Dodaj do ulubionych

Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i zalety.

02.11.06, 12:43
Proponuje skupic w tym temacie wszystkie nasze pytania dot. opon zimowych, ich
eksploatacji, kosztow, wad i zalet oraz ktore i gdzie kupic. Unikniemy
balaganu i powielania wątków w liczbie ich rozmiarow i producentow. Mam
nadzieje, ze go przypną pinechą, co dodatkowo ulatwi wszystkim zycie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • primo555 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 13:40
      zimowkami to tzebabylo interesowac sie miesiac wczesniej
      • piotr33k2 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 04.11.06, 00:08
        primo555 napisał:

> zimowkami to tzebabylo interesowac sie miesiac wczesniej
        miesiac temu to było ponad dwadziescia stopni
    • baartur Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 13:52
      Myślę że ci co mieli kupić nowe opony na zimę to już to zrobili ;)
      • nika0001 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 15:57
        Witam!
        Jakie będą najlepsze opony na nasze drogi, do BMW 530 M-type 200 KM.Letnie mamy 17 calowe chyba 235 szerokości i jeżdzi się na nich kiepsko po koleinach.Teraz chciałabym węższe , myślałam o 225/55/16 - jak myślicie? A może 205? Help!!
        Dzwoniłam dzisiaj do warsztatu i dowiedziałam się, że do samochodu mającego powyżej 160 KM, powinny być opony o indeksie V - czy to prawda? A może wystarczą o indeksie H, jeśli nie jeżdzę powyżej 180 km/h?
        Pozdrawiam
        • mike68 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 18:25
          oczywiście ,że indeks H wystarczy , napisz jakie masz oryginalne opony , ja
          zdecydowanie polecał bym nawet 205 na 16'' tylko nie wiem jaki profil,możliwe
          że 205/65/16'' i czy będzie dostępny oraz czy masz takie felgi bo piszesz że
          masz 17'' - ja do BMW kupiłem Nokian Tyres , nie są drogie 16''
        • klemens1 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 19:17
          205 są już niewrażliwe na koleiny - poza tym lepsze przyspieszenie i mniejsze
          spalanie niż na beznadziejnych 235.
          • dokto Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 03.11.06, 09:57
            klemens1 napisał:

> 205 są już niewrażliwe na koleiny

Nie powiedziałbym.
            • kkkamilw Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 03.11.06, 10:18
              Na Polskich rogach wszystkie opony są czułe na koeliny :) ale 205 to rozsądne
              rozwiązanie między dobrą szeroką oponą z dobrym trzymaniem a oponą nadającą sie
              do poruszania. Miałem okazje jeździć na 245 na krajowej 10tce w Audi coś
              strasznego nie dawało sie utrzymać samochodu na pasie.
        • tombaki Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 03.11.06, 00:07
          Witaj, w doborze indeksu prędkości opon nie należy się kierować szybkością z
          jaką się jeździ, tylko ile może samochód pojechać. Jest to istotne z dwóch
          powodów - bezpieczeństwa (duża moc pojazdu, duże przyśpieszenie) oraz w związku
          z bardzo realną możliwością zarzutu nieodpowiedniego dobrania opon do
          homologacji producenta auta i w związku z tym np. niewypłacenia odszkodowania w
          razie - odpukać - wypadku nawet nie z własnej winy.
          Absolutnie odpada założenie do BMW 200 KM opon z indeksem H. Indeks ten jest
          odpowiedni np. do 90 coiu konnego Passata.
          Ja jeżdżę Audi A6 2,5 tdi - 180 KM i zakupiłem zimówki z indeksem W. Indeks V
          wystarczy w letnich oponach. Zimą w związku z trudniejszymi dla opon warunkami
          atmosferycznymi indeks można dla bezpieczeństwa podwyższyć o 1 stopień.
          Kupując takie mocne auto niestety trzeba się liczyć z wydatkami na opony.
          Jeżeli założysz index H to oczywiście na własne ryzyko, ale będzie to
          lekkomyślne. Takie BMW na oponach o indeksie H to jak X5 na oponach o
          szerokości 195. Co do indeksu ciężkości, to też nie jest bez znaczenia.
          Najbardziej popularne indeksy to: 91, 94 i 96. Moje Audi ważące 1,8 t. musi
          mieć minimum indeks 94. Myślę, że Twoja BMW też nie niższy.
          Pozdrawiam
          TB
          • crannmer Dokladnie na odwrot 03.11.06, 08:19
            tombaki napisał:

> Witaj, w doborze indeksu prędkości opon nie należy się kierować szybkością z
            > jaką się jeździ, tylko ile może samochód pojechać. Jest to istotne z dwóch
            > powodów - bezpieczeństwa (duża moc pojazdu, duże przyśpieszenie)

Blad. Indeks predkosci dotyczy wylacznie obciazen zwiazanych z predkoscia.
            Obciazenia zwiazane z masa pojazdu opisuje indeks ladownosci. A moc pojazdu i
            przyspieszenie sa dla indeksu nieistotne.

> Ja jeżdżę Audi A6 2,5 tdi - 180 KM i zakupiłem zimówki z indeksem W. Indeks V
            > wystarczy w letnich oponach. Zimą w związku z trudniejszymi dla opon warunkami
            > atmosferycznymi indeks można dla bezpieczeństwa podwyższyć o 1 stopień.

To jest zupelnie bledne podejscie. Im wyzszy indeks predkosci, tym gorsze
            zimowo-sniezne wlasciwosci opony.

> Kupując takie mocne auto niestety trzeba się liczyć z wydatkami na opony.
            > Jeżeli założysz index H to oczywiście na własne ryzyko, ale będzie to
            > lekkomyślne.

Ech... W Niemczech oficjalna i powszechnie stosowana praktyka jest zakladanie
            opon zimowych z indeksem predkosci nizszym, niz wymagany dla danego samochodu.
            Plus umieszczenie w polu widzenia kierowcy nalepki z oznaczeniem dopuszczalnej
            dla uzywanych opon predkosci.

Ale ADAC, TÜV i te wszystkie inne instytucje pewnie nie maja pojecia :->

MfG

C.
        • skodamoher nie ma takiego samochodu 03.11.06, 12:01
          nika0001 napisała:

> Witam!
          > Jakie będą najlepsze opony na nasze drogi, do BMW 530 M-type 200 KM.

czy pisanie takich głupich postów klecąc nazwy nieistniejących samochodów z
          wyrazów zasłyszanych po różnych gazetkach ma dowartościować piszącego czy co?
    • habudzik Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 16:10
      Co Wy z tymi zimówkami znowusz ? Poczekajcie jak zima przykdzie do Polski .
      • diapazon Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 18:09
        Ja zimówki mam założone od 31.10-i całe szczeście,bo trasa 1.11 nie należała do
        zbyt przyjemnych pod wieczór,o nocy nie wspominajac...Mam Dunlopy 185/70/14 i w
        zupełności wystarczają:-)
    • wallenrode Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 18:27
      poprzednią zimę przejeździłem na M+S 4 letnich goodyear-ach ,głębokość bieżnika
      na oko z 2mm do tifa czyli w sumie 3mm z haczykiem.
      w tym roku kupiłem GoodYear Exelence a na zimę jeszcze poczekam , jak się nie
      da jeździć po wawie to kupię Dębicę Frigo2/Kormorany.

• swoboda_t Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 04.11.06, 16:47
        A propos Dębicy i Kormoranów - jak się sprawują?? Poczytałem trochę opinii na
        sklepach inernetowych i - przynajmniej te pierwsze - całkiem sensowne mają. Sam
        jechałem kiedyś na Dębicach po śniegu i byłem zaskoczonym bardzo dobrym
        trzymaniem. Ale to było SC z jakimiś wąziutkim rozmiarem. Ponoć na mokrym
        rqadzą sobie gorzej. Prawda li to??
        • koljax Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 06.11.06, 13:50
          Nie mialem nigdy kormoranow, natomiast jezdzilem kiedys na poprzedniej wersji
          frigo i bylo ok. W kolejnym samochodzie mialem klebery i nie widzialem jakiejs
          kolosalnej roznicy (ale to byl juz inny samochod, wiekszy i ciezszy ale z ABS,
          ktorego nie posiadal ten poprzedni, wiec trudno porownywac). W kazdym razie
          frigo bylo ok. Dlatego tez teraz zdecydowalem sie na frigo2 (do kolejnego juz
          samochodu, tym razem to są 195/65R15). Jezdze dopiero kilka dni, i jak na razie
          nie mialem okazji ich sprawdzac w ekstremalnych warunkach. Opony kupilem na
          opony.com.
          Podczas wymiany opon, dla "zabicia czasu" porozmawialem sobie chwile z
          wlascicielem. Gosc mi powiedzial, ze "swiat opon" jest zdominowany przez 3
          firmy (ktore maja po ok 1/4 rynku: GoodYear, Michelin i Bridgeston, a pozostale
          1/4 nalezy do Pirelli, Continental i calej reszty). Do GY nalezy m.in. Dunlop i
          Debica a do Michelina jesli dobrze pamietam, to m.in. Kleber i Olsztyn).
          I generalnie dziala to w ten sposob (na przykladzie GY), ze GY opracowuje jakas
          nowe technologie i wprowadza ja do swoich opon sprzedawanych pod marka GY (po
          najwyzszej cenie), a po kilku latach, jak pojawia sie nowa technologia, to ten
          poprzedni standard jest sprzedwany pod marką np. Dunlop (ktory jest juz
          odpowienio tanszy) a za kolejne kilka lat jako jeszcze tansza Debica i tak to
          dziala. Frigo2 to podobno faktycznie nowsza technologia niz frigo1, i jest to
          ponoc (jak na te cene oczywiscie) calkiem dobry wybor. Na pewno nie bedzie tak
          cicha jak aktualny standard GY, i powiedzmy ze zahamuje na sniegu o ten metr
          czy dwa dalej, ale jak ktos nie zachowa rozsadku, zwlaszcza w zimie, to nawet
          najdrozsze opony go nie uratują...
          Ja wychodze z zalozenia, ze lepiej kupic tansze zimowki i czesciej je zmianiac
          na nowe (nie dluzej jak po 3 sezonach).
    • dragon661 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 19:30
      A ja kupiłem w tym roku oponki firmy pirelli i dzisiaj założyłem do
      samochodu.Może firmowe droższe ale jednak co firma to firma.
      • skyddad Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 02.11.06, 21:27
        Wiekszosc ma swoje opony w piwnicy lub na strychu.Warto wiedziec ze opona wyjeta
        po letnim lezakowaniu nie ma swoich wlasnosci jak byla nowa.Nalezy ja tydzien
        uzywac na suchym asfalcie i wtedy wystapi starcie te twardej warstewki gumy i
        opona uzyska pelne wlasiwosci takie jak byla nowa.Proste ale trzebba wiedziec.
        Pzdr.Sky.
        • zgryzliwy1 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 05.11.06, 03:49
          ja,ja gut
    • sagaris1 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 03.11.06, 08:24
      Polecam Good Yeary ultra grip7. Używałem w zeszłym roku i byłem nimi
      zachwycony. Już nie mogę się doczekać wymiany:))
      Bardzo dobrze sprawują się na mokrym. Świetnie odprowadzają wodę. Dużo lepiej
      od moich, montowanych fabrycznie, letnich Bridgestonów.
    • dokto Jeszcze jeden test (po niemiecku) 03.11.06, 09:55
      Tu znajdziecie, z podziałem na rozmiary.
      www.oeamtc.at/
    • skodamoher Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 03.11.06, 12:06
      sven_b napisał:

> Proponuje skupic w tym temacie wszystkie nasze pytania dot. opon zimowych, ich
      > eksploatacji, kosztow, wad i zalet oraz ktore i gdzie kupic. Unikniemy
      > balaganu i powielania wątków w liczbie ich rozmiarow i producentow. Mam
      > nadzieje, ze go przypną pinechą, co dodatkowo ulatwi wszystkim zycie.
      Pozdrawia
      > m.

z mojego doświadczenia parę uwag (ale mogą być błędne, to tylko moje wrażenia)

1. jeżdżąc na zimówkach 205/55R16 Dunlop odczułem wyraźne słabe
      własności "zimowe" tzn, cięzko było podjechać pod górę po obśnierzonej drodze,
      często się zakopywałem, na lodzie nie można było ruszyć itd. samochód
      tylnonapędowy
      2. indeks prędkości nie ma znaczenia, nawet mocnym samochodem w Polsce w zimie
      nie jechałem powyżej 140 kmh bo się bałem że gdzieś będzie lód, praktycznie
      indeks prędkości ma znaczenie tylko w lecie
      3. według mnie maksymalna szerokość opony zimowej powinna wynosić 19,5 cm,
      profil też nie ma znaczenia, opony szersze mimo iż zimowe to średnio sobie
      radzą na śniegu
    • sven_b Terminy 04.11.06, 19:42
      Dzwonilem do kilku zakladow oponiarskich z pytaniem kiedy moge podjechac z
      kolami. Pierwszy wolny termin 19 listopad! Narod spanikowal. Chyba jutro w
      ramach cwiczen porannych wyjme klucz i obroce 4 kola dla kondycji :-)
      • bywalo.lepiej Re: Terminy 05.11.06, 10:00
        w środę ma być +10 stopni, skąd wiecie kiedy spadnie następny śnieg?
        ile dni będzie leżał na ulicy zanim solarka przejedzie?
        poważnie się zastanawiam, czy w tym roku zmieniać opony.
        jeżdżę mało i tylko po mieście. w razie czego wożę w bagażniku łańcuchy.
        jest sens się bawić w zimowe w moim przypadku?
        • iberia30 Re: Terminy 05.11.06, 10:37
          jak mnie pamiec nie myli to ubieglej zimy w moim miescie (G.Śląsk)snieg lezal
          od konca grudnia do konca marca....i nie wyobrazam sobie jazdy na innych
          oponach niz zimowki.
          • bywalo.lepiej Re: Terminy 05.11.06, 11:08
            iberia30 napisała:

> jak mnie pamiec nie myli to ubieglej zimy w moim miescie (G.Śląsk)snieg lezal
            > od konca grudnia do konca marca....i nie wyobrazam sobie jazdy na innych
            > oponach niz zimowki.

w Krakowie zeszłej zimy było trochę inaczej. Pod sam koniec grudnia ostro
            napadało i wtedy faktycznie parę dni zajęło drogowcom doprowadzenie tego do
            porządku, ale ogólnie to drogi były czarne (nie licząc osiedlowych uliczek).
            przejeżdżę listopad na całorocznych a potem się będę zastanawiał.
            pozdro
            • sven_b Re: Terminy 05.11.06, 12:37
              Zwykle zimowki zakladalem w grudniu bo zwykle listopad to jeszcze pora
              przewidywalna. Po nim wiadomo - bedzie zima, nie mniej ryzykowna jest Twoja teza
              zeby z zimowek zrezygnowac. Poprzedniej zimy snieg nawalil jak z wywrotki, a gdy
              juz przestal to wlasnie auta na letnich oponach zablokowaly wiadukty i drogi,
              nie tylko osiedlowe. Pamietam sytuacje, na mojej drodze osiedlowej auto stanelo
              rano w poprzek blokujac ruch. Wysiadlem zeby pomoc pchac, ale nie dawalem rady
              bo to bylo Scorpio. Podeszlo jeszcze 2 facetow, z ktorych jeden najpierw
              spojrzal na opony i powiedzialmnie i drugiemu ze to letnie. Obaj bez slowa
              odwrocili sie na pięcie i poszli. I to byla jedyna sluszna reakcja. Ktos jest
              mądrzejszy od innych a weryfikuje to pierwsza poranna sytuacja.
              • bywalo.lepiej Re: Terminy 05.11.06, 13:26
                > Po nim wiadomo - bedzie zima, nie mniej ryzykowna jest Twoja teza
                > zeby z zimowek zrezygnowac.
                to nie teza, nikomu nie zalecam rezygnowania z zimówek.
                mówię o mojej sytuacji (mało jazdy, automat, łańcuchy w bagażniku, miasto).

> Poprzedniej zimy snieg nawalil jak z wywrotki, a gdy
                > juz przestal to wlasnie auta na letnich oponach zablokowaly wiadukty i drogi,
                > nie tylko osiedlowe.
                zjeżdżałem z małej górki na zimowych oponach, droga biała, pod spodem lód,
                zaczynałem zjazd ,,po Bożemu'' kończyłem prostopadle do osi jezdni (pusta,
                wiejska droga, na szczęście). nawet na zimówkach można zablokować drogę.

> Pamietam sytuacje, na mojej drodze osiedlowej auto stanelo
                > rano w poprzek blokujac ruch. Wysiadlem zeby pomoc pchac, ale nie dawalem rady
                > bo to bylo Scorpio. Podeszlo jeszcze 2 facetow, z ktorych jeden najpierw
                > spojrzal na opony i powiedzialmnie i drugiemu ze to letnie. Obaj bez slowa
                > odwrocili sie na pięcie i poszli. I to byla jedyna sluszna reakcja.
                nie mnie osądzać.

>Ktos jest mądrzejszy od innych a weryfikuje to pierwsza poranna sytuacja.
                jw.
    • czernobyl.zdr6j Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 06.11.06, 14:39
      dębica frigo dir:
      zalety:
      - rewelacyjna na śniegu
      - tania i ogólnodostępna

wady:
      - na suchym przeciętna
      - na mokrym słabiutka
      - głośnawa

sava s3 eskimo:
      zalety:
      - dobra na suchym (nawet przy +10)
      - dobra na mokrym (jak wyżej-nawet przy wyższych temp.)
      - na śniegu nie gorzej niż dębica frigo dir
      - cicha! - cichsza nawet od sporej części letnich
      - tania (tylko kilka zeta droższa od frigo dir)

wady - chwilowo nie znalazłem

sklep: netcar.pl
      • 9508k Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 28.11.06, 21:38
        sava s3 eskimo:
        > zalety:
        > - dobra na suchym (nawet przy +10)
        > - dobra na mokrym (jak wyżej-nawet przy wyższych temp.)
        > - na śniegu nie gorzej niż dębica frigo dir
        > - cicha! - cichsza nawet od sporej części letnich
        > - tania (tylko kilka zeta droższa od frigo dir)
        >
        > wady - chwilowo nie znalazłem

====================================================

Używam Sava Eskimo S3 rozmiar 195/65 R15 i mam identyczne zdanie
    • zwn51 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 07.11.06, 19:02
      Od soboty mam Continentale 205/55R16. O zamowieniu Conti zadecydowal artykol-
      porownanie w prasie. Nie mam na razie wrwzen z jazd na sniegu ale jestem
      pozytywnie zaskoczony z jazdy na suchym.
      Pozdro
    • tomus2221 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 08.11.06, 20:59
      Warto zamowic z opony.com???No bo maja tansze przedewszystkim.Za Klebery mi
      wyszlo za komplet 776zl.
      • sven_b Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 11.11.06, 20:50
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=51215604&v=2&s=0
    • panzerwaffe Węższe opony na zime ? 10.11.06, 12:07
      mam zalozone w polo letnie 175/65 R13.

Instrukcja obslugi zaleca zimówki tez w takim rozmiarze. Oponiarz w serwisie
      polecil zalozyc 165 ze wzgledy na "lepszy nacisk". Czy rzeczywiscie warto
      zalozyc weższe ? Wytaje mi sie ze ten 1 cm szerokosci dużo nie zdziała ?
      • sven_b Re: Węższe opony na zime ? 11.11.06, 20:53
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=37208339&v=2&s=0
    • quest111 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 10.11.06, 13:00
      Jak mozna nazywac nowością wielosezonową oponę Dębica Nawigator 2 , skoro parę
      lat temu Good Year sprzedawał ją jako Vector 3 ? Idąc tym tokiem, to
      spodziewajmy się za np. 4 lata, że obecna wielosezonówka GY Vector 5 będzie
      Nawigatorem 3 jako hit ! Chociaż tak się praktykuje na rynku-kiedyś kupiłem
      oponę Europa zimową tez jako nówka hicior, a to była sprzed 4 lat Bridgestone
      jako inny model, chłe, chłe. Szkoda, że zbieramy ochłapy z rynku.

Robert
    • ultra79 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 11.11.06, 17:50
      Czy warto kupowac opony od razu z felgami (koszt w moim przypadku to ok. 70
      PLN/szt.)? Podobno i tak zawsze kolo trzeba wywazyc-koszt ok 40PLN a zalozenie
      samej opony(komplet) i wywazenie to 60 PLN. Jakie jest wasze zdanie?
      • sven_b Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 11.11.06, 20:48
        Jest sens gdy latem jezdzisz na felgach ze stopow lekkich o szerszym profilu z
        letnim ogumieniem, a zimą na węższym. Wtedy nie niszczysz alufelgi, masz tansze
        zimowki, a auto lepiej radzi sobie na sniegu.
    • kgl79 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 12.11.06, 13:01
      Witam,wiecie może jaka jestst minimalna głębokość bieżnika bla opon zimowych aby
      spełniały swoje zadanie? posiadam kilkuletnie opony Barum Polaris od nowości,
      sprawdziły się super na długich i krótkich trasacz,w mieście i w górach - gorąco
      polecam.Wizualnie są super ale do jakiej gości bieżnika mogę na nich bezpiecznie
      jeździć ???? dzięki
    • emes-nju Michelin Alpin3 16.11.06, 11:34
      Bardzo zachwalane, a jakos nie nabralem jeszcze do nich przekonania. Jakies takie sliskie mi sie wydaja (po szerokich letnich chyba kazde zimowki takie beda mi sie wydawaly, wiec jak na razie nie jestem do konca przekonany czy slusznie narzekam - poczekajmy do zimy). Powazna ich zaleta jest to, ze sa ciche - przynajmniej na razie.
      • emes-nju Test zimowy :-) 25.01.07, 15:52
        Zdany! W sniegu sa rewelacyjne - wyciagaja nawet auto, ktore delikatnie oparlo sie podwoziem o zaspe.

Mam satysfakcje - za 1400 zl kupilem opony potrzebne mi na pare godzin w roku... Bo w warunkach przecietnej, klasycznie polskiej, jesienio-zimo-wiosny sa lichutkie :-( Za to zimowe :-P
    • cybul_m Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 17.11.06, 11:27
      Ja mam Fulde Montero i nie narzekam bardzo dobrze trzyma drogi zwlaszcza na
      mocno zasniezonych odcinkach i nie ma problemu przy wiekszych predkosciach,
      jechalem na nich 120 km/h przy pokrytej sniegiem autostradzie i nie mialem
      wiekszych klopotow, co do zakupu to polecam sklepy internetowe gdzie jest
      stosunkowo najtaniej a zakupu mozna spokojnie dokonac w tym tygodniu poki
      piekna pogoda jest.
    • remekr Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 17.11.06, 21:05
      Co mam zrobić ze zuzytymi oponami, jak kupiłem sobie nowe przez internet?

Czy zakłady wymieniające oponki bez problemu przyjmą zyużyte, czy będą strugać
      focha, że skoro u nich nie kupiłem, to zużyte są już moim problemem?

Ktoś wie?
      • sven_b Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 19.11.06, 12:19
        Wynies normalnie do smietnika. Nie slyszalem zeby byl to towar opatrzony
        koniecznoscią oddania go do utylizacji przez wlasciciela jak to jest teraz ze
        starymi lodowkami czy akumulatorami. Natnij tylko nozem jak nie chcesz robic 2go
        obiegu.
    • porucznik-borewicz Continental TS 800 - naprawde konkretna opona 22.11.06, 19:03
      wlasnie zalozylem Continental WinterContact TS 800 w rozmiarze 185/60/15 do
      sluzbowego Yarisa i musze przyznac ze opony sa niesamowite
      ciche, o wiele lepiej wybieraja nierownosci i dziury niz seryjne Yokohama dB
      na mokro ida fantastycznie ABS nawet przy mocnym hamowaniu nie wlacza sie
      teraz tylko czekam na test sniegowy ale nie przewiduje zaskoczenia :)
      moge je z czystym sumieniem polecic
      wprawdzie nie sa w okazyjnej cenie ale warto

ja dalem 306zl/szt
      niestety zaden sklep internetowy juz nie dysponowal tymi oponami bo byly tansze
      tak ok 250zl srednio
    • hotvolley Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 03.12.06, 20:27
      Witam!

Jezdze Pugiem 206. Letnie opony mam w rozmiarze 175/65/14 i takie tez sugeruje
      producent na zime. Czy moge jednak zalozyc zimowki w rozmiarze 165/65/14??

Znalazlem gdzies takie opinie, ze jako zaminnik to tylko taka rozmiarowka:
      185/60/14.

Co Wy na to?
      • simr1979 Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 04.12.06, 15:43
        hotvolley napisał:

> Letnie opony mam w rozmiarze 175/65/14 i takie tez sugeruje
        > producent na zime. Czy moge jednak zalozyc zimowki w rozmiarze 165/65/14??

Nie. Załóż 165/70R14 - mają tę samą średnicę co letnie.
        • wilk.uszatek Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 05.12.06, 07:40
          Mam pytanie. Moja Vectra ma opony 195/65/15. Książka pisze, ze moze tez miec
          185/70/14. Mam jednak taką zagwozdke - czy moge zalozyc opony zimowki o
          rozmiarze 185/60/14? Zostały mi takie "czternastki" w bardzo dobrym stanie ale
          zastanawiam sie czy to zagra.

Będę wdzięczny za odpowiedź.
          • sven_b Re: Wszystko o zimówkach. Typ, rozmiar, wady i za 05.12.06, 09:04
            Tu masz tabele zalecanych i dopuszczalnych zamiennikow:
            www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
    • bejrutek dunlop sp winter sport m3 195/60/15 06.12.06, 22:02
      toyota corolla, roczny przebieg 40tys km... na tych oponkach autko jedzie teraz
      czwarty i chyba juz ostatni sezon... dobra jakość w stosunku do ceny
      • sven_b Re: dunlop sp winter sport m3 195/60/15 07.12.06, 21:12
        Rewelacyjne opony - ciche, dobrze trzymają na bialej drodze, skuteczne w brei i
        glebokim sniegu (oczywiscie nie po klamki). Jezdze na nich 2gi sezon. Wczesniej
        2 sezony na SP Winter M2. Dobry wybor.
        • bejrutek Re: dunlop sp winter sport m3 195/60/15 07.12.06, 21:38
          nie mam zastrzeżeń do tej oponki, jest taka jaka trzeba, a nawet dobra... teraz
          jeżdże nowym civikiem executive i na zime tez kupiłem dunlopki, ten sam model,
          tyle że rozmiar 225/45/17(zobaczymy jak to bedzie z tym rozmiarem, mysle ze
          bedzie dobrze, w koncu to standardowy rozmiar opon tego modelu hondy w tym
          wyposazeniu)z drugiej strony, podejrzewam, ze ta opona bedzie jeszcze trwalsza
          (wiekszy rozmiar-bardziej masywna opona, bardziej rozłożone siły tarcia)...
          pozdro
    • sven_b Re: dunlop sp winter sport m3 195/60/15 10.12.06, 21:22
      Chyba Hakkapellita.
      • habudzik Re: dunlop sp winter sport m3 195/60/15 10.12.06, 21:42
        Duerex są lepsze
    • ffmarkus Opony bieżnikowane 11.12.06, 22:21
      Witam.
      Czy używaliście kiedyś opon bieżnikowanych? Mam możliwość zakupu "zimówek"
      bieżnikowanych w cenie 35% niższej od nówek( a że mam samochód niestandardowy
      to jest to różnica zauważalna). Jednakże trochę obawiam się "bieżnikowania"-
      czy może mieć wpływ na bezpieczeństwo oraz zużycie elementów zawieszenia czy
      łożysk? Czy tzw. bicie opony jest standardem przy stosowaniu bieżnikowanych
      opon (słyszałem że tak)? Dodam że samochodem będę jeździł w większości po
      dużym mieście czyli przy średnio wysokich prędkościach.
      Dzięki Pozdrawiam
      • deskowy Re:opony na zime 12.12.06, 04:30
        definitywnie polecam opony firmy YOKOHAMA,wspaniala przyczepnosc,bardzo dobra
        jakosc,miekka guma ,dosc szybko sie zuzywa co tylko swiadczy o jej super
        jakosci,jak kazdy japonski produkt jest dopracowana do perfekcji,chyba jedyna
        ujemna cecha o ile tak to mozna nazwac to jej wysoka cena, jakkolwiek jeszcze
        raz mocno polecam."Na zime tylko Yokohama".
      • emes-nju Re: Opony bieżnikowane 12.12.06, 16:57
        ffmarkus napisał:

> Witam.
        > Czy używaliście kiedyś opon bieżnikowanych?

Jezeli firma zajmujaca sie bieznikowaniem zna sie na rzeczy, nie bedzie zadnych klopotow. W oponie zuzyciu ulega przede wszystkim bieznik - reszta jest odporniejsza. Zuzyty bieznik scina sie i pozostawia cos, co przypomina polprodukt do produkcji nowej opony. Na to wwulkanizowuje sie nowy bieznik. Tak samo jak przy produkcji nowej opony. Bicia nie powinno byc, a niewywazenia niweluje sie u wulkanizatora przy montazu.

Jezeli zrodlo pochodzenia bieznikowanych opon jest pewne, to mozna w nie zainwestowac.
        • sven_b Re: Opony bieżnikowane 12.12.06, 18:05
          "Tak samo jak przy produkcji nowej opony. Bicia nie powinno byc, a niewywazenia
          niweluje sie u wulkanizatora przy montazu."

Dygresja odnosnie letnich. Jezdze juz na 2gim komplecie Conti Premium Contact.
          Wiadomo, są miękkie i szybko sie zluzywają. Zarówno pierwszy komplet jak i drugi
          przy powiedzmy 50% stopniu zluzycia zaczyna bić.
          • m3_e30 www.canauto.pl 14.12.06, 00:37
            tutaj jest wszystko WWW.CANAUTO.PL
      • sophmore Re: Opony bieżnikowane 09.02.07, 14:13
        Ja jeżdżę na zimowych oponach bieżnikowanych włoskiej firmy Marix. To ponoć
        jedna z najlepszych bieżnikarni w Europie i jeśli chodzi o jakość wykonania to
        gdyby nie napis retreaded na boku opony można spokojnie wcisnąć ją komuś jako
        nową. Co do wyważenia faktycznie trudniej się wyważa oponę bieżnikowana stąd
        zakłady wulkanizacyjne nie do końca przepadają za ta oponą (więcej odważników,
        czas pracy a cena za usługę taka sama) Jeśli chodzi o techniczny aspekt to
        kluczową sprawą jest tzw karkas czyli uzbrojenie czy siatka na ktorej wylewana
        jest guma. Jeśli firma bieżnikarska przykłada do tego wagę i ma wypracowane
        procedury w selekcji karkasów to taką oponę można w ciemno kupować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka