Gość: Virgin IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 05.01.03, 00:30 Wlasnie jestem przed kupnem w/w. Czy mozecie cos doradzic/odradzić na podstawie swoich doświadczeń ? dzieki Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Marek Re: Fotelik samochodowy IP: *.norcross-06rh15rt.ga.dial-access.att.net 05.01.03, 04:37 1) Nie kupuj super-uniwersalnego ktory ma dzialac od 0 do 100 kg. Po pierwsze bedzie zawsze niedopasowany (za duzy na male dziecko, za maly na duze) a po drugie male dziecko Ci tak go zasra i zabrudzi ze i tak bedziesz musial nowy kupic pozniej. 2) Sa takie fajne foteliki dla maluchow ktore maja wygodna raczke do noszenia + podwozie robiace z nich wozek. Bardzo przydatne 3) Nie wiem jak w Europie, ale w USA teraz modne sa foteliki z wlasnymi pasami i specjalnymi mocowaniami. Wszystkie nowe samochody maja te mocowania zainstalowane wiec nie ma obawy ze sie zle przyczepilo go pasami. Link Zgłoś
grzek Re: Fotelik samochodowy 05.01.03, 12:00 Dla niemowlaka najlepszy jest w kształcie kołyski, ale po roku musisz kupić drugi wiekszy i nie będzie to ostatni jak chcesz ze starszym np przejechcać 500- 800km w ciagu dnia jadąc na urlop, moje dziecko ma 3,5roku i mam trzeci, dla małego polecam "Chicco Shuttle", a dla starszego "Bebe Confort" typ R44/03 Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Fotelik samochodowy IP: *.crowley.pl 05.01.03, 12:11 sprawdź czy ma atest na pewno plastikowy (nie ze styropianu) odpowiedni do wagi dziecka dla którego jest przeznaczony Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Fotelik samochodowy IP: *.chello.pl 05.01.03, 13:55 Dla niemowlaka polecam Chico lub Bebecar - moge odsprzedac ci swoj: Bebecar Fashion 0-13 kg (kupiony przed rokiem). Dla starszych dzieci (13 - 18 kg) dobre sa: Chico (mozesz mocowac go tylem i przodem do kierunku jazdy) lub Maxi Cosi (13-18 kg) - taki kupilem i jest bardzo dobry. pozdr. Link Zgłoś
Gość: Luc Re: Fotelik samochodowy IP: morele:* / 172.16.20.* 05.01.03, 14:30 Tak, jak wszyscy pisz, na poczatek grupa zerowa - do 10 albo 13 kg a potem cos lepszego. Zalezy ile chcesz wydac. Moze Cie zmartwie, ale przyszykuj kolo 500- 600zł. Osodiscie polecam fotelik Play (ok 500-600zl tylko wersja w skorze, czyt. dla snobow - 1300zl) bo ma solidna metalowa konstrokcje (jakies specjalne rurki i podobno jest jednym z najbezpieczniejszych i najwygodziejszych) a do tego pokrycia sa w normalnych kolorach a nie w sloniki czy kwiatki i muszki ;-) Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: noras Re: Fotelik samochodowy IP: sunserver:* / 212.244.59.* 06.01.03, 10:45 Wszystkie rady są cenne, ja zwrócę uwagę na jedną rzecz, która jest ważna przy noszeniu dziecka w foteliku-kołysce (inna sprawa, że taki fotelik to dobra rzecz nie tylko w samochodzie). Mianowicie rączka do noszenia - w większości jest tak, że jest ona prosta i "w poprzek" linii fotelika. Zdecydowanie lepiej się nosi dziecko w takim foteliku, którego rączka ma uchwyt do noszenia "wzdłuż" lini fotelika - są 2 rodzaje albo jest na rączce na środku obrotowy uchwyt, albo rączka jest wygięta w środku 2x pod kątem 90stopni. Link Zgłoś
yaa Re: Fotelik samochodowy 06.01.03, 13:42 Tak jak poprzednicy zwracam uwagę na wielkość fotelika. Na początek kołyska - wystarczy mniej - więcej na rok. Niby na metkach piszą, że dłużej, ale potem dziecko jest większe i najzwyczajniej się męczy w małym foteliku. Potem kupcie fotelik plastikowy z własnymi pasami i to najlepiej z 5 mocowaniami (dwa przy ramionkach, dwa z boku, jedno w kroku). Unikajcie fotelików bez własnych pasów - niby są tańsze (ok. 60-100 zł) ale nie nadają się do niczego. Dobrze jak fotelik ma możliwość zmiany pozycji - czyli żeby można było dziecko ułożyć bardziej poziomo jak uśnie. Wg. mnie można kupić dobry fotelik dla dziecka za ok. 400-500 zł. Niby dużo ale to nie jest rzecz na której można oszczędzać. Miałem niedawno poważny wypadek, dziecko siedziało w foteliku i nie odniosło nawet draśnięcia. Strach pomyśleć co by było, gdyby jechało bez... Pozdrawiam Yaa Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: Fotelik samochodowy IP: *.ruczaj.pl 07.01.03, 23:09 Nie ma co oszczędzać na fotelikach. Mój już 7 letni syn, mający 130 cm wzrostu, jeździ w foteliku, a nie na podwyższeniu, który przywiozłem z Holandii. Fotelik ten ma regulowaną wysokość bocznych oparć. Jak zasypia czasem podczas dłuższej jazdy to głowa mu nie dynda na boki. Ma jeszcze spory zapas w regulacji. Jeśli wozisz dziecko tylko na podwyższenu, to koniecznie zwróć uwagę na ułożenie zagłówka. Dziecko musi mieć w razie czego zabezpieczoną głowę i kark odpowiednio ustawionym zagłówkiem. A często niestety widzę, że o tym się zapomina. Wolę nie myśleć co z dzieckiem się dzieje nawet podczas niegroźnego z pozoru uderzenia z w tył auta. Link Zgłoś
Gość: Virgin Re: Fotelik samochodowy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 07.01.03, 23:00 wszystkim dziekuje za uwagi v Link Zgłoś