stachk1 23.02.05, 09:41 Co wybralibyscie: Nissan Primera 1,8 czy Mazde 626? Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Primera czy 626 23.02.05, 09:52 Jeden nudniejszy od drugiego, ale Primera chyba bardziej. Kiedyś prawie się porzygałem w Primerze. Jak można jeździć w czymś takim? Link Zgłoś
kupagnoju Re: Primera czy 626 23.02.05, 10:26 greenblack napisał: > Jeden nudniejszy od drugiego, ale Primera chyba bardziej. Kiedyś prawie się > porzygałem w Primerze. Jak można jeździć w czymś takim? > > > > bardzo wyczerpująca odpowiedź, pewnie dużo wiesz o autach ale zakompleksionym, młodocianym klientom komunikacji PKS mówię : ignor w temacie: -awaryjność obu aut jest bardzo niska więc pod tym względem oba auta są świetnym wyborem -dostępność i ceny części - tutaj postawiłbym na Primerę, jeździ ich duużo więcej więc i o zamienniki wyraźnie łatwiej, z drugiej strony - do tych aut kupuje się filtry, olej i klocki więc nie jest to kategoria pierwszorzędna, jedyna poważna inwestycja to wymiana rozrządu i tutaj zaletą jest łańcuch w Primerze, którego praktycznie się nie wymienia - bezpieczeństwo - Mazda 626 nie była badana w euroNCAP więc trudno coś powiedzieć, podobnie podany rocznik Primery, jest tylko wynik modelu sprzed liftingu więc bez seryjnych 4 airbag i prawdopodobnie innych modyfikacji, wtedy były to 3 gwiazdki, czyli drugie miejsce po Volvo S/V 40, czyli fajnie, - zawieszenie - Primera jest tu świetna w zakrętach, przy czym komfortowa, 626 bardziej stawia na komfort, oba zawieszenia są ładnie wyciszone, wadą w Primerze są luzy w górnych wahaczach, jednak średnio raz na 80 tys. wystarczy je wymienić, koszt wahaczy ok 160 zł - spalanie, silnik Primery jest nowocześniejszy (zmienne fazy rozrządu) ale nie daje to dużej różnicy w stosunku do Mazdy, podobne są też osiągi - wyposażenie jest w obu dobrem seryjne 4 airbag, klimatronik itd. bagażniki duże, polecam wersję liftback, cicha jak sedan a pakowna jak kombi - cena ? teraz już nic nie wiadomo, ale jeśli szukasz okazu salonowego, niebitego z książką i od właściciela to o 626 właściwie możesz zapomnieć Link Zgłoś
dawid7891 Re: Primera czy 626 23.02.05, 14:40 kupagnoju napisał: > greenblack napisał: > > > Jeden nudniejszy od drugiego, ale Primera chyba bardziej. Kiedyś prawie s > ię > > porzygałem w Primerze. Jak można jeździć w czymś takim? > > > > > > > > > > bardzo wyczerpująca odpowiedź, pewnie dużo wiesz o autach > > > ale zakompleksionym, młodocianym klientom komunikacji PKS mówię : ignor > > w temacie: > > -awaryjność obu aut jest bardzo niska więc pod tym względem oba auta są > świetnym wyborem > > -dostępność i ceny części - tutaj postawiłbym na Primerę, jeździ ich duużo > więcej więc i o zamienniki wyraźnie łatwiej, z drugiej strony - do tych aut > kupuje się filtry, olej i klocki więc nie jest to kategoria pierwszorzędna, > jedyna poważna inwestycja to wymiana rozrządu i tutaj zaletą jest łańcuch w > Primerze, którego praktycznie się nie wymienia > > - bezpieczeństwo - Mazda 626 nie była badana w euroNCAP więc trudno coś > powiedzieć, podobnie podany rocznik Primery, jest tylko wynik modelu sprzed > liftingu więc bez seryjnych 4 airbag i prawdopodobnie innych modyfikacji, wtedy > > były to 3 gwiazdki, czyli drugie miejsce po Volvo S/V 40, czyli fajnie, > > - zawieszenie - Primera jest tu świetna w zakrętach, przy czym komfortowa, 626 > bardziej stawia na komfort, oba zawieszenia są ładnie wyciszone, wadą w > Primerze są luzy w górnych wahaczach, jednak średnio raz na 80 tys. wystarczy > je wymienić, koszt wahaczy ok 160 zł > > - spalanie, silnik Primery jest nowocześniejszy (zmienne fazy rozrządu) ale nie > > daje to dużej różnicy w stosunku do Mazdy, podobne są też osiągi > > - wyposażenie jest w obu dobrem seryjne 4 airbag, klimatronik itd. bagażniki > duże, polecam wersję liftback, cicha jak sedan a pakowna jak kombi > > - cena ? teraz już nic nie wiadomo, ale jeśli szukasz okazu salonowego, > niebitego z książką i od właściciela to o 626 właściwie możesz zapomnieć _________________________ och ale zes sie napisal, jak dla mnie obydwa sa do bani, ale z tych dwoch wybralbym mazde, pzdr Link Zgłoś
stachk1 Re: Primera czy 626 23.02.05, 09:57 mysle o rocznikach 2000-2001, Primerea jest lepiej wyposazona ale 626 ladniej wykonana Link Zgłoś
edek40 Re: Primera czy 626 23.02.05, 10:27 Sprawdz kraj producenta. Jesli sie nie myle to primera jest produktem europejskim, 626 caly czas japonskim. W mojej 626 wczoraj nastapila pierwsza awaria wykluczajaca z jazdy. Mam niewielki, ale widoczny niestety, wyciek z chlodnicy. Samochod ma 10 lat i 200 kkm. Ponadto wymienialem srodkowy tlumik, tarcze, przekaznik wentylatora chlodnicy (to pekniecie chlodnicy wiaze z lekkim przegrzaniem z tym zwiazanym - w koncu samochod juz swoje przejechal). Link Zgłoś
kupagnoju Re: Primera czy 626 23.02.05, 10:32 edek40 napisał: > Sprawdz kraj producenta. Jesli sie nie myle to primera jest produktem europejsk > im, 626 caly czas japonskim. W mojej 626 wczoraj nastapila pierwsza awaria wykl > uczajaca z jazdy. Mam niewielki, ale widoczny niestety, wyciek z chlodnicy. Sam > ochod ma 10 lat i 200 kkm. Ponadto wymienialem srodkowy tlumik, tarcze, przekaz > nik wentylatora chlodnicy (to pekniecie chlodnicy wiaze z lekkim przegrzaniem z > tym zwiazanym - w koncu samochod juz swoje przejechal). z tego rocznika u nas wszystkie Primery są made in England, tylko kombi model P10 było z Japonii (1990-1996) jednak patrząc na niemieckie statystyki nie przeszkadza jej to w jeździe, chociaż to fakt - wolę auto z Hiroshimy niż z Sunderland (mimo, że to najnowocześniejsza fabryka aut w Europie) Link Zgłoś