Dodaj do ulubionych

OT - Portugalia - gastronomi i drogi

08.07.26, 07:07
nie istnieje moim zdaniem nic lepszego niz Portugalia jako kraj do pojezdzenia oraz do jedzenia niz Portugalia. Po prostu raj. Jedynym problem to jest wybor samochodow. W wypozyczalniach maja albo male, albo super duze. te srednie to nalezy szukac.

Ale
- kraj - niesamowity
- drogi - dobre
- na spanie - pousadas - spalismy w takiej gdzie mielismy nawet kapliczke
- jedzenie - fantastyczne
- wino fantastyczne (vinho verde - super)
- wino czerwone, lepsze niz w hiszpanii

Jedzcie do Portugalii, ale niekonicznie do Lizbony czy Porto
Obserwuj wątek
    • bolo2002 Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 08.07.26, 08:36
      Byłem w Portugalii, ale na Faro. Mała miejscowośc, hotelik położony na wzgórzu,i widok na morze, jedzenie bajka-jagniecina, ryby atlantyckie i najlepsza na swiecie zupa rybna-jaką kiedykolwiek jadłem. Targ rybny w Lagos. Duszone makrele z pomodorami , cebula i ziemniakiem na statku i morze darmowego wina. no i nie zapomne najwazniejszego. Potrzebowałem do fryzjera-to gratis zawieziono mniedo odległej miejscowosci- a tam stary fryzjer z brzytwą. Ostrzygł mnie brzytwą-nie wytrzymałem i zapłaciłem i ... dałem mu 5 DM napiwku. Był szok. No i to wszystko pamiętam- sierpień 1994.
      • qqbek Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 08.07.26, 23:02
        5 DM napiwku... o kurczę, to jak 2,5 Euro dzisiaj.
        Pewnie tydzień pił za to, co mu "polski hrabia" zostawił... ponad 30 lat temu.

A najlepszą zupę rybną i najlepsze ryby jadłem w Asturii, w Hiszpanii, będzie z 8-9 lat temu.
        Ale gospodarz nie był mi w stanie podać gatunku tejże... jakaś lokalna, a nie coś, co potrafiłby po angielsku sprecyzować.
        • bolo2002 Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 09.07.26, 11:32
          Te 5 DM w 1994 roku-dla Portugalczyka-to był bardzo dobry napiwek. Bo wtedy w Niemczech-DM była mocna walutą-dlatego zarabiało sie w Germanii-a wydawało w Polsce/ ca x 2,2 mnożone/. Dzisiaj Euro w Niemczech kiepska waluta, A zupa rybna robiona z tzw. ryby Fish of Day- czyli z połowu nocnego i serwowana o godz. 12-tej w południe nastepnego dnia przebija każdą zupę-zwłaszcza w Potrugalii. A najciekawsze to to, że wrócilismy z wycieczki około 18-tej i bar nadmorski był własnie zamykany. Poprosiłem o zupe rybna mimo to-i bar został znów otwarty-dla nas 2 osób. I to była najsmaczniejsza zupa rybna- w Polsce takiej nie potrafia zrobi- bo masz ryby mrożone.
    • bywalec.hoteli Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 08.07.26, 09:18
      Dzięki za rekomendacje Marku, jakie miejscowości polecasz?
      • tbernard Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 08.07.26, 09:24
        bywalec.hoteli napisał:

> Dzięki za rekomendacje Marku, jakie miejscowości polecasz?

Ze zdania "Jedzcie do Portugalii, ale niekonicznie do Lizbony czy Porto" wywnioskowałem, że oprócz wymienionych rekomenduje każdą inną.
      • marekggg Portugalia do Polecenia 09.07.26, 01:16
        bywalec.hoteli napisał:

> Dzięki za rekomendacje Marku, jakie miejscowości polecasz?

nie jest jakos uporzadkowane.
        - najlepiej poleciec albo doPorto/Lizbony, albo do Faro i wypozyczyc samochod na miejscu. Jechac z polski tam i z powrotem 5ty km, to totalnie bez sensu, bo tydzien to bedzie tylko jazda.
        Na miejscu wypozyczyc cos malego, nie brac za duzo rzeczy.

Zanim sie tam czlowiek wybierze, to zrobic sobie plan, albo lepiej, zarezerwowac przez biuro podrozy wszystko po kolei. maks 60 km od siebie, wtedy mozna zwiedzac i sie przemieszczac.

Musze jakos sobie przypomniec co gdzie i jak. ale najlepiej to w kwietniu, luw pazdzierniku. inaczej to sie mozna ugotowac.

• tbernard Re: Portugalia do Polecenia 09.07.26, 08:46
          A jaka temperatura w oceanie tam jest? Bo słyszałem, że nie jest ciepła. No i czy rekiny bardzo gryzą tam pływających?
          • marekggg Re: Portugalia do Polecenia 09.07.26, 12:45
            na poludniu w okolicach Faro i Algarve jako takim to jest calkiem OK. Ale atlantyk to juz troche inna para kaloszy. Tam bym juz w zyciu nie wlazl.

Raz w Hiszpanii w okolicach chyba Pontevedra (dobra to Hiszpania) wlazlem do morza i przeplynolem z powrotem te 200m w ramach portu.

myslalem ze zdechne.

wiec - bez neoprenu nie ma co wchodzic, atlantik jest okropnie zimny. dlatego sie wcale nie dziwie ze tyle osob zmarlo na Titanicu.

Algarve, Faro, jako tak.
            • tbernard Re: Portugalia do Polecenia 09.07.26, 13:36
              Gdy parę lat temu byłem na Gran Canarii, to woda tam była nieco tylko cieplejsza od Bałtyq ale zauważalnie chłodniejsza od Środziemia. A to już niemal ociera się o zwrotnik. Ale dzięki temu, przy oceanie temperatura bardzo rzadko dochodziła do 30 st pomimo palącego słońca. A wystarczy zrobić wycieczkę nieco w głąb wyspy i tam grzeje aż do 40 stopni.
              • trypel Re: Portugalia do Polecenia 09.07.26, 13:48
                Na kanarach nawet w zimie jestem w stanie wytrzymać w wodzie ponad pół godziny snorklujac. W bałtyku 1 minute do kolan :)
                A faktycznie w adriatyku to mozna teraz bez ograniczeń sie moczyć
              • marekggg Re: Portugalia do Polecenia 09.07.26, 13:48
                jest duza roznica temperstury pomiedzy polnocna i poludniowa czescia wyspy. ale tez zalezy od konkretnego miejsca
                • trypel Re: Portugalia do Polecenia 09.07.26, 14:02
                  Jest. Najdłużej wytrzymywałem na Teneryfie na południu kolo Playa de las Galletas albo jakos tak. Tam jest taka zatoczka gdzie na stale urzędują żółwie morskie i w sumie bylo 100% pewności ze sie jakies spotka. To potrafiłem dlugo za nimi plywac
    • qqbek Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 08.07.26, 22:36
      Rodzinę mam w Lizbonie, ale tam też jest fajnie.
      Tylko wszystko pod "stonkę" już ustawione i 2-3 razy droższe niż w "interiorze"... co nie znaczy, że dla Polaka jakoś specjalnie drogie.
      • marekggg Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 09.07.26, 01:23
        nalezy sie wybrac poza centrum, zeby nie sluchac falszowanego fado z opcja kupna "oryginalnej plyty Fado" za x eurasow.

ale bardzo lubilem ich lokalne disco-porto. super do jazdy samochodem

tym razem bym sie chetnie wybral lodzia z porto w gore do winnic. maja takie fajne rejsy.

i super rejsy sa na Duoro.

dobra, reszte pozniej.
        • bywalec.hoteli Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 09.07.26, 09:11
          dawaj później newsy.
        • wislok1 Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 10.07.26, 21:43
          Zona byla z corka w centrum Lizbony i bardzo byly zachwycone....

Maly hotel w centrum , bardzo fajny o do tego wszedzie sie mozna dostac komunikacja miejska..
          Co do cen, to jak sie poszuka w google, to jest sporo fajnych knajp w niskiej cenie...

I BARDZO smaczen jedzenie...
          Wiec nie trzeba jechac za miasto zeby dobrze i ranio zjesc , i wypisc
          • trypel Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 10.07.26, 22:10
            wislok1 napisał:

> Zona byla z corka w centrum Lizbony i bardzo byly zachwycone....
            >
            > Maly hotel w centrum , bardzo fajny o do tego wszedzie sie mozna dostac komunik
            > acja miejska..
            > Co do cen, to jak sie poszuka w google, to jest sporo fajnych knajp w niskiej c
            > enie...
            >
            > I BARDZO smaczen jedzenie...
            > Wiec nie trzeba jechac za miasto zeby dobrze i ranio zjesc , i wypisc

Goowno prawda :D
            • marekggg Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 10.07.26, 22:36
              mieszkalismy w centrum chyba Porto i obok byla taka jakby restaracja/bar mleczny dla lokalsow. w dwojke zjedlismy chyba za 4 euro - dla dwoch. tylko nie ma sie co bac do miejsc ktore wygladaja jak bary mleczne w PRL-u
    • bolo2002 Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 09.07.26, 11:39
      Zapomniałem dodać-w Lagos/ to nie Nigeria-tylko Portugalia/-to homary sobie zamówiliśmy. Ot tak dla smaku.
    • hukers Re: OT - Portugalia - gastronomi i drogi 10.07.26, 10:45
      Jak już objedziesz tą Portugalię, to daj tu jakieś info dla potomnych gdzie jechać, jak jechać i po co jechać.
      P.S. Jakby ktoś chciał pozwiedzać Lizbonę z lokalsem (z Polski), to mogę dać namiary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka