Dodaj do ulubionych

poziom oleju

IP: *.pkobp.pl 20.12.02, 09:06
Wymieniłem olej i teraz jak ogladam poziom na bagnecie to mam około 1cm
więcej niz max- czym to grozi?. W papierach pisze że wchodzi 4 litry. Wlałem
około 3,5 i juz jest taki poziom.Jak to wytłumaczyć.

Pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • Gość: cx Re: poziom oleju IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 09:13
      lepiej odlej. sprobuj spuscic przez korek do czystego naczynia. mozesz z tym
      jezdzic ale po co meczyc silnik. prawdopodobnie nie spusciles starego oleju do
      konca. moze samochod stal nierowno nie wiem. wazne to co na bagnecie.
    • Gość: zdzichu Re: poziom oleju IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.12.02, 09:21
      Popierwsze zadaj sobie bardzo wazne pytanie czy ty wogule umiesz wymieniać olej i czy stosujesz sie do ogólnie przyjętych zasad. Silnik musi byc w wiekszosci modeli rozgrzany zeby olej był rzadki i dobrze sciekł podrugie najlepiej wjechać na kanał tak zeby samochód był w poziomie(znam orłów którzy podnoszą na lewarku cały przód) filtr oleju powinno się teoretycznie wymieniać co 2 wymiane oleju w praktyce co każdą. No i powinieneś z 15 minut odczekać asz sobie spokojnie spłynie.
      Mam niedyskretne pytanie co zrobiłeś ze starym olejm oddaleś go do przerobienia czy wylałeś do scieków lub kosza..

A tak wogule kto dzisiaj sam wymienia olej??? Przeciez firmy które zajmują sie sprzedażą oleju wymieniają go za darmo wkonću zostawiasz im starty olej a oni go spalają w specjalnych piecach i ogrzewają warsztat.(olej u nich i tak jest tanszy niz w supermarketach lub tp gdzie sprzedaje sie w bankach. Poprostu nie bawią sie w drobnice tylko sprowadzają całe beczki)
      • Gość: Michal Re: poziom oleju IP: *.telia.com 20.12.02, 11:03
        Ludzie ,Boze tylko nie palcie olejem zuzytym silnikowym.Ten zawiera duza ilosc
        dioxin,to sa trucizny ktore wywoluja raka.Za to sa ciezkie kary wlacznie z
        pozbawieniem licencji.Dobrze ze Unia puka do Waszych drzwi i zabroni prawnie
        spalania oleju zuzytego.
        Olej zuzyty poddaje sie destylacji nie bede wnikal w szczegoly to nie moja
        dzialka.Pzdr.Michal
        PS. Wracajac do tematu ,czy wymieniles filtr olejowy tam wchodzi okolo pol
        litra oleju.Czy pomiar byl dokonany w samochodzie ktory stal na rownej
        plasczyznie.Ustal to najpierw ,a potem wypuszczaj ten olej.
        • Gość: gabi Re: poziom oleju IP: *.pkobp.pl 20.12.02, 11:40
          Filtr oleju wymieniony. samochód na równej powierzchni w garazu z kanałem.
          Samochód to renault megane 1.4 8v. według książki 4 litry powinno wejść.
          • Gość: Ryszard Re: poziom oleju IP: *.abo.wanadoo.fr 21.12.02, 10:19
            Masz szczescie , ze to nie jest turbo diesel. Odlej odkrecajac korek w
            karterze. Najpierw jednak sprawdz poziom. I to nie "na goraco" po jezdzie tylko
            dobre Pol godziny po zatrzymaniu silnika.. Moze po prostu miarka jest
            zachlapana po jezdzie. Niech splynie, sie ustoi, wtydy sprawdz. pozdr. R
    • Gość: zdzichu Re: poziom oleju IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.12.02, 11:57
      albo mam wrazenie albo ktoś pomyslał ze specjalny piec do spalnia oleju to piec na wegiel. Ciekawa ale te piece z katalizatorami i dyszmi do takiego spalania oleju zeby utworzyc jak najwyzszą temperatur i usunąc jak najwiecej szkodliwych zanieczyszczen importuje sie z niemiec (buderus) z angli czyli z kochanej uni europejskiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka