Dodaj do ulubionych

Astra II czy Xsara ?

IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.03, 14:56
Mam ofertę dwóch samochodów w tej samej cenie (43 800). Pierwsza oferta to
Astra II - hatchback, 5 dr, 1.6, 2002,
a druga
Xsara - 5 dr, 1.4, 2003
Nie jestem biegły w motoryzacji, a chce dobrze wydać piniądze. Może
doradzicie mi co wybrać i jakie są wady i zalety tych aut. Jeżdże ok 20 tyś
km rocznie - i w mieście i na trasach, a często po wiejskich wertepach.
Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fajans Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.03, 15:57
      Zdecydowanie Xsare. Co prawda slabszy silnik ale lepiej wykonana i nikt jej nie
      zwinie.
    • greenblack Re: Astra II czy Xsara ? 05.02.03, 16:41
      A z jakim wyposażeniem? Ta Astra w takiej cenie, to pewnie totalny "golas", a
      Xsara ma 4 poduszki i ABS.

Pozdrawiam
      • Gość: verte Re: Astra II czy Xsara ? IP: 62.233.163.* 05.02.03, 17:31
        Jeśli cenisz sobie własciwosci jezdne to trzymaj sie z daleka od bujającej,
        niestabilnej Xary.Na plus Astry II przemawia dośc dynamiczny silnik.Ja bym
        się wogóle nie zastanawiał.
    • Gość: Lemmy Ja wybralbym Astre IP: *.stacje.agora.pl 05.02.03, 18:30
      Ale to ja. Ty powinienes przejechac sie jednym i drugim,
      tym bardziej, ze to zupelnie inne samochody.
      W Astrze moze Ci sie nie podobac twardawe zawieszenie
      i ciemna decha rozdzielcza (to akurat latwo poprawic).
      Ma za to mocniejszy i elastyczniejszy silnik (1,6 a nie 1,4)
      i zdecydowanie lepsze notowania w rankingu niezawodnosci
      TUV (dystansuje golfa).
      Pozdrawaim:-)
      Lemmy
      • Gość: Sławek Re: Ja wybralbym Astre IP: *.aries.com.pl 06.02.03, 10:00
        Przytocz te dane TUV by nie być gołosłownym z uwagi na fakt,że ja jeszcze nie
        widziałem zestawienia Xsary i Astry II jak równiez dlatego,że kilkuletnia
        Xantia (czyli hydro) jest znacznie,znacznie wyżej na liście niż Passat czy
        Vectra.

pozdrawiam

> Ale to ja. Ty powinienes przejechac sie jednym i drugim,
        > tym bardziej, ze to zupelnie inne samochody.
        > W Astrze moze Ci sie nie podobac twardawe zawieszenie
        > i ciemna decha rozdzielcza (to akurat latwo poprawic).
        > Ma za to mocniejszy i elastyczniejszy silnik (1,6 a nie 1,4)
        > i zdecydowanie lepsze notowania w rankingu niezawodnosci
        > TUV (dystansuje golfa).
        > Pozdrawaim:-)
        > Lemmy
    • Gość: sw Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.trzepak.pl 05.02.03, 19:24
      Musisz sprawdzić sam, moim zdaniem Astra II jako żywo przypomina Kadetta (zwróć
      uwagę na gałke zmiany biegów i stacyjke). Cala deska jest z dobrej jakosci, ale
      panel z nawiewami - porażka. Siedzi się nisko, z tyłu to w ogóle chyba siedzeń
      nie ma. Kiepściutkie obicia malutkich fotelików. Plus - silnik i design z
      zewnątrz. Xsara jest w środka milutka, bardzo ładne materiały wygodnych
      siedzeń, więcej miejsca. Silnik jest słaby, ale za to cichy.

Mój wybór - Xsara!
      • Gość: meander Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.03, 21:33
        To prawda greenblack - w Astrze tylko 1 poduszka i centralny, a w Xsarze 4.
        Dzięki za Wasze opinie - już wiem więcej, ale czekam na jeszcze. Do soboty
        muszę się zdecydować. Oczywiście napisze Wam co i dlaczego wybrałem. pzdr
        • Gość: Jarek Re: Astra II czy Xsara ? IP: 213.17.181.* 06.02.03, 08:37
          Po moich doświadczeniach z Astrą I (wyprodukowaną w Niemczech) oraz serwisem
          ASO (cztery wizyty w ciągu trzech tygodni) nie jestem fanem marki Opla.
          Chwilowo próbowałem poprawić tę opinię jeżdżąc Vectrą (w mojej ocenie nawet
          Nubira jest lepsza).

Po trzech latach użytkowania Xsary i dwóch usterkach (zacięty zamek tylnej
          klapy + przekaźnik świec żarowych) mój rozum jest za Cytryną.

Nie wyznaję się na silnikach benzynowych, ale proponowałbym Ci abyś zastanowił
          się jednak nad silnikiem 1,6 16V 110 KM. Sam przyznasz, że brzmi to lepiej niż
          1,4 8V 75 KM. Kumpel przeturlał się 110 tys. km Xsarą 1,6i 90KM bez ŻADNEJ
          usterki.

Wybór należy do Ciebie i najważniejsze, abyś był z niego zadowolony.

Pozdr
          • Gość: al Re: Astra II czy Xsara ? IP: 217.153.95.* 06.02.03, 09:23
            Hi Jezdze Astra II od 1,5 roku (2.0 DTI)

Na razie bez usterek
            +Swietnie sie prowadzi i trzyma drogi
            +jest dosc ekonomiczna (trasa okolo 5, miasto 7-7,5 )

-niewygodne siedzenia
            -wnetrze nie zwala z nog uroda

pzdr
            al
    • Gość: Sławek Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.aries.com.pl 06.02.03, 10:08
      Xsara ma większy bagażnik,bardzo dobrze świecące światła,przytulne wnetrze i
      znacznie lepsze wyposażenie.Ma również 15 calowe koła z niskoprofilowanymi
      oponami.Jeśli to cena "na dzień dobry" bez problemu utargujesz więcej niż u
      Opla.
      Co do silników: w mojej opini ten 80 iluś tam konny silnik Astry przy jej
      większej masie nie będzie znowu taki dynamiczny,a spli więcej.

pozdrawiam
      • Gość: meander Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.wagrowiec.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 13:30
        Wybrałem Astrę. Oto dlaczego:
        -z wyglądu zewnętrznego jest ładniejsz od Xsary - bardziej dynamicza i mniej
        klasyczna,
        -ma 2 lata gwaranci (Xsara rok)
        -dealer bardzo zachwalał ten silnik 1.6 - podobno ma "bardzo ładne odejście"
        -wszyscy mówią, że Astra ma mało miejsca z tyłu, ale 70% mojej jazdy to jazda
        max we dwie osoby,
        -sw napisał, że w Xsarze jest cicho - coż... jechałem nią i nie odniosłem
        takiego wrażenia, raczej inne, że ten silnik 1.4 jest na nią trochę za słaby,
        -spotkałem się z opiniami, że w Citroenach dużo kosztują takie sprawy jak np.
        wymiana filtru czy świecy, a jak coś się zepsuje, to nieatoryzowanemu
        mechanikowi trudno się za to autko zabrać, bo tak bardzo jest "zabudowane" ( w
        przeciwieństwie do wozów Opla),
        - kupując egzemplarz z 2002 zaoszczędzam 4 tyś. (tzn. że de fact ta Astra ma
        większą WARTOŚĆ niż Xsara),
        -mam większe zaufanie do marki Opel i solidności tych aut,

Dzięki za wszystkie opinie

• Gość: mac1 Re: dobrze wybrałeś. IP: 213.77.125.* 10.02.03, 14:00
          Gość portalu: meander napisał(a):

> Wybrałem Astrę. Oto dlaczego:
          > -z wyglądu zewnętrznego jest ładniejsz od Xsary - bardziej dynamicza i mniej
          > klasyczna,
          > -ma 2 lata gwaranci (Xsara rok)
          > -dealer bardzo zachwalał ten silnik 1.6 - podobno ma "bardzo ładne odejście"
          > -wszyscy mówią, że Astra ma mało miejsca z tyłu, ale 70% mojej jazdy to jazda
          > max we dwie osoby,
          > -sw napisał, że w Xsarze jest cicho - coż... jechałem nią i nie odniosłem
          > takiego wrażenia, raczej inne, że ten silnik 1.4 jest na nią trochę za słaby,
          > -spotkałem się z opiniami, że w Citroenach dużo kosztują takie sprawy jak np.
          > wymiana filtru czy świecy, a jak coś się zepsuje, to nieatoryzowanemu
          > mechanikowi trudno się za to autko zabrać, bo tak bardzo jest "zabudowane" (
          w
          > przeciwieństwie do wozów Opla),
          > - kupując egzemplarz z 2002 zaoszczędzam 4 tyś. (tzn. że de fact ta Astra ma
          > większą WARTOŚĆ niż Xsara),
          > -mam większe zaufanie do marki Opel i solidności tych aut,
          >
          > Dzięki za wszystkie opinie
          >

I nie wierz w te brednie że żabojezdne są niezawodne. Francuzi odwalają chałę.
          Ja jeździłem cytryna i oplem i na opla nie dam sobie nic powiedzieć. Pzdr.
          • Gość: Jarek Re: dobrze wybrałeś. IP: 213.17.181.* 10.02.03, 16:14
            Gość portalu: mac1 napisał(a):

> I nie wierz w te brednie że żabojezdne są niezawodne. Francuzi odwalają
            chałę.
            > Ja jeździłem cytryna i oplem i na opla nie dam sobie nic powiedzieć. Pzdr.

Tak, masz 100% racji, ale... nawet mój ówczesny, prywatny Polonez nie potrafił
            zepsuć się czterokrotnie w ciągu trzech tygodni (vide Astra).
            • caerme Re: dobrze wybrałeś. 10.02.03, 18:45
              witaj,
              de gustibus etc...
              w kazdym razie jesli bym mogl wybrac - to francuza - jezdze takimi od 94 roku
              pierw jako pasazer potem kierowca - oba pod dizlem [clio 1.9D '92; teraz saxo
              1,5D '00] i na to co przejechalo clio i jego wiek niewiele sie psuje pomiajajc
              jeden wypadek gdzie osobiscie uzytkownik zawalil [akumlator] to poza
              alternatorem i koniecznoscia wymiany reflektorow lub ich czyszczenia [brudne]
              nic sie nie psuje, nawet rdza nie bierze:)
              saxo ma 85,0 tys i nic sie nie psuje... moce nierewelacyjne ale i tak srednia w
              granicach 90-100 da sie bezbolesnie wyrobic a jaka radocha na cpn-ie...
              pozdr
              piotrek
    • Gość: Speedfreak Astra II - dobry wybor! IP: *.stacje.agora.pl 10.02.03, 14:18
    • Gość: m Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.acn.pl 10.02.03, 21:22
      Zdecydowanie Xsara. W porównaniu z sam. niemieckimi ma komfortowe zawieszenie,
      ma ładniejsze nadwozie. Do dynamicznej jazdy polecam jednak silnik 110KM. Do
      zwykłej jazdy 75KM wystarczy. Jest to konstrukacja 8 zaworowa ale wg moich
      pomiarów spala o 10% mniej niż niemieckie 75KM 16V. Następca Xsary C4 pojawi
      się dopiero w 2004r, nastęca Astry w tym roku. Raczej nie warto kupować Astry -
      modelu schyłkowego. Pozdrawiam.
    • Gość: rycho Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 09:19
      Od czasu, kiedy moja Astra I (rok 1997, kupiona u dilera, serwisowana w ASO,
      żadnego wypadku ani kolizji) po porzekroczeniu 30 000 km zaczęła palić dwa
      litry oleju na 10000 km., w mieście (wprawdzie na krótki przelotach ale jednak)
      nie bardzo chciała palić mniej niż 12l/100 (silnik 1,4 16V), od kiedy diler
      żądał 700 zł za podstawową usługę przeglądu po 15000km zdecydowanie omijam
      opla. Poza tym po 30000 km poszły obie poduszki zawieszenia, trzy razy
      wymieniałem simiering na wałku rozrządu, przekaźnik biegu wstecznego,
      akumulator, urwane koło pasowe alternatora (ot tak sobie odpadło powodując
      trochę zniszczeń w komorze silnika naprawa 700 zł), po 50000 amortyzatory
      przednie miały po 40% skuteczności, słabe światła (nie pomogły regulacje ani
      wymiana żarówek na mocniejsze), skrzypiące fotele....
      Czy to mało na samochód, który w 1997 kosztował 49000 zł, eksploataowany był
      delikatnie, zazwyczaj jeździł z jedną osobą, rzadko z dwiema, nie było żadnych
      kolizji....
      W 1997 r kupiłem P106 (dwuletniego). Obecnie autko ma 8 lat, ok 160 000 km i
      naprawdę nie sprawia on kłopotów. Ceny części normie, z serwisem nie ma żadnych
      problemów, tym bardziej, że do dnia dzisiejszego nie wystąpiła żadna
      poważniejsza awaria.
      Z tej przyczyny nie dam się przekonać do opla i w tym porównaniu zdecydowanie
      wybrałbym xsarę.
      • Gość: Tomek F. Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.terminus.pl 11.02.03, 09:53
        O gustach sie nie dyskutuje jak juz bylo mowione. Oba samochody prezentuja
        podobny wyrownany poziom. Ja jednak wybral bym Xsare. Nie nalezy sie kierowac
        taksowkarskimi mitami ze niemieckie sa najlepsze lecz przyjrzec sie co Ci sie
        podoba. Za Xsara przemawia:
        + lepsze zawieszenie
        + wiecej miejsca w srodku
        + lepsze materialy i wykonanie wnetrza
        + nikt Ci jej nie ukradnie
        + bogatsze wyposazenie
        + nie koroduje w przeciwienstwie do Opla
        Jednak trzeba uczciwie powiedziec ze nie sa to wielkie roznice (no moze poza
        korozja)
        jedyne co widze za Oplem to lepsze warunki odsprzedazy gdyz jako nimiecki
        bedzie lepiej trzymal cene
        • Gość: meander Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.wagrowiec.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 11:08
          Dlaczego niby Xsary nie ukradną ? (Fajans, Tomek F) ?
          • Gość: Tomek F. Re: Astra II czy Xsara ? IP: *.terminus.pl 11.02.03, 11:21
            A czytales statystyki najbardziej kradzionych marek i aut w Polsce? W pierwszej
            dziesiatce nie ma Citroena ale Opel jest. Jasne zdarzaja sie wyjatki ze gdzies
            komus zwineli Cytryne ale jest to wyjatek od generalnej reguly na ktora
            wskazuja statystyki.
    • Gość: gug Przejechalem 38 tys Astra II IP: 212.160.114.* 11.02.03, 11:28
      'Pierwsza' Astra tez jezdzilem.
      To czego nie lubilem w tym samochodzie to niewygodne fotele (w parku lawki sa
      wygodniejsze) - Astra II.

Samochod natomiast jest niezawodny, malo pali (moj obecny 307 zuzywa wiecej
      paliwa), ma bardzo dobre wbudowane glosniki i radio, dosc dobrze wyciszony
      (porownujac to np. z Focus'em) i dobrze sie prowadzi.

Mysle ze jest 'lepszym' samochodem niz porownywany konkurent - Francuski auta
      sa raczej zawodne choc komfortowe.

Jesli mozliwe, koniecznie przetestuj oba modele - trugno ocenic samochod nie
      jezdzac nim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka