Dodaj do ulubionych

Opel Astra II silnik 1.2 16V

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 18:38
Kupiłam Opla Astrę II z silnikiem 1,2 16V co o nim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andre Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.pcplus.com.pl 02.10.01, 20:54
      Gość portalu: Busia napisał(a):

> Kupiłam Opla Astrę II z silnikiem 1,2 16V co o nim sądzicie?

Sam coś powiedz.
      Ile pali.
      Jak przyśpiesa.
      Ile kosztuje
      No i iak tobie się podoba.
      A tymi co napiszą że za tyle kasy to można było ...............to się nie przejmuj
      • Gość: Busia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 22:10
        Gość portalu: Andre napisał(a):

> Gość portalu: Busia napisał(a):
        >
        > > Kupiłam Opla Astrę II z silnikiem 1,2 16V co o nim sądzicie?
        >
        > Sam coś powiedz.
        > Ile pali.
        > Jak przyśpiesa.
        > Ile kosztuje
        > No i iak tobie się podoba.
        > A tymi co napiszą że za tyle kasy to można było ...............to się nie przej
        > muj

Mam go dopiero tydzień i zrobiłam zaledwie 400 km, z tego 130 po miescie, reszta
        na trasie w gory, spalił 7.1, jak na nowy samochod na "dotarciu" to chyba niezle,
        prowadzi się b. przyjemnie, znakomicie trzyma się drogi, dobrze wchodzi w
        zakręty,wydaje mi się troszkę "mułoaty", to nie to przyspieszenie, które miałam
        na poprzednim moim samochodzie - Punto II, ale jestem zadowolona, podoba mi się
        wnetrze, jest moze trochę ascetyczne,ale doskonale rozplanowane i funkcjonalne,
        moze jestem tradycjonalistką. Nosiłam się z zamiarem kupna Forda Fokusa, ale mi
        go znajomi odradzili, że podobno sporo awarii?,zadecydowała też cena promocyjna,
        43150, do tego centralny zamek, metalik, elektryczne szyby, autoalarm,wydało mi
        się to dość obiecujące, więc się zdecydowałam i jak na razie nie żałuje i jestem
        b. zadowolona.
        • Gość: Busia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 22:12
          Gość portalu: Busia napisał(a):

> Gość portalu: Andre napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Busia napisał(a):
          > >
          > > > Kupiłam Opla Astrę II z silnikiem 1,2 16V co o nim sądzicie?
          > >
          > > Sam coś powiedz.
          > > Ile pali.
          > > Jak przyśpiesa.
          > > Ile kosztuje
          > > No i iak tobie się podoba.
          > > A tymi co napiszą że za tyle kasy to można było ...............to się nie
          > przej
          > > muj
          >
          > Mam go dopiero tydzień i zrobiłam zaledwie 400 km, z tego 130 po miescie, reszt
          > a
          > na trasie w gory, spalił 7.1, jak na nowy samochod na "dotarciu" to chyba niezl
          > e,
          > prowadzi się b. przyjemnie, znakomicie trzyma się drogi, dobrze wchodzi w
          > zakręty,wydaje mi się troszkę "mułoaty", to nie to przyspieszenie, które miałam
          >
          > na poprzednim moim samochodzie - Punto II, ale jestem zadowolona, podoba mi się
          >
          > wnetrze, jest moze trochę ascetyczne,ale doskonale rozplanowane i funkcjonalne,
          >
          > moze jestem tradycjonalistką. Nosiłam się z zamiarem kupna Forda Fokusa, ale mi
          >
          > go znajomi odradzili, że podobno sporo awarii?,zadecydowała też cena promocyjna
          > ,
          > 43150, do tego centralny zamek, metalik, elektryczne szyby, autoalarm,wydało mi
          >
          > się to dość obiecujące, więc się zdecydowałam i jak na razie nie żałuje i jeste
          > m
          > b. zadowolona.

• Gość: Andi Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 03.10.01, 09:34
            Busiu gratuluję zakupu.
            Twoja opinia na temat Astry jest bardzo fachowa , aż miło przeczytać.
            Sam zastanawiam się nad kupnem takiego pojazdu w wersji sedan.
            Przyznaję, mam trochę obaw w sprawie mocy silnika.
            Czy mogę prosić o więcej Twoich uwag na ten temat?
            Czy Twój samochód miał fabrycznie zamontowane dodatki które wymieniłaś ?
            Proszę o informację.
            Pozdrawiam

• Gość: Busia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 15:55
              Bardzo mi miło Andi, że uważasz, iż moja opinia na temat Astry jest fachowa,
              ale to chyba kurtuazja z Twojej strony, po prostu napisałam to co odczułam, i
              są to moje subiektywne odczucia, tym bardziej,że poprzednio jeździłam
              samochodami marki Fiat. Prowadzę 11 lat i zaczęłam przygodę motoryzacyjną z
              poczciwym maluchem rocznik 88, potem pojawił się nowy Cinkuś 900, na którym
              miałam b. poważny wypadek, cudem z niego wyszłam z niegroźnymi
              obrażeniami,dzięki AC kupiłam nową 900 i po 1,5 roku za dopłatą u dilera
              kupiłam nowe Punto, a to z kolei po 2 latach na tych samych zasadach zamieniłam
              na Punto II, które przed tygodniem nieżle sprzedałam i dokkładając co nieco
              kupiłam wspomnianą Astrę, która w porównaniu z poprzednikami wydaje się mi
              autem zupełnie innym, nie to bym narzekała na Fiaty, a w szczególności na Punto
              II, bo spisywało się naprawdę dobrze ,ale to już inny segment i inna
              jakość.Duże znaczenie ma też to, ze zmieniałam samochody jak były prawie nowe i
              praktycznie nie zdążyło w nich nic wysiąść, z wyjątkiem ostatniego Puntusia, w
              którym tuż po okresie gwarancyjnym padł alternator, a na przeglądzie po 18 -tu
              miesiącach trzeba było wymienic klocki oraz o dziwo płyn hamulcowy!
              Jeśli chodzi o silnik to po tak krótkim okresie użytkowania nie mogę jeszcze
              zająć stanowiska,na pewno nie ma takiego odejścia z pod świateł jak Punto, ale
              to przecież nie najważniejsze,będzie więcej w kieszeni na stacji benzynowej, na
              trasie przy wyprzedzaniu nie miałam specjalnych kłopotów, po prostu trzeźwa
              ocena sytuacji, pod górę idzie b. dobrze, jeszcze nie wiem na co go naprawdę
              stać,gdyż stosuję się do zaleceń by przez pierwsze 1000 kilometrów zbytnio go
              nie przeciążać - pedał gazu na 3/4 , między 2000 a 3000 km powinno się wymienić
              olej i filtr.
              Jeśli zaś chodzi o dodatki, to oprócz autoalarmu wszystko było fabryczne i we
              wspomnianej cenie. Opel ma teraz promocję i są duże upusty, dużo zależy też od
              konkretnego dealera, i to by było na tyle, pozdrowienia.
    • Gość: Arti Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: 192.168.0.* / *.tempservice.com.pl 03.10.01, 17:17
      Ja na wiosnę kupiłem nową Corsę z takim silnikiem. Jestem z niego bardzo
      zadowolony. Corsa waży znacznie mniej od Astry II i osiągi są zdecydowanie
      lepszy.
      Powinnaś mieć pożytek z takiego silnika. Przejechałem nim już 9000km i spisuje
      się świetnie. Z każdym tysiącem kilometrów pali mniej. Początkowo średnia
      wychodziła mi ok. 6.9l. obecnie 6.4l. Na trasie 700km ostatnio (prawie cały
      czas 120km/h) spalił 6.0l. Podobno silnik się układa do około 10000km i tak
      chyba jest. Acha, teraz jest zdecydowanie cichszy.
      Życzę przyjemnego prowadzenia.
    • Gość: Andi Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 14:57
      Busiu gorące dzięki za list.
      Mam kilka pytań.Można jutro ?
      Pozdrawiam
      • Gość: Busia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.01, 16:04
        Cześć Andi!
        Jeśli masz jakieś pytania - śmiało, w miarę moich możliwości postaram Ci dać
        odpowiedź.Busia - PZDR.
        • Gość: Koral Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.01, 21:41
          Jak się sprawują hamulce ?
          pzdr
          • Gość: Busia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.01, 19:59
            Hamulce są b. dobre, nie ma porównania do hamulców w Punto, po pierwszych 200
            km zaczęły lekko popiskiwać, ale po 600 km przeszło i teraz hamowanie odbywa
            się bezszmerowo.Pzdr
          • Gość: Robik Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 09.10.01, 11:46
            A jak sprawuje się wspomaganie i czy w środku jest cicho ?
            Pozdr
            • Gość: Busia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 15:30
              Gość portalu: Robik napisał(a):

> A jak sprawuje się wspomaganie i czy w środku jest cicho ?
              > Pozdr

Wspomaganie bez zarzutu,silnika nie słychać,lekki szum, to chyba opony.
              • Gość: Robik Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 10.10.01, 09:31
                A jakie wrażenia dotyczące pracy skrzyni biegów i zawieszenia ?
                Pozdrawiam
                Ps Dziękuję za odpowiedż na poprzednie pytanka
                • Gość: Busia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 14:52
                  Gość portalu: Robik napisał(a):

> A jakie wrażenia dotyczące pracy skrzyni biegów i zawieszenia ?
                  > Pozdrawiam
                  > Ps Dziękuję za odpowiedż na poprzednie pytanka

Skrzynia bez zarzutu,biegi wchodzą mięciutko i lekko, troche miałam na początku
                  kłopotu z biegiem wstecznym, gdyż jest inaczej rozwiązany niż w moich poprzednich
                  samochodach, ale teraz nie mam już żadnych problemów, zawieszenie jak na mój gust
                  znakomite, nie za miękkie, auto znakomicie wchodzi w zakret, b. dobrze trzyma się
                  drogi, duża przyjemność w prowadzeniu.
                  Pzdr
    • Gość: Sven Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: 62.233.138.* 09.10.01, 12:20
      Ale to chyba troszke zolwik, hm?

• Gość: Busia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 15:33
        Gość portalu: Sven napisał(a):

> Ale to chyba troszke zolwik, hm?
        >
        > Porsche to na pewno nie jest, ale nie można narzekać

Pzdr
        • Gość: radek Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.waw.cdp.pl 10.10.01, 16:38
          Z tego co wiem to Astra II to ciężkie auto. Jeździłem z
          silnikiem 1.6 i wg mnie to minimum. Wyprzedzanie na trasie musi
          być stresujące.
          • Gość: Sławek Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 10.10.01, 17:22
            Właśnie ile dokładnie waży ten samochód i jakie są jego rzeczywiste osiągi.
            Nie wyrokuje ale trasa z kompletem pasażerów to chyba koszmar? Jak z
            elastycznością 60-100 na 4 oraz 80-120 na 5 ?
            pozdro
            • Gość: B usia Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 20:21
              Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Właśnie ile dokładnie waży ten samochód i jakie są jego rzeczywiste osiągi.
              > Nie wyrokuje ale trasa z kompletem pasażerów to chyba koszmar? Jak z
              > elastycznością 60-100 na 4 oraz 80-120 na 5 ?
              > pozdro

Masa 1145 kilo plus moja skromna osoba. Z kompletem pasażerów jeszcze nie
              podrożowałam, ale w dwie osoby nie miałam specjalnych kłopotów z wyprzedzaniem,
              oczywiście nie były to mercedesy czy BMW, ale też nie same maluchy, czy
              Ursusy,maksymalną moc osiąga przy 5600 obrotów, ponieważ jeszcze jest na
              dotarciu,staram się nie nie przeciążać silnika i jeżdże na 3/4 gazu, miałam juz
              na liczniku 140, co osiągnęłam bez problemów na dość krotkim odcinku/ nie z
              górki/,jak z elastycznoscia 60-100 na 4 i 80-120 sprawdzę w sobotę i dam znać
              niezwłocznie, na razie po mieście jździ mi się nie najgorzej - spalił 7,4 na
              100 / sporo stania w korkach - Kraków. Pzdr
              • Gość: Sławek Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 10.10.01, 22:01
                1145 kg to stosunkowo dużo, ponieważ dawniej kompakty nie ważyły nawet tony.
                Gwoli ścisłości nadmienie,że miałem kiedyś Punto 75 ELX o masie 945 kg.Owszem
                było dosyć szybkie ale dopiero po przekroczeniu 3500-4000 obr.min.
                Podejrzewam,że Astra 1.2 16 v to samochód wyłacznie na miasto. Ktoś jest może
                zorientowany czy ten silnik to silnik z 45 konnej Corsy ale z 16 zaworową
                głowicą czy może inny?

pozdro i przyjemnej eksploatacji :-)
                • Gość: Koral Re: Opel Astra II silnik 1.2 16V IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.01, 17:18
                  Gość portalu: Sławek napisał(a):

> 1145 kg to stosunkowo dużo, ponieważ dawniej kompakty nie ważyły nawet tony.
                  > Gwoli ścisłości nadmienie,że miałem kiedyś Punto 75 ELX o masie 945 kg.Owszem
                  > było dosyć szybkie ale dopiero po przekroczeniu 3500-4000 obr.min.
                  > Podejrzewam,że Astra 1.2 16 v to samochód wyłacznie na miasto. Ktoś jest może
                  > zorientowany czy ten silnik to silnik z 45 konnej Corsy ale z 16 zaworową
                  > głowicą czy może inny?
                  >
                  > pozdro i przyjemnej eksploatacji :-)

To zupełnie nowy silnik - Moc maks. kW/KM/obr./min - 55/75/5600 o poj 1199 ccm,
                  Maks. m. obr. Nm/obr./min - 110/4000 i jest montowany obecnie rownież w nowej
                  Corsie Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka