Dodaj do ulubionych

Wątek o Starociach

26.10.02, 18:22
Dziś, zupełnie przypadkiem, w autokomisie na ul. Wiosennej w Warszawie
widziałem Fiata 1300/1500.Nie wiem, za ile i czy silnik był 1300 czy 1500, bo
lało i nie chciało mi się wyleźć z samochodu, ale stał tam i wyraźnie czekał
na nowego właściciela. Może to być ciekawy egzemplarz dla miłośnika "classsic
cars", bo o części mechaniczne łatwo (na bazie płyty podłogowej i silnika
tego samochodu był PF 125p), a nie jest tak pospolity. Z moich szczenięcych
lat '60 pamiętam, jak się za tym Fiatami (Fiata 124/125 wtedy jeszcze nie
było) wtedy oglądaliśmy. To był "luksus z Zachodu".
Tak sobie myślę, że na naszym Forum można by zgłaszać, co kto gdzie w komisie
albo w inny sposób zgłaszane do sprzedaży widział z "classic cars", bo może
są tacy, co właśnie takich pojazdów poszukują. Ja sam nie bardzo mam wolny
czas na takie rozrywki, ale wiem, że gdy już osiągnę wiek emerytalny (albo
gdy Unia wymusi na Polsce twarde przestrzeganie "darmowych" nadgodzin jako
wyrazy zaangażowania w pracę, bez których już po miesiącu czeka
wypowiedzenie) to sobie jakiegoś klasyka sprawię i będę przy nim dłubał, a
potem jeździł na zloty.
Obserwuj wątek
    • Gość: 130rapid Re: Wątek o Starociach IP: *.visp.energis.pl 27.10.02, 18:41
      Piękny ponton, cztery okrągłe reflektory, chromu w sam raz. Chociaż tak nie do
      końca kompatybilny ze 125p, bo np. znajdź teraz pompę do jego jednoobwodowego
      układu hamulcowego. U mnie po okolicy krążył taki jeszcze 3-4 lata temu, ale
      jakoś paskudnie sztukowany. Pewnie poszedł już na żyletki. Szkoda.
      • Gość: Wiseguy Re: Wątek o Starociach IP: *.tpnet.pl / *.nsm.pl 27.10.02, 19:07
        Ja właśnie szukam Fiata 125 1.8 special (włoski) w stanie żebym mógł mim
        dojechać do domu. żeby była podstawa do remontu, to jest ładny samochód o mocy
        ok. 100KM. chce powiekszyć moją skromną kolekcje gdyż mam już jednego zabytka i
        to 42 letniego.

P.s. Mój brat ma Fiata 125p z 1968 roku pełny orginał ( czyli tak naprawde
        pierwszy rok produkcji nie licząc tych pare sztuk z 67 roku). Jest to fiat z
        początku produkcji czyli z bardzo wąskim wlotem powietrza na słupku C.
        nie chwaląc się nawet muzeum ma samochód o wyszym numerze produkcji.

Zabytki mają dusze w porównaniu z tymi nowoczesnymi "plastikowyni koszami na
        śmiecie".
      • chaladia Re: Wątek o Starociach 27.10.02, 21:41
        Cześć Stary Skodziarzu!
        Dawno-śmy się nie spotkali, właściwie od czasu, gdy stare wątki o "oldtimerach"
        zdechły na tym Forum.
        Ten Fiat wyglądał na dobrze zachowanego, progi bez śladu rdzy, chromy całkiem
        niezłe, choć na konkurs piękności to raczej się nim "z marszu" po zwycięstwo na
        zlocie nie pojedzie.
    • Gość: Adam Re: Wątek o Starociach IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.10.02, 20:54
      Pamiętam, pamiętam jako , że urodziłem się w 1964 roku w grodzie stołecznym
      gdzie pojawiały się wszystkie te wynalazki.

Mój ojciec w tamtych czasach zajmował się po pracy amatorskim składaniem fiatów
      i nawet dwa w tempie jeden rocznie ( z uwagi na fatalny dostęp do części)udało
      mu się sklecić.
      Kupił kiedyś na części włoskiego fiata 125 z silnikiem 1600 dwa wałki rozrządu,
      z czterema kwadratowymi reflektorami z przodu i przełożył w karoserię fiata 125
      kombi. Do dzisiaj mam od niego okrągłe zegary!!!!! Jak będziesz składał kiedyś
      takiego oldtimera to służę.

Pozdrawiam,
    • Gość: 130rapid Re: Wątek o Starociach IP: *.visp.energis.pl 28.10.02, 04:22
      Ale jeśli już chorować na Fiata, to lepiej na któryś z 6-cylindrowych modeli
      (1300/1500 był w końcu zgrabną miniaturką modelu 1800/2100). Silnik był
      konstrukcyjnie identyczny, tylko + 2 cylindry.
      Szczytem wszystkiego byłby FIAT 2300 Coupe z Pininfariny (kłania się moje
      skrzywienie do 2-drzwiowych, pięknie zgarbionych).
      Te stare Fiaty zrobione jeszcze bardzo starannie, chociaż szybko pochłaniała je
      rdza (ale w latach 60. cierpiały z tego powodu nawet Mercedesy).

Ciekawe, czy znalazłby się chętny na parę latek młodszego Fiata 130 Automatic z
      1976 roku? Jakby co, mam namiar. 5500 zł, ale dużo niższą cenę dałoby się
      wynoegocjować. Wystarczy wsadzić akumulator i ożywić go po długim bezruchu.
      Stoi pod dachem, nieźle zachowany, choć po latach wymaga gruntownej renowacji.
    • Gość: Norman Re: Wątek o Starociach IP: *.pl 28.10.02, 16:44
      Jestem fanem Polskich Fiatów i szukam bardzo specyficznego modelu: PF 125p w 6-
      drzwiowej wersji kabrio. Było ich bardzo niewiele, ale wierzę, że jakieś się
      zachowały. Jeśli ktoś z Was kojarzy gdzie może być taki pojazd, bardzo proszę
      o kontakt na mail: kali@newafrica.com. Polecam stronę mojego kolegi o starych
      polskich samochodach, o których nawet nie wiedzieliśmy że istniały:
      www.auta.b7.pl.Pozdrawiam,
      Norman
      • Gość: orion Re: Wątek o Starociach IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.10.02, 17:20
        Dzisiaj widziałem ciekawego Mercedesa beczkę (W 123) w wersji 280 coupe
        automatic. Blacha na 100% do remontu. Rocznik 1979 więc raczej youngtimer ale i
        tak ciekawy. Ale cena 12 tyś raczej duża jak na auto do remontu.
        Pozdrawiam
        orion
        • chaladia Re: Wątek o Starociach 28.10.02, 20:42
          W "Gratce" takie "115 i "123" coupe są ogłaszane po 15 000 zł za egzemplarze w
          zupełnie dobrym stanie. Jest to chyba jeden z najładniejszych mercedesów, jakie
          znam (pomijając "Adenauera", ale takich to juz prawie w Polsce nie ma).
      • Gość: KajTan Limuzyna 6-cio drzwiowa... IP: *.nsm.pl / 192.168.170.* / *.nsm.pl 28.10.02, 18:51
        hmmm....

jakis czas temu stal do sprzedania za jakeis 2500 zeta u jakiegos dorobkiewicza. Stan agonalny, silnik
        rzezil ostatkiem sil. Rdza wszedzie, ale za to jaka sylwetka...

Niestety nie kupil go nikt z moich znajmoych, za to jacys kolesie go z marszu wzieli na lawete i mam
        nadzieje, ze nie przerobia go na dresolot czy jakies inne cabrio...

Za to 2300 fiacik zasuwa po Krakowie, w normalnym uzyciu - oczywiscie chromy i detale nie te, ale co
        tam, kilka lat poszukiwan i juz gablota jak ta lala...

Klasykoow czar...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka