnego masz racje ale z religijnego to Wielkanoc jest najwaznieszym Switem bo na Zmartwychwstaniu chyba sie opiera cala religia.?
                • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 22:55
                  engine8t napisał:

> Zalezy z jakiego punktu widzenia oceniasz. Z komercyjnego masz racje ale z religijnego to Wielkanoc jest najwaznieszym Switem bo na Zmartwychwstaniu chyba sie opiera cala religia.?
                  z ciebie to taki teolog, jak ze mnie lesbijka- urojony :P Oba święta w religii są ważne i kropka. a wogóle, najważniejsza (teoretycznie) jest miłość bliźniego- pomysł o tym... ;)
                  • boggi_dan Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:07
                    Śmiesznie jak niektórzy przez cały rok nawalają na kościół katolicki i księży, a później mają dylematy, które święto ważniejsze lub składają sobie życzenia. Bez Boga i spowiedzi te święta nie są ważne. Trzeba się starać być dobrym człowiekiem. Nie tylko przez jeden, czy dwa dni. Tylko przez cały okres w swoim życiu. Nikt nie jest wieczny. A zostanie zapamiętany przez uczynki jakie zostawił po sobie. Bóg się rodzi, moc truchleje,
                    Pan niebiosów obnażony.
                    Ogień krzepnie, blask ciemnieje.
                    Ma granice – Nieskończony;
                    Wzgardzony, okryty chwałą,
                    Śmiertelny Król nad wiekami!
                    A Słowo ciałem się stało,
                    i mieszkało między nami.
                    • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 23:23
                      > Bez Boga i spowiedzi te święta nie są ważne.

Ale są nieważne w znaczeniu not valid czy not important? Jak określa się "ważność" świąt?

> Nikt nie jest wieczny. A zostanie zapamiętany przez uczynki jakie zostawił po sobie.

Najgorszych skúrwysynów pamięta się najdłużej.
                    • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 04:48
                      boggi_dan napisał:

> Śmiesznie jak niektórzy przez cały rok nawalają na kościół katolicki i księży,
                      > a później mają dylematy, które święto ważniejsze lub składają sobie życzenia. B
                      > ez Boga i spowiedzi te święta nie są ważne. Trzeba się starać być dobrym człowi
                      > ekiem. Nie tylko przez jeden, czy dwa dni. Tylko przez cały okres w swoim życiu
                      > . Nikt nie jest wieczny. A zostanie zapamiętany przez uczynki jakie zostawił po
                      > sobie.

Sam lepiej bym tego nie ujął, tak samokrytycznym możesz być tylko TY, HIPOKRYTO FORUMOWY!
                      • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 08:59
                        Nawet w Boże Narodzenie nie odpuścisz, musisz kąsać! Po co te zyczenia na różnych forach, skoro w sercu masz złość i nienawiść do drugiego człowieka?
                        • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 09:18
                          To już taki człowiek jest, udaje świętego, o dobroci, o kościele mówi, spowiedzi i na kilka dni w roku przybiera inną twarz. Aż nie chce się komentować, jak można być takim fałszywym człowiekiem? :(
                          • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 09:45
                            Zbyszku, odpuść, chociaż jeden dzień w roku, wyrzuć zlośliwość z serca.
                            • boggi_dan Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 09:58
                              Daj spokój. Uderz w stół, a nożyce się odezwą.Sraczki dostaje z tej nienawiści. Dwa lata biega za Tobą i za mną po różnych forach. Dzisiaj wpadł na forum Kraj jako strzał w punkt bo taki nick sobie wyrobił. Wyjątkowo podła kreatura co nie umie nic innego wybelkotać. Stary znerwicowany facio, znudzony swoim życiem. I nie pierwsze forum rozwala.
                              • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 10:03
                                Zakładam, że byłeś dzisiaj w kościele i modliłeś się o zdrowie, bo o rozum za późno ;)
                            • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 10:01
                              Kobieto, o czym Ty piszesz, czy w Tobie nie ma choć minimum obiektywizmu? Odnoszę wrażenie, że bawi Cię to wszystko, a najbardziej jak on pisze te bzdety i oczernia mnie. Znasz prawdę i dziwi mnie, że stoisz po drugiej stronie...życie Cię nic nie nauczyło, to już przerabiałaś i żadnych wniosków? Niereformowalność to wada, warto nad tym pracować!
                • kreinto Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 10:08
                  engine8t napisał:

>...Wielkanoc jest najwaznieszym Switem bo na Zmartwychwstaniu chyba si
                  > e opiera cala religia.?
                  Jaka religia?!? Co to za kocopoły?!?
                  • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 10:30
                    kreinto napisał:

> engine8t napisał:
                    >
                    > >...Wielkanoc jest najwaznieszym Switem bo na Zmartwychwstaniu chyba si
                    > > e opiera cala religia.?
                    > Jaka religia?!? Co to za kocopoły?!?

Właśnie, jaka religia? Wielkanoc, pogańskie święto sprzed czasów Jezusa Chrystusa. Uznaje się, że Wielkanoc to najważniejsze i zarazem najstarsze święto obchodzone przez chrześcijan. Starsze i ważniejsze od Bożego Narodzenia, symbolizujące śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Tak przynajmniej uważa się od IV wieku naszej ery. Czy do końca tak jest? Ten okres był już taki na długo przed pojawieniem się Mesjasza. Warto poczytać i poszerzyć wiedzę...dla zainteresowanych.
    • trypel Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 16:02
      Brownie chyba. A choinka ma miec wilgotno na dole ale nie za mokro :)
      • nousecomplaining Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 20:18
        O Wy perwery, najlepszego mokrego na te i inne święta : )
        • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 23:03
          nousecomplaining napisał(a):

> O Wy perwery, najlepszego mokrego na te i inne święta : )

My?
          Perwersyjni?
          A kto te wszystkie świństwa o "choinkach", "łańcuchach" i "piwnicach" ma wypisywać, jak nie my?
          Przecież nie te wszystkie "stróże moralności", które chciałyby żebyś żył i zdechł według ich reguł (których rzecz jasna nie przestrzegają, a jak już przestrzegają, to nie do końca dobrowolnie), a w myślach mają rzeczy tak zboczone, że ciebie by wzięło na wymioty pewnie od tego.

Miłych, na maksa zboczonych i "mokrych", albo chociaż "wilgotnych" świąt!
    • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 20:34
      Tak przy okazji - jakie u was szanse na tzw. "białe święta"?
      Bo u mnie sypie odkąd z Lublina około 18-ej wracałem, wcześniej nieśmiało, płatek po płatku, ale teraz zaczęło się poprawiać, a do tego temperatura spadła już solidnie poniżej zera.

Odkąd mieszkam w obecnym domu to byłyby pierwsze białe święta (a to już piąte).
      • trypel Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 20:42
        We Wrocławiu bez szans ale we wloszech idealna pogoda (porządny minus w nocy) wiec armatki chodzą i przynajmniej będzie biało zielono biało zielono. Się w czwartek okaże.
        • trypel Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 16:17
          I biało od wiednia
      • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 20:55
        qqbek napisał:

> Tak przy okazji - jakie u was szanse na tzw. "białe święta"?
        Zerowe. Błoto, mgła, mżawka. Ohyda
        > Bo u mnie sypie odkąd z Lublina około 18-ej wracałem, wcześniej nieśmiało, płat
        > ek po płatku, ale teraz zaczęło się poprawiać, a do tego temperatura spadła już
        > solidnie poniżej zera.
        Zazdro! Śnieg jest dla mnie bardziej świąteczny, niż makowiec i choinka razem wzięte. Może dlatego, że nie można go mieć na zawołanie, to dar od losu ;) "Na całej połaci śnieg..." ehhh
      • jackk3 Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 22:59
        qqbek napisał:

> Bo u mnie sypie odkąd z Lublina około 18-ej wracałem, wcześniej nieśmiało, płat

U mnie za dużo śniegu - nie żartuję. Praktycznie ciągle sypie czy to w mieście no i szczególnie w górach do tego stopnia że trasy często są tak sobie przygotowane. Właśnie wróciłem z gór i zjechałem raptem TRZY razy! Wziąłem długie narty żeby agresywnie GS poćwiczyć no i to tak sobie wyglądało . Po trzecim razie powiedziałem sobie że czas do domu bo się zaraz zabije! A o dojeździe to nawet nie mówię bo miejscami to było ślisko jak cholera.
        • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 23:43
          No u mnie przestało, -3 na termometrze, a śniegu niecałe 2cm na razie.
          Może jeszcze przez noc coś dopada, bo jutro ma być sporo zimniej, więc szanse słabe na grubszą pokrywę śnieżną... no, ale te 2cm zrobiło "white" do "Christmas" na razie, a tego to już tu dawno nie widziałem.
        • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 02:06
          jackk3 napisał:

> qqbek napisał:
          >
          > > Tak przy okazji - jakie u was szanse na tzw. "białe święta"?
          > > Bo u mnie sypie odkąd z Lublina około 18-ej wracałem, wcześniej nieśmiało
          > , płat
          >
          > U mnie za dużo śniegu - nie żartuję. Praktycznie ciągle sypie czy to w mieście
          > no i szczególnie w górach do tego stopnia że trasy często są tak sobie przygoto
          > wane. Właśnie wróciłem z gór i zjechałem raptem TRZY razy! Wziąłem długie narty
          > żeby agresywnie GS poćwiczyć no i to tak sobie wyglądało . Po trzecim razie po
          > wiedziałem sobie że czas do domu bo się zaraz zabije! A o dojeździe to nawet n
          > ie mówię bo miejscami to było ślisko jak cholera.

Widze ze ja tu jestem outlier... :)
          snieg to moge sobie na dalekim horyzoncie ogladacc a zima to znaczy zamiana t-short na polo a jak bardzo zimno to polo na t-shirtcie. Spodnie jednak zawsze krotkie.. :)
      • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 01:59
        qqbek napisał:

> ek po płatku, ale teraz zaczęło się poprawiać, a do tego temperatura spadła już
        > solidnie poniżej zera.
        >
        > Odkąd mieszkam w obecnym domu to byłyby pierwsze białe święta (a to już piąte).
        >

U mnie na "biale to ZERO szns ale na mokre to w tym roku 100% :)
        No chyba ze sie nie liczy to co na ogrodku ale to co na horyzoncie widac... bo jak sypnie w gorch to czesto mamy super widoki zasniezonych gor na tle palm.
        Tym razem idzie "Pineapple Express" - Hawaje postanowily zrobic nam smingusa ..
    • borsuczyca.klusek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 20:37
      Najlepszego wszystkim miłym forumowiczom i forumowiczkom. Niech świąteczny duch będzie z wami!
      • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 21:08
        Już zaczęłam obchodzić święta, degustowałam sernik, pyszny, ucierany w makutrze. Wesołych i zdrowych świąt, Borsi.
        • trypel Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 21:09
          Oczywiście z rodzynkami?
          • borsuczyca.klusek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 21:12
            Rodzynki to bobki Szatana 🙄
            • trypel Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 21:32
              Sernik bez rodzynek to dowód ze sa jakies granice wolnosci wyboru i ktos powinien za to byc pociągnięty do odpowiedzialnosci.
              To akt tak daleko sprzeczny z tradycją i dobrym obyczajem ze wszystkie babcie sie w grobie przewracają
            • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 21:34
              borsuczyca.klusek napisała:

> Rodzynki to bobki Szatana 🙄
              >

Jeszcze powiedz, że Kielecki i już skreślam z listy ;)
              Dla mnie sernik tylko z rodzynkami, ale niektórzy potrafią dać suche, nieprzygotowane (i wtedy to rzeczywiście badziewie, a nie sernik).
              Ja przed wrzuceniem (na sam koniec) do ciasta moczę w rumie i wychodzą świetne, wzbogacając tylko smak sernika.
              • borsuczyca.klusek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 22:14
                qqbek napisał:

> Jeszcze powiedz, że Kielecki i już skreślam z listy ;)

Wolę Winiary 😄

> Dla mnie sernik tylko z rodzynkami, ale niektórzy potrafią dać suche, nieprzygo
                > towane (i wtedy to rzeczywiście badziewie, a nie sernik).
                > Ja przed wrzuceniem (na sam koniec) do ciasta moczę w rumie i wychodzą świetne,
                > wzbogacając tylko smak sernika.
                >

Dla mnie rodzynki są nieakceptowalne w żadnej formie. I nawet ich wydłubanie nic nie pomoże, bo wiem że dranie tam były!
                • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 22:55

> Dla mnie rodzynki są nieakceptowalne w żadnej formie. I nawet ich wydłubanie ni
                  > c nie pomoże, bo wiem że dranie tam były!

A próbowałaś już kiedyś takich, które przed ich wydłubaniem z sernika były moczone w Bacardi?
                  Zaręczam, że smak zmienia się diametralnie.
                  Z mdłego dodatku do sernika stają się właściwie "esencją" jego smaku.
                  Mógłbym w innym rumie je moczyć, ale małżonka lubi właśnie Bacardi i jej zawsze podkradam przy pieczeniu sernika trochę.
                  • borsuczyca.klusek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 22:59
                    Nie chodzi wcale o smak tylko wygląd i strukturę...
                    • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 23:48

> Nie chodzi wcale o smak tylko wygląd i strukturę...
                      >

Marudzisz jak osoba, która sama sernika w domu nie piecze, tylko bierze byle coś z garmażerki, a potem się nad tym uzewnętrznia nadmiernie.
                      Ja swoje serniki piekę sam!
                      I rodzynki mają być!
                      A ty tym Winiary się wybroniłaś... choć znalazłem ostatnio coś (może nie tak smacznego, ale nie smakującego też ruską onucą z Nestle), co smakuje lepiej niż Kielecki i niewiele gorzej niż Winiary i do Winiar też nie wracam (na pohybel kolaborantom Rosji).
                      • trypel Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 10:09
                        Kielecki mi nie smakuje, Winiary nie tknę z uwagi na szwajcarskich kolaborantów i musze jakies wynalazki spożywać:)
                        • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 10:17
                          sam rób, co to za filozofia ;) ja team kielecki- jedni lubią zapach napalmu, inni- smak octu ;)
                        • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 22:43
                          trypel napisał:

> Kielecki mi nie smakuje, Winiary nie tknę z uwagi na szwajcarskich kolaborantów
                          > i musze jakies wynalazki spożywać:)

Ja ostatnio przeszedłem na majonez z Kauflandu (ich własnej marki).
                          Trochę wali olejem roślinnym, ale smak bardziej zbliżony do Winiar niż większość tego, co próbowałem "na zastępstwo". No i do tego robi to im jakaś firma z Czech (sprawdzałem, żeby nie było, że uciekając od Nestle trafiam znów na Nestle), więc nie wspomagam przy tym naszych wsiowych cierpów, głosujących jak wiadomo i robiących nomen-omen wiochę w Brukseli.
              • vogon.jeltz Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 00:30
                > Dla mnie sernik tylko z rodzynkami

Ja to chyba jakiś dziwny jestem, bo wyznaję pogląd, że sernik to sernik, jest zajebisty nieważne czy z bobkami szatana czy bez.
          • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 21:16
            Tak
            • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 21:17
              Tak, z rodzynkami i brzoskwiniami na wierzchu.
              • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 10:33
                Bez galaretki? :(
    • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 23.12.25, 21:17
      i jeszcze nam wszystkim życzę, żebyśmy za dużo nie utyli w święta ;)
      • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 05:53
        :) Tobie to nie grozi...;)
    • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 24.12.25, 10:21
      byliście grzeczni ( z wyjatkiem engina) więc mam dla Was prezent od aniołka. Polecajka netflixowa: "Wątpliwość". Dawno nie widziałam czegoś tak dobrego. I zagrane jak z nut. według mnie- perełka.
    • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 10:35
      "śniegu biel... dziś kolorem jest nadziei" :) póki co, najlepszą fotkę świąteczno-zimową zapodał zybi. jeśli to ty robiłeś-szapoba!
      • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 10:42
        I takie jeszcze zimowe klimaty...
        • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 11:39
          A idź pan w...
          -10 u mnie nadal, upa podpiąłem, bo za godzinkę jadę, a stwierdziłem, że zużycie będzie dzisiaj ciutkę większe, jak przy -10 nastawie sobie +20 w kabinie (jak go odmrażałem na podjeździe, to na samo ogrzewanie i grzanie szyb pokazywał 6,5 kW zużycia).

Za to fajczy się moja poprzednia parafia (tamta, w której mi ksiądz dziecka nie chciał ochrzcić, bo co prawda mieszkaliśmy, ale zameldowani nie byliśmy). 70 strażaków na miejscu, zablokowane ulice, nie mogą dogasić. Bozia ma pokrętne poczucie humoru - pożar kościoła akurat w Boże Narodzenie.
          • dodekanezowiec Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 13:53
            Taniuszyn pieprzy o byciu dobrym. Jednocześnie swego czasu rzucił: "Trzymaj sie bigi". Do bydlaka sowieckiego
            Jedz ruski taniuszynie do Buczy i zobacz co qrła twoi ruscy kamraci narobili.
            Niech pierwszy Jędraszewski z emerytura 25 kola robi jakies dobre uczynki.
            • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:13
              dodekanezowiec napisał:

> Taniuszyn pieprzy o byciu dobrym. Jednocześnie swego czasu rzucił: "Trzymaj sie
              > bigi". Do bydlaka sowieckiego
              > Jedz ruski taniuszynie do Buczy i zobacz co qrła twoi ruscy kamraci narobili.
              > Niech pierwszy Jędraszewski z emerytura 25 kola robi jakies dobre uczynki.
              dzięki doduś za ten wpis. nienawidzę obłudy- tak światecznej, jak każdej innej. Najpierw bądźmy przyzwoici, w takich podstawowych sprawach, potem dopiero mówmy o byciu dobrym... a rsukie onuce i bigoci, z gębami wypchanymi frazesami niech się udławią
            • boggi_dan Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:26
              dodekanezowiec napisał:

> Taniuszyn pieprzy o byciu dobrym. Jednocześnie swego czasu rzucił: "Trzymaj sie
              > bigi". Do bydlaka sowieckiego
              > Jedz ruski taniuszynie do Buczy i zobacz co qrła twoi ruscy kamraci narobili.
              > Niech pierwszy Jędraszewski z emerytura 25 kola robi jakies dobre uczynki.
              Napisałem o człowieku. To nie jest miejsce do rozważań politycznych. Śmiesznie to wygląda jak się składa życzenia, a w sumie się nie wierzy. Zapraszam na forum Kraj.
          • trypel Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:11
            Wlasnie chciałem zapytać czy nie masz z tym nic wspólnego:D
            • dodekanezowiec Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:24
              trypel napisał:

> Wlasnie chciałem zapytać czy nie masz z tym nic wspólnego:D
              >
              Kościół przy ulicy dzialacza PPS i wolnomularza?
              • boggi_dan Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:28
                dodekanezowiec napisał:

> trypel napisał:
                >
                > > Wlasnie chciałem zapytać czy nie masz z tym nic wspólnego:D
                > >
                > Kościół przy ulicy dzialacza PPS i wolnomularza?
                Masz problem z dedukcją prostych sformułowań. Nie od teraz zresztą.
              • qqbek Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 14:57
                dodekanezowiec napisał:

>
                > Kościół przy ulicy dzialacza PPS i wolnomularza?

Parafię powołano tam w latach 30-tych, jak Kunicki był jeszcze żywy (i był grubą fiszą w radzie miejskiej), a ulica miała nazwę od miejscowości, do której prowadziła.

Kościół jest dużo nowszy, bo jeszcze jak byłem mały, to stał tam przepiękny drewniany kościół.
                Internetowi "egzberdzi" od pożarnictwa już krzyczą, że zapaliła się fotowoltaika (co raczej niemożliwe, bo zaczęło się palić przed wschodem słońca - paliło się już o 7, a wschód słońca mieliśmy po 7:30 dzisiaj).
    • wybitniemondry Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 16:01
      boggi_dan napisał:
      >A było tu tak pięknie, póki nie wytrzeźwiała.

Z nimfomanką nie pogadasz.
      Nawet jeśli trzeźwa.
    • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 16:05
      no i zaczęło się. są mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet, są kobiety, które takich mężczyzn uwielbiają (pozdro dla kasi z moderacji)- i macie na forach, co macie. Na szczęście, to nie musi być mój problem. a wszystkim, którzy holubią takie kreatury "gratuluję" :P
      • wybitniemondry Re: OT- wesołych świąt! 25.12.25, 16:11
        > no i zaczęło się. są mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet,

To są idioci a nie mężczyźni.
            • jackk3 Re: OT- wesołych świąt! 26.12.25, 17:40
              Będziemy się licytować…
              m.youtube.com/watch?v=ehBIV0CHhxM
              • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 26.12.25, 17:57
                jackk3 napisał:

> Będziemy się licytować…
                > m.youtube.com/watch?v=ehBIV0CHhxM
                zacne. nóżka sama chodzi
                  • engine8t Re: OT- wesołych świąt! 26.12.25, 18:56

>
                    > był lewak Lennon, to jeszcze homoś- żeby engina podku...ć :) :) :)

Czekam co jeszcze wymyslisz.
    • levante_trofeo Re: OT- wesołych świąt! 26.12.25, 18:59
      Najweselszych !
      I roku dobrego. Tego nowego.
      Szczęśliwszego ? Oby.
      Życzą - jak zwykle - Katarzyna, Krystyna i Grzegorz.

Sydney
      Zostajemy ... Film pokażemy ...
      Nara.
      ^ ^
    • duchprzeszlychswiat Re: OT- wesołych świąt! 31.12.25, 10:31
      były życzenia wesołych świąt, to teraz: szczęśliwego nowego roku! engin: wypij mój przydział szampana, bo mnie coś słabo wchodzi alkohol. a ja za ciebie potańczę, ty nogi oszczędzaj na starość ;P ;* (i życzę SOBIE, żeby ten cholerny fis się ogarnął, bo to, jak Timiego skrzywdzili, to już chamstwo totalne. jak coś takiego na igrzyskach będą odwalać to się pochlastam :/)
      • wybitniemondry Re: OT- wesołych świąt! 31.12.25, 11:37
        > były życzenia wesołych świąt, to teraz: szczęśliwego nowego roku!

Ale zniknęła twoja prośba o życzenia lasu sterczących kutasów.
        No jak to tak kasować prośby potrzebującej?!
        • e-zybi Re: OT- wesołych świąt! 31.12.25, 12:14
          Oj, taniuszą mnie to zalatuje,
          płaskie na wskroś i wzdłuż.
          Łap formę przed Sylwestrem,
          fallusa do kontaktu włóż ;)
    • xstefciax Re: OT- wesołych świąt! 31.12.25, 14:33
      Życzę wszystkim użytkownikom ( tym, co się mnie boją też) dużo zdrowia, pogody ducha, radości i spełnienia marzeń w nadchodzącym 2026 roku. Niech w waszych rodzinach panuje miłość, zgoda i wzajemne zrozumienie. Dobrych relacji w pracy zawodowej, pociechy z dzieci, wnucząt, prawnucząt. Niech Stary Rok zabierze wszelkie smutki a Nowy będzie wesolutki. Te życzenia przyjmijcie od Danutki:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka