Dodaj do ulubionych

wycieraczki

18.04.05, 09:41
Czy możecie mi doradzić jakie byłyby najlepsze wycieraczki do sam. osobowego?
Mam Yarisa i zastanawiam się czy kupować u dilera czy w sklepie i samemu
sobie zamontować. Przyznam, że nie wiem jakie montują w warsztacie i boję
się, że za to, co wydam u nich na komplet standardowych wycieraczek mógłbym
sobie kupić coś lepszego. Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gruman Re: wycieraczki 18.04.05, 12:53
      To jest problem Toyotowskie wytrzymują 1-1,5 roku, natomiast "marketowe" to
      porażka - u mnie po miesiącu - były do wyrzutu. Może te lepsze, są te droższe,
      ale wtedy różnica już nie jest taka powalająca - przyzwoite 53 cm kosztują 50
      zł, a gdy kupowałem firmowe bodajże 70-75 zł. Mnie najbardziej denerwuje wielość
      rozmiarów wycieraczek w tym samochodzie.
      Pozdr

• lubekt Re: wycieraczki 18.04.05, 14:07
        ale w warsztacie u dilera tez się kupuje wycieraczki i montuje samemu. Ja
        zdecydowanie polecam od dilera (mam peugeota), kosztowały 115 zł, ale są trwałe.
        • stanislawa1946 Re: wycieraczki 18.04.05, 14:32
          Tez mam yarisa i tez miałem oryginalne wycieraczki które okazały sie fatalne
          były twrde i po pierwszej zimie wiosną strasznie były skrzypiące. Następne jakie
          kupilem to jakies grafitowane za 12 zł komplet isą super po zimie nadal idealnie
          zbieraja wodę ale i tak czas jez zmienić.
    • hondziarz Re: wycieraczki 18.04.05, 14:27
      kup sobie porządne wycieraczki valeo, które kosztują połowe tego co firmowe. A
      różnią się jedynie nazwą. Valeo robi dla większości koncernów.
      • nina37 Re: wycieraczki 18.04.05, 18:33
        Valeo -w moim przypadku-spisywaly sie dobrze jakies 4m-ce.Potem bylo gorzej, a
        po pol roku uzytkowania wymienilam na inne-o polowe tansze i na razie nie widze
        roznicy.
        • hondziarz Re: wycieraczki 19.04.05, 13:13
          nie jeździłaś czasem nimi po suchej szybie by zeskrobać muszki, albo usunąć
          śnieg, pod którym był lód? Niemożliwe, by wycieraczki się po 4 miesiącach
          zużyły normalnie.
    • robox Re: wycieraczki 19.04.05, 08:19
      W moim przypadku nieźle spisywały się bosch, ale z tymi tańszymi wycieraczkami
      to trzeba uważać potrafią nieźle załatwić szybę.
      • radonek Re: wycieraczki 19.04.05, 10:19
        Ja ostatnio kupiłem wycieraczki „Alca” 19 zł za sztukę są zupełnie w porządku,
        dobrze zbierają wodę z szyby. Poprzednio miałem Bosch i Motorcraft i w zasadzie
        nie ma różnicy.
        • rraaddeekk Re: wycieraczki 19.04.05, 13:18
          Koniecznie grafitowane.
          Tanie i całkiem ok są Alca do rozmiaru 50cm (po stronie pasażera)
          Powyżej 60cm (po stronie kierowcy) mam kłopot z dociskiem przy większych
          prędkościach (no ale to już chyba nie jest wina samego pióra tylko ramienia).
          Dokupiłem nawet jakiś bajer typu spojler na ramię wycieraczki, ale to niewiele
          dało.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka