Dodaj do ulubionych

Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ?

IP: 213.17.165.* 09.07.02, 16:45
Kupiłem sobie Toyotę Corolle w wersji ciężarowej, 1.6, SOL. Przejechałem już
2500 km i byłem dwa razy w serwisie bo coś skrzypiało w środku. Usunęli ale
potem znowu zaczęło. Poza tym mam wrażenie (czasem mi się wydaje że jestem
przewrażliwiony) jaby były stuki w tylnym zawieszeniu. Czy to normalne? Aha...i
jeszcze skrzypi krata, ale nie wiem czy to w ogóle zgłaszać, bo w moim
poprzednim autku też skrzypiała, więc pewnie to normalne w wersjach ciężarowych.
Czy posiadacze (ale tylko posiadacze) mogą się wypowiedzieć w kwestii
awaryjności i ewentualnych wizyt w ASO z nową corollą (tylko nowa mnie
interesuje, bo taką mam:). Czy jest jakaś wada produkcyjna, że np. wszystkie
Corolle tak mają.

Dziękuję za wszelkie info, nawet w stylu: mam corollę, przejechałem już 70 kkm
i nie wiem nawet gdzie jest ASO.

Pozdrawiam posiadaczy wszelkich Corolli
Marceli
Obserwuj wątek
    • Gość: j6000 Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 213.134.143.* 09.07.02, 18:45
      Wiatm,

Nowa Corolla, 1.6 SOL SED, ~3000km.

Jestem bardzo przewrazliwiony na odglosy i stuki.

Jak dotychczas to:
      - drzy mi fotel pasazera (sprawdz byc moze to sa wlasnie
      owe stuki w zawieszeniu - tez mi sie tak na poczatku
      wydawalo - wystepuje to przy pokonywaniu niektorych
      nierownosci) bylem z tym w serwisie i podobno zostalo
      to zgloszone gdzies dalej bo problem wystapil tez
      w innych somochodach.Caly czas czekam na rozwiazanie
      tego problemu.
      - delikatnie, czasem slysze jakies odglosy z tylnej
      pulki - tym chyba zajme sie sam.

Generalnie mnie to bardzo drazni, jednak jestem w stanie
      wiele wybaczyc temu samochodowi - nawet to.

Pozdrawiam,
      j6000

• Gość: sisi Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 23:02
        Gość portalu: j6000 napisał(a):

> Nowa Corolla, 1.6 SOL SED, ~3000km.

Tak jak moja.

> - delikatnie, czasem slysze jakies odglosy z tylnej
        > pulki - tym chyba zajme sie sam.

Na początku też myślałam, że to półka, ale w moim przypadku to tablica
        rejestracyjna. Stuka na wybojach.
        • Gość: leszek Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.wp.mil.pl 10.07.02, 10:34
          Corolla 1.6 Terra 7000km.
          Podczas odbioru od razu sprawdziłem mocowanie rejestracji, okazało się że
          rejestracje są przymocowane źle, poleciłem żeby to naprawil i jak na razie nic
          nie słychać.
          Z tyłu samochodu może także stukać oparcie tylnego siedzenia, sprubujcie trochę
          tym pomachać a się przekonacie.
          Więcej niepokojących odgłosów nie zauważyłem i jak na razie nic się nie zepsuło.
          Pozdrawiam

• Gość: j6000 Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.waw.cdp.pl 10.07.02, 10:46
          Witam,

> Na początku też myślałam, że to półka, ale w moim
          przypadku to tablica
          > rejestracyjna. Stuka na wybojach.
          W moim przypadku nie jest to stukanie ale ciche
          "popiskiwania" z tylnej polki ktore pojawiaja sie np
          podczas bardzo wolnego przejezdzania przez duze nierownosci.
          Slychac wtedy ze polka (albo cos innego) "pracuje".
          Ale sprawdze tez tablice rejestracyjna - dzieki za
          informacje.

Pozdrawiam,
          j6000
          • Gość: johndoe Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.tlsa.pl 10.07.02, 11:08
            Gość portalu: j6000 napisał(a):

> Witam,
            >
            > > Na początku też myślałam, że to półka, ale w moim
            > przypadku to tablica
            > > rejestracyjna. Stuka na wybojach.
            > W moim przypadku nie jest to stukanie ale ciche
            > "popiskiwania" z tylnej polki ktore pojawiaja sie np
            > podczas bardzo wolnego przejezdzania przez duze nierownosci.
            > Slychac wtedy ze polka (albo cos innego) "pracuje".
            > Ale sprawdze tez tablice rejestracyjna - dzieki za
            > informacje.
            >
            > Pozdrawiam,
            > j6000
            na piski polecam silikon w sprayu. popsikac obie powirzchnie i tarcie zanika
            pzdr
          • Gość: FTC Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.prokom 10.07.02, 11:45
            W mojej Toyocie (SOL 1.6 HB) zaobserwowałem nast. "świerszcze":
            - mocowania tablicy rejestracyjnej (w ASO - pomogło podklejenie samoprzylepną
            taśmą )
            - po wewnętrznej stronie klapy bagażnika są dwie małe, prostokątne, plastikowe
            zaślepki (do wymiany żarówek podświetlających tab. rej.) - wpadały w wibracje. W
            ASO podklejono je samoprzylepnym filcem, wibracje ustały.
            - Telepie się (na wybojach)tylna półka.
    • Gość: Pete Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.vogel.pl 10.07.02, 11:56
      Corolla - 8 tyś. km - w moim przypadku odgłos, który dochodził z tylnej półki
      okazał się również źle przymocowaną tablicą. Ponadto byłem wzywany do przeglądu w
      sprawie kontroli momentów dokręcenia śrub w tylnym zawieszeniu - ponoć w moim
      przypadku było OK (wprawdzie nie słyszałem i odczułem żadnych objawów z tym
      związanych - ale pewności nie mam czy coś tam nie poprawiali). Słyszałem lekki
      stukot dochodzący z drzwi przy otwartm oknie - sprawczynią tego okazała się żle
      umocowana "jakaś" nakrętka w drzwiach (zakładałem alarm i pewnie mi to sknocili w
      trakcie jego montowania). Jestem dość "wrażliwy" na wszelkie stuki i unikam
      wkładania czegokolwiek do "kieszeni" w drzwiach - jeżeli jakiś twardy przedmiot
      ląduje w schowku za każdym razem słyszę drażniące stukanie.
      • Gość: Marceli Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 213.17.165.* 11.07.02, 10:58
        Gość portalu: Pete napisał(a):
        > Jestem dość "wrażliwy" na wszelkie stuki i unikam
        > wkładania czegokolwiek do "kieszeni" w drzwiach - jeżeli jakiś twardy przedmiot
        >
        > ląduje w schowku za każdym razem słyszę drażniące stukanie.

chyba każdy w Polsce jest "trochę" wrażłiwy na stuki. To wina beznadziejnych
        dróg. Chyba tylko Citroen C5 najlepszy jest na polskie drogi....

czy nikt nie miał jakiś poważniejszych usterek?
        • Gość: orl Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 62.29.137.* 11.07.02, 11:37
          1,6 Terra, ponad 7 tys. km. Moje problemy, to skrzypiace hamulce, ostatnio
          przestaly i mam nadzieje, ze tak zostanie. Zaczela mi skrzypiec rowniez tylna
          polka, w serwisie cos tam pod nia podkleili i na razie spokoj. NO i oczywiscie
          wezwanie do sprawdzenia tylnego zawieszenia, ale nic nie znalezli :)
          • Gość: d2 Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 212.244.75.* 11.07.02, 12:36
            Corolla 1.4 HB, 2002, ok. 7000km - tradycyjnie: klekocząca tablica rejstracyjna
            (na początku też myślałem że to półka, po podklejeniu wszystkiego co sie dało
            okazało się że to tablica), piszczące hamulce (powoli przestają), z nowości,
            szumiące lewe lusterko wsteczne przy prędkości ponad 120km/h (dostaje gdzieś
            jakiegoś lewego zawirowania powietrza).

W sumie, oby wszyscy mieli takie problemy i usterki w swoich samochodach.

d2
            • Gość: vd Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.waw.cdp.pl 11.07.02, 12:48
              ja w stilo mam ... kierunkowskazy sa za ciche, przy wlaczonym radio nie slychac
              pykania
              • bajerful Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? 11.07.02, 13:09
                Gość portalu: vd napisał(a):

> ja w stilo mam ... kierunkowskazy sa za ciche, przy wlaczonym radio nie slychac
                >
                > pykania

to wyłączaj radio jak chcesz skręcać, albo zainstaluj sobie automat....jak
                włączysz kierunkowskazy to niech się wyłącza radio....pewnie Fiat taki automacik
                niedługo dołączy do listy wyposażenia dodatkowego do Stilo...hehehehehe
                • Gość: vd Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.waw.cdp.pl 11.07.02, 13:41
                  jak chce skrecac to zwalniam, a jak zwalniam to radio scisza sie samo (standard w
                  kazdym stilo) hehehe
                  • bajerful Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? 11.07.02, 14:01
                    Gość portalu: vd napisał(a):

> jak chce skrecac to zwalniam, a jak zwalniam to radio scisza sie samo (standard
                    > w
                    > kazdym stilo) hehehe

no to chyba silnik nie jest zbyt cichy (pewnie standard w każdym stilo)...hehehe
                    • Gość: vd Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.waw.cdp.pl 11.07.02, 14:16
                      kierunkowskazy sa tak ciche ze nawet w tej ciszy jak panuje wewnatrz (radio
                      przeciez juz sie sciszylo SAMO), ich nie slychac, dmuchawa autoklimy chyba jest
                      ociupinke zaglosna hehehe
                      pozdrawiam hehehe
    • Gość: Marceli Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 213.17.165.* 12.07.02, 08:41
      Czy już nie ma więcej ludzi którzy mają Corollę? Tak dużo jej sprzedają a tak
      mało forumowiczów ją ma?
      • Gość: orl Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 62.29.137.* 12.07.02, 09:27
        Wiesz to ze jej duzo sprzedaja nie oznacza ze kupuja je czytelnicy tego forum.
        • Gość: d2 Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 212.244.75.* 12.07.02, 10:34
          Poza tym czego oczekujesz, kilku tysięcy postów pt. "U mnie wszystko O.K.,
          jeżdżę i jeżdżę i nic się nie dzieje" - ten kto ma Toyotę wie o czym mówię. Nie
          ma o czym pisać, to ludzie nie piszą.

d2
          • Gość: Marceli Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 213.17.165.* 12.07.02, 11:28
            Gość portalu: d2 napisał(a):

> Poza tym czego oczekujesz, kilku tysięcy postów pt. "U mnie wszystko O.K.,
            > jeżdżę i jeżdżę i nic się nie dzieje" - ten kto ma Toyotę wie o czym mówię. Nie
            >
            > ma o czym pisać, to ludzie nie piszą.
            >
            > d2

no ale właśnie chchiałbym żeby pisali również te dobre rzeczy (patrz oryg. post)
            jestem strasznym ciekawskim :-)
            • Gość: d2 Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 212.244.75.* 12.07.02, 12:23
              I co mają pisać, że kierownica się dobrze kręci, że silnik chodzi, że koła się
              kręcą, że drzwi się zamykają a reklektory świecą. Po prostu, dobry samochód,
              wszystko działa tak jak powinno.

Dodatkowe atrakcje i niespodzianki otrzymuje się gratis od innych producentów
              (patrz inne wątki na forum). Toyota ceni się słono, ale w zamian oferuje
              komfort psychiczny o jakim użytkownicy niektórych innych marek mogą zaledwie
              poczytać.

d2
      • vwdoka Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? 15.07.02, 18:23
        Gość portalu: Marceli napisał(a):

> Czy już nie ma więcej ludzi którzy mają Corollę? Tak dużo jej sprzedają a tak
        > mało forumowiczów ją ma?
        Co się dziwisz, przecież pytasz o usterki...
        vwdoka
    • Gość: Lennon Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.toya.net.pl 15.07.02, 00:47
      Mam 1,4 3HB i przy przebiegu 10000 km wymieniono przkladnie kierownicza -
      stukala. Przy okazji pobytu w ASO poprawiono mocowanie tablicy rejestracynej.
      Oczywiscie zaliczylem sprawdzenie dokrecenia srub w tylnych piastach.
      Jezdzi sie bardzo dobrze, mimo ze to 1,4.
      • Gość: Jankes Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: 5.1R2D* / 3.179.75.* 15.07.02, 23:45
        Gość portalu: Lennon napisał(a):

> Mam 1,4 3HB i przy przebiegu 10000 km wymieniono przkladnie kierownicza -
        > stukala. Przy okazji pobytu w ASO poprawiono mocowanie tablicy rejestracynej.
        > Oczywiscie zaliczylem sprawdzenie dokrecenia srub w tylnych piastach.
        > Jezdzi sie bardzo dobrze, mimo ze to 1,4.
        To jest nie tylko przypadlosc nowych. Ja mam Corolle z 2000 i teraz miala
        przeglad po 45 tys. Przekladnia zostala zakwalifikowana do wymiany i dzis
        wlasnie odstawilem autko do serwisu na ta drobna wymiane. To ciekawe, ze nadal
        tego nie wyeliminowali. Jakos nie wszyscy moga tak bezstresowo jezdzic
        Corollami. Mnie to stukanie wkurzalo od 15 tys., ale dopiero teraz serwis byl
        to w stanie zauwazyc.
        PZDR
        JANKES
        • Gość: Lennon Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.toya.net.pl 16.07.02, 00:40
          Podejrzewam, ze sama przekladnia jest taka sama, zmieniono tylko samo
          wspomaganie. Panowie z serwisu w Lodzi twierdzili, ze w poprzednim modelu sie
          to nie zdarzalo. Ale czy mozna im wirzyc, czy nie probuja ukrywac prawdy dla
          dobra wizerunku firmy?
    • Gość: marcin Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.08.02, 00:10
      U mnie jest sporo swierszczy ... fotele, cos
      w kokpicie, boczek drzwi.
    • Gość: derwisz Re: Nowa TOYOTA COROLLA - usterki ? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 10.08.02, 19:49
      Bratu w pierwszym dniu odpadlo lusterko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka