kupagnoju Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 12:38 żałość człowieka ogarnia gdy czyta takie 'testy' Forester i Octavia, zestawienie godne sponsorowanego tekstu, następnym razem porównaj Fabię 1,2 z Patrolem, Link Zgłoś
jako_tako Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 16:32 > Forester i Octavia, zestawienie godne sponsorowanego tekstu Nie przesadzaj, ten Forester nie jest taki zly. Ma tylko znacznie za maly bagaznik. Link Zgłoś
mobile5 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 16:53 jako_tako napisał > Nie przesadzaj, ten Forester nie jest taki zly... ...ale bardzo szpetny. Link Zgłoś
jako_tako Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 08:58 > jako_tako napisał > > Nie przesadzaj, ten Forester nie jest taki zly... > > ...ale bardzo szpetny. Musze sie zgodzic, piekny nie jest. Link Zgłoś
spqr5 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 12:52 70 zł na olej , a więc na 5000 km znikło 1,5 litra. Naprawde żenada Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 12:53 Zawsze wiedziałem, że Skoda jest lepsza od Subaru. Link Zgłoś
pawebdgo Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 13:06 Pisze taki ćwok, że żenada, a sam jeździ golfem III albo starym civikiem i nawet nie wie co to zanaczy nowe auto. Co za baran, to jest dla mnie dopiero żenada. Link Zgłoś
spqr5 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 13:15 Więc szanowny Panie, nie jeżdżę golfem III ani starym Civickiem. Nie obrażam Pana, więc proszę o trochę kultury. Uważam, że silnik, który spala 1.5 l na 5000 km to żenada, przy takiej ilości znikającego oleju i przeglądach, co 15000 km to zabraknie oleju do przeglądu. Żenada, dlatego, że Octavia z silnikiem 1.9 nie spala oleju. Link Zgłoś
wallenrode Re: Škoda Octavia - to dobry samochód 24.10.06, 13:37 i tak samo Fabia które podbiły serca europejczyków. gratulacje Link Zgłoś
pieniacz Re: Škoda Octavia - to dobry samochód 24.10.06, 14:10 > serca europejczyków. wschodnioeuropejczyków Link Zgłoś
spqr5 Re: Škoda Octavia - to dobry samochód 24.10.06, 14:11 Wydaje mi się, że największym problemem jest marketing. Nachalny, przypominający kampanię proszku do prania z „jeszcze bielszą bielą”. Tak agresywna kampania doprowadza do tego samego efektu jak w przypadku Toyoty. Wszyscy śledzą wszystkie media , aby jak najszybciej znaleźć info o awarii Toyoty. Marketing Skody , który próbuje wmówić, że nie kupujesz to co widzisz tylko coś pozycjonowanego wyżej, doprowadza to tak wielkiej nie chęci forumowiczów i wynajdowanie błędów „pozycjonowania” auta Roomster auto klasy Caddy, Berlingo. Partner jest przedstawiane jako mini van Octavia tu z Forsterem. To jakaś paranoja w polskim wydaniu marketingu, który przynosi jak sądzę efekt odwrotny od zamierzonego. Uważam , że bierze się to z tego, że przyszło nam żyć w bieda kraju [ określanym radośnie jako kraj na dorobku – to też taki marketing : ) ] i jak czytamy, że O II z średnim wyposażeniem kosztuje około 85 000 zł, to ogarnia nas przerażenie i tu marketing wmawia nam , że to mało bo dostajemy dużo dużo więcej za tak niską kwotę. Będąc na zachodzi nie ma tego wmawiania dotyczącego ceny tylko w zależności od grupy docelowej dostajemy info o mocy, ekonomiczności, oglądamy ładne dziewczyny , ślicznych chłopców, szczęśliwe dzieci, zadowolonego biznesmena itp. Ale nikt nie mówi „wiesz tak naprawde to jest A8 tylko takie przebrane”. Link Zgłoś
pawebdgo Re: Škoda Octavia - to dobry samochód 24.10.06, 14:20 Octavia II w wersji testowanej kosztuje 100 000 zl. Masz racje roomster to teki caddy tylko ze nie jest taki prosty z zewnatrz jak vw. Jaki marketing? Ja wogole nie ogladam tv i jakos on do mnie nie dociera. Predzej czytajac polityke czy newsweeka natragfiam na reklame audi, volvo czy bmw. Tych ktorych niestac na nowe auta kupuja szrota za 10 tys. lub fabie na raty ewentualnie. 'w bieda kraju' kto ci kupi octavie za 85 albo 100 tys. Tylko ci ktorych na to stac. Link Zgłoś
spqr5 Re: Škoda Octavia - to dobry samochód 24.10.06, 14:51 W kraju mieszka tak + - 37 000 000 ludzi. Skoda podała, że klientom indywidualnym sprzedała około 10 000 aut w roku ubiegłym Octavia II sam napisałeś 100 000 zł. Skoda chyba miała największą sprzedaż w roku ubiegłym lub był a na 2 miejscu. 1 miejsce w 37 000 000 kraju ze sprzedażą 10 000 aut. Przecież to walka o klienta na poziomie zdobywania wody na Saharze. Octawia to compakt , jak dla mnie compact i 100 000 to nie jest znak równości, więc marketing mi mówi to nie jest compact, to coś więcej. Wszystkie firmy mają taka politykę dojenia klienta. Czytałem ostatnio zestawienie Hondy: Civic V kosztował 14 000 zł [ wtedy jeszcze 140 000 000 zł : )] Civic VI kosztował 30 000 zł Civic VII kosztował 59 000 zł Civic VIII kosztuje ok. 70 000 zł Ceny w Polsce. Czy naprawdę sądzisz , że między tymi autami na przestrzeni 15 lat nastąpiła tak duża zmiana, doszedł ABS, Klimatyzacja , kilka dodatkowych gadżetów ale róznica 14 000 do 70 000 Co do marketingu , to przecież tylko on Ci wmawia, „masz coś lepszego” Czemu w artykule nie ma porównania do Civica na tej samej trasie , a może Corolla. Wtedy byś pomyślał o Civiciem za 30 000 mniej tez tam dojadę, Link Zgłoś
pawebdgo Re: Škoda Octavia - to dobry samochód 24.10.06, 18:19 Jak byl civic V to chleb kosztowal grubo ponizej zlotowki, benzyna ze 1,40 zl. A deflacji raczej nie bylo. Marketing raczej za duzo to mi nie wcisnie, bo sam wiem dokladnie czego chce. Cicvikiem moze dojade ale nie zapakuje sie zbytnio, no ew. sa bagazniki dachowe. A poza tym i tak zamiast odjac 30, wolalbym dolozyc 40 i kupic bmw. Link Zgłoś
zbig73 Re: Škoda Octavia w dyzlu wibrator gratis 24.10.06, 14:57 .. materiały eksploatacyjne wymagajace wlewu to dyzel, olej smarny "woda leśna" Link Zgłoś
nico_dj zużycie oleju.... 24.10.06, 15:12 Wydatki na olej 70 złp - Olej syntetyczny w opakowaniu 1l zakupiony na stacji w Niemczech kosztuje ok 18 euro. I ostatni przegląd był przy 30 tys - czyli ok 10 tys km temu (nie 5 tys) Spalanie 6.4 l - facet pocinał autostradami ze średnią predkościa ponad 120 - to wcale nie jest wysoko, ale od razu pokazuje, dlaczego ta Octa tak bierze olej - katowana od początku testu... Link Zgłoś
spqr5 Re: zużycie oleju.... 24.10.06, 15:24 >ale od razu pokazuje, dlaczego ta Octa tak bierze olej > - katowana od początku testu... Nie , problemem jest to , że nie TA Octavia bierze olej, ale to, że wszystkie wynalazki z 2.0 TDI biorą olej, ze względu na dodatkowe chłodzenie "od spodu". Ten silnik jest tak wyżyłowany, że bardziej już się nie da. Co do kilometrów 39 000 , to chyba stan licznika na koniec testu, co nie sprawdzili oleju przed wyjazdem ? auto było przygotowane do testu w ASO , przejechali 5000 km i dolali 1.5 litra. Link Zgłoś
simr1979 Re: zużycie oleju.... 24.10.06, 15:34 spqr5 napisał: > Ten silnik jest tak wyżyłowany, że bardziej już się nie da. Wyżyłowany, niewyżyłowany...tak ma i tyle - całkiem niewyżyłowany i symaptyczny skądinnąd oplowski 1.4 60 KM brał więcej, bo systematycznie 0.5 l/1000 km (czyli całą pojemność między wymianami, zdaje się co 8000 km).... Link Zgłoś
rapid130 Re: zużycie oleju.... 24.10.06, 17:06 > Co do kilometrów 39 000 , to chyba stan licznika na koniec testu, co nie > sprawdzili oleju przed wyjazdem ? auto było przygotowane do testu w ASO , > przejechali 5000 km i dolali 1.5 litra. Shit happens. ;) Jeżeli mam testówki na kilka dni, rutynowo sprawdzam poziomy płynów. Warto, bo ASO skwapliwie sprzątają, myją, ale pod maski nie zaglądaja. Zdarzyło mi się litościwie dolać litr oleju Superbowi V6. Było poniżej minimum, a w planie 800 km jazdy w jeden dzień. Musiała mieć sporo przygód - przednie opony miały tylko 40 % wysokości bieżnika. Po przebiegu 11 tys. km od nowości. Link Zgłoś
nico_dj Re: zużycie oleju.... 24.10.06, 21:21 spojrzyj sobie na... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=636&w=30503368&a=30503368 a dokładniej.. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=636&w=30503368&a=30605854 jakoś bardziej wierzę tym postom, niż twojej teorii o wynalazkach i chłodzeniu od spodu.... Gdzie był zapis o wizycie w ASO i przygotowaniu do trasy?? Link Zgłoś
jorn Re: zużycie oleju.... 08.09.07, 10:21 Problem polega na tym, że pan kierowca osiągnął średnie spalanie na poziomie 6,4 l/100 km (a raz nawet doszedł do 7,5), co oznacza, że zdecydowaną większość trasu pokonał z pedałem gazu wciśniętym do oporu. Przy takiej jeździe silnik musi brać olej. Link Zgłoś
misza36 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 15:38 abstrachujac od tresci artykulu octavia to dobry samochod za rozsadna cene Link Zgłoś
daniel.jed Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 16:57 100tys. zł to według ciebie rozsadna cena za kompakt i jeszcze skodę. Jeżeli np. Focus, Astra, Civic itp. kosztowałyby 130tys. a skoda 100tys. to byłaby to rozsądna cena. A tak za 100tys. kupisz porządne auto zklasy średniej. Link Zgłoś
pawebdgo Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 18:23 A wiec jesli focus, astra, civic kosztuja mnie to skoda nie jest wcale tania marka. Skoro ten kompakt kosztuje tyle co klasa srednia, to musi byc lepszy od innych kompaktow. Logiczne, nie wpadles na to? Link Zgłoś
zbig73 Re: 100kzł za śmierdziela zwanego ocatvią bez ESP 24.10.06, 20:21 klapą silnika podpartą drutem od kowala z PGR Link Zgłoś
chris62 Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 16:24 Cytat: "Nawet na górskiej z bagażnikiem załadowanym po brzegi pamiątkowym toskańskim winem średnie zużycie nie przekracza 7,5 litra. Na równinach 55-litrowy bak starcza na ponad 820 km!" Jeśli tak jest w istocie to cóż - 2 litrowa 140 konna benzynka mojego Scenica też średnio nie przekracza 7,5 l na 100 km w takich warunkach więc na takiego diesla bym się nie przesiadł. Link Zgłoś
mameja21 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 11:40 chris62 napisał: > Cytat: > "Nawet na górskiej z bagażnikiem załadowanym po brzegi pamiątkowym toskańskim > winem średnie zużycie nie przekracza 7,5 litra. Na równinach 55-litrowy bak > starcza na ponad 820 km!" > > Jeśli tak jest w istocie to cóż - 2 litrowa 140 konna benzynka mojego Scenica > też średnio nie przekracza 7,5 l na 100 km w takich warunkach więc na takiego > diesla bym się nie przesiadł. A ty znowu z tym Scenicem? Link Zgłoś
chris62 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 13:42 mameja21 napisał: A ty znowu z tym Scenicem? A co Ty myślisz, że ja co miesiąc auto zmieniam? Porównuję do tego czym jeżdżę, to chyba oczywiste? Link Zgłoś
traktorzysta W normalnym ,kapitalistycznym kraju ta Skoda 24.10.06, 19:19 kosztowałaby 50 000 zł z tzw. full wypasem w wersji RS ,albo stać byłoby na nią każdego rolnika ,czy robola i to bez wysiłku ,ale żyjemy w socjaliźmie z przygniatającymi podatkami i zarobkami na poziomie murzyna z fabryki w republice bananowej . Dla przeciętnego Kowalskiego to jest samochód luksusowy i jak już kupi taki na raty to traktuje toto jak brylant . Dla porównania w USA za 150 000 zł kupi się Audi A4 3.2 FSI Quattro + tiptronik ,navi ,skóra+alcantara ,bose ,tv ,klimatyzacja , elektr. fotele z pamięcią + podparcie lędźwiowe ,a u nas to samo Audi "waży" już 300 000 zł z tym wyposażeniem . Ale Czechom gratuluje takiego produktu ,a na nas widac patrzą jak na murzynów-niewolników . Socjalizm w Polsce jeszcze długo będzie królował ,bo raczej z dnia na dzień idiotów nie ubędzie . Link Zgłoś
misza36 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 24.10.06, 20:25 ja uwazam ze to dobra oferta inne kompakty kosztujea z takim silnikiem diesla automatem ipelnym wyposazeniem podobna cene a sa mniejsze i gorzej wykonane oprocz audi i bmw ktore sa jednak drozsze przyklad corolla sedan luna diesel 116 km o wiel slabszy silnik bez skrzyni automatycznej 83 000 zl , jakbysmy cjcielei kilak rzeczy typu dsg i nne dolozyc to wyjdzie wiecej dalej megane 1.9 dci privilege automat 93 000 zl 130km astra 3 cdti cosmo 98 000 zl bez automatu fiat stilo 90 000 zl jtd dynamic bez automatu Link Zgłoś
wahacz Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 09:27 Ford Focus który na głowe bije octawie jakośćią wykonania a przede wszystkim najlepszymi w klasie właściwoścami jezdnymi (octawia to jeden z gorzej prowadzacych sie kompaktow) jest znacznie tanszy. Silnik diesel 136 KM nie wystepuje co prawda z automatem ale za 78000 zł można miec przyzwoicie wyposazonego Focusa z klima i z ESP, a za 86000 zł Focusa z tym samym silnikiem z filtrem DPF, automatyczna klima i bogatszym wyposazeniem. Na tym tle "tania" Skoda za 100000 jest beznadziejnie droga. Nic dziwnego ze Focus jest najlepiej sprzedajacym sie autem w Europie. Link Zgłoś
andrzejostrowski Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 10:06 Nie jestem pewnien, czy miales okazje sprawdzic owe "najgorsze wlasciwosci jezdne" w nowej Octavii...?Kupilem to auto pol roku temu, po przejechaniu prawie 30 tys. km jestem bardzo zadowolony. Nowe tylne zawieszenie( os wielowahaczowa) w pelni zdaje egzamin. Kupilem to auto na pelnym wypasie (w tym skrzynia DSG).Jest bardzo ekonomiczne, ciche i komfortowe. To tyle na temat Octavii. Pozdrawiam Link Zgłoś
robert888 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 10:19 mówisz o tych słynnych bezawaryjnych i niekorodujących nigdy fokusach? Też se znalazłeś punkt odniesienia,hehe. Focus Octavii nie dorasta do rury wydechowej. Link Zgłoś
boason Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 10:33 Roznica między focudem I a octavią I jest znaczna na korzyść focusa, jeśli chodzi o trakcję (wielowahacz vs belka), układ kierowniczy czy hamulcowy. Octa wygrywa może jedynie jakością blachy. Różnica między focudem II a octavią II nie jest już tak wyraźna (oba mają wielowahaczowe zawieszenie), ale i tak jest ono lepsze w focusie, poza tym lepszy układ kierowniczy, hamulcowy, szerszy i dłuższy rozstaw kół, jak dla mnie focud II jest lepszy. Do tego 5 gwiazdek w testach EuroNCAP (octa II tylko 4). Octa II to fajne autko, może ładniejsze (kwestia gustu), pojemniejsze, furorę wsrod Polaków robi TDI, ale... wolałbym focusa II Link Zgłoś
traktorzysta Gazetowe dane vs praktyka na torze Hockenheim: 25.10.06, 14:23 Octavia RS 2.0T : www.einszweidrei.de/skoda/skodaoctrs2006-1.htm 1.20.9 s Focus ST 2.5T (nowy model): www.einszweidrei.de/ford/fordfocus25st5t2006-1.htm 1.20.1 s Focus ST 2.0T (stary model) : www.einszweidrei.de/ford/focusrs2003-1.htm 1.18.9 s Autozeitung : RS lepsza na torze od BMW : www.autozeitung.de/index.php?page=3er-vergleichstest&action=detail&id=1550&tb=8¤t=2 Focus ST podobny czas do Octavii RS : www.autozeitung.de/index.php?page=2er-vergleichstest&action=detail&id=1529&tb=8¤t=2 No ale Ford ma jeszcze asa w rękawie pod postacią Focusa RS . Link Zgłoś
mameja21 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 10:35 robert888 napisał: > mówisz o tych słynnych bezawaryjnych i niekorodujących nigdy fokusach? Też se > znalazłeś punkt odniesienia,hehe. Focus Octavii nie dorasta do rury wydechowej. Octavia 2 to bardzo fajne auto, ale bez przesady. Link Zgłoś
koljax Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 12:09 Octavia2 to maksymalna porazka. Stylistycznie jest jeszcze koszmarniejsza od swojej poprzedniczki (a wydawalo sie ze to niemozliwe...). Ale wyglad to najmniejszy problem. Nienaturalnie maly rozstaw osi w porownaniu z gabarytami tego samochodu powoduje ze jezdzenie tym jest dosyc ryzykowne (jak na dziejsze standardy z w klasie kompaktow). Co do zawieszenia wielowahaczowego z tylu to dobrze ze sie wzorują na najlepszych (tzn. na focusie) ale musza sie jeszcze troche nauczyc... Co do fokusa, to potwierdzam ze jest to auto stosunkowo bezawaryjne (wiem z wlasnego doswiadczenia - jezdzilem do marca b.r. focusem 1.8 benzyna z 2001). Co do tej slawnej rdzy, to w moim przypadku tez jakims cudem sie nie zdazyla pojawic. Link Zgłoś
wahacz Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 13:13 koljax napisał: > Co do tej slawnej rdzy, to w moim przypadku tez jakims cudem sie nie zdazyla > pojawic. Focusy zazwyczaj rdzewieja tym ktorzy ich nigdy nie mieli. Link Zgłoś
koljax Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 14:29 wahacz napisał: > Focusy zazwyczaj rdzewieja tym ktorzy ich nigdy nie mieli. Tez mam takie spostrzezenia. Pozdrowka. Link Zgłoś
mameja21 Re: Škoda Octavia - test długodystansowy 25.10.06, 14:57 Sam mam Forda i mi nie rdzewieje, ale wiem,że zdarzają się felerne egzemplarze. Link Zgłoś