mi_lamaj 28.06.06, 22:35 Witam posiadam mitsubishi carisme i nie wiem jaki olej mam dolac do sprzegla. Za wszystkie odpowiedzi z gory dziekuje.Pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: olej do sprzegla. 28.06.06, 22:46 mi_lamaj napisała: > Witam posiadam mitsubishi carisme i nie wiem jaki olej mam dolac do sprzegla. > Za > wszystkie odpowiedzi z gory dziekuje.Pozdrawiam. Obojetnie jaki olej nie wlejesz do sprzegla to efekt bedzie rownie dobry - zaoszczedzisz na oponach :) Nie wiem gdzie ty chcesz wlewac olej ,chodzi ci o sterowanie sprzeglem czy o skrzynie automatyczna? Bo w normalnych samochodach sprzeglo pracuje raczej na sucho. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: olej do sprzegla. 28.06.06, 23:23 waskes nie rób sobie jaj:) albo pomyliłeś pojęcia albo chcesz zabić swój samochód. może chodziło o skrzynie biegów? poza nia i silnikiem oleju nigdzie się raczej nie wlewa Link Zgłoś
devote Re: olej do sprzegla. 28.06.06, 23:36 jemu pewnie chodzi o dsg ktore posiada mokre sprzegla :) Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: olej do sprzegla. 28.06.06, 23:44 robię rachunek sumienia, kiedy wymieniałem olej w przegubach? Link Zgłoś
skyddad Re: olej do sprzegla. 29.06.06, 11:19 Witaj mi_lamaj, Carisma zdaje sie ma hydrauliczny system sterowania sprzeglem.Ten olej trzeba raz na jakis czas wymienic,jezeli nastapil ubytek to nalezy zmienic silownik ktory jest przy sprzegle lub uszczelki na ogol sioe wymienioa siolownik gdzy wtedy wiemy ze bedzie znowu dluga bezawaryjna praca.Sam silownik kosztuje grosze.Wlewasz taki sam plyn jak do hamulcow czyli DOT4. Odpowietrzenie tegosystemu odbywa sie tylko przez wyssanie plynu przez otwarty zwaworek na silowniku (mala sruba jak do odpowietrzania hamulcow) Zakladamy na nia maly plastikowy waz i ciagniemy pomka plyna az do mopmentu jak sie pokaze bez babelkow.Naciskamniem pedalem sprzegla na nic sie zda. Pzdr.Sky. Link Zgłoś