myszowata73 01.06.05, 21:04 Witam. Mam zamiar kupić dobry japoński samochód. Mam pytanie do znawców motoryzacji: mąż chce TOYOTA COROLLA 1.6 LUNA a ja jestem za NISSAN PRIMERA 1.6 VISIA. Nissan jest o 5 tys. roższy. Co myślą fachowcy??? Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
dr.rocco Re: NISSAN - TOYOTA 01.06.05, 21:15 Lepiej Toyota , bo Nissan nie jest juz nissanem , a toyota juz predzej jest toyota , ale tez juz nie calkiem. Link Zgłoś
callafior Re: NISSAN - TOYOTA 01.06.05, 21:47 radzę kupić toypotę. Bezpieczniejsza (i to znacznie), bardziej popularna co przekłada się na większą dostępność części. Poza tym jest trwalsza i bardziej bezawaryjna, minimalnie też mniej pali. --------- Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego... Link Zgłoś
dr.verte Re: NISSAN - TOYOTA 01.06.05, 21:49 Ciężko powiedzieć.Primera to klase wyżej jednak. Link Zgłoś
greenblack Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 15:06 > radzę kupić toypotę. Bezpieczniejsza (i to znacznie), Bełkot. bardziej popularna co > przekłada się na większą dostępność części Kradzionych chyba. >Poza tym jest trwalsza Czym to zmierzyłeś? Link Zgłoś
majkel_c Re: NISSAN - TOYOTA 01.06.05, 22:05 Dobry i japoński... Hm a może pomyśl o Hondzie -) Link Zgłoś
substance Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 00:29 hmmm ciezko wybrac ale rzeczywiscie chyba nissan bedzie lepszy bo to klasa wyzej.tojka natomiast juz nie japonska bo to co w polsce sprzedaja to robia brudasy w turcji ewentualnie pijackie mordy w uk. ale bezawaryjnosc obu jest prównywalna to znaczy brak awarii...ja mam tojke i cóz mozna powiedziec trzyma sie. Link Zgłoś
canx Re: NISSAN - TOYOTA 03.06.05, 12:37 brudasy w turcji, pijackie mordy w UK, a kupuja zlodzieje w polsce pewnie... taki hmm sensowny komentarz stworzyles... Link Zgłoś
hocest bierz nissana 02.06.05, 00:38 a po szczegóły zapraszam na forum ACNissan Club autocentrum.pl/nissanclub/ Link Zgłoś
6six9 Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 09:20 no przeciez Primera to samochod o klase wyzej. Juz nie wspomnę, że Corolla jest nudna i nie odrozniam jej od 10 innych kompaktow, a Nissan, choc kontrowersyjny, ma styl (mi sie b. podoba). Nie wierz w bajki o awaryjnosci Toyoty, ani w to co ktos pisze o jakims dostepie do czesci (o co mu chodzi??), w ogole nie wiem skad watpliwosci, wybor jest oczywisty - Nissan. Link Zgłoś
hills Re: NISSAN - TOYOTA 05.06.05, 21:23 Troche logiki... Nissan to auto o klase, a nawet 1.5 klasy wyzsze. Jest wiekszy, nowoczesniejszy, (o prestizu nie wspominajac). Corolla to przecietny kompakt... nic wiecej. Kiedy kupicie Corolle bedziecie zalowali, ze nie kupiliscie auta znacznie bardziej wygodnego i eleganckiego... no ale Wasz wybor Link Zgłoś
hondziarz Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 11:20 zdecydowanie toyota z tych dwóch, bowiem nissana przejąły żabojady robiące toczydła pod nazwą renault. Jeżeli jednak myślisz o japońcu, to zdecydowałbym się na hondę. Link Zgłoś
fru.fru Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 11:26 bierz nissana, albo honde. Drobna sugestia...wyprzedzanie primera z silnikiem 1,6 moze byc cokolwiek stresogenne Link Zgłoś
skyddad Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 12:55 Nissan Primera wady uklad hamulcowy i rdza pod spodem, ale dotyczy modeli starszych Toyota Corolla wady troszke ciasniej,moze nudna linia. Toyota znacznie lepiej wypada na przegladach rocznych przez pierwsze 7 lat zadnych zaznaczen. Bierz Toyote przynajmniej bedziesz tanio jezdzil a to sie dzisiaj liczy. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
hills Re: NISSAN - TOYOTA 06.06.05, 13:41 eeee tam. Stresogenne jest wyprzedzanie maluchem. Ja gdy kupowalem mondeo z 1,8 tez wysluchiwalem licznych glosow, ze silnik slaby, ze nie wyprzedze itd. Auto sie jakos toczy i nie narzekam. Jasne, ze nie jest to rakieta, ale bez przesady, uczestnikow ruchu mamy roznych, jedni maja maluchy, inni matizy, jeszcze inni stare skody, 1.6 w nissanie pracuje zupelnie dobrze - no chyba ze sie ma zapedy rajdowe - wtedy moze c2 VRS albo cos takiego ... Link Zgłoś
villac Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 16:14 Na tym forum nie dowiesz się niczego gdyż tu normą jest obrzydzanie przez właściwie tych samych ludzi KAŻDEGO modelu samochodu. Sfrustrowani chłopcy nudzący się całymi dniamni wypisują bzdury na każdy dowolny temat jaki tylko sie pojawi. Są z reguły "WSZYSTKOWIEDZĄCY", agresywni do każdego i w każdej sprawie. Ludzie rozsądni też się odzywają ale rzadko i są w zdecydowanej mniejszości. Sensowną, wyważona odpowiedź uzyskasz np. od NIKNEJMA w sprawie Hondy, SKYDDADA i dosłownie jeszcze dwóch osób, reszta to folklor. Sprawdź w historii i poczytaj w jaki sposób wypowiadają się na tym forum pewne (te same) osoby i będziesz mieć własny pogląd na sprawę. Pzdr Link Zgłoś
hip-hopp Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 16:41 Ja bym wybrał Toyotę, doświadczenia z Cariny (320 kkm bez awarii) czy Avensisa (140 kkm) bezwzględnie to potwierdzają... Link Zgłoś
edek40 Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 17:52 Jesli corolla to chyba almera. Jesli primera to avensis. Ale niezaleznie od wszystkiego nissan wpadl na wspanialy, kobiecy pomysl - zegary dla wszystkich, w tym dziateczek w fotelikach. A toyota zeszmacila w ten sposob tylko yarisa,ktory kierowany jest glownie do kobiet. Nissan poszedl po calosci. Nie odwazyli sie tylko w maximie. A twoch chlop to wlasnie chlop. Lubi miec zegary na swoim miejscu. Link Zgłoś
martino Re: NISSAN - TOYOTA 05.06.05, 21:18 Edku40, już tylko zegary pod kierownicą podkreślają Twoją męskość? Źle z Tobą, oj źle. Jest na to rada: www.po40.pl/ <lol> Link Zgłoś
edek40 Re: NISSAN - TOYOTA 06.06.05, 16:08 Calkiem nie mam z tym problemu na szczescie lub jak na razie. Jednak jak wiekszosc facetow przedkladam funkcjonalnosc nad design (bo tu o estetyce mowy nie ma). Co wiecej, mam swoje przyzwyczajenia i lubie np. gdy kontrolka lewego kierunku mryga mi po lewej, a nie po prawej (ale troche lewszej). Oczywiscie probuje ze soba walczyc i udowadniac sobie, zem prostak. Ale za nic na swiecie nie moge zrozumiec dlaczego designerzy zmuszaja mnie do tak powaznego oderwania wzroku od jezdni. Coraz czesciej rowniez zmuszaja moj, jak wszystkich powaznych kierowcow (nie gadzeciarzy), mozg do analizowania cyferek. Nie wiem czy pamietasz zegarki z cyferkami? Otoz kiedys takie byly, ale ludziska narzekali, ze szybciej i bezblednie odczytuja wylacznie wzajemne polozenie wskazowek. I wiesz co? Zegarki z cyferkami staly sie marginesem. A firmy samochodowe zaczynaja "testowac z zywym organizmie" czy w samochodach sie to przyjmie. Link Zgłoś
primordial Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 19:23 Zaden nie jest juz japonski: Toyote skladaja Turcy a Nissana Anglicy. Sam mam Nissana,wiec nie jestem bezstronny. Corolla-jest nijaka, jezdzi tym pelno przedstaw, handlowych. Jesli mialbym wybor miedzy Primera a Corolla to w ogole nie zastanawialbym sie, bo Primera to krazownik przy kompakcie typu Corolla. Link Zgłoś
korby Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 20:00 Miałem dokładnie taki sam dylemat. Ostatecznie zdecydowałem się na Nissana. Z tym, że *zdecydowanie* nie polecam 1.6. Z tym silnikiem ten samochód to jakaś straszna pomyłka. Ja mam 1.8 i jest to najmniejszy silnik jaki należy kupić. Optymalny jest 1.9 dci - bardzo fajny - ale sporo zdroższy. Co do ogólnej opinii, że nissan to renault i jest awaryjny to oczywista bzdura - zwykle pisana przez tych, którzy w życiu nissana nie widzięli. To tak na marginesie. Jeśli chodzi o porównanie - to jest to trochę ciężko zrobić, biorąc pod uwagę, że to auta z innych segmentów. Zalety nissana: * Duży (bagażnik, miejsce), * Dobrze wyposażony (kolorowy wyświetlacz, świetny komputer, kamera), * Masz dużo mniejsze szanse, że spotkasz identycznego na skrzyżowaniu (w odróżnieniu od Toyoty) Wady: * Jest dość głośny, * Mało pracyzyjna skrzynia - mnie rozczarowała, * Ma raczej opinię brzydkiego (na tym forum szczególnie - choć mnie się bardzo podoba), Jednak - jeśli nie jesteś w stanie dołozyć na lepszy silnik, i bagażnik Toyoty jest da Ciebie akceptowalny, to wybierz raczej Toyotę 1.6 niż Nissana 1.6. ps. Dealerzy nissana są dużo bardziej skorzy do negocjacji - niż tojociarze. Artur Link Zgłoś
myszowata73 Re: NISSAN - TOYOTA 02.06.05, 20:21 ....ups no ładnie,zapowiada sie mała sprzeczka w domu :), dziękuję za wypowiedzi. Link Zgłoś
mrpoziem Re: NISSAN - TOYOTA 03.06.05, 12:34 W styczniu zastanawiałem się nad tym samym - corolla czy primera. wybrałem primerę i nie załuję. Mam 1.9dCi kombi visia. Przejechałem już 13 tys, na razie wszystko OK. Samochód duży, pojemny, wygodny, mało pali (zimą poniżej 7, teraz w okolicy 6 litrów /1oo km, znajomy ma 1.8 tekna kombi i ciężką nogę, to średnio około 9l/100km mu wychodzi). Jeśli chodzi o silnik 1.6 to chyba rzeczywiście pomyłka. O ile dobrze pamiętam, to w cenie 1.9 dCi visia dostaniesz 1.8 accenta. A jak dobrze poszukasz, to może jeszcze w dobrej cenie dostaniesz samochód z rocznika 2004, bo chyba nie wszystkie sprzedali - i z ceną dość mocno zjeżdżają. W dCi przeglądy co 30 tys km. Jeśli jezdzisz mniej niż 15 - 20 tys rocznie, weź benzyniaka, jeśli więcej - dizelek. Pali mniej, ropa jeszcze jest tańsza i jest całkiem cichy... Pozdrawiam Marek Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: NISSAN - TOYOTA 04.06.05, 14:14 Twój znajomy może mieć albo Acentę 1.8 albo Teknę 2.0 (2.0 CVT). Tekna w Polsze dostępna jest tylko z największą benzyną, nie ma jej w dyzlu ani w tych mniejszych silnikach ZI. Primerę polecam, ale nie patrz na awaryjność, bo wszystkie samochody robione są coraz bardziej niedbale i przy cięciu kosztów. Tylko od twojego pecha zależy, czy coś się zepsuje. W Primerze też czasem są awarie i bywają poważne. Mimo to tak nudnego auta jak Corolla bym nie wybrał. A w ogóle bierz to, co ci się podoba. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. I nie patrz na to, co mówią inni. To ty kupujesz, a nie Hondziarz, Sky czy ktokolwiek inny. I to ty ponosisz konsekwencje swojego wyboru. Link Zgłoś
martino Re: NISSAN - TOYOTA 05.06.05, 21:23 Silnik 1.6 w Primerze to skandal, mam 1.8 i jest on tylko małym skandalem :-) Wybór masz o tyle trudny, że pewnie już nie chcesz dopłacać jeszcze więcej za większy silnik do Primery. Ale ja jestem z P dosyć zadowolony a z Corolli nie byłem. Pzdr. M. Link Zgłoś
michal_p11 Re: NISSAN - TOYOTA 03.06.05, 15:32 Primera to klasa forda mondeo czy vw passata. Corolla to klasa focusa i golfa. W Primierze bedzie masz wiecej miejsca lepsze materialy, lepsze wyciszenie. Silnik 1.6 da jednak wieksza przyjemnosc z jazdy jednak w Corolli, ktora jest po prostu lzejszym samochodem. -- Wygraj www.fajnekonkursy.pl Link Zgłoś
junkier porownanie compacta z klasa srednia? 03.06.05, 16:13 Przeciez to zupelnie rozne klasy samochodow, rywalem compacta corolli jest almera, a primera rywalizuje z avensisem. Z compacta wybralbym almere a z klasy sredniej avensisa, i to zdecydowanie. A gdybym mial wybierac z dwojki corolla-prmiera wzialbym jednak primere pomimo idiotycznej deski rozdzielczej, w koncu to wiekszy i bardziej komfortowy samochod. Link Zgłoś
hondziarz Re: NISSAN - TOYOTA 04.06.05, 14:32 daj se spokoj z japonskimi gownami. jedynie honda civic, a najalepiej kup se bmw lub inne niemieckie auto. Link Zgłoś
hippolin wypowiem się bo mam 04.06.05, 23:37 użytkuję Primerę 2.0 slx z 93r więc coś mogę się wypowiedzieć zawieszenie sypie się, blachy zaczynają rdzewieć, ale mechanika jest naprawdę ok, tego akurat jestem pewien, że mogę pojechać za granicę kilka tys km i wiem, że nic się nie stanie - pewnie to jest oczywiste jako temat awaryjności "japońców" jestem zadowolony, lecz jako samochód ma wadę, że nie ma czynnika X - to nie jest takie auto, żeby chciało się do niego wsiadać i jechać, tylko auto które jeżdzi. Jeżdziłem najpierw Matizem i dawał mi więcej satysfakcji z jazdy niż Primera, ale tylko w mieście. No i teraz odpowiedz. Jeśli na trasę to bierz Primerę Corolla też jest ok, ale kradną. Hondę nie wiem jaką można kupić Accord jest drogi a Civic brzydki Weż pod uwagę to co nikt Ci nie podsunął. autocentrum.pl/go/367__autosalon_oferta_Mazda_3__3916__0__1__0__20.html?marka=Mazda Mazda 3 sedan ew. inne nadwozie -to jest prawdziwy Japończyk (nie Turecka Corolla ani Primera z UK) -nie kradną, bo nie ma chętnych na części -zawsze możesz powiedzieć, że jest lepszy od Corolli i Primery i nikt tego nie zakwestionuje bo nie będzie mógł powiedzieć, że go używał, albo sąsiad ma.. to jest taki samochód, że sąsiad sobie nie kupi -awaryjności nie musisz się martwić, powinna być nawet wyższa niż w Corolli -wygląd, który się nie opatrzył Link Zgłoś
kominiara Re: wypowiem się bo mam 06.06.05, 16:15 A czy Mazda to nie jest Fordowa teraz ? Nawet silnik 1.6 jakis taki podobny do tego np z Focusa. Takze tutaj z ta japonskowoscia tez nie bardzo :) Co do tematu, lepiej chyba Primere, usterkowosc pewnie ta sama co Toyota, a przynajmniej wiekszy samochodzik Link Zgłoś
glupi_antos Re: NISSAN - TOYOTA 07.06.05, 12:52 A propos silniczka w Primerze, to spotkałem się z humorystycznym określeniem, że silniczek 1.8 litra łączy w sobie cechy silnika 1.6 i 2.0 - ma osiągi takie jak 1.6, pali jak 2.0. Tak z ciekawości sprawdziłem jak wyglądaja dane dotyczące przyspieszenia 0-100km/h: - 1.6 - 12.6s - 1.8 - 11.9s - 2.0 - 9.6s Widać zaledwie niewielką różnicę pomiędzy 1.6 a 1.8 - chociaż w trasie na pewno przydałby się większy. Przyspieszenia Corolli to: - 1.4 - 12s - 1.6 - 10.2s Primerką nieźle mi się jeździ, ale prawdziwą różnicę odczuwam (na gorsze oczywiście), gdy przesiadam się do Corolki - po prostu różnica w klasie auta. Link Zgłoś