Dodaj do ulubionych

sciaganie kratki

11.10.06, 19:44
mam pytanie odnosnie przerobienia auta ciezarowego na osobowe - czyli
sciagniecie kratki. wlasnie kupilem takie auto. czy ktos orientuje sie jakie
sa ceny takiej operacji. wiem, ze musze najpierw u mechanika sciagnac kratke,
potem na przeglad i do urzedu. czy moge to zrobic zanim przerejestruje auto
na siebie?
jestem z gliwic, wiec wszelkie info na temat mechanikow i cen z okolic mile
widziane

dzieki:)
Obserwuj wątek
    • marmullo Re: sciaganie kratki 12.10.06, 08:20
      Operacji takiej dokonuje właściciel.Nie możesz na konto poprzedniego właściciela
      tego uczynić.Jedziesz do uprawnionego zakładu mechanicznego, spis takich mają w
      wydziałach komunikacji - tam ci ściągają kratkę za jakieś 130-180 PLN. Bierzesz
      od nich fakturę za usługę,dokument w którym opisują twoje auto, od lakieru po
      podstawowe parametry, weż też najlepiej ksero wpisu działalności gospodarczej z
      numerem EKD, że zakład jest uprawniny do takiej działalności.Moje auto było
      zarejestrowane więc dlaczego następny przegląd. Z tymi papierami jedziesz do
      wydziału komunikacji,plus dowód rejestracyjny i karta pojazdu.Czekasz dwa
      tygodnie na nowy dowód.W tym czasie nie wyjeżdżasz za granicę.Jak chcesz jechać
      to muszą ci dać kolejne zaświadczenie.
    • kodem_pl Re: sciaganie kratki 12.10.06, 11:45
      Po co chcesz to zrobic? Latwiej sprzedac "ciezarowke" i w ogole... A kratke
      zdejmij sam i jezdzij bez. Teraz przestali sie tego czepiac.
      • jtb Re: sciaganie kratki 12.10.06, 13:05
        kodem_pl napisał:

> Po co chcesz to zrobic? Latwiej sprzedac "ciezarowke" i w ogole... A kratke
        > zdejmij sam i jezdzij bez. Teraz przestali sie tego czepiac.

Czy na pewno sam mogę zdemontowac kratkę i policja się nie przyczepi?
      • edgar22 Re: sciaganie kratki 12.10.06, 13:33
        Gorzej, jak będziesz chciał przewieźć 5 osób, a w dowodzie rejestracyjnym masz wpisane 4. Wtedy się mogą czepiać.
    • manolek Re: sciaganie kratki 14.10.06, 11:57
      czyli dobrze rozumiem, ze najpierw musze zarejestrowac auto na mnie, a potem
      dopiero moge sie bawic z kratka? chcialem oszczedzic sobie placenia dwa razy za
      dowod rejestracyjny. no i planuje jechac za granice za tydzien, wiec moze w
      ogole poczekac z rejestrowaniem do powrotu ;)
    • aleja10 Re: sciaganie kratki- nic z tego 14.10.06, 17:13
      Próbowałem zrobić to samo co TY.
      A więc - zdjęcie kratki –przegląd -przerejestrowanie wydział komunikacji i nic
      z tego.
      Niestety dowiedziałem się, ze samochody posiadające świadectwo homologacji na
      ciężarowy (pierwszy wpis do karty pojazdu "ciężarówka" grupa n-1)nie mogą
      zostać przerestrowane na osobowy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      JEŚLI TO NIEPRAWDA TO PROSZE O POMOC.
      Kupiłem auto od firmy i nie mogę zmienić wpisu w dowód rej.
      Ciekawe jest to, że mogę wozić 4 osoby a w aucie (bez dokonywania przeróbek)
      były 3 zagłówki i 3 pasy z tyłu a słynna kratka trzymała się na "uszach" w
      których trzymała się (zatrzaskiwała po złożeniu) tylna, dzielona zresztą,
      kanapa.Do tej pory myślałem że taka kratka trzyma się i jest przykręcana
      śrubami.
      Tak więc kraty nie wywaliłem, jednak wywaliłem blachę znajdująca się w dolnej
      części przegrody, dlatego teraz mogę bez problemu rozkładać tylne oparcie i
      przewozić dłuższe bagaże (np. narty) a krata z góry jest i tak (jeśli nie chcą
      przerejestrować) mam ich w 4-rech literach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka