Dodaj do ulubionych

mazda 6 , 2003-2004

14.06.06, 12:38
rozważam kupno, szukam opinii
dotychczas spotkałem się z bardzo pozytywnymi opiniami - brak negatywnych
wręcz powinien obudzic ostrozność
jedyne zastrzeżenia dotyczyły paliwożerności (szczególnie 2.3 ale i 2.0) stąd
pomimo niechęci do uzywanych td nie wykluczam i tego rozwiązania, a moze
nawet skłaniam się:)
forum przeszukałem, nie ma zbyt dużo informacji
jeśli możecie to pomóżcie w ocenie wyboru

* czy dobrze zdaje mi się, że w podobnej klasie za porównywalną cenę nie
dostanę nic lepszego? (pytanie prawie retoryczne- najmniej chciąłbym
rozwinięcia wątku w tę stronę:)
** czy realne jest kupno (sprowadzenie) samochodu bezpiecznego (dopuszczam
uszkodzenia z minimalnym wpływem na bezpieczeństwo) zamykając się w 45 - 46
tysiącach? (mam czas nie spieszy mi się bardzo)
*** z jakimi kosztami ekploatacji (części normalnie się zużywajace) liczyć
się przy przebiegach wyraxnie ponad 100Kkm
**** typowe usterki -występowanie, diagnostyka (np jak sprawdzić zuzycie
turbiny)

z góry dziekuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 13:22
      forum.mazdaspeed.pl/index.php
      Malo tego jeszcze jezdzi, wiec i opinii nie bedzie za duzo. W sumie zawsze najwazniejsze jest to, ze Japonczyk nie zaczyna myslec o urokach nadchodzacego weekendu juz w poniedzialek. Mozliwe, ze nie pozwala sobie na ten luksus nawet w piatek.

A mazda jest japonska i jest produkowana malymi i troskliwymi japonskimi raczkami. A tam nie ma 28 godzinnego tygodnia pracy jak w vw.
      • mooj Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 13:29
        dziękuję - tam zaglądałem. sami zakochani;) ale o wystepujących problemach z
        turbiną jest - m.in. stąd mój post tutaj

mazdaspeed jest bardzo w porządku ale szukam więcej opinii (wiem - niełatwo je
        zdobyć dość mały rynek)
        mam nadzieję że opine nt cen wynikają z faktu ze piszą właciciele i stąd
        tendencja do ich podwyższania
        dobrze by było gdyby tak było
        • edek40 Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 13:57
          Ale to nie jest kolko zadowolonych palantow. Tu sie pisze o wadach oraz usterkach i sposobach mozliwie najtanszego ich wyeliminowania. Tu nikt sobie gumy nie ciagnie, ze ma auto lepsze niz inni. Ma problem i pisze o nim. Jednak mazd 6 jest malo wiec uzytkownikow na forum tez. Ale to dobre, mimo wszystko, miejsce na zasiegniecie jezyka.
          • mooj Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 14:00
            nie jest "kolko zadowolonych palantow"! jeśli to zasugerowałem to przepraszam -
            nie było moim zamiarem
            • edek40 Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 14:54
              Alez nie ma za co. Uzylem tego sformulowania niesprowokowany. To jest zasadniczo forum techniczne i dlatego godne polecenia. Naprawde nieczesto widac tam tez obrazalskie panienki :)
            • arc2 Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 14:54
              A ty chcesz kupić diesla?? Bo Mazdę około trzech lat temu kupił Ford i silnik
              diesla w Maździe 6 2,0 136 KM to jest fordowska jednostka znana z C-MAXA. Kupisz
              za cenę do 46 000 zł poszukaj sobie ofert na niemieckich stronach internetowych:
              autoscout.de mobile.de autobild.de
              • mooj Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 15:26
                "A ty chcesz kupić diesla??"
                z bólem ale chyba (niestety) tak
                słabsza (120KM) wersja diesla to nie jest mechanicznie ten sam silnik tylko z
                innym programem?
                a szukam szukam, ale albo przesadzam przy szacowaniu kosztów
                sprowadzenia/rejestracji/ew. naprawy albo zbyt pesymistycznie przyjmuję kurs
                euro
                atak duzego wyboru jak wydawałoby się to nie ma:(
                • arc2 Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 15:32
                  Czemu z bólem :D. Weź diesla 136 KM i nie przesadzaj że nie ma dużo ofert,
                  poszukaj po roznych stronach internetowych polskich i niemieckich i znajdziesz
                  cacuszko.
                  • mooj Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 15:45
                    bo terkocze (subiektywnie oczywiście ale w moich uszach terkocze nierozgrzany)
                    bo dymi po przyciśnięciu:) też naocznie nie na podstawie opinii
                    bo nie wiem jak poprzedni uzytkownik szanował turbosprężarkę
                    bo ropa częściej nie trzyma parametrów w RP niż benzyna - stąd oraz z wiekszej
                    podatności CR niz "normalnego silnika" ryzyko uszkodzeń większe
                    bo wolałbym nie liczyć się z kosztami paliwa i nie przejmować się czy 10 czy 14
                    w mieście -kupić porządny samochód 3.0 V6 automat i mieć w nosie;) .. ale na to
                    sie nie zanosi

co do ilości ofert -powiało optymizmem z Twojej wypowidzi- i tego się będę
                    trzymał;)
                  • mooj Re: mazda 6 , 2003-2004 28.06.06, 13:58
                    Rozmowa w ASO umocniła moje uprzedzenia do użytkowania CR w Polsce. Spośród
                    ofert wybór padł na benzynę 1.8
                    dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie. transakcja dokonana, wybór za mną,
                    teraz pozostało narzekać na spalanie i ceny Pb95;)
                    pozdrawiam
                    • gosc1978 Re: mazda 6 , 2003-2004 28.06.06, 16:21
                      > Rozmowa w ASO umocniła moje uprzedzenia do użytkowania CR w Polsce. Spośród
                      > ofert wybór padł na benzynę 1.8
                      > dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie. transakcja dokonana, wybór za mną,
                      > teraz pozostało narzekać na spalanie i ceny Pb95;)

?? a z kim rozmawiales - z ochroniarzem mietkiem ? bo u mnie w rodzinie sa 4
                      (wlasciwie sa 3 a jeden juz nie) CR (forda, zeby nie bylo) i dwa maja juz ponad
                      230tys i nic....
                      jeden mial ok 180 tys ale niestety ulegl kasacji.
                      co madrego ci powiedzieli w ASO?
                      • mooj Re: mazda 6 , 2003-2004 28.06.06, 19:11
                        z tego ochroniarza wnioskuję że pytanie "co mądrego ci powiedzieli w ASO?"
                        retoryczne jest
                        ale ponieważ moge się mylić to odpowiem
                        powiedzieli że wykonywali takie naprawy i powiedzieli mi ile kosztują
                        cieszy się mnie, że 4 (CZTERY) samochody o których piszesz sprawowały się
                        wspaniale i gratuluję
                        nawet jakby miały i po 600 tys km każdy to jednak niespecjalnie reprezentatywna
                        próba:)
                        a skłonność do akceptacji ryzyka jest bardzo indywidualną cechą - nie namawiam
                        innych do przyjęcia swojego punktu widzenia -jedynie go prezentuję
                        a ponieważ znam przypadki zarówno uszkodzeń tutbiny jak i niesprawnych zimą TD
                        i ich liczba była dla mnie znaczącą to pozostanę przy swoim zdaniu
                        bez urazy
                        pozdrawiam
                        • gosc1978 Re: mazda 6 , 2003-2004 29.06.06, 15:24
                          nie no, tez nie mialem zamiaru cie urazic. chodzi tylko o to, ze mam raczej
                          pozytywna opinie o tych silnikach.
                          Ale jesli nie lubisz ryzykowac, to po co ci wyjatkowo niepopularny w PL model,
                          z olewajacym (istniejacym?) przedstawicielem na PL, gdzie byc moze w
                          przyszlosci bedziesz musial sciagac czesci z niemiec (albo z ASO ;) ??? zeby
                          stracil szybko na wartosci? jeslibys nie lubil ryzyka to pewnie wzialbys
                          mondeo ;PPP
                          pozdrawiam

ps. tak na marginesie mazda 6 baaardzo mi sie podoba ;)
                          • mooj Re: mazda 6 , 2003-2004 29.06.06, 22:40
                            po co?
                            w PS odpowiedziałeś na to pytanie:)

obstaję przy tym, że wybór spowodowany awersją do ryzyka niż żyłką hazardzisty
                            a bo niemieckie statystyki awaryjności (mimo zastrzeżeń do ich tworzenie)
                            a bo mało popularny wśród złodziei
                            a bo..

a propos "przedstawiciela na PL" - miałem problem z opisem egzemplarza dla
                            ubezpieczyciela, wysłałem maila do "przedstawiciela na PL" - odpowiedź po dwóch
                            godzinach:)
                            pozdrawiam
                    • wonnan29 Re: mazda 6 , 2003-2004 30.06.06, 00:17
                      mooj napisał:

> Rozmowa w ASO umocniła moje uprzedzenia do użytkowania CR w Polsce.

W jakim ASO nagadali Ci takich glupot?W POM-ie chlopaki od Ursusa i Bizona?
                      Obudz sie koleo,mamy 2006r 21wiek.Ja mam 2 Mercedesy z CR jeden 250.000km a
                      drugi dochodzi 300.000 i nie wiem co to jest problem z silnikiem.
                • arc2 Re: mazda 6 , 2003-2004 14.06.06, 15:34
                  A co do silnikow to sa to chyba te same silniki tylko jeden jest o obnizonej
                  mocy(120 KM)
                  • daria.1 Re: mazda 6 , 2003-2004 15.06.06, 09:21
                    jak chcesz to brat ma taką 2,0 benzynkę z 2004 ,z salonu, bezwypadkowa ostatnio
                    coś przebąkiwał że chyba będzie sprzedawał jak ciebie interesuje to go zapytam ,
                    ale za 50 tyś to chyba nie sprzeda bo dał za nią 100 tys
                    • mooj Re: mazda 6 , 2003-2004 15.06.06, 10:39
                      za 50 to nie kupię ale dziękuję za zainteresowanie

hmm przynajmniej dopóki euro poniżej 4,70 -wtedy 50 rozważę

pozdrawiam
      • chris62 Re: mazda 6 , 2003-2004 28.06.06, 16:05
        Odpowiadasz na :

edek40 napisał:

> forum.mazdaspeed.pl/index.php
        > Malo tego jeszcze jezdzi, wiec i opinii nie bedzie za duzo. W sumie zawsze najw
        > azniejsze jest to, ze Japonczyk nie zaczyna myslec o urokach nadchodzacego week
        > endu juz w poniedzialek. Mozliwe, ze nie pozwala sobie na ten luksus nawet w pi
        > atek.
        >
        > A mazda jest japonska i jest produkowana malymi i troskliwymi japonskimi raczka
        > mi.

Do tego w Hiroszimie więc możliwe, że przez mutantów popromiennych.....
        • pagarl Re: mazda 6 , 2003-2004 29.06.06, 23:58
          No comments...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka