Dodaj do ulubionych

Mercedes w 210 problem ze skrzynia

01.01.06, 18:58
Mam pytanie do uzytkownikow w/w modelu mercedesa:
Przy przejsciu z pierwszego na drugi bieg ( automat 2.3 benzyna z 1995r)ma
miejsce dlugie przejscie tak jak by skrzynia przez chwile pracowala na
polsprzegle ,odczuwalne jest to jako poslizg czy cos w tym stylu. Na innych
biegach tego nie ma.Czy to normalne , czy moze dzieje sie cos zlego.
pozdrawiam i prosze o porade.
Andrzej
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 01.01.06, 19:52
      To co ja slyszalem to te pierwsze mercedesy mialy problem wlasnie z
      automatem cos tam sie w nich piprzylo,napewno cos jest nie tak ale zapytaj
      o to warsztaty naprawiajace takie skrzynie powinni cos wiedziec na ten temat
      albo na forum mercedesa.
      • skyddad Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 01.01.06, 20:08
        Czy byl o czasie wymieniony olej w skrzymni biegow.Mercedes nakazuje wymiane co
        40.000km.Firmy robiace servis moga oszukiwac.W twoim przypadku jest
        rozregulowanie predkosci obrotowej dwoch walkow.Specjalista bedzie wiedzial
        gdzie podkrecic aby hamulce w skrzyni zgrywaly te predkosci.
        Kiedys rozebralem taka skrzynie ,fajna konstrukcja i zarazem nie taka straszna
        jak ludzie mawiaja.Regulacje dokonuje sie poprzez specjalnie zaslepione otwory
        specjalnymi dlugimi kluczami.Mozna tak wyregulowac ze nie bedzie sie czulo
        nigdy zmiany biegu i trzeba to robic raz napol roku.To moze wykonywac ososba
        wiedzaca inaczej sie uszkodzi.Ta operacja kosztuje i dlatego sie jej czesto nie
        wykonuje.Zreszta wiekszosc firm niema pojecia o tym gdyz poziom mechanikow
        i ich wiedza nie pozwala na dotkniecie sie do takiej skrzyni biegow.Dlatego
        jest specjalizacja i wykonuja ja tylko firmy znajace temat.Tak jest w calej
        europie.
        Pzdr.Sky.
        • maxx2005 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 01.01.06, 20:20
          Dzieki za odpowiedz.Obawialem sie ze to cos powazniejszego.Olej w skrzyni
          napewno wymienie bo autko mam dopiero od kilku dni.Poza tym mam jeszcze jeden
          problem. Jak sie rusza to czasem autko potrafi sie zadlawic i gasnie . Nie wiem
          czy trzeba cos wyregulowac a moze to wina tego ze jest na gazie
          sekwencyjnym.Jeszcze raz dzieki i mam nadzieje ze bedziemy w kontakcie.
        • arturx2 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 01.01.06, 22:19
          > rozregulowanie predkosci obrotowej dwoch walkow
          Chlopie jakie walki? Ty widziales kiedys skrzynie automatyczna czy tylko pralke
          automatyczna?
    • arturx2 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 01.01.06, 22:06
      W najlepszym wypadku masz poslizg na sprzegielkach, ale pewnie jeszcze walniety
      jest sterownik (taka platanina kanalkow z zaworami, jak sie przegrzeje to
      zaworki zle dzialaja i caly sterownik trzeba wymieniac). Sprzegielka sie pala
      wlasnie jak zle dziala sterownik. Tak czy siak cala skrzynie trzeba wyjac,
      rozebrac, sprawdzic i wymienic co trzeba. Po takiej robocie za min. 5 tys. PLN
      jest ze 30% szans ze przez rok bedzie dzialala w miare przyzwoicie. Ale to juz
      gosciu ktory auto Ci sprzedal pewnie robil (a zaczal pewnie tez od wymiany
      oleju :-) wiec pozostalo mu tylko pozbyc sie klopotu.
      • arturx2 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 01.01.06, 22:16
        A i jeszcze dodam ze najpierw wlasnie ospale wchodzi dwojka, potem juz trojka
        itd. az w koncu auto w ogole rusza po kilku minutach grzania. Im dluzej ze
        szwankujaca skrzynia jezdzisz tym wiecej sie w niej mieli - kaskada zniszczen.
        Ktos tam gledzi o regulacji hamulcow bo jak pisze raz taka skrzynie rozebral
        wiec juz czuje sie na silach doradzac :-) Wez sam sie zastanow - skoro czujesz
        ze w momencie zapiecia dwojki przez jakis czas jest poslizg to co sie moze w
        tym czasie dziac? I jaki to ma wplyw na tarczki? To jest dokladnie tak jakbys w
        manualu jezdzil na polsprzegle. Tyle ze tarczki w koszach automatu maja
        kilkadziesiat razy mniejsza powierzchnie. Moga byc tak male, bo sila na nie
        wywierana jest duzo wieksza (zamiast nogi robi to plyn hydrauliczny).
        • maxx2005 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 01.01.06, 22:49
          Troszke mnie zdolowales swoimi wypowiedziami.Mialem juz nadzieje ze to nie
          bedzie takie powazne.W sumie to nie wiem co robic w tej sytuacji bo auto mam
          dopiero od kilku dni.Moze udzielisz mi jakiejs madrej rady. Dzieki
          • waskes29 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 01.01.06, 23:07
            maxx2005 napisał:

> Troszke mnie zdolowales swoimi wypowiedziami.Mialem juz nadzieje ze to nie
            > bedzie takie powazne.W sumie to nie wiem co robic w tej sytuacji bo auto mam
            > dopiero od kilku dni.Moze udzielisz mi jakiejs madrej rady. Dzieki

Jak to skrzynia i koszt naprawy bedzie wysoki to chyba gdzies za ok 2-
            2.5tys kupisz druga do mercedesa to nie problem idzie nawet trafic ponizej 2
            tys.
            Ja kumplowi zalatwolem co C-klasy 2.2d za 1400zl niby z roczna gwarancja
            ale to wiadomo jak moze byc ,ale jezdzi do tej pory i mysle ze z 100tys na
            niej zrobil.
            • moherowybereciaz jajecznica na zimno.... 02.01.06, 00:35
              1. dałeś się nabić w butelkę <bardzo delikatnie mówiąc> kto kupuje samochód z
              niesprawną skrzynią i to jeszcze mercedesa z automatem..... żenua...
              2. na tym forum widać że są sami mędrcy.... koleś jakies wałki widział czy inne
              bzdury....
              3.nieznasz sie, wiec jedziesz do aso mercedesa najbiższego i niech ci
              zlokalizują i opiszą usterkę i wtedy sie martw.
              pozdrawiam
              • maxx2005 Re: jajecznica na zimno.... 02.01.06, 00:51
                Mam znajomego w serwisie merca w pile i sie do niego wybieram. Nawet
                rozmawiałem z nim przez fon ale nie potrafił nic konkretnego powiedziec.Moze to
                bedzie cos drobnego a moze grubsza sprawa sam nie wiem a na forum chcialem sie
                tylko poradzic i moze dowiedziec czegos wiecej podobno niektorzy sie tu niezle
                znaja na autkach. nara
                • moherowybereciaz Re: jajecznica na zimno.... 02.01.06, 12:30
                  na tym forum moze z jedna/dwie osoby mogłyby sie znać ale niestety to co tu sie
                  dzieje zakrawa o pomstę do nieba....
                  kazdy mysli ze jesli ma samochód od 10-20 lat to juz cały świat motoryzacyjny
                  poznał...

dobra rada na przyszłość - jesli masz problem dosyc specyficzny to nie pytaj
                  sie tutaj bo zrobią ci w głowie takie zamieszanie ze jak zaczniesz cos
                  wspominać mechanikowi to pomysli ze jesteś zakręcony....

jezeli jestes z wawy to podjedź na grochowska doaso mb i ci to wyregulują lub
                  naprawia i bedziesz miał gwarancję na tą usługę... i nie słuchaj sie tych ludzi
                  bo nagadaja ci bzdur i sie pochlastasz ....

ci co tu piszą to są kolesie z gw lub jakis biur krawaciaze i tyle i mysla
                  sobie bógwie co ..

pozdrawiam i naprawdę udaj sie do ASO...
                  • wujaszek_joe Re: jajecznica na zimno.... 02.01.06, 12:36
                    problem polega na tym ze u nas aso gwarantuje jedynie wysokie ceny. zwlaszcza
                    mercedes, którego serwis wg testu automotorisport to porażka
                    • habudzik Re: jajecznica na zimno.... 04.01.06, 18:18
                      wujaszek_joe napisał:

> problem polega na tym ze u nas aso gwarantuje jedynie wysokie ceny. zwlaszcza
                      > mercedes, którego serwis wg testu automotorisport to porażka

Akurat test przeprowadzony przez Auto Motor i Sport w w/w serwisie wykazał braki
                      w podstawowej wiedzy pana redahtora .
          • 1adarek Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 02.01.06, 08:42
            Krotkie pytanie: od kiedy to sie dzieje, po jakiejs robocie przy silniku, napisz cos wiecej moze bede w stanie Ci pomoc, moze to byc drobnostka
            • skyddad Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 02.01.06, 13:15
              Podejrzewam ze olej byl niewymieniany w swoim czasie i te wlasnie kanaly o
              ktorych wspomina arturx2 ulegly zaslepieniu i stad sa problemy.
              Pzdr.Sky.
              • marekatlanta71 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 02.01.06, 14:02
                Zgadzam sie z arturem i skydadd'em - dawno temu mialem Chevy Monte Carlo ktory
                po 98 tys. mil zaczal wykazywac podobne problemy. Diagnoza byla "skrzynia do
                remontu". Sprzedalem go w cholere...

• maxx2005 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 04.01.06, 08:50
              W sumie to autko mam od kilku dni i to nie jest raczej usterka po naprawie
              silnika .jak juz pisalem ten poslizg jest tylko miedzy pierwszym a drugim
              biegiem .Reszta wchodzi plynnie.W sumie to jeszcze nie bylem z tym u mechanika
              ale wybieram sie do znajomego do Pily on tam prowadzi serwis Merca moze mi cos
              pomoze.Jezeli ty masz jakies pomysly to chetnie skorzystam. pozdrawiam
              • 1adarek Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 04.01.06, 09:05
                Ok, potrzebujesz, kanal lub najazd by dokonac drobnej regulacji skrzyni biegow.
                gdy juz bedziesz po autem na lewym boku skrzyni biegow 1/3 dlugosci od silnika znajduje sie vacum modulator(nie wiem jak to nazwac po polsku)-plastkowa puszka (czarna lub zielona- zaleznie od modelu auta) srednicy ok 4-5cm do ktorej podlaczony jest wezyk podcisnieniowy od kol. ssacego, na niej znajduje sie maly gumowy kapturek, zdejmij go porwazajac, pod nim jest taka plytka stalowa w ksztalcie litery T sluzaca do regulacji, wysun ja delikatnie by umozliwilo ci to jej obracanie jak pokretla, dokrec zgodnie z ruchem wskazowek zegara ok 1-1.5 obrotu spowoduje to wzrosrost cisnienia oleju w skrzyni i powinno usunac twoj problem, zaloz kaptorek, i jazda probna, jesli to za malo mozesz sprobowac wiecej wkrecic. Nie jest to moj pomysl tylko procedura regulacji tej skrzyni-zwykle to wystarcza. Powodzenia. Jesli masz jakies pytania, sluze pomoca
                • maxx2005 Re: Mercedes w 210 problem ze skrzynia 04.01.06, 11:39
                  Dzieki serdeczne za pomoc . Jutro jade na warsztat i postaram sie zastosowac do
                  twoich rad. Napewno bedziemy w kontakcie i mam nadzieje ze twoja rada
                  poskutkuje.Jeszcze raz pozdrawia. Odezwe sie po regolacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka