Dodaj do ulubionych

Rok produkcji opon

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.02, 20:54
Jak oznacza się rok produkcji opon?
Jak sprawdzic czy "promocja" nie dotyczy zeszlorocznych opon?
Wojtek
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Rok produkcji opon IP: *.telia.com 07.11.02, 20:58
      Na boku opony sa wybite cyfry ktore oznaczaja tydzien i rok produkcji.
      Pamietaj ,ze jezeli kupisz do trzech lat stare opony to niema najmniejszego
      znaczenia.Prawdziwe starzennie zaczyna sie od momentu jezdzenia.
      Pzdr.Michal
      • greenblack Re: Rok produkcji opon 09.11.02, 20:29
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Pamietaj ,ze jezeli kupisz do trzech lat stare opony to niema najmniejszego
        > znaczenia.Prawdziwe starzennie zaczyna sie od momentu jezdzenia.

Tu bym dyskutował. Guma starzeje się od samego leżenia:ozon, ultrafiolet,
        temperatura, wilgotność. Oczywiście bieżnik się nie zużywa, ale struktura gumy
        się starzeje-mikropęknięcia i właśnie po trzech, czterech latach każda opona
        jest do wyrzucenia.
        Pozdrawiam
    • Gość: ffmarkus Re: Rok produkcji opon IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 07.11.02, 21:00
      Już było, ale ponieważ odpowiedź jest krótka to powtórzę:
      Szukaj na krawędzi opony(tzw.profilu) jakiegoś kółeczka, trójkącika itp
      duperelki, w której będą 3 cyfry. To one oznaczają datę produkcji(rok i jego
      tydzień). Przykład:

152 to 15 tydzień(kwiecień) 2002 roku.
      PZDR i udanego(tegorocznego:) zakupu.
      • Gość: Pablo ffmarcus - mylisz pojęcia IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 08.11.02, 14:35
        Profil to bieżnik (rzeźba) i na niej nic napisane nie będzie. Z trójkącikami to
        ciekawe - sprzedawałem opony 3 lata i kółeczek i innych nie widziałem. Numer 3
        cyfrowy (ale niektórzy stosują od 2000 roku 4cyfrowy) jest wybity z boku opony
        w pobliżu stopki (miejsce osadzenia na feldze). Zawsze poprzedzają go 3 litery
        DOT ... i faktycznie dwie pierwsze cyfry to tydzień produkcji następna (lub
        dwie) to ostatnia cyfra roku produkcji. Ważne DOT wybity jest zawsze tylko z
        jednej strony opony i UWAGA!!! MUSI BYĆ WYTŁOCZONY (cyferki wystają) A NIE
        WTŁOCZONY (cyferki wytopinone). Jest to o tyle ważne że producent w tani sposób
        może "odmłodzić "oponę przebijając DOT, a widziałem taki numer na początku tego
        roku, jak Dębica sprzedawała "tegoroczne" Vivo, mimo, że produkcja tego
        bieżnika została wstrzymana w 2001r.
        Bez komentarza
        Pablo
        • Gość: ffmarkus Re: ffmarcus - mylisz pojęcia. Mylę? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.11.02, 18:50
          Gość portalu: Pablo napisał(a):

> Profil to bieżnik (rzeźba) i na niej nic napisane nie będzie.

Chwilka. Z tego co ja wiem to rzeźba bieżnika to jego kształt, a profil opony
          to jej wysokośc/grubość. Przykłąd opona o oznaczeniu 175/65 R15 ma 175mm
          szerokości, 15 cali średnicy i właśnie 65% tzw.profilu, co oznacza wspomniany
          bok opony. WIadomo, zawsze mogę się mylić:)

> Z trójkącikami to ciekawe - sprzedawałem opony 3 lata i kółeczek i innych
          > nie widziałem.

Oho, to widzę, że spec w tej dziedzinie(ale podyskutować zawsze można:). Taki
          owal/zaokrąglony prostokąt powinien być, a w nim 3 cyfry. Nie było czegoś
          takiego naprawdę???

>Numer 3 cyfrowy (ale niektórzy stosują od 2000 roku 4cyfrowy) jest wybity z
          >boku opony w pobliżu stopki (miejsce osadzenia na feldze). Zawsze poprzedzają
          >go 3 litery DOT ... i faktycznie dwie pierwsze cyfry to tydzień produkcji
          >następna (lub dwie) to ostatnia cyfra roku produkcji.

No przynajmniej w czymś mam rację:) Pytanko: jak się nazywają punkty na
          oponie, za pomocą których mierzy się stopień zużycia bieżnika? To też są
          jakieś 3 litery i właśnie skojarzyło mi się z DOT-em.

>Ważne DOT wybity jest zawsze tylko z jednej strony opony i UWAGA!!! MUSI BYĆ
          >WYTŁOCZONY (cyferki wystają) A NIE WTŁOCZONY (cyferki wytopinone). Jest to o
          >tyle ważne że producent w tani sposób może "odmłodzić "oponę przebijając DOT,
          >a widziałem taki numer na początku tego roku, jak Dębica
          >sprzedawała "tegoroczne" Vivo, mimo, że produkcja tego bieżnika została
          >wstrzymana w 2001r.
          > Bez komentarza

I to polska firma Polakowi zgotowała coś takiego? Jednak kasa robi swoje...

> Pablo

PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka