Dodaj do ulubionych

FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!!

23.10.06, 20:09
Witam mam pytanie do posiadaczy lub byłych posiadaczy fiata barchetta jak
sprawuje sie to male autko na naszych polskich dziurach czy byliscie , badz
jestescie zadowoleni z jego uzytkowania jakie sa koszty eksploatacji i
utrzymania???
Obserwuj wątek
    • foreks Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 23.10.06, 21:00
      moj prawnik ukochany ma czerwona. nazywamy ja swiniowoz :)
      • mar815 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 23.10.06, 21:57
        dużo mi to nie rozjaśnia tego autka wiec bez takich bredni interesuja mnie
        konkrety!!!
        • ml_500 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 23.10.06, 22:26
          chcesz konkret? lalusiowaty samochod dla nażelowanych lalusiow.
          • iberia30 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 23.10.06, 22:59
            ml_500 napisał:

> chcesz konkret? lalusiowaty samochod dla nażelowanych lalusiow.

z wyzszoscia napisal wielbiciel MB.....
            • ml_500 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 24.10.06, 21:37
              iberia30 napisała:

> ml_500 napisał:
              >
              > > chcesz konkret? lalusiowaty samochod dla nażelowanych lalusiow.
              >
              >
              > z wyzszoscia napisal wielbiciel MB.....

a co ma jedno do drugiego? to samo bym napisal na temat SLK.

• iberia30 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 24.10.06, 21:39
                ml_500 napisał:

>
                > a co ma jedno do drugiego? to samo bym napisal na temat SLK.

no nie zartuj, przeciez MB is the best.
          • mar815 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 23.10.06, 23:00
            to tez mnie nie interesuje napisalem tylko opinie jezdzacych tym autem a nie
            rozkminki kto tym jezdzi, jezdzi ten kto ma ochote, mnie interesuje jak sie tym
            jezdzi bo wyglad ma kosmiczny i cena tez przystepna jak na rodstera.
      • sandomingo1 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 24.10.06, 21:22
        he, he, he wiem o kim mowa, a ksywa jego Angelo z włoska Bartolomeo. Ale
        pięknie sie błyszczy co rano na czerwono. Dziewczyny maja ubaw :-)

• uki145 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 23.10.06, 23:09
      Witam! auto oparte na płycie podłogowej fiata punto I (kolumna
      macphersona ,wahacz trójkatny ,stabilizator bez łacznika zoprzodu ,i wahacz
      łozyskowany na belce z tyłu .wiekszosc elementów jest wiec wspólzamienna
      (wahacze przednie,łozyskowanie wahaczy tylnych ).co jakies 30-40 tys km trzeba
      cos w zawieszeniu z robic ,elementy współzamienne z punto sa jednak bardzo tanie
      (np zestaw naprawczy wahacza tlnego kosztuje 70 zł na jedna strone) .drogie
      beda jedynie amortyzatory i tarcze hamulcowe z uwagi na charakterystyke
      eksploatacyjna konstrukcji. najdrozszy w serwisie jest jednak silnik ,otóz
      1.8 16 v jest wrazliwy na zaniedbania :(tylko dobry olej ,najlepiej
      pełnisyntetyk 10w60 ,5w50 wymieniane co max 15 tys/rok lub w ostatecznosci
      10w40 wymieniany co 10 tys /raz na rok,dbac o wysoki poziom oleju ,ponad
      połowa na bagnecie ,nie wolno butowac zimnego silnika ) i ma niedopracowany
      sytem zmiennych faz rozrzadu (tzw wariator faz ,który jesli nie dbamy o olej
      potrafi sie zepsuc juz po 10 tys km. generalnie ,jesli o silnik dbamy ,według
      opisanych zalecen to co 60 tys km wymienia sie naped rozrzadu wraz z wariatorem
      (koszt jest dosyc wysoki bo około 1200 zł poza ASO).zabany silnik do naprawy
      głownej zrobi spokojnie ponad 300 000 km .problem bedzie rózniez z elementami
      blacharskimi i wyposazenia wnetrza-brak zamienników i kiepski rynek czesci
      uzywanych ( typowe dla tego typu aut) . poza tym ,biorac pod uwage niska cene
      zakupu ,auto godne polecenia .Pozdrawiam Łukasz
      • iberia30 Re: FIAT Barchetta?- do uki145 23.10.06, 23:20
        pls uswiadom mnie:czy plyta podlogowa z Gtv ma cos wspolnego z jakims innym
        modelem?pytam o Gtv rocznik np. 96, bo kolacze mi sie cos takiego po glowie a
        TY napisales, ze barchetta ma wspolna plyte z punto1-czego bynajmniej nie
        kwestionuje :-).
        • uki145 Re: FIAT Barchetta?- do uki145 23.10.06, 23:39
          Witam! Gtv(94-2005, bo faktycznie GTV to zupełnie inny pojazd marki) ma płyte
          podłogowa identyczna jak w alfa 145,fiat bravo /brava/marea/coupe alfa
          155 .przednie zawieszenie jest identyczne (tez macpherson i wahacz trójkatny :
          współzamienne ,amortyzatory i tarcze hamulcowe juz nie. pomimo identycznej
          płyty podłogowej Gtv ma jednak inne tylne zawieszenie w postaci całkowicie
          niezaleznej wielowahaczówki -niestety bardzo drogiej w serwisie ,bo najtanszy
          zamiennik jednego wahacza kosztuje około 400 zł ( w bravo/145 i całej reszcie
          sa wahacze łozyskowane na belce ,wiec zawias półzalezny i dosyc tani w
          serwisie ).skrzynia biegów i silniki Gtv (1.8 T.s ,2,0 T.S sa identyczne jak w
          modelach montowanych w odpowiednich rocznikach). 2.0 V6 był jeszcze montowany w
          166 ,a 3.0 V6 2 wersji 12v pamieta jeszcze czasy alfy 75.ogólnie koszty
          esploatacji tego pojazdu ,w wersjach T.S nie sa wyzsze niz koszty eksploatacji
          156/147 z odpowiednimi silnikami. Pozdrawiam Łukasz
          • iberia30 Re: FIAT Barchetta?- do uki145 24.10.06, 08:02
            dzieki za oswiecenie :-), wiedzialam, ze dzwoni tylko nie wiedzialamw ktorym
            kosciele :-)))
    • misza36 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 24.10.06, 09:44
      ten fiat bardzo mi sie podoba ma to cos w sobie ma fajne wnetrze i bardzo
      przyjemny jest silnik chyba 2.0 a32 km jest wystarczajcy bo samochod wazy
      niewiele do dzisiaj jeden z najbardziej udanych stylistycznie
      kabrioletow ,powinien miec lepsza jakosc od fiata bo produkuje go pinin farina
      w swojej fabryce
      • swoboda_t Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 24.10.06, 12:29
        Silnik jest 1,8 - 130 koni. Osiagi, jakie zapewnia są bardzo dobre, ale nie
        oszałamiające - na kabrio jak najbardziej ok. Prowadzi się super - jak dla mnie
        mogłby mieć nieco twardsze zawieszenie (dałoby lepsze wyczucie nawierzchni),
        ale to tylko takie wybrzydzanie, właściowości jezdne ma naprawdę bardzo dobre.
        Buda wydała mi się sztywna. Silnik - dźwięk ma genialny, łatwo się wkręca na
        obroty, jest bardzo hałaśliwy (no, ale ten dźwięk!). Najpoważniejszym minusem
        auta jest dach - fest hałasuje, tak od 160 to już dramat. Przy tym nie jest od
        środka wykończony - stelaże sterczą sobie w najlepsze i aż się proszą, żeby w
        nie walnąć głową. Mam jakieś 185cm ( wzrostu ;) ) i lewą stroną głowy cały czas
        wadziłem o pręty, bardzo przykre i głównie z tego powodu bym sobie Barchetty
        nie kupił (nie wiem też jak z awaryjnością) - jak masz <180cm to nie
        problem :) Wg. mnie lepszym wyborem jest MX-5(choć urodą się nie umywa), ale
        teoretyzuję, bo nigdy taką nie jechałem. Aha - takie auta służą wyłacznie do
        jazdy, ew. lansowania się. Praktycznosć - zerowa. No, ale to chyba wiesz ;)
        • mar815 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 24.10.06, 17:44
          Witam wreszcie konkrety dzieki za info, wiadomo do czego służy taki samochód
          ale ten wyglad!!!, odglos silnika!!!, no i cabrio robi swoje....!!!
          • robert888 Re: FIAT Barchetta????!!!!!!????!!!!!! 24.10.06, 21:24
            mar815 napisał:

> Witam wreszcie konkrety dzieki za info, wiadomo do czego służy taki samochód
            > ale ten wyglad!!!, odglos silnika!!!, no i cabrio robi swoje....!!!

na zimę jak znalazł. Uważaj bo te pręty wewnątrz nie są ogrzewane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka