malip76 13.07.05, 20:13 mam pytanie do uzytkownikow tych aut oraz do forumowiczow: co wybrac Peugeota 407 z silnikiem 2.2 benzyna (160KM) czy Nowego Passata z silnikiem 2.0 benzyna (150KM)??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
red_qublik Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 13.07.05, 20:22 czy 2.0 to nie troche malo jak na takie autko ? Link Zgłoś
hotorod404 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 20.07.05, 12:32 niestety b. mało (na podst. passata) Link Zgłoś
wonnan29 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 13.07.05, 21:07 liberia29 napisała: > Proponuje odbyc jazde probna. A co ty mozesz innego zapropon owac,albo jazde probna albo odpierwiastkowanie sie hehe! Link Zgłoś
vini3 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 13.07.05, 21:30 Zdecydowanie Peugeot 407!!! Jezdziłem oboma i powiem ze nawet HDI jest lepsze od słynnego TDI a zawieszenie w 407 to kosmos...wykonanie tez lepsze, wyposazenie prawie to samo. Ksenony to w 407 bajka nie wiem jak w Passacie. Jedyny minus 407 to sredni bagaznik. Generalnie zdecydowanie wygrywa 407 a dlaczego mimo ze to ta sama kalsa...bo jest znacznie ladniejszy, swietnie wykonany i juz został ogloszony po roku jak auto bezawaryjne w prezciwnienstwie do 307 z ktorym od poczatku byly kłopoty. Link Zgłoś
marilicia Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 13.07.05, 22:17 Tu masz statystyke awaryjnosci ADAC z 2004 roku. W ktorej klasie Peugeot ma lepsze wyniki od VW? www.oeamtc.at/netautor/data/auto/webuse/adac_pannenst2004_ra_0.jpg Pozdrawiam Link Zgłoś
marilicia Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 13.07.05, 22:18 Sorki, tu jest prawidlowy link: www.oeamtc.at/netautor/na_pro/appl/na_professional/parse.php3?mlay_id=1000600&mdoc_id=1115150&bild=2 Link Zgłoś
tasma_klejaca Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 01:07 Nawet w to nie zagladam, tylko zgaduje.... passat 74 miejsce, a peugeot 85? :D Lubie te statystyki, one sa wyrocznia dla mas... Link Zgłoś
merkaptam Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 16.07.05, 23:30 W niemieckich rankingach zawsze najlepsze sa niemieckie samochody, nawet volkswageny. Cos na przywrocenie rownowagi spojrzenia : money.cnn.com/2004/11/08/pf/autos/cr_auto_reliability/index.htm Link Zgłoś
dark13 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 08:40 marilicia napisała: > Tu masz statystyke awaryjnosci ADAC z 2004 roku. W ktorej klasie Peugeot ma > lepsze wyniki od VW? > > <a href="www.oeamtc.at/netautor/data/auto/webuse/adac_pannenst2004_ra_0.jpg" target="_blank">www.oeamtc.at/netautor/data/auto/webuse/adac_pannenst2004_ra_0.j pg</a> > Pozdrawiam nie sugerowalbym sie az tak bardzo statystykami,wskazuja one co prawda ilosc awarii w samochodzie ,ale nie precyzuja jakie to sa awarie, przeciez trudno porowanac nawet 10 drobnych usterek w jednym z jedna powazna w drugim biorac pod uwage dotychczasowe niepotrzebne udziwnienia francuzkich samochodow nalezy sie liczyc z drozszmi ewentualnymi napraami,no i jeszcze atut francuzow wieczne problemy z elektryka oni juz chyba nigdy z tym sie nie uporaja i polemizowalbym ktore auto ma wyzszy komfort,co prawda nie mialem okazji pojezdzic 407 ale jezdzilem 607 passat nie jest tu gorszy napewno Link Zgłoś
swawolny_dyzio Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 13.07.05, 22:18 Ja bym wybrał passata bo niemiaszki są wciąż mniej awaryjne niż francuzy Link Zgłoś
miloszpm Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 00:00 Niemieckie samochody udowadniają, że duży samochód może być niewygodny... Być może, określenie niewygodny wobec Passata jest trochę na niesprawiedliwe, ale po prostu reprezentuje on średnią dla tego segmentu... W kategorii komfort górą będzie Passat. Warto też pamiętać, że w cenie Peugeota zawarty jest wyższy podatek akcyzowy (pojemność silnika większa niż 2l). Link Zgłoś
odin-2 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 07:41 miloszpm 14.07.2005 00:00 Niemieckie samochody udowadniają, że duży samochód może być niewygodny... Na roznych rynkach,rozne ceny tych aut. Jezeli ceny nowych Pgt.407 i VW Passat sa porownywalne,-wez pod uwage ile stracisz na kazdym z nich po ok.5-ciu latach exploatacji,gdy bedziesz auto sprzedawal ,,,wylicz straty w % i w Pln-ach Link Zgłoś
miloszpm Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 08:09 Ten argument częściowo przemawia za VW, ale należy pamiętać, że: 1)Za 5 lat relacje mogą się zmienić i to Peugegeot może okazać się samochodem z mniejszą utratą wartości. 2)Nie należy się łudzić, że nie będzie problemów z odsprzedażą Passata. Będą. Takie same jak z odsprzedażą Peugeota albo nawet większe.. 3)Przyjrzyj się innym kierowcom Passatów-zastanów się czy chciałbyś być utozsamiany z nimi. Pamiętaj, że VW Passat to model bardzo popularny wśród złodziei. Link Zgłoś
punter Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 08:00 Jeżeli nie przeszkadza ci fakt, że z tyłu w 407 wygodnie usiądzie tylko dziecko, samochód wygląda jakby fabryce zabrakło stali na dokończenie auta za tylną osią, no i masz ochotę sprawdzić na własnej skórze co tym razem spieprz.... francuscy konstruktorzy to kup Peugota. I zapisz sobie w widocznym miejscu telefon do straży pożarnej. Link Zgłoś
lewarek5 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 08:05 punter napisał: > Jeżeli nie przeszkadza ci fakt, że z tyłu w 407 wygodnie usiądzie tylko > dziecko, samochód wygląda jakby fabryce zabrakło stali na dokończenie auta za > tylną osią, no i masz ochotę sprawdzić na własnej skórze co tym razem > spieprz.... francuscy konstruktorzy to kup Peugota. I zapisz sobie w widocznym > miejscu telefon do straży pożarnej. .. a jezeli chcesz sie dowiedzic do czego moga doprowadzic zbyt male kanaly olejowe i takowez wodne - kup VW ,bez wzgledu na model ! > Link Zgłoś
radioaktywny Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 09:14 Pozwole sobie zabrac glos bo tak sie sklada, ze od wrzesnia ubieglego roku jezdze 407. Przejechalem prawie 20 tys.km bez najmniejszych problemow. Wbrew obiegowym opiniom, ktore sa obecne i powielane rowniez w tym watku nie mam zadnego problemu z elektryka, nic nie skrzypi, nic nie odpada, nie widac oznak korozji, a takze w samochodzie nie bylo zarzewi ognia :-) Fotele sa super wygodne, a zawieszenie do bajka, kosmos w porownaniu z innymi obecnymi na rynku autami. Niekore elementy zawieszenia i poszycia wykonane z aluminium aby zmiejszyc wage, wiekszyc wytrzymalosc i zwiekszyc bezpieczenstwo kierujacych i przejechanych pieszych. Moje statyski prowadzone w necie, dotyczace spalania wygladaja nastepujaco: Sumaryczna ilość paliwa 1.443,88 litrów Średnia ilość tankowanego paliwa 40,11 litrów Średni przebieg pomiędzy tankowaniami 455,11 km. Średnie spalanie 8,47 Dodam, ze jest to silnik benzynowy 1,8 116 KM Nie mam nic do samochodow niemieckich, jednak ich stylistyka absolutnie nie jest w moim guscie. Francuzom zdaje sie, ze wyszla doskonale ta 407, swiadcza o tym glosy o bezawaryjnosci (moj takze) oraz doskonale wyniki sprzedazy. Pozdrawiam Link Zgłoś
vini3 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 10:10 Co do strony z ADAC (2004) to chyba widzicie ze tam nie ma jeszcze 407 a tylko 406 ( mialem 406 i to nie jest ta klasa co 407), dalej..ja jezdziłem 407 HDI a nie 2.2 benzyna i nie moge sie wypowiadac na jego temat, Nie pisalem o awaryjnosci Passata tylko 307 (czytajcie co piszę),407 wykonany jest naprawde super..rozmawialem z mechanikiem speclalistą z PZM i powiedział ze takiego zawieszenia jeszce nie widział seryjnie..przewody hamulcowe w kewlarowym oplocie!! no i silnik tak jak w WRC umieszczony nisko aby obnizyc srodek ciezkosci. Mysle ze akurat wiedział co mówi:)) To tyle..pozdrawiam Link Zgłoś
daria.1 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 10:30 Nasze wrazenia z jazdy 407 są zupełnie inne ,po pierwsze auto skrzypi i jest kiepsko zmontowane ,po drugie auto jest małe ,po trzecie zawieszenie strasznie hałasuje i niemiło wpada w dziury tak jaby miało się koło urwać ,po czwarte na jazdach próbnych auto trzy razy padło i już mysleliśmy że czeka nas laweta ,po piate nasz sąsiad kupił 2,0 HDI i już dosał wezwanie do serwisu (akcja serwisowa )Passat to zupełnie inna bajka wszystko pierwsza liga nam się bardzo podobał ,jezdziliśmy 2,0 FSI naprawdę super autko mocy tez dosyc,jak kupować to Passata i nie słuchaj zazdrośników co jezdzą Peugotami aha i jeszcze jedno Passka na pewno szybciej i lepiej sprzedasz bo nadal wszyscy po cichu chcą miec te samochody Link Zgłoś
fru.fru Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 10:10 daria.1 napisała: <cut> i ROTFL z mojej strony :) Link Zgłoś
fru.fru Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 10:09 vini3 napisał: jesli twierdzisz iz 307 jest awaryjna to tabelki klamia->hint nowa dekra i nowy adac 2005.. Link Zgłoś
hmp_inc Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 12:43 Ja osobiście wybrałbym Passata. Peugot jest dość ładny i nowoczesny, ale jak na mój gust nie jest to prawdziwe auto klasy średnej. Ma zbyt mały bagażnik (407 litrów- o ironio!) i dość mało miejsca z tyłu. Także konsola środkowa nie jest zbyt ergonomiczna. Przyciski wspólne z C5 to porażka. Silnik o pojemności 2.2 powinien dawać naprawdę frajdę z jazdy. Tu jest średnio. Jak na tak sporą pojemnosć auto raczej nie jest killerem. Passat to także nowoczesne auto. Skomplikowane zawieszenie z pewnością daje wiele frajdy. Silnik FSI to teoretycznie szczyt techniki. Jednak spala trochę za dużo. Jeżeli chcesz przyszpanować sąsiadom wybierz 407, a jeżeli chcesz przyszpanować kolegom kup Passata;] Link Zgłoś
jarek-44 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 18:55 hmp_inc napisał: > Jeżeli chcesz > przyszpanować sąsiadom wybierz 407, a jeżeli chcesz przyszpanować kolegom kup > Passata;] A jeśli sąsiad jest kolegą? Link Zgłoś
hmp_inc Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 19:33 A jeżeli sąsiad jest kochankiem?? To kup Skode Octavie (podobnoz na wyspach jest to najbardziej gejowski samochod) A na poważnie jakie auto według was jest teraz najlepsze w klasie średniej??? Ja sądze, że Honda Accord. To najlepsze połączenie stylu, szyku i osiągów. Link Zgłoś
fru.fru Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 19:52 hmp_inc napisał: <cut> > Ja sądze, że Honda Accord. To najlepsze połączenie stylu, szyku i osiągów. z tymi osiagami to ja by raczej sugerowal ostroznosc... Link Zgłoś
jarek-44 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 19:52 hmp_inc napisał: > A jeżeli sąsiad jest kochankiem?? Żyjesz chyba w przestrznie jednowymiarowej. > To kup Skode Octavie (podobnoz na wyspach jest to najbardziej gejowski > samochod) Nawet moja aktualna partnerka życiowa jeździ czymś większym niż czeski kompakt. > A na poważnie jakie auto według was jest teraz najlepsze w klasie średniej??? > Ja sądze, że Honda Accord. To najlepsze połączenie stylu, szyku i osiągów. Może, może, tylko żeby wypróbować model w Plazie na Malowniczej /W-wie/ trzeba trafić na szefa salonu jeżdżącego służbowym 2,2 dieslem i będącym często w rozjazdach. Wiesz, że o gustach się nie dyskutuje? Osiągi? Faktycznie pierwszy sportowy diesel??? Link Zgłoś
aventura1 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 10:19 peugeot zdecydowanie!! moj facet jezdzil w kraju i za granica wszystkimi nowymi autami i jest pod wrazeniem "pezia", na zadne by nie zamienil Link Zgłoś
sakura7 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 10:40 Hondę Accord 2,0 155 KM - (przepraszam to trochę nie na temat, ale jakoś ani Peugeot ani nowy Passat mnie nie przekonały do siebie, zastrzegam, że nowego Passata nie prowadziłam, Hondę i 407 tak) Link Zgłoś
malip76 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 11:13 prawda jest taka, ze cenowo te dwa samochody - z silnikami ktore opisalem - sa porownywalne, z ta przewaga dla 407 ze ma bogatsze wyposazenie (np. wspomniane ksenony, za ktore musialbym w VW doplacic 5.600 PLN). Na poczatku chcialem kupic 407 (wtedy nie myslalem jeszcze o VW), ale niedawno ogladalem program na TVNTurbo, w ktorym bylo porownanie 407 kombi diesel z Mondeo kombi diesel. I generalnie podsumowujac - na wiekszosci porownan zyskiwalo Mondeo - 407 wypadal gorzej.... Nad Passatem z wiekszym silnikiem niz 2.0 nie zastanawiam sie, gdyz juz sa za drogie. Link Zgłoś
chris62 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 15:12 TVN ma być wyrocznią? Darujmy sobie. Nie rozumiem czemu sam się nie przekonasz który Ci bardziej leży. Pojeździć tym i tamtym porównać przemyśleć co i za ile. Każdy ma inne preferencje jeden woli komfort a drugi trzepanie mózgiem na polskich wertepach (może myśli że tańczy techno? nie wiem). A ja bym się przyjrzał jeszcze Lagunie 2,0T 180 KM. Przynajmniej moment jest porządny co w aucie tej klasy jest ważnym argumentem. Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 15:21 malip76 napisał: porownanie 407 kombi diesel z > Mondeo kombi diesel Jeździlem 407 diesel i 2.0 benzyna, miałem Mondeo TDCI. 407 jest przyjemniejszy w środku, ma bardziej komfortowe zawieszenie (Mondeo prowadzi się jednak ciut pewniej i diesel jest bardziej dynamiczny). Wg mnie 2.0 benzyna jest optymalny do tego auta (do 407). Link Zgłoś
greenblack Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 18:34 malip76 napisał: > Nad Passatem z wiekszym silnikiem niz 2.0 nie zastanawiam sie, gdyz juz sa za > drogie. A poza tym nie istnieją, mitomanie. Link Zgłoś
malip76 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 14.07.05, 23:02 chris, jasne ze umowie sie na jazde probna, ale wiesz - taka jazda trwa max godzinke, a w tym czasie nie jestem w stanie poznac auta. Co wiecej, te auta do jazd testowych na pewno nie maja akurat takich parametrow jakie ja szukam. Link Zgłoś
chris62 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 15.07.05, 16:41 To fakt poziom dilerni w Polsce jest niziutki ale może uda Ci się pojeździć z kimś kto jeździ zbliżoną wersją, w ciemno raczej nie należy kupować auta nawet nowego bo możesz być zawiedziony. I tu czasem lepiej kupić używane wsiadasz widzisz sprawdzisz i wiesz że kupujesz takie a nie inne auto a w salonie czasem kupujesz wyobrażenie o samochodzie. Niemniej jednak wszystkie rady są subiektywne bo ludziska mają różne preferencje a wielu Polaków ma jakieś zawyżone ambicje względem posiadania samochodu porównując ich do Europejczyków. Słyszałem takie opinie od cudzoziemców z którymi rozmawiałem u nich jest podobnie ale tylko z Mercedesem bo posiadacz takowego w odróżnieniu od innych nie mówi mój samochód tylko mój Mercedes i dumnie podnosi głowę... No a nie jeden Polak jest dumny jak mówi Mój VW,.. no comment. Link Zgłoś
fru.fru Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 10:14 malip76 napisał: ale przejedz sie dokladnie 2.0T, wrzuc 3 bieg, i wcisnij gaz w 3/4 ;-) Polecam Przytym naprawde malo pali. Aha co do 407 i paska, wydaje sie, ze pasek ma rozsadniejsze silniki, choc z tych 2 wzialbym 2,2 puga, a jakbym chcial pojezdzic to tylko 2.0TFSI..niestety w pugu V6 jest tak zmulone przez super hiper japonska skrzynie ze pala mala:( Link Zgłoś
gls1 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 15.07.05, 12:35 Wybierz Accorda 2.0 (150 ps)Kladzie oba na deski pod kazdym wzgledem!!! Szczegolnie jeazeli chodzi o silnik!! PZDR!! Link Zgłoś
greenblack Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 18:32 gls1 napisał: > Wybierz Accorda 2.0 (150 ps)Kladzie oba na deski pod kazdym wzgledem!!! www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=3&id2=169 www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=3&id2=189 www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=3&id2=219 Link Zgłoś
callafior Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 15.07.05, 14:57 Co ty porównujesz, daj spokój. Żabochód vs VW. Perzoty to awaryjna lipa, delikatna w dodatku. Elektroniki tam jest jak na...ał, która pada przy każdej wilgoci. VW to już samochód z prawdziwego zdarzenia. Mało awaryjny, solidny, zawieszenie na polskie "drogi" (czyt. klepiska). Zamiast "perzota" weź raczej pod uwagę jakiegoś japońca np.avensis'a czy accord'a. Z tym, że są delikatniesze od VW. --------- Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego... Link Zgłoś
siwy-55 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 15.07.05, 16:54 callafior napisał: Co ty porównujesz, daj spokój. Żabochód vs VW. Perzoty to awaryjna lipa, delikatna w dodatku. Elektroniki tam jest jak na...ał, która pada przy każdej wilgoci. VW to już samochód z prawdziwego zdarzenia. siwy-55: ..widze acan ze z zawodu (bez powolania) jestes historykiem,wluz miedzy bajki swoje opowiesci,w wilgotnym klimacie skandynavi z sola w powietrzu i na czarnym asfalcie Peugeot nigdy nikogo nie zawiodl. Pgt.504 sedan & combi diesel byl ulubionym autem szwedzkich chlopow i taxowkarzy -bryka nie do zdarcia ,,, te nowe modele maja grubsza blache i lepszy (kataforyczny) galw niz VAG produkty inkl. Audi. Dobra renoma VAG ( VW & Audi) to juz nie historia,to paanteologia - lubisz dinosaury ?. Link Zgłoś
vini3 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 15.07.05, 19:50 Nie wiem dlaczego piszesz ze Peugeot to Lipa..widac cos gdzies przeczytałes:) Te auta sa tak podobne ze nie mozesz powiedziec ze jedno to Lipa a drugie super.. JA po jedzie oboma modelami (ty pewni nie jechałes nimi) uwazam ze przewagę ma 407. Co do Passata to moim zdaniem ostatni dobry wyszedł w 1992 dokładnie jak Golf..wystarczy przejachac sie Audi A4 i Passatem nawet z tym samym silnikiem i roznica jest kolosalna na kozysc Audi...Audi A4 kupiłem nowe w 2001 roku wiec wiem co mówię:)) Link Zgłoś
malip76 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 18.07.05, 21:03 a co sadzicie o momencie obrotowym Passata? nie jest czasem troche kiepski? Link Zgłoś
fru.fru Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 10:16 aa i jeszcze jedno, czy te brandzliczne fsi nie musza na pb 98? Link Zgłoś
wahacz Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 12:30 Technicznie duzo bardziej zaawansowany jest peugeot i w generaliach np. przednie i tylnie zawieszenie wielowahaczowe i w szczegolach np. amortyzatorki w klapie bagaznika wobec przestarzalych pałakow w passacie. Ja lubie auta zaawansowane technicznie wobec czego wybralbym 407 ktory duzo nowego wnosi, a nie passata ktory jest autem wtornym. Co do awaryjnosci trudno jescze mowic ale poprzedni passat zbieral bardzo zle opinie i duzo moich znajomych narzekalo na zawieszenie ktore wymagalo remontu co 20 tys km. Z kolei 406 byl dobrze oceniany. Co do jakosci to zawsze mi sie wydawalo ze peugeot robi lepiej wykonane auta. VW raczej znany byl z niskiej jakosci. Link Zgłoś
dark13 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 12:54 wahacz napisał: > Technicznie duzo bardziej zaawansowany jest peugeot i w generaliach np. > przednie i tylnie zawieszenie wielowahaczowe i w szczegolach np. amortyzatorki > w klapie bagaznika wobec przestarzalych pałakow w passacie. Ja lubie auta > zaawansowane technicznie wobec czego wybralbym 407 ktory duzo nowego wnosi, a > nie passata ktory jest autem wtornym. > Co do awaryjnosci trudno jescze mowic ale poprzedni passat zbieral bardzo zle > opinie i duzo moich znajomych narzekalo na zawieszenie ktore wymagalo remontu > co 20 tys km. Z kolei 406 byl dobrze oceniany. > Co do jakosci to zawsze mi sie wydawalo ze peugeot robi lepiej wykonane auta. > VW raczej znany byl z niskiej jakosci. co ty wypisujesz tak sie sklada ze passat rowniez ma zawiszenie wielowahaczowe, passat mial amortyzatorki juz w 88r dla twojej wiadomosci a teraz te palaki skonstruowal tak ze w najmniejszym stopniu nie wnikaja ani nie ograniczaja bagaznika,i co sie tyczy wykonczenia ten jak i passat poprzedniej generacji byl jesli chodzi o jakosc tworzyw i wykonania jednym z najlepszych w swojej klasie, ty chyba nigdy nie miales do czynienia z passatem jesli juz mowisz o jakosc to tylko jakis tandeciaz moze powiedziec ze peugeot 406 mial chociazby rownazedna jakosc wykonania jesli chodzi o 407 samochod ok ale nie jestem przekonany ze ma jakies szanse z passatem Link Zgłoś
hmp_inc Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 15:09 Rozgraniczyłbym stary i nowy model. To, że poprzedni był zawodny (Passat 1.8t) nie oznacza, że nowy taki będzie. To samo z Peugetotem. Link Zgłoś
hmp_inc Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 15:15 dark13 napisał: > > nie passata ktory jest autem wtornym. > > co 20 tys km. Z kolei 406 byl dobrze oceniany. > > Co do jakosci to zawsze mi sie wydawalo ze peugeot robi lepiej wykonane a > uta. > > VW raczej znany byl z niskiej jakosci. > co ty wypisujesz tak sie sklada ze passat rowniez ma zawiszenie wielowahaczowe, 1. Passat jest wtórny?? No cóż. To oznacza, że 406 był zacofany??? 2. Robić zawieszenie po 20tys. Gratuluje! 3. Peugeot robi i robił lepiej wykonane auta? Chyba coś się ci pomyliło??? Miało być VW? 4. VW znany z nisiej jakości. Chyba pękne ze śmiechu... 5. A gdzie napisałem, że Passat nie ma wielowachaczowego zawieszenia???? Ten temat formum ma zapewne na celu zjechanie nowego Passata. Widać to wyraźnie po wypowiedzi tego pana. Link Zgłoś
fru.fru Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 15:43 hmp_inc napisał: 2. Robić zawieszenie po 20tys. Gratuluje! no coz, tak sie akurat sklada ze passat podobnie jak A4 jest znane z sypiacego sie przedniego zawieszenia..jest to jakby norma, szczegolnie na naszych duktach. cala reszta to kwestia gustu, choc juz slychac "odlamki" o elektrycznym recznym i przycisku startera w pasku. Link Zgłoś
hmp_inc Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 15:56 Zależy jak kto jeździ swoim VW. Mój tata przejechał 60tys bez konieczności wymiany czegokolwiek w przednim zawieszniu. Aże nasze drogi działają na nie niszcząco to już chyba inny temat. Wcale nie zamierzam bronić tu nowego Passata (elektryczny hamulec postojowy to raczej błąd), ale wydaje mi się niezłym autem. Link Zgłoś
jarek-44 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 16:03 VW są tak niezawodne, jak transparentny jest cały koncern VAG. motoryzacja.interia.pl/news?inf=647581 Link Zgłoś
wahacz Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 20.07.05, 09:57 hmp_inc napisał: > 1. Passat jest wtórny?? No cóż. To oznacza, że 406 był zacofany??? proponuje fakty zamiast hasel. Poprzedni passat byl wzorowany na audi A4: mial np. silnik wzdluznie - co pozwalalo: a) rozbudowac przednie zawieszenie b) zastosowac prawdziwy naped 4x4 z torsenem a nie imitacje z haldexem jak bedzie mial obecny c) poprzedni mial silnik 8 cyl nowy nie bedzie mial bo sie nie zmiesci d) nowy pasat spokrewniony jest z golfem V przyznasz chyba ze lepiej byc spokrewnionym z Audi A4 niz z golfem. Co do 406 to obecnie staroc ale w momencie debiutu byl jednym z pierwszych aut tylnim zawieszeniem wielowahaczowym tak jak obecnie 407 jestjednym z pierwszych aut ktore ma osie wielowahaczowe z tylu i z przodu > 2. Robić zawieszenie po 20tys. Gratuluje! popytaj uzytkownikow passatow jak czesto remontuja przednie zdaje sie czesciowow aluminiowe zawieszenie. To prawda siada ono co 20 tys km. > 3. Peugeot robi i robił lepiej wykonane auta? Chyba coś się ci pomyliło??? > Miało być VW? ??? czarne dziuple z krzywo zamontowanymi plastikami trzeszcace na dziurach nazywasz dobrze wykonanymi? > 4. VW znany z nisiej jakości. Chyba pękne ze śmiechu... pekaj twoja sprawa, w wielu amerykanskij rankingach VW plasuje sie na samym dnie ponizej hundaja. w raportach na interii VW zajal przedostanie miejsce ledwo przed fiatem w raportach "co sie psuje w" > 5. A gdzie napisałem, że Passat nie ma wielowachaczowego zawieszenia???? a gdzie ja pisalem ze mowie do ciebie? passat ma zawieszenie wielowahaczowe na tylniej osi z przodu ma kolumny mcphersona - najprosztsze rozwiazanie. Taki uklad byl nowoscia w modelu pezo 406 czy Mondeo I teraz stsouje sie dwie osie wielowahaczowe na tyl i na przod jak w 407, Accordzie czy audi A4 > Ten temat formum ma zapewne na celu zjechanie nowego Passata Widać to wyraźnie > po wypowiedzi tego pana. jakosc wykonania jest kryerium ocennym i tu mozna dyskutowac ale nie bedziesz chyba dyskutowal z faktami takimi ze mechanicznie od strony zawieszenia passat nie wnosi nic nowego w przeciwientwie do 407 Link Zgłoś
wahacz Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 20.07.05, 10:02 dark13 napisał: > co ty wypisujesz tak sie sklada ze passat rowniez ma zawiszenie wielowahaczowe stawiam skrzynke piwa jak mi udowodnisz ze nowy passat ma przednie i tylnie zawieszenie wielowahaczowe. Tylnie owszem ma wielowahaczowe lecz przod to prymitywne kolumny maphersona takie jak w fiacie panda. he he 407 ma z przodu podwojne wahacze poprzeczne - najlepsze rozwiazanie na przednie zawieszenie jakie dotychczas wymyslono. > passat mial amortyzatorki juz w 88r dla twojej wiadomosci a teraz te palaki > skonstruowal tak ze w najmniejszym stopniu nie wnikaja ani nie ograniczaja > bagaznika, dziekuje wole amortyzatorki niz syfne palaki. tak na marginesie nie ograniczaja palaki bagaznika tylko dlatego ze zabudowano bagaznik ich oslonami. gdyby byly amortyzatorki to bagaznik bylby wiekszy. CO do tego ze passat mail w 1988 r, amortyzatorki to mnie nie interesuje bo teraz nie ma. Krok wstecz Link Zgłoś
dark13 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 20.07.05, 11:01 wahacz napisał: > dark13 napisał: > > co ty wypisujesz tak sie sklada ze passat rowniez ma zawiszenie wielowaha > czowe > > stawiam skrzynke piwa jak mi udowodnisz ze nowy passat ma przednie i tylnie > zawieszenie wielowahaczowe. Tylnie owszem ma wielowahaczowe lecz przod to > prymitywne kolumny maphersona takie jak w fiacie panda. he he > 407 ma z przodu podwojne wahacze poprzeczne - najlepsze rozwiazanie na przednie > > zawieszenie jakie dotychczas wymyslono. > > > > > passat mial amortyzatorki juz w 88r dla twojej wiadomosci a teraz te pala > ki > > skonstruowal tak ze w najmniejszym stopniu nie wnikaja ani nie ograniczaj > a > > bagaznika, > > dziekuje wole amortyzatorki niz syfne palaki. tak na marginesie nie ograniczaja > > palaki bagaznika tylko dlatego ze zabudowano bagaznik ich oslonami. gdyby byly > amortyzatorki to bagaznik bylby wiekszy. CO do tego ze passat mail w 1988 r, > amortyzatorki to mnie nie interesuje bo teraz nie ma. Krok wstecz > > ktos z twojej rodziny ma salon peugeota ze tak bardzo go bronisz. jak jest az tak dobry zajmij sie jego sprzedaza w usa dyskusja z kims kto dorabia ideologie do faktow nie ma sensu, czasami nalezy pomyslec nad argumentami ,czasami najprostrze rzeczy sa najlepsze Link Zgłoś
wahacz Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 20.07.05, 12:13 dark13 napisał: > ktos z twojej rodziny ma salon peugeota ze tak bardzo go bronisz. > jak jest az tak dobry zajmij sie jego sprzedaza w usa > dyskusja z kims kto dorabia ideologie do faktow nie ma sensu, czasami nalezy > pomyslec nad argumentami ,czasami najprostrze rzeczy sa najlepsze nikt z mojej rodziny nie ma salonu peugeota i nie mam zamiaru go nigdzie sprzedawac. Cenie sobie po prostu prawde i obiektywizm i nie lubie jak ktos klamie wciskacjac kity w stylu ze nowy passat ma przednie zawieszenie wielowahaczowe. Jesli dla ciebie najprosztsze jest najlepsze to kup sobie malucha lub pande. Ideologie to ty dorabiasz bo o rzeczywistosci jak widac nie masz pojecia piszac bzdury o zawieszeniu. Badz mezczyzna powiedz "pomylilem sie przepraszam" a nie kombinuj teraz jak cwaniak. Link Zgłoś
vini3 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 20:35 Tak jak juz pisałem mam Audi A4 z 2001 roku gdzie jest zawieszenie wielowahaczowe ale znacznie gorsze od 407 znacznie "ciensze" sa wahacze, co do Passata to nie ta klasa co Audi wiem bo jezdzilem duzo Passatem i były z nim same problemy nawet z silnikiem (mam ten sam w Audi )tyle ze u mnie nie ma problemow a w Paskach TDI sie okropnie sypią...sam nie wiem dlaczego tak jest. Link Zgłoś
dark13 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 19.07.05, 20:47 vini3 napisał: > Tak jak juz pisałem mam Audi A4 z 2001 roku gdzie jest zawieszenie > wielowahaczowe ale znacznie gorsze od 407 znacznie "ciensze" sa wahacze, co do > Passata to nie ta klasa co Audi wiem bo jezdzilem duzo Passatem i były z nim > same problemy nawet z silnikiem (mam ten sam w Audi )tyle ze u mnie nie ma > problemow a w Paskach TDI sie okropnie sypią...sam nie wiem dlaczego tak jest. a ja mam wlasnie paska 2001 tdi i najechane juz ponad 300kkm i jezdzi bez klopotow silniki sa te same wiec mogl to byc tylko przypadek, ale tez sie zgadzam ze poprzedni passaty bywaly kaprysne jedne jezdzily bez problemow innym zdarzaly sie usterki ale po 2000r juz nie bylo z nimi duzych problemow,zreszta jakby byly naprawde felerne nie trzymalyby tak ceny Link Zgłoś
hotorod404 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 20.07.05, 12:31 passata, tylko, że z porównywalnym wyposażeniem będzie dużo droższy!!! Link Zgłoś
malip76 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 20.07.05, 23:37 koledzy nie zaczynalem tego watku, zeby jakiekolwiek klotnie wyniknely! i chyba jesli macie rozne poglady, to i tak nie warto sie klocic, a po prostu przedstawic swoj punkt widzenia. Raz juz zadalem pytanie, ale nikt nie odpowiedzial, wiec sie powtorze: co sadzicie o momencie obrotowym Passata? podobno nie jest dobry - nie znam sie na tym kompletnie, dlatego prosze o rade. Dzieki Link Zgłoś
malip76 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 23.07.05, 19:13 dzisiaj odbylem jazdy probne zarowno 407 jak i Passatem. Passatem jechalem na autostradzie, poza miastem, natomiast 407 bardziej w miescie. Moim zdaniem Passat ma zrywniejszy silnik, chociaz na usprawiedliwienie 407 musze powiedziec, ze jechalem autem z silnikiem 2.0 (138KM), a ten ktorego ewentualnie kupie, ma 2.2 (160KM). Wykonczenie wnetrza, stylistyka chyba ladniejsze w VW, za to w tej cenie 407 zdecydowanie lepiej wyposazona. Link Zgłoś
vini3 Re: Peugeot 407 vs Nowy Passat 24.07.05, 15:17 Ja własnie dzisiaj równiez jechałem Peugeotem 407 i ...dobra pochwale sie BMW 645i:)) Własciciel kupił oba ..Peugeot na codzien i BMW od swieta:)) Oba sa piekne i czarne. Powiedział mi Peugeot to nie rakieta ale spisuje sie swietnie i w tej klasie własnie omawiany Passat jest jego konkurentem (ceny maja te same). Co do BMW to nie bede sie wypowiadał ale powiem wam ze 407 godnie stał obok tego pieknego 645i, oba na wielkich felgach..hmm tylko czy jest sens wydawac prawie 500tys. na auto... nie wiem nie mój problem:))) Link Zgłoś
haraldv Peugeot 407 [SW] 24.07.05, 21:22 Czarny,HDI,tkanina,SVsport,siedzenia skór&tkanina,aluminiowe wstawki na desce i taka świetna gumowa wkładka w bagażniku.Tak owe auto urzytkuje od stycznia 05 i wzbudzam w nim podziw.Nie jeżdzi a lata,wygodne,szybki same plus.Pasatem nowym nie jechałem ale poprzednim kilka raz jak kaszkietwozem.Jak nie masz co robić z forsą kup VW ale jak chcesz tą kasę dobrze wydać to 407. Link Zgłoś