Dodaj do ulubionych

Jaki olej syntetyczny

IP: *.chello.pl 26.11.02, 20:57
proponujecie o parametrach xW-50 lub xW-60?
POzdrowienia
Mopsik
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.atlanta.ga.us 26.11.02, 21:19
      A wybierasz sie samochodem na Sahare? Bo jak nie, to 50'tka wystarczy.
      • Gość: Mopsik Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.chello.pl 26.11.02, 21:34
        Hehehehe, na Sahare? A mówiąc poważnie to mam obawy ze obecny olej (5W40) nie
        nadaje sie do intensywnej eksploatacji samochodu. Mam tu na myśli długotrwałą
        jazdę na wysokich obrotach -oleju po prostu ubywa.
        Mopsik
        • Gość: zdzichu Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 21:49
          wszystko zalezy od konstrukcji silnika.Jezeli jest szybki ruch tłoka to
          pierscienie nie zdążą sćiągnąć po gładzi częsci oleju i następuje jego
          spalenie.Więc jeżeli silnik jest mocno obciążony i ma szybkie obroty może
          nastąpić zużycie oleju.(Tak mi tłumaczyli przy zmianie w punkcie bo okazało sie
          ze po 15.000 miałem poziom oleju na min.)
          • Gość: Mopsik Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.chello.pl 26.11.02, 21:53
            Cze Zdzichu,
            No wlasnie. Zmieniles olej i poprawilo sie ? Jaki samochod i jaki olej
            stosowales /stosujesz ?
            Pozdrawiam
            Mopsik
            • Gość: zdzichu Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 23:19
              przeszedlem na gęstszy taki jak zaleca producent mobil 1 15w40
              • Gość: Krzysiek Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.acn.waw.pl 27.11.02, 00:09
                Zdzichu, nie ma takiego, chyba miales na mysli mobil super.
                • Gość: zdzichu Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 00:24
                  zgadza sie mobil super 15W40. Do 100.000 km jezdziłem na Mobil 1 5W-50 potem
                  przeszedłem na Mobil Super S 10W-40 a teraz po 180.000 jezdze na Mobil
                  Super 15W-40 znaczy w ciągu 15.000(tyle jezdze miedzy wymianą) zuzywał mi
                  super s z poziomu sredniego na wskazniku do minimum.Przeszedłem na gęstszy bo
                  niemam czasu sprawdzać poziomu oleju (a wczasie uruchomiania w renaulcie jest
                  wskaznik pozomu ale o nim zapominam).
                • Gość: zdzichu Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 00:25
                  zgadza sie mobil super 15W40. Do 100.000 km jezdziłem na Mobil 1 5W-50 potem
                  przeszedłem na Mobil Super S 10W-40 a teraz po 180.000 jezdze na Mobil
                  Super 15W-40 znaczy w ciągu 15.000(tyle jezdze miedzy wymianą) zuzywał mi
                  super s z poziomu sredniego na wskazniku do minimum.Przeszedłem na gęstszy bo
                  niemam czasu sprawdzać poziomu oleju (a wczasie uruchomiania w renaulcie jest
                  wskaznik pozomu ale o nim zapominam).
              • Gość: Mopsik Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.chello.pl 27.11.02, 00:22
                Czy zmiana parametru przed W (okresla zachowanie sie oleju w zimie) rozwiąże
                moj problem. Czy przypadkiem nie chodzi o zwiększenie liczby "po W" z 40 do na
                przyklad 50? Oto jest pytanie
                Mopsik
                • Gość: zdzichu Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 00:27
                  jak mi sie zdaje przed w to odpowiada temperaturze gestnienia oleju
                  • Gość: zdzichu Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 00:32
                    dla 0W temperatura płynięcia -55C dla 5W -54C dla 10W -36C a dla 15W -28C wiec
                    wiec w polsce mozna teoretycznie stosowac kazdy olej(dane producenta oleju
                    mobil)
                    • Gość: Mopsik Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.chello.pl 27.11.02, 00:33
                      Czyli krakowskim targiem 10W50 bedzie idealny czyż nie tak?
                      Mopsik
                      • Gość: zdzichu Re: Jaki olej syntetyczny IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 00:38
                        według mnie taki jaki producent zaleca zobacz w ksiązce servisowej ale 10W 40
                        spokojnie (chyba ze masz jakiś sportowy samochód w kturym liczy sie jeszcze
                        lepkość)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka