Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie OC + AC

IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.02, 09:34
Czesc
mialbym pytanie dla ekspertow w zwiazku z ubezpieczeniem, ktore slyszalem sa w
Polsce cholernie drogie. Moje auto to Mercedes SLK, dwa litry pojemnosci 163
KM, kupiony w roku 2000, cena wraz z wyposazeniem dodatkowym okolo 74.000 DM,
czyli wedlug dzisiejszego przelicznika okolo 142.000 zl, jezdze od 12 lat bez
wypadku. Mam w Niemczech pelne ubezpieczenie OC i AC, ktore kosztuje mnie w
roku okolo 1000 DM. Ile musialbym zaplacic za to obecnie w Polsce (Gorny Slask -
Gliwice).
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: robert Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 29.05.02, 10:47
      Gość portalu: wj777 napisał(a):

> Czesc
      > mialbym pytanie dla ekspertow w zwiazku z ubezpieczeniem, ktore slyszalem sa w
      > Polsce cholernie drogie. Moje auto to Mercedes SLK, dwa litry pojemnosci 163
      > KM, kupiony w roku 2000, cena wraz z wyposazeniem dodatkowym okolo 74.000 DM,
      > czyli wedlug dzisiejszego przelicznika okolo 142.000 zl, jezdze od 12 lat bez
      > wypadku. Mam w Niemczech pelne ubezpieczenie OC i AC, ktore kosztuje mnie w
      > roku okolo 1000 DM. Ile musialbym zaplacic za to obecnie w Polsce (Gorny Slask
      > -
      > Gliwice).
      > Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Nie jestem ekspertem ale postaram ci dać zgrubną odpowiedź:
      Auto ma teraz wartość ok 80PLN. Stawki za ubezpieczenie, na które mógłbyś liczyć
      przy swojej bezwypadkowej historii to ok. 6% za pakiet AC (czyli 4.8LN) oraz 1-
      1.3PLN za OC. Łącznie masz ok 6PLN czyli ok 3DM a więc 3 razy więcej niż w
      Reichu. Może w przypadku leasingowania auta, ew. pakiecie wieloletnim mógłbyś
      zejść do 5%, ale to i tak 2-2,5x tyle co płacisz.
      • Gość: wj777 Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.02, 11:20
        Dziekuje za szybka odpowiedz. Ogladalem internetowy kalkulator skladek "Allianz
        Polska". Trzeba tam podac wartosc auta oraz wartosc wyposazenia dodatkowego. Co
        zalicza sie do tego wyposazenia dodatkowego? Ja zamowilem auto z takimi
        dodatkami jak np.: alufelgi, lakier metaliczny, automat, radio, skora,
        ogrzewanie siedzen itd. Czy musze to wyposazenie podsumowac i podac jako
        dodatkowe? Bo jak podaje cena auta 143.000zl + 0zl za wyposazenie dodatkowe to
        wychodz mi o wiele mniejsza skladka niz po podaniu np. 120.000zl cena auta +
        23.000zl cena wyposazenia dodatkowego. Czy trzeba to tak rozdzielic, czy tez
        wyposazenie dodatkowe to zupelnie jakies jeszcze inne dodatkowe niebywale
        rzeczy?

Pozdrawiam
        • Gość: robert Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 29.05.02, 11:23
          Nie wiem, bo jestem tylko konsumentem a nie dystrybutorem ubezpieczeń. Jednak w
          Alianz ma się poważne zwyżki za auto o wartości pow. 70PLN i duże kłopoty z
          ubezpieczeniem kabrioletów (Alianz takich nie lubi ubezpieczać). Ostatecznie
          dla swojego kabrio wykupiłem pakiet w PZU za 9% (Warszawa i zniżki tylko 20%).
    • Gość: ptica Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.05.02, 11:02
      PZU oferuje pakiety AC+OC, których cena zależna jest od wieku i marki auta.
      Jeśli dobrze pamiętam to taka przyjemność, dla kogoś, kto ma za sobą lata
      bezszkodowej jazdy, kosztuje około 5.5-6% wartości samochodu. Nie wiem tylko,
      czy ta oferta obejmuje samochody kupione za granicą.
    • Gość: pewal Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 11:47
      Też jestem tylko konsumentem w PZU (zdania o tej firmie są podzielone). Pakiet
      AC, OC, NW, Assistance dla auta do 5 lat kosztuje 5,6% wartości wg Eurotax. Za
      12 lat bezszkodowej jazdy (konieczne zaświadczenie od poprzedniego
      ubezpieczyciela) możesz liczyć na 5,1%. Ale to już zależy od agenta. Dodatkowe
      wyposażenie to: radio, alufelgi, i to co można zabrać z samochodu. Lakier
      metalik, ABS, skóra itp tylko podnosi wartość kalkulacyjną samochodu.
      Wyposażenie dodatkowe jest objęte innym ubezpieczeniem i dlatego tak podnosi
      składkę. Skontaktuj się ze swoim aktualnym ubezpieczycielem, może współpracują
      stale z jakąś firmą w Polsce i mają oddzielną umowę. Najlepiej dorwać jakiegoś
      brokera i niech przedstawi Ci warianty możliwości ubezpieczenia tego samochodu
      w różnych firmach. Życzę podjęcia trafnej (co nie znaczy taniej) decyzji.
      Pozdr. Pewal
    • Gość: Darr Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: *.spinet.com.pl / 1.1.1.* 29.05.02, 12:03
      Gość portalu: wj777 napisał(a):
      > mialbym pytanie dla ekspertow w zwiazku z ubezpieczeniem, ktore slyszalem sa w
      > Polsce cholernie drogie (...) Mam w Niemczech pelne ubezpieczenie OC i AC,
      > ktore kosztuje mnie w
      > roku okolo 1000 DM

Jakie są stawki w Niemczech , jeśli płacisz tak mało . Jakie masz zniżki , 60%
      czy więcej ? Potrafiłbyś podać cenę osobno OC , AC ? Ile w takim razie płaciłbyś
      za pakiet dla auta o wartości DM 20.000 ? Może to był pakiet "dołączony do oferty
      sprzedaży auta" - w Polsce też dołączają takie pakiety do nowych aut po 1000zł
      rocznie (dealer płaci ubezpieczycielowi "resztę") .
      Gdybyś potrafił odpowiedzieć na te pytania , będę wdzięczny .

Pozdrawiam
      • Gość: wj777 Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.02, 13:59
        W Niemczech cena ubezpieczenia zupelnie nie zalezy od wartosci auta, ale od
        takich faktorow jak rodzaj auta (limuzyna, terenowe, kabrio itd.), moc silnika,
        ilosci wypadkow jakie mial dany model w ciagu roku, czy latwo i tanio da sie
        znow naprawic oraz miejsca zamieszkania (duze miasta sa drozsze, prowincja jest
        tansza). Na podstawie tego kazdy model zostaje odpowiednio zaklasyfikowany i
        otrzymuje odpowiedni numer w OC (od 10 do 25) i w AC (od 10 do 40). Juz na
        podstawie tego numeru mozesz na pierwszy rzut oka ocenic czy stawka bedzie
        wysoka (wysoki numer) czy tez niska (niski numer). W zaleznosci od tego czy
        dany model mial w ubieglym roku duzo czy tez malo wypadkow, kazdego roku moze
        sie ten numer zmienic, auto zostaje wyzej albo nizej zaklasyfikowane i placi
        sie od nowego roku mniej lub wiecej.
        Pozatym w glownym stopniu na wysokosc stawki wplywa bezszkodowosc klienta.
        Ubezpieczajac po raz pierwszy auto jestes w klasie SF0 i placisz 100% stawki,
        po kazdym roku bez wypadku placisz troche mniej. Ja jestem obecnie w klasie
        SF12 co oznacza, ze jezdze 12 lat bez wypadku i place tylko 40% stawki
        podstawowej (najnizsza jest SF25 - czyli 25 lat bez wypadku i placisz wtedy 30%)
        Najwyzsz zas z kolei nazywa sie M i placisz 245% (no nie wiem dokladnie kogo to
        dotyczy, byc moze poczatkujacych 18. letnich kierowcow, ktorzy juz mieli jakis
        wypadek z wlasnej winy).
        Pozatym w zaleznosci od ubezpieczalni mozesz otrzymac znizki w zaleznosci od
        ilosci kilometrow ktore w roku jezdzisz, posiadania garazu, Twojego zawodu, czy
        jezdzisz tylko sam, czy tez osoby ponizej 21. lat itd. Takze Twoj udzial wlasny
        w AC ma wplyw na wysokosc stawki. Ale widzialem np. w Allianz Polska, ze
        najmniejszy udzial wlasny wynosi 10% wartosci auta. To szalenstwo – bylyby to w
        moim wypadku 7400 DM – po pierwszym wypadku bylbym w tarapatach finansowych. Ja
        mam udzial wlasny w wysokosci 1000 DM.
        Nie moge Tobie dokladnie podac osobno OC i AC bo mam te rzeczy w domu (a jestem
        teraz w firmie). Jesli chcesz to dokladnie wiedziec to daj znac, ale tak na oko
        to bedzie OC 400 DM i AC 600 DM.

Pozdrawiam
        • Gość: Niknejm Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: 5.1R2D* / *.pg.com 29.05.02, 14:56
          Co do udziału własnego, to np. w Warcie możesz go nie mieć, jeśli dopłacisz. Ale
          isle dokładnie to kosztuje - nie wiem.

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: wj777 Re: Ubezpieczenie OC + AC IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.02, 15:09
            To jasne, ze za doplata mozesz go nie miec. Chodzilo mi o to, ze jak go masz to
            od razu conajmniej 10%. U nas sam wybierasz: 300 DM, 600 DM, 1000DM, 2000DM,
            3000 DM. I na tym sie wlasciwie konczy, bo jeszcze wiekszy udzial wlasny traci
            sens.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka