Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 05.01.03, 00:30

Wlasnie jestem przed kupnem w/w. Czy mozecie cos doradzic/odradzić na
podstawie swoich doświadczeń ?

dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Fotelik samochodowy IP: *.norcross-06rh15rt.ga.dial-access.att.net 05.01.03, 04:37
      1) Nie kupuj super-uniwersalnego ktory ma dzialac od 0 do 100 kg. Po pierwsze
      bedzie zawsze niedopasowany (za duzy na male dziecko, za maly na duze) a po
      drugie male dziecko Ci tak go zasra i zabrudzi ze i tak bedziesz musial nowy
      kupic pozniej.

2) Sa takie fajne foteliki dla maluchow ktore maja wygodna raczke do noszenia
      + podwozie robiace z nich wozek. Bardzo przydatne

3) Nie wiem jak w Europie, ale w USA teraz modne sa foteliki z wlasnymi pasami
      i specjalnymi mocowaniami. Wszystkie nowe samochody maja te mocowania
      zainstalowane wiec nie ma obawy ze sie zle przyczepilo go pasami.

• grzek Re: Fotelik samochodowy 05.01.03, 12:00
      Dla niemowlaka najlepszy jest w kształcie kołyski, ale po roku musisz kupić
      drugi wiekszy i nie będzie to ostatni jak chcesz ze starszym np przejechcać 500-
      800km w ciagu dnia jadąc na urlop, moje dziecko ma 3,5roku i mam trzeci, dla
      małego polecam "Chicco Shuttle", a dla starszego "Bebe Confort" typ R44/03
    • Gość: wujek Re: Fotelik samochodowy IP: *.crowley.pl 05.01.03, 12:11
      sprawdź czy ma atest
      na pewno plastikowy (nie ze styropianu)
      odpowiedni do wagi dziecka dla którego jest przeznaczony
    • Gość: zbyszek Re: Fotelik samochodowy IP: *.chello.pl 05.01.03, 13:55
      Dla niemowlaka polecam Chico lub Bebecar - moge odsprzedac ci swoj:
      Bebecar Fashion 0-13 kg (kupiony przed rokiem).
      Dla starszych dzieci (13 - 18 kg) dobre sa:
      Chico (mozesz mocowac go tylem i przodem do kierunku jazdy)
      lub Maxi Cosi (13-18 kg) - taki kupilem i jest bardzo dobry.
      pozdr.
    • Gość: Luc Re: Fotelik samochodowy IP: morele:* / 172.16.20.* 05.01.03, 14:30
      Tak, jak wszyscy pisz, na poczatek grupa zerowa - do 10 albo 13 kg a potem cos
      lepszego. Zalezy ile chcesz wydac. Moze Cie zmartwie, ale przyszykuj kolo 500-
      600zł. Osodiscie polecam fotelik Play (ok 500-600zl tylko wersja w skorze,
      czyt. dla snobow - 1300zl) bo ma solidna metalowa konstrokcje (jakies specjalne
      rurki i podobno jest jednym z najbezpieczniejszych i najwygodziejszych) a do
      tego pokrycia sa w normalnych kolorach a nie w sloniki czy kwiatki i muszki ;-)
      Pozdrawiam.
    • Gość: noras Re: Fotelik samochodowy IP: sunserver:* / 212.244.59.* 06.01.03, 10:45
      Wszystkie rady są cenne, ja zwrócę uwagę na jedną rzecz, która jest ważna przy
      noszeniu dziecka w foteliku-kołysce (inna sprawa, że taki fotelik to dobra
      rzecz nie tylko w samochodzie). Mianowicie rączka do noszenia - w większości
      jest tak, że jest ona prosta i "w poprzek" linii fotelika. Zdecydowanie lepiej
      się nosi dziecko w takim foteliku, którego rączka ma uchwyt do
      noszenia "wzdłuż" lini fotelika - są 2 rodzaje albo jest na rączce na środku
      obrotowy uchwyt, albo rączka jest wygięta w środku 2x pod kątem 90stopni.
    • yaa Re: Fotelik samochodowy 06.01.03, 13:42
      Tak jak poprzednicy zwracam uwagę na wielkość fotelika. Na początek kołyska -
      wystarczy mniej - więcej na rok. Niby na metkach piszą, że dłużej, ale potem
      dziecko jest większe i najzwyczajniej się męczy w małym foteliku. Potem kupcie
      fotelik plastikowy z własnymi pasami i to najlepiej z 5 mocowaniami (dwa przy
      ramionkach, dwa z boku, jedno w kroku). Unikajcie fotelików bez własnych pasów -
      niby są tańsze (ok. 60-100 zł) ale nie nadają się do niczego. Dobrze jak
      fotelik ma możliwość zmiany pozycji - czyli żeby można było dziecko ułożyć
      bardziej poziomo jak uśnie.
      Wg. mnie można kupić dobry fotelik dla dziecka za ok. 400-500 zł. Niby dużo ale
      to nie jest rzecz na której można oszczędzać. Miałem niedawno poważny wypadek,
      dziecko siedziało w foteliku i nie odniosło nawet draśnięcia. Strach pomyśleć
      co by było, gdyby jechało bez...
      Pozdrawiam
      Yaa
      • Gość: Tomaszek Re: Fotelik samochodowy IP: *.ruczaj.pl 07.01.03, 23:09
        Nie ma co oszczędzać na fotelikach. Mój już 7 letni syn, mający 130 cm
        wzrostu, jeździ w foteliku, a nie na podwyższeniu, który przywiozłem z
        Holandii. Fotelik ten ma regulowaną wysokość bocznych oparć. Jak zasypia
        czasem podczas dłuższej jazdy to głowa mu nie dynda na boki. Ma jeszcze spory
        zapas w regulacji. Jeśli wozisz dziecko tylko na podwyższenu, to koniecznie
        zwróć uwagę na ułożenie zagłówka. Dziecko musi mieć w razie czego
        zabezpieczoną głowę i kark odpowiednio ustawionym zagłówkiem. A często
        niestety widzę, że o tym się zapomina. Wolę nie myśleć co z dzieckiem się
        dzieje nawet podczas niegroźnego z pozoru uderzenia z w tył auta.
    • Gość: Virgin Re: Fotelik samochodowy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 07.01.03, 23:00
      wszystkim dziekuje za uwagi

v
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka