hanom 11.09.06, 09:46 jak w tytule, oba nowe. co radzicie i dlaczego bardzo dziękuję Link Zgłoś Obserwuj wątek
wujo_prezio Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 10:28 bedac kierowca citroena polecam lancera a tak na serio, jakie silniki bierzesz pod uwage bo jedynym swietnym punktem citroena jest wlsnei silnik diesla, a jakie sa diesle w mitsubishi to pojecia nie mam, citorena caly czas drecza drobne awarie a lancer chyba jednak japonski jest, wiec powinno byc lepiej Link Zgłoś
jasper_n Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 23:21 Lancer nie ma wersji z dieslem :( Jako kierowca Citroena polecam C4. Odkąd go kupiłem, każda jazda jest przyjemnością. W ciągu 6-ciu miesięcy zero problemów, wiec nie mam żadnych doświadczeń z serwisem . Lacera też rozważałem, ale w/g mnie jest nieco podstarzałym samochodem, chociaż wciąż doskonale się go prowadzi. Nie podobało mi się w Lancerze: trochę wąski, poniżej 170 cm, brak zintegrowanego radia, smutno-szare wnętrze i brak komputera pokładowego - ja np. lubię obserwować bieżące zużycie paliwa. Moim zdaniem przewagi lepszego zawieszenia Mitsu nie odczujesz na codzień, za to przestrzeń, bardzo dobre materiały i komfort C4 owszem. Wiem, że twoja C4 szwankuje, cóż zawsze znajdą się pechowe egzemplarze. Mnie nawet Polonez się nie psuł :) Link Zgłoś
baartur Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 11:42 Jezeli bierzesz pod uwagę silnki benzynowe to ja bym sie nie zastanawial i barał mitsubihi, natomias co do diesla to citroen ma naprawde dobry silnik... Pozdrawiam, Artek Zapraszam na www.forumsamochodowe.pl Link Zgłoś
barmaley Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 12:50 Bierz Mitsubishi. Sam mam Citroena i w życiu więcej nie kupię. Przede wszystkim ze względu na ASO Citroena. Link Zgłoś
diapazon Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 13:19 LANCER!!! Najlepiej kombi,nie pakuj się w Cytrynę... Link Zgłoś
wujo_prezio Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 13:47 to prawda, ASO Citroen toabsolutna zenada gorzej chyba byc nie moze Link Zgłoś
misza36 Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 14:42 z tych dwoch to bym zadnego nie kupil ale jezeli juz sie uparles to mitsubishi od citroena trzymaj sie z daleka , tak tandetnejego wnetrza dawno ni widzialem Link Zgłoś
wujo_prezio Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 14:54 nie mozna powiedziec ze c4 ma tandetne wnetrze, design moze sie nie podobac ale jakosc materialow jest dobra Link Zgłoś
misza36 Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 14:47 lancer kosztuje cos kolo 65 000 zl chyba ze wersje z silnikiem 1. 6 za te kase kupujesz skode octavie 2.0 tdi zastanow sie Link Zgłoś
rapid130 Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 15:16 Ejże, ale to są dwa samochody o zupełnie innym charakterze!!! Są jak lustrzane odbicia. Yin i yang ;) * * * C4. Niepowtarzalny styl, momentami kosmiczny. Bardzo wysoki komfort i fura gadżetów. Jeździ dobrze, ale bez rewelacji. W mocniejszych wersjach silniki wydają się "szybsze" niż podwozie. Świetnie sprawdza się przy spokojnym stylu użytkowania. Awaryjność - jak się trafi. Są Citroeny bezproblemowe, są padaczki, które częściej parkują w ASO, niż w garażu właściciela. * * * Lancer. Klasyczny, by nie rzec przestarzały z wyglądu. Typowy przykład samochodu, który dużo lepiej jeździ niż wygląda! Bardzo dobrze wyważony, jak na przedni napęd (rzadko odczuwa się, że ma mocniej dociążoną przednią oś). Zawieszenie (1.6) al dente, nie za twardo - nie za miękko, choć ze wskazaniem że właściwości jezdne były najważniejsze. Dwulitrówki są fabrycznie utwardzone, według mojej oceny trochę zanadto. Nawet silnik 1.6 daje radę (odczuwalnie lepiej niż golfowski 1.6 w Octavii). Awaryjność - to jeden z ostatnich japończyków robionych według starej, dobrej filozofii "Nie komplikować jeżeli nie trzeba. Nie stosować nowinek technicznych, jeżeli dotychczasowe rozwiązania działają bardzo dobrze". * * * Chcesz popisywać się przed sąsiadami? -> C4. Chcesz mieć więcej przyjemności z jazdy, kosztem skromnego "opakowania" -> Lancer. Link Zgłoś
jasper_n Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 23:59 rapid130 napisał: > Ejże, ale to są dwa samochody o zupełnie innym charakterze!!! Tu się w pełni zgadzam, założyciel wątku chyba nie do końca wie o co mu chodzi, które cechy są dla niego najważniejsze. > [...] > Chcesz popisywać się przed sąsiadami? -> C4. > > Chcesz mieć więcej przyjemności z jazdy, kosztem skromnego "opakowania" -> > Lancer. Zależy co kto rozumie przez 'przyjemność z jazdy'. Może Lancer szybciej jeździ po krętej drodze, ale dla mnie i może paru innych, ważniejsze są: nowoczesność, klimat i komfort a tu przewagę ma C4. Acha, C4 jest na trzecim od góry miejscu w testach bezpieczeństwa NCAP, licząc wszystkie testowane samochody,we wszystkich klasach, nawet takie pancerniki jak BMW X5, czy Volvo XC90, a Lancer wypadł cieniutko :( Link Zgłoś
jarpu1 Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 15:25 Swego czasu (przelom roku 2004/2005) stalem przed podobnym wyborem. I wybralem Citroena C4. Po prostu lepiej sie w nim czulem, lepiej mi sie jechalo a zona i corka stwierdzily, ze tylne siedzenia sa znacznie bardziej wygodne w C4, poza tym twierdzily, ze Lancer jest dosc staroswiecki i na zewnatrz i zwlaszcza wewnatrz (teraz byl chyba jakis lifting?). Swej decycji nie zaluje, w serwisie bylem 2 razy - raz akcja serwisowa i przeglad po 1500 km, drugi raz przeglad po roku eksploatacji. Z autem nie ZADNYCH problemow. Moim zdaniem Lancer i C4 roznia sie bardzo stylistyka. Kwestia, ktory sie spodoba, nastepnie jazda probna, porownanie ceny do wyposazenia (gdy ja kupowalem C4 byl drozszy od Lancera, ale nieporownanie lepiej wyposazony, zwlaszcza jesli chodzi o bezpieczenstwo i komfort), ustalenie do czego auto ma byc uzywane, stereotypy na bok i decyzja podjeta! Link Zgłoś
wujo_prezio Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 16:10 ile przejechles swoim citroenem? masz szczescie ze tak bezawaryjnie, ja prawie 50 tys przez 2 lata i po 20 zaczely sie problemy z autem, dobrze ze nie jakies wielkie ale zawsze Link Zgłoś
jarpu1 Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 18:46 Jak do tej pory prawie 20 tys. km. Czyżby zbliżała się "magiczna" granica bezawaryjności???;) Ciekawe, czy to ja mam szczęście, czy też Ty masz pecha? To już mój trzeci Citroen i z żadnym nie miałem kłopotów. Dlatego nie mam żadnych uprzedzeń do tej marki. Ale fakt, nie jeżdżę zbyt wiele. Łączny przebieg wszystkich trzech niewielki, ok.100 tys km. I nadal polecam tą markę. A co konkretnie zawodziło w Twojej maszynie? Może to zależy od wersji, od silnika? A tak ogólnie co do wypowiedzi zawartych w tym wątku, to daleki byłbym od generalizowania, a opinie typu "wszyscy/większość ma kłopoty" nie poparte rzetelnymi badaniami uważam za nic nie warte. Również w drugą stronę - same zachwyty niewiele są warte. Według mojego doświadczenia C4 jest godne polecenia, według Twojego - nie. I tyle. Link Zgłoś
wujo_prezio Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 12.09.06, 09:42 coz najpierw pompa od serwa chodzila prawie glosniej od silnika, ASO twierdzilo ze tak musi byc i serwo jest sprawne. Dopiero op wielu bojach cos tam zrobili ze przestala wyc, cos rzezilo w tylnym zawieszeniu, przy wolnej jezdzie rzezi dalej zapiekla sie linka od maski, nie mozna jej bylo otworzyc, zepsul sie tempomat, rozpadla sie klamka, no i oczywiscie ze trzy akcje serwisowe poprawiania tego i owego. Link Zgłoś
misza36 Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 15:26 moze i nie masz ale wiekszosc ma Link Zgłoś
malecr Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 11.09.06, 15:50 Moja rada. Wsiąć do auta i zobacz w którym czujesz się wygodnie i dobrze. Co z tego że kupisz Lansera jak będziesz się w nim czuł nie dobrze. Wyposażenie to oddzielny temat, cena nastepny. Trzeba sie zastanowić jaka bryła mi pasuje, jakie ma mieć przeznaczenie( koszty serwisu i eksploatacji) Od lat pracuje w serwsie autoryzowanym i zawsze mam ten sam dylemat. Acha! Jeszcze jedna sprawa weż pod uwagę warunki gwarancji. pozdr. W razie pytań co do eksploatacji email: fryderykx@neostrada.pl Link Zgłoś
hanom Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 12.09.06, 15:39 dużo jeździłam c4 i dobrze mi się jeździ. lancer jest prześliczny. c4 o 6.000 tańsze mój mąż twierdzi, że lancer gorzej przyspiesza niż c4. boję się jak z dostępnością części do lancera i kosztami ew. napraw. lancer: gwarancja 2 lata, c4 : 3 lata Mam ochtę na lancera ale wydaje mi się, że c4 rozsądniejszy. Link Zgłoś
wlk.brytania Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 12.09.06, 17:56 Ostatnie co mozna powiedziec o zakupie francuskiego samochodu to,ze to rozsadne...Rozumiem,ze moze sie podobac ale to juz zupelnie inne zagadnienie. Link Zgłoś
kyglo Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 12.09.06, 18:40 "lancer: gwarancja 2 lata" Bzdura - 3 lata lub 100 kkm gwarancji. Link Zgłoś
kyglo Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 12.09.06, 18:43 kyglo napisał: > "lancer: gwarancja 2 lata" > Bzdura - 3 lata lub 100 kkm gwarancji. Btw to na C4 jest 2 lata gwarancji Link Zgłoś
misza36 Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 13.09.06, 08:38 ja bym nie wybral ani jednego ani drugiego za 45 000 zl kupuje seata leona poprzedniej generacji nowego z salonu ktory gdzieniegdzie jescze stoi utargowalbym jeszcze z 2000 sz silnkiem 1.6 , w czym jest on gorszy od citroena albo mitsubishi , na pewno jast ladnijeszy, malepeij wykonane wnetrze, i koszty eksploatacji i czesci sa nizsze pozatym jest tanszy o 20 000 zl , ludzie myslcie troche, po co wam komakt z silnikiem 1.6 za 65 000 zl jak juz tyle chcecie wydac to kupcie dwuletnie audi a6 2.5 tdi za te cene Link Zgłoś
hanom Re: mitsubishi lancer czy citroen c4 13.09.06, 18:53 a kto mówił o 65.000? rozrzut cen: 49500 - 54.500 Link Zgłoś