Dodaj do ulubionych

OT - kącik kulinarny - Char Siu

24.09.26, 14:36
Przypadkiem w Action kupilem zajebistą pastę chili z orzeszkami (soad tam taki wynalazek za 10 zł - nie mam pojęcia).

Jest tak dobra, że zremy już drugi słoik... Pomyslalem, ze sie z wami podzielę pomyslem, bo char siu (my lubimy kuchnie a'la azjatycka) wychodzi zajebiscie:

Przepis:

Składniki:

Mięso: ok. 600-800 g karkówki lub schabu (pokrojonego w długie, niezbyt grube pasy).

Składniki marynaty char siu:

2 łyżki sosu hoisin

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

2 łyżki miodu lub brązowego cukru

1 łyżka wina ryżowego (opcjonalnie)

2 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Dodatek z załączonego zdjęcia: 1–2 łyżki chili oleju z orzeszkami ziemnymi (dodane do marynaty dla podkręcenia ostrości i głębokiego, chrupiącego posmaku).

Przygotowanie krok po kroku:

Przygotowanie marynaty: W misce wymieszaj sos hoisin, oba sosy sojowe, miód (lub cukier), wino ryżowe, czosnek, imbir oraz wyrazisty olej chili z orzeszkami ziemnymi.

Marynowanie mięsa: Oczyszczone pasy mięsa włóż do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego, zalej marynatą, dokładnie natrzyj i schowaj do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Rozgrzanie piekarnika: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i połóż na niej kratkę (dzięki temu tłuszcz będzie topił się w dół, a mięso ładnie się przypiecze).

Pieczenie: Wyjmij mięso z marynaty (zachowaj resztę płynu) i ułóż na kratce. Piecz przez około 30-35 minut.

Glazurowanie: W połowie czasu pieczenia (po około 15 minutach) posmaruj mięso odłożoną wcześniej marynatą za pomocą pędzelka, aby uzyskać lśniącą, karmelową skórkę.

Serwowanie: Po upieczeniu odczekaj 5 minut, pokrój mięso w poprzek włókien na cienkie plastry i podawaj z ryżem oraz ulubionymi warzywami.

Wskazówka: Chrupiące kawałki chili i orzeszków z oleju ze słoika możesz zebrać i posypać nimi gotowe mięso przed podaniem, aby dodać potrawie wyjątkowej chrupkości!

Wlasnie jem tak zrobiny schabik. z ryzem.. - booooosze jaki to dobre.
Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 16:54
      Schab się tak średnio nadaje - wg mnie za chudy. W tej marynacie brakuje paru składników.
      m.youtube.com/watch?v=By7NwdKdxpE&t=4s&pp=2AEEkAIB&ra=m
      • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:57
        Kwestia gustu

Lubie kuchnie chinska, nie lubie indyjskiej

Zapachy mnie przerazaja w indyjskiej

• galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 08:12
        jackk3 napisał:

> Schab się tak średnio nadaje - wg mnie za chudy. W tej marynacie brakuje paru s
        > kładników.
        > m.youtube.com/watch?v=By7NwdKdxpE&t=4s&pp=2AEEkAIB&ra=m

1. Napisz, czego brakuje - jak z każdym przepisem, są różne wersje zapewne… - nie chce mi sie ogladac
        2. Pamiętaj, że nie wszystko w PL da się łatwo kupić. Z rzeczy wymienionych mamy w sklepach wszystko.
        3. Wczoraj robiłem 1.6kg schabu w rękawie - wyszedł super soczysty - PYYYCHA!
        • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:34
          5-spice chińska przyprawa (unikalna w smaku, warto mieć bo występuje w wielu przepisach), melasa (niby cukier ale nie to samo) i taki roztwór zagęszczonego cukru - maltose (to do bejcowania na końcu ale można to zastąpić miodem?). Acha jeszcze jest olej sezamowy (unikalny i wyrazisty smak). Na tym wideo to wszystko jest od 3 min…Chińczycy jeszcze używają specjalnego barwnika do tego czerwonego koloru.
          • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:40
            Fakt, 5 smaków mam i dodałem bo robi tło i miód też dodawałem.
            Do tego oleju sezamowego nie dodawałem.

Tu można robić sporo wariacji.

To chilli to podstawa, bo to ciężko zrobić w domu na poczekaniu
            • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:56
              Tego chilli (jest tego od groma w setkach odmian) nikt nie robi. Nawet w knajpach idzie ze słoika. U nas nawet w normalnych sklepach całe sekcje z azjatyckimi dodatkami a jak się pójdzie do dużych dla Azjatów to nie wiadomo co wybrać…
              • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 06:48
                jackk3 napisał:

> Tego chilli (jest tego od groma w setkach odmian) nikt nie robi.

Jest, ale nie w PL.

U nas kupno pak choi np to wcale nie jest oczywista sprawa.

W Lidlach/Biedronack (poza "akcjami") oleju z prazonego sezamu nie kupisz.
                Wielu marynat tez nie...

W UK to nawet gotowe miesa kupowalem, typu kaczka.

Takze... wielu rzeczy nie da sie u nas zrobic, bo nie ma skladnikow dostepnych.
    • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:07
      > w Action
      W Action? To tam sprzedają jedzenie?
      • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:59
        Widac sprzedaja

Nie przepadam za tymi sklepami, wiekszosc towarow mnie ani troche nie interesuje..
        ALe aidac zadrzaja sie fajne
      • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:12
        Sprzedają w tych sklepach z chińszczyzną (nie tylko Action, ale różne Dealz i inne takie) nie tyle żarcie jako takie, co często różne dziwne specjały, których gdzie indziej nie uświadczysz, np. Coca-Colę w kilkunastu rodzajach. Dealz to np. jedyny sklep w Polsce, gdzie udało mi się kupić oryginalne brytyjskie chipsy Walkers salt & vinegar - moje ulubione.
        • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:36
          Aha. Jakoś mnie te sklepy odrzucają. BTW, skąd ich taka popularność w ostatnich latach? Praktycznie w każdym tzw. centrum handlowym są te actiony i inne pepka, woolworthy itp.
          • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:43
            No i one sa wszedzie, praktycznie w calej UE i nie tylko..

I kazdy sklep jest klonem innego
          • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:43
            Tanio zaspokajają potrzebe zakupów i dostarczaja endorfiny jak nie masz kasy. Dzieki bardzo dynamicznej zmianie asortymentu przyciągają wciaz tych samych. Masakryczna koncepcja bo celem samym w sobie jest sprzedawanie taniego goowna zeby nie miec problemów z reklamacjami i obsługa klienta.
            Ale widac tego wlasnie szukają ludzie.
            • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:49
              Wlasnie tak to jest
            • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 21:21
              To jest takie Temu, tylko stacjonarne.
              • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 22:01
                O to to
      • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 21:36
        W Action. Nie bywam za często, właściwie to tylko żeby coś dla psa czasem kupić, więc sam byłem zdziwiony
        • donvito52 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:21
          galtomone napisała:

> W Action. Nie bywam za często, właściwie to tylko żeby coś dla psa czasem kupić
          > , więc sam byłem zdziwiony

Niedawno byłem, kupiłem zestaw skarpetek.
          Rozpakowałem w domu i teleportowały się gdzieś tam ... nie ma ...
          Przypadek ??
    • engine8t Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:28
      Przez moemnt sie zastanwialam czy to forum Auto moto czy eBaba :) Babiejesz pod wplywem nacisku feministek czy bedziesz wychodzil z szafy?
      • bywalec.hoteli Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:24
        engine8t napisał:

> Przez moemnt sie zastanwialam czy to forum Auto moto czy eBaba :) Babiejesz
        > pod wplywem nacisku feministek czy bedziesz wychodzil z szafy?

nie słyszałeś że najlepszymi kucharzami są mężczyźni? ;)

• dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 20:30
          bywalec.hoteli napisał:

> nie słyszałeś że najlepszymi kucharzami są mężczyźni? ;)

Najlepszymi? Nie.
          Najlepiej oplacanymi- tak ;)
      • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 20:29
        engine8t napisał:

> Przez moemnt sie zastanwialam czy to forum Auto moto czy eBaba :) Babiejesz
        > pod wplywem nacisku feministek czy bedziesz wychodzil z szafy?

I kto to mówi? 😂😂😂
        • engine8t Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 00:07
          dziewczynaengina napisała:

> engine8t napisał:
          >
          > > Przez moemnt sie zastanwialam czy to forum Auto moto czy eBaba :) Babi
          > ejesz
          > > pod wplywem nacisku feministek czy bedziesz wychodzil z szafy?
          >
          > I kto to mówi? 😂😂😂

A co ci sie nie podoba?
          • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 09:10
            Przecież ty jesteś ebaba honoris causa ;) ;* Totalnie!
            • engine8t Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 21:34
              dziewczynaengina napisała:

> Przecież ty jesteś ebaba honoris causa ;) ;* Totalnie!

A ko go nadal i za jakie osigniecia?
              • boggi_dan Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 21:40
                engine8t napisał:

> dziewczynaengina napisała:
                >
                > > Przecież ty jesteś ebaba honoris causa ;) ;* Totalnie!
                >
                > A ko go nadal i za jakie osigniecia?
                >
                Tam teraz łatwo złapać bana.
              • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 08:31
                engine8t napisał:

> A ko go nadal i za jakie osigniecia?

Diabli nadali. Czyli ja ;) I już ty dobrze wiesz, za co :P
    • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:53
      Ciekawy przepis

WIerze, ze jest zaje.iste
      • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 08:14
        Polecam, bo do zrobienia banalnie proste a efekt x 1000 :-)
        • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:50
          Dzieki za przapis

Chinska kuchnie lubie, indyjska mnie odrzuca tymi smierdzacymi zapachami
          • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 06:50
            Indyska tez lubie... ja generalnie lubie kuchnie rozne.

Na razie naj mniej mi wchodza (ale tez malo znam) potrawy z am pod - mialem znajomego kucharza brazylijczyka w UK.

Wszystko bylo na badzie miesa, wszystko bylo jak na moj smak mocno slone...
            Jak polecialem na "wczasy" na domonikane to lokalne zarcie tez w podobnym stylu i jakos bez zachwytu
    • bolo2002 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 10:10
      Fajne i pewnie smaczne-tylko jak ja bym miał robić taka pastę-to bym oszalał. 15 lat jadałem w chinskich knajpach i w knajpach z Honk-Kongu/ najlepsi kucharze!/ i był tam taki sos-który pamietam do dziś. Niepowtarzalny i super-i bajecznie tani. Chili, soja i jeszcze jeden składnik, ale nazwy nie pomnę.No , ale my razem z moim psem- wielorasowym europejskim kundlem zajadamy sie -wiesz czym? Chipsy firmy MAXI pt. zielona cebulka-to jest jego pszysmak- egzotyczne nieprawdaż?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 11:21
      Brzmi dobrze, wysyłam Zofię do Action i spróbuję może jutro wcisnąć to na grilla w formie szaszłyków z karkówki. Dzięki
      • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:41
        Daj znać, ale dokup do tego hoisin albo choć słodki sos sojowy.
        I pamiętaj, że cukier na ogniu się szybko pali
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 00:16
          Nieźle to wyszło, dodałem jeszcze łyżkę oleju sezamowego i rybnego, ale 5 smaków gdzieś mi wcieło. Smakowo okazało się, że robię coś b.podobnego, na woku, paski wołowiny, polędwiczek wp lub udek kurczaka, tylko tam jest to w sosie. Jak chcesz to wrzucę przepis.
          • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 00:22
            Wygląda super! Z olejem sezamowym trzeba ostrożnie bo ma bardzo intensywny smak i aromat. Nawet mała łyżeczka to jest sporo. Fish sauce też choć zupełnie inny rodzaj. Ja to raczej na krople liczę…
            • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 07:20
              Ja tez na krople. To moj ulubiony dip. Jogurt grecki, gruba sól i pare kropel oleju sezamowego.
    • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 21:24
      A ja właśnie zamarynowałem schab na jutrzejsze schabowe.
      Z trochę ponad 80 dag wyszły mi 2 duże i 3 mniejsze kotlety, bo młoda lubi "całopatelniowe".
      A w czym marynuję schab na kotlety?
      W eliksirze na kaca, czyli "wodzie spod ogórków" (lekko rozcieńczonej, bo wychodzą "ogórkowe schabowe" w przeciwnym wypadku).

Ten twój przepis ma pewnie swoje zalety (może nawet sprawdzę), ale pieprzyć się tyle ze zrobieniem samej marynaty to już przegięcie.
      Ja jutro wyciągnę schab z lodówki, odsączę, doprawię, obtoczę i mam obiad.
      Lubię eksperymenty kulinarne, ale sobota to jest "świętość"... jem "po polskiemu" i w opór.

Drobna sugestia co do twojego przepisu - jak nie trzeba czegoś szczelnie zawijać, to unikaj folii aluminiowej przy pieczeniu - tylko syf i masa czyszczenia potem... papier do pieczenia, silikonowy, jest dużo lepszy niż ta rwąca się wszędzie i syfiąca folia.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 00:06
        Schabowe robisz cienkie czy grube z kością?
        Ps ta jego marynata jest szybka i prosta, pod warunkiem, że masz pod ręką wszystkie składniki, a te nie są jakoś wyjątkowo wyszukane.
        Ps2 kupujcie folię alu grubą, taką dla gastro, zupełnie inna robota.
        • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 12:01
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Schabowe robisz cienkie czy grube z kością?

Średnie, ale "po polsku", a nie "po wiedeńsku", a więc bez kostki.

> Ps ta jego marynata jest szybka i prosta, pod warunkiem, że masz pod ręką wszys
          > tkie składniki, a te nie są jakoś wyjątkowo wyszukane.

Może i tak, mnie zmęczył wczoraj sam opis ;)

> Ps2 kupujcie folię alu grubą, taką dla gastro, zupełnie inna robota.

Do ryb zawsze.
          Proponowany tu rękaw robi z ryby "paćkę", bo zamiast się upiec dusi się ona, a z grubej folii aluminiowej wychodzi tak, jak trzeba.
          W rękawie to można wołowinę, albo baraninę piec, bo ona musi "dojść", a w rękawie będzie szybciej.
      • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 06:52
        qqbek napisał:

> Ten twój przepis ma pewnie swoje zalety (może nawet sprawdzę), ale pieprzyć się
        > tyle ze zrobieniem samej marynaty to już przegięcie.

???

To te marynete robilem w mniej niz minute z ww gotowych skladnikow - wymieszac, zalac mieso, zostawic.

> Drobna sugestia co do twojego przepisu - jak nie trzeba czegoś szczelnie zawija
        > ć, to unikaj folii aluminiowej przy pieczeniu

RĘKAW DO PIECZENIA!!! Nie folia aluminiowa.
        • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:26
          Nie to żebym się czepiał ale ja myślałem że te plastykowe rękawy odeszły w niebyt z oczywistych względów…
          • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:33
            U mnie z tych powodów odeszły z 10 lat temu w niebyt.
            Nawet matce zabroniłem używania
            • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:42
              My nigdy nie używaliśmy. Sama idea wkładania tzw. PTE do gorącego piekarnika budzi mój sprzeciw… poza tym wszelkiego rodzaju pieczenie muszą oddychać w trakcie i często choćby przez krótki czas wymagają b. wysokich temperatur (choćby dla uzyskania chrupiącej tzw.skorki). A mięso czy to wołowina, baranina itp to dochodzi po wyjęciu z piekarnika….
              • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:46
                W duszeniu nie ma chrupiacej skórki. Ja mam słów cookera (bo wygodniej i nie trzeba pilnować) ale migracja plastiku do żywności podczas długiego pieczenia w folii jest faktem. Po co sobie szkodzić
                • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:53
                  Miałem na myśli tradycyjny roast beef i nie tylko. Duszone mięsa robimy niezwykle rzadko. Może trauma z PRL? Co innego jakieś zrazy zawijane czy inne pieczenie na dziko.
                  • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:58
                    To ja częściej dusze ale na zasadzie jednogarnkowych dan. Warzywa, kawalek wołowiny, raczej tłustawy i 5-6 h. 45 min przed końcem wsypuje troche ryżu albo kaszy zeby wypiła płyn a ja żebym mial jakis weglowodan i juz. Nastawiam przed śniadaniem i zjadam na lunch :)
                    • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 19:07
                      Jasne. Pomysłów masa. Albo słynny Beef Bourguignon…
                      No ale gotowanie troche czasu to zabiera ale warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka