Dodaj do ulubionych

REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almera itd

IP: *.eds.com 28.03.03, 11:47
Co byście wybrali (te z których ja chcę coś wybrać, cena wyjściowa 49 tyś):
- Renault Magane 1.6 sedan bagaznik 510 l klima 4 poduszki radio metalik
- Toyota Corolla 1.4 sedan bagaznik 450 l bez klimy 2 poduszki radio komputer
+
2 tyś. za metalik. 3 lata gwarancji + 1 tys. wiecej
- Skoda Octavia 1.6 bagaznik 530 l bez klimy 2 poduszki + 1,5 tyś za metalic
- Pequeuet 307 1.4 kombi bez klimy 2 poduszki + 1.5 tyś za metalic + 3,5 tyś.
- Nissan Almera 54,7 tys?
- Citroen Xsara sedan cena?
- ??? (może macie jakieś typy - moje preferencje: bezpieczny, ekonomiczny,
dobrze wyposazony do max. 50 tyś, metalic, silnik raczej 1,6, choć jesli
mniejszy jest wystarczajacy to moze byc)
Ja się sklaniam za Renault Megane ze wzgledu na klimę
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • han2 Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer 28.03.03, 12:08
      No to witam, mamy ten sam problem. Chyba wybiore meganke i ... mam nadzieje ze
      trafie na dobry egzemplarz.
      • kojonkoski Re: Do Hana 28.03.03, 13:15
        Cześć

Biorąc pod uwagę powyższe zestawienie, wziąłbym Renault - najlepszy silnik i
        wyposażenie za taką cenę.

Wady takiego wyboru są wg mnie tylko dwie:
        1. Stary model
        Rzeczywiście stary model będzie ciężej sprzedać. Ale porównywalny nowy model
        kosztuje co najmniej 10tys. więcej - tyle na sprzedaży nie stracisz.
        2. Awaryjność
        Posiadam Megane Coupe 1996r. Niestety, mimo tego że lubię Renault, psuł się on
        bardzo dużo. Jak wymienię listę problemów, to nie kupisz. To właśnie zachwiało
        moją sympatią do marki. Z kolei żona jeździ służbowym kombi z 2000r. które nie
        psuje się w ogóle, za to ma twarde zawieszenie. Mam wrażenie że ostatnio
        Meganki są mniej zawodne.

Wnioski końcowe:
        - W Twoim przypadku wybrałbym Renault
        - W przyszłości będę się częściej rozglądał jednak za innymi markami
        - Masz trójkę dzieci (ja też). Może lepiej pomyśleć o jakimś używanym vanie?
        • han2 Re: Do Hana 28.03.03, 13:36
          No to chyba zagoszcze na tym watku. Owszem, uzywany van to byla pierwsza mysl
          kiedy pomyslalem o kupnie nowego (tzn. innego)auta. Wybor padl na..renault :-).
          Postanowilem kupic 2,3 letniego Scenica. Szukalem 4 miesiace i byly albo
          ciezarowki albo sprowadzane z zagranicy. Stad moja decyzja o kupnie nowego.
          No i chyba wezme ta meganke
          • kojonkoski Re: Do Hana 28.03.03, 13:57
            Skoro jesteś zdecydowany, to lojalnie muszę przedstawić listę usterek mojej
            Meganki - rok 1996 kupiona 3 lata temu

tylne amortyzatory - do wymiany, 1tys. zł
            tłumik - wymieniony, 1tys. zł
            akumulator - padł ze starości 200 zł
            zamek bagażnika - czasami się nie chce otwierać, ale wiem jak robić, żeby się
            nie zacinał
            wycieki oleju z silnika - silnik jest mokry, ale oleju nie ubywa między
            przeglądami (???)
            wentylator w środku - działał tylko pierwszy i ostatni bieg - naprawa 150 zł
            urwany mechanim otwierania drzwi z zewnątrz - sam naprawiłem
            urwana prowadnica szyby - 50 zł
            rozsynchronizowana podczerwień kluczyka - 70 zł

Z tej listy wynika że:
            Z poważnych rzeczy psują się w zasadzie tylko rzeczy, które zużywają się
            eksploatacyjnie. Może w Megankach trochę za szybko...
            Za to bardzo dużo psuje się pierdułek, które bardzo uprzykrzają życie.

Do innych rzeczy nie mam zastrzeżeń. Przeglądy rejestracyjne przechodzi bez
            żadnych uwag, żadnych drążków, hamulców jeszcze nie wymieniałem (30tys.km!).
            Silnik b.dobry pali ok.7.1 l/100km

Pozdrawiam
            • kojonkoski Re: Do Hana 28.03.03, 14:01
              Zapomniałem jeszcze o dwóch poważnych naprawach:
              - padł termostat 100 zł
              - zużyta poduszka pod silnikiem 150 zł

Uzbierało się tego co?
              • han2 Re: Do Hana 28.03.03, 14:06
                Troche tego jest. Dzieki za uwagi. Teraz zaczynam juz weekend a w
                poniedzialek.... No coz moze bede zdenerwowanym nabywca nowgo auto.
                Czesc.
              • Gość: Ryszard Re: Do Hana IP: *.abo.wanadoo.fr 29.03.03, 10:21
                To co ci sie uzbieralo to usterki i uszkodzenia wynikajace chyba z jakosci
                polskich drog i ulic. W sumie producenci zamiast potajemnie testowac w Szwecji
                i Norwegii nowe modele , powinni to robic w PL. R.
            • Gość: Homer Re: Do Hana IP: *.pkobp.pl 28.03.03, 16:12
              kojonkoski napisał:

> Skoro jesteś zdecydowany, to lojalnie muszę przedstawić listę usterek mojej
              > Meganki - rok 1996 kupiona 3 lata temu
              >
              > tylne amortyzatory - do wymiany, 1tys. zł
              > tłumik - wymieniony, 1tys. zł
              > akumulator - padł ze starości 200 zł
              > zamek bagażnika - czasami się nie chce otwierać, ale wiem jak robić, żeby się
              > nie zacinał
              > wycieki oleju z silnika - silnik jest mokry, ale oleju nie ubywa między
              > przeglądami (???)
              > wentylator w środku - działał tylko pierwszy i ostatni bieg - naprawa 150 zł
              > urwany mechanim otwierania drzwi z zewnątrz - sam naprawiłem
              > urwana prowadnica szyby - 50 zł
              > rozsynchronizowana podczerwień kluczyka - 70 zł
              >
              > Z tej listy wynika że:
              > Z poważnych rzeczy psują się w zasadzie tylko rzeczy, które zużywają się
              > eksploatacyjnie. Może w Megankach trochę za szybko...
              > Za to bardzo dużo psuje się pierdułek, które bardzo uprzykrzają życie.
              >
              > Do innych rzeczy nie mam zastrzeżeń. Przeglądy rejestracyjne przechodzi bez
              > żadnych uwag, żadnych drążków, hamulców jeszcze nie wymieniałem (30tys.km!).

Dlaczego wykrzyknik ? Normalnie eksploatowany samochód ma prawo na oryginalnych
              klockach przejechać i 100 tys. Miałem tak w Corsie (80 tys. i jeszcze nie do
              wymiany) i w Astrze (70 tys. i nie trzeba wymieniać)

> Silnik b.dobry pali ok.7.1 l/100km
              >
              > Pozdrawiam
    • Gość: mignat Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.03.03, 13:48
      Pomyśl o mitsubishi carisma 1,6l 103 KM cena 52920 zł
      • han2 Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer 28.03.03, 13:56
        A czy w tej cenie jest klima i metalik ? Mysle, ze nie.
        • Gość: mignat Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.03.03, 14:56
          han2 napisała:

> A czy w tej cenie jest klima i metalik ? Mysle, ze nie.
          Nie ma ani metalika ani klimatyzacji. Dopłata do klimy ok 3500 zł (instalacja
          przygotowana fabrycznie). Ale dostaje się kawał porządnej blachy i do tego nie
          francuski.
      • marina2 Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer 28.03.03, 16:37
        Gość portalu: mignat napisał(a):

> Pomyśl o mitsubishi carisma 1,6l 103 KM cena 52920 zł
        Han ma troje dzieci .Jak wsiedlismy z dziecmi do carismy ...coz nie jestesmy
        krasnoludkami.Carisma choc super i ach i och za mala dla trojki tylna kanapa.M
    • Gość: Yosarian Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 14:49
      Sam mam Megana hatchbacka co prawda, ale słyszałem bdb opinie nt Classica.
      Pojedź na jazdy próbne, wtedy wiele się wyjaśnia. Tak jak mi w zeszłym roku po
      jeździe Cordobą, chociaż z zewnątrz bardzo mi się podobała. Jeśli za tę cenę
      dostaniesz ten silnik i to wyposażenie, no to ......... decyduj i daj znać czy
      Francuz, czy nie.
    • Gość: Coach Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: bratek:* / 192.168.1.* 29.03.03, 01:27
      Witam,
      Przez kilka miesięcy borykałem się z tym samym dylematem. Łudziłem się, że uda
      się kupić taniej używany, ale chyba miałem zbyt duże wymagania... (tzn.
      bezwypadkowy, z niedużym przebiegiem, ok. 2-3 letni, pierwszy właściciel itd.).
      Po kilkunastu podejściach odpuściłem ten temat i zabrałem się za przegląd
      salonów. Megane zdecydowanie wygrał ceną. Z tym, że zdecydowałem się na
      hatchbacka. Classic jest trochę za długi na nasze parkingi, a bagażnik byłby w
      pełni wykorzystany może raz na rok.
      Gdybym miał z 5-6 tys. więcej do wydania, prawdopodobnie zdecydowałbym się na
      Focusa. Niestety, ABS, klima, 4 poduszki to w tej klasie min. 52-54 tys. A w
      ogóle, to zawiodłem się na autach tej klasy w kwestii przestronności.
      Przesiadając się z Yarisa, liczyłem na znaczącą różnicę, a tu - guzik! Z przodu
      to samo, a z tyłu maluch w foteliku jak kopał oparcie fotela, tak kopie dalej
      (tyle, że mocniej).
      Po 4 mies. jestem zadowolony z zakupu. Jak na razie jedynie szczegóły (typu
      brzęcząca tylna półka itp.) są do poprawienia.
      Pozdrawiam, życząc trafnego wyboru.
    • Gość: Henry Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: *.telia.com 29.03.03, 07:56
      Jezeli na trwalosci Ci zalezy,to tylko te dwie pierwsze opcje wchodza w rachube.
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: bob Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 08:35
        Gość portalu: Henry napisał(a):

> Jezeli na trwalosci Ci zalezy,to tylko te dwie pierwsze opcje wchodza w
        rachube
        > .
        >
        _______________________________________________________________________________
        > _

?? Miałem classica przez 1,5 roku i po sprzedaży upiłem się z radośći że go
        sprzedałem.
        Pierwsza rdza na nadkolach "wyszła" po 6 miesiącach dalej było nie lepiej, w
        tym czasie kilka razy był lakierowany na gwarancji.Do tego dodam tylko to,że
        traski w desce rozdzielczej jakieś piski i to,że jest glośno w środku w moich
        oczach zdyskwalifikowało to auto. O innych "drobnych "pierdułkach" nie
        wspomnę. Niestety dałem się nabrać i dużo kasy straciłem.
        Przemyśl to ,czy nie dołożyć trochę i kupic inne auto.
        • Gość: bob Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 08:41
          Jeszcze jedno ale bardzo ważne . Niektore serwisy sa do dupy!!! pełna
          improwizacja, ale brak fachowców.
    • Gość: maro Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: 213.77.17.* 29.03.03, 22:41
      Chlopie nie sklaniaj sie do renaulta. Akurat niedawno sprzedalem scenica i był
      to jeden ze szczesliwszych dni w moim zyciu. W tym aucie psulo sie wszystko -
      zawieszenie, zerwany pasek klinowy, walnięty imobilajzer, felerna elektronika.
      Kupilem nissana i jest o wiele lepiej. Czego i Tobie zycze.
      • Gość: Lolo Re: REnault Megane | Toyota Corolla |Nissan Almer IP: 62.93.65.* 31.03.03, 11:46
        Jeśli kupisz Megane będziesz ostatnim frajerem! Za każdym razem, gdy na forum
        pojawia się wątek megane przestrzegam wszystkich przed kupnem tego bubla. Moja
        biedna matka ma nieszczęście posiadać ten szajs. Nie będę powtarzał po raz
        kolejny listy awarii. Z resztą wrzuć w wyszukiwarkę forum "megane" i zobacz co
        ludzi mają z tym grzmotem.

Zastanów się jescze raz. Jeśli jednak przy wyborze auta kierujesz się tylko tym
        czy ma klimę, to czarno widzę.

pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka