Dodaj do ulubionych

Olej do frytek

19.04.26, 13:24
Od dawna było tak, że cena litra oleju spożywczego odpowiadała mniej więcej cenie litra oleju napędowego. Dzisiaj kupuję w sklepie słonecznikowy i patrzę, a tu baniak 5 litrów za 8 euro = 1,60 za litr. A na stacjach diesel po 2,10. 50 centów taniej. Oszczędność na baku ~25 euro. Jak ktoś ma starego klunkra, to nic tylko jeździć na frytkach. Słyszysz, bolo?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Olej do frytek 19.04.26, 13:55
      vogon.jeltz napisał:

> Od dawna było tak, że cena litra oleju spożywczego odpowiadała mniej więcej cen
      > ie litra oleju napędowego. Dzisiaj kupuję w sklepie słonecznikowy i patrzę, a t
      > u baniak 5 litrów za 8 euro = 1,60 za litr. A na stacjach diesel po 2,10. 50 ce
      > ntów taniej. Oszczędność na baku ~25 euro. Jak ktoś ma starego klunkra, to nic
      > tylko jeździć na frytkach. Słyszysz, bolo?

Wlasciciele smażalni nad morzem lubia to.
    • qqbek Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:30
      Nawet KIA Bola jest już na CR, a olej spożywczy ma gorsze właściwości smarne.
      Musiałby W123 200D sobie sprawić, ze zwykłą pompą... znam nawet jedno, ale sąsiad "będzie robił" (nadal mu wrasta w ogródek, nawet nie wiem, czy w ostatnim roku go zdołał chociaż odpalić).
      • tesla3 Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:43
        Olej po frytkach nadaje się jedynie do starego Diesla z pompą. Problem taki, że nikt nie jeździ na samym oleju roślinnym, bo olej roślinny gorzej smaruje, zatka filtr paliwa i nie odpali. Stosuje się proporcję 3:1, a latem nawet 2:1 - do dwóch litrów oleju napędowego dolewa litr oleju kupionego w sklepie.
        • tesla3 Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:45
          Choć nie polecam tego robić bo to nielegalne. Olej roślinny ze sklepu nie jest objęty akcyzą.
      • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 19.04.26, 15:02
        > Nawet KIA Bola jest już na CR

Wiem. Ale jak widzę takie ceny, to mam se ochotę znów XUD-a sprawić. Jechał na wszystkim, co się wlało i palił poniżej 5 w trasie. Ciekawe, czy są jeszcze jakieś fajne Xantie albo BXy dostępne. Można by zarejestrować na zabytek... ;-)
      • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 19.04.26, 17:12
        qqbek napisał:

> Nawet KIA Bola jest już na CR, a olej spożywczy ma gorsze właściwości smarne.
        > Musiałby W123 200D sobie sprawić, ze zwykłą pompą... znam nawet jedno, ale sąsi
        > ad "będzie robił" (nadal mu wrasta w ogródek, nawet nie wiem, czy w ostatnim ro
        > ku go zdołał chociaż odpalić).
        >
        Przypomniał mi sie dziadek z Konopielki co to nie wiedzial ile ma lat bo "nie rachuja" ale wincyj niż 60 czy 70 bo już "paznokcie powrastali".
        • qqbek Re: Olej do frytek 19.04.26, 17:26
          No widok tej wrastającej beczki jest tak samo bolesny, jak wrastające paznokcie :P
          Codziennie rano, gdy idę do ekspresu sobie kawę nastawić, widzę tego mietka, smutnie stojącego za płotem u sąsiada :(
          • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 19.04.26, 19:10
            Była taka przeróbka piosenki "Mietek ciągle chlał".
            Tymczasem w motoryzacji to Wołga chlała.
            Podobno do Wolgi silniki z Mietka taxiarze dawali?
            Ileż motoryzacja była wówczas prostsza..
            • qqbek Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:11
              dodekanezowiec napisał:

> Była taka przeróbka piosenki "Mietek ciągle chlał".
              > Tymczasem w motoryzacji to Wołga chlała.
              > Podobno do Wolgi silniki z Mietka taxiarze dawali?
              > Ileż motoryzacja była wówczas prostsza..

Z mietka, ale też podobno z NRD-owskiego Multicara dało się 45-konnego Diesla przełożyć.
              Jakie to musiało być wołowate z takim silnikiem...

No, ale przydziałową benzynę można było potem sąsiadom sprzedać, a ON był bez kartek.
              • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:14
                @qqbek
                Komuna była systemem życiowo śmieszniejszym jeszcze niż filmy Bareji.
                Te filmy to tylko czubek góry lodowej.
                • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:17
                  > Komuna była systemem życiowo śmieszniejszym jeszcze niż filmy Bareji.

Jak każdy system. Ten obecny ma równie wiele abaurdow, tylko ich nie widzimy bo siedzimy w środku i jesteśmy do nich całkowicie przyzwyczajeni. A Barei, który by nam je pokazał - brak.
    • humorysta Re: Olej do frytek 20.04.26, 09:31
      Na frytkach- to będzie jeżdzić coraz wiecej naiwniaków benzyny, hybryd, plug-inów i innego tałatajtwa. A za kilka lat zgłaszac sie bedą do serwisów-by naprawiac frytkowe silniki. Ja do mojego leciwego diesla-nigdy takiego gówna nie wleję-bo tzw. bioetylina -a zwłaszcza ta B20/ juz niebawem/ to gó...-to nie jest paliwo-tylko sciema. Za madry jestem na takie sztuczki- niech sobie Bruksela na tym gó...e jezdzi. A póki co-to mój 20-letni diesel chodzi jak nówka z fabryki.
      • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 20.04.26, 09:40
        Kombinat! Pracuje! A bolo wykrzykuje!
        Przecież nówka jest wg ciebie gorsza niż twoja cerata.
      • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:15
        > bioetylina

Nie ma czegoś takiego.

> a zwłaszcza ta B20

Nie ma czegoś takiego.

> Ja do mojego leciwego diesla-nigdy takiego gówna nie wleję

Cały czas lejesz rzepak do swojego gruza. Każdy olej napędowy zawiera dodatek biokomponentów.

> to gó...-to nie jest paliwo-tylko sciema

A wiesz to bo...? Podzielisz się z nami źródłem swojej sekretnej wiedzy?
        • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:20
          vogon.jeltz
          > A wiesz to bo...? Podzielisz się z nami źródłem swojej sekretnej wiedzy?

Musi przeżuć kilka godzin "mordokolejka".
      • tbernard Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:43
        Hybrydy mało palą, bo maja wspomaganie elektronowe i nikt tam nie wlewa oleju po frytkach tylko paliwo. Olej po frytkach dawniej wlewano do ropniaków ale to było nielegalne, bo cepeeny nie zarabiały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka