Dodaj do ulubionych

test nowej Avensis

IP: *.crowley.pl 31.03.03, 13:40
Miałem przyjemność brać udział w teście porównawczym nowej avesis z vectrą,
mondeasem, paskiem i laguną. Próby były następujące: test łosia, łagodny łuk,
ciasny slalom, łagodny slalom, zacieśniąjący się łuk, hamowanie przed
przeszkodą z ominięciem przeszkody.
Wnioski:
1. Zwycięsca avensis - trudny do wyprowadzenia z równowagi, precyzyjne
prowadzenie, super hamulce. Kopara mi opadła jak to mówią. Bez porównania ze
starą avensis. Jeśli chodzi o prowadzenie to chyba zasługa tego tylnego
zawieszenia w celice. Podobno pomaga ono również w hamowaniu bo tylne koła
ustawiają się jakby do pługu.
2. nowa vectra - prawie tak idealne zawieszenie jak avensis, chyba trochę
gorsze hamowanie. Gdyby tylko ten środek auta był mniej ciosany (a bym
zapomniał ten silnik 1.8 w tym aucie to wygląda cieniutko)
3. mondeo - byłby na równożędnej drugiej pozycji gdyby nie hamowanie.
Najgorsze z całej piątki. Auto kompletnie nie słuchało pedału hamulca. Przy
gwałtownym hamowaniu przed przeszkodą z ominięciem brakowało mondeasowi
długości samochodu do pozostałych rywali. Myślę, że po części to może wina
opon, którze źle znosiły beton (próby odbywały się na lotnisku)
4. pasek - chyba wiek konstrukcji robi swoje. Niby dobrze ale konkurencja
odjechała.
5 laguna - sam nie wiem co napisać. Wiem, że Polacy lubią nową lagunę za
komfort i coś tam jeszcze. Sam nie wiem co napisać. Chyba najlepiej to
jeździć tym samochodem prosto. A jak już chcemy skręcić to wolno. O jednym
muszę napisać bo aż śmieszne. Układ kierowniczy jest bardzo nieprecyzyjny.
Dodatkowo w slalomie po szybkim skręcie kierownica przez chwilę nie pozwalała
na skręt w przeciwną stronę. Dziwne uczucie.

Ogólnie świetna zabawa. Na testach szybkościowych bardzo dobre wrażenie
zrobiła avensis z automatem. Bardzo łagodnie przerzucał biegi, bez
najmniejszego szarpania. Skrzynia była w wersji z dodatkowym przerzucaniem
sekwencyjnym ale dla osób, które lubią automat to chyba zbyteczny gadżet.

pozdr.
radek
Obserwuj wątek
    • Gość: Yosarian Re: test nowej Avensis IP: *.acn.waw.pl 02.04.03, 00:24
      No właśnie jak rozmawiałem w salonie, to sprzedawca powiedział mi, że to
      całkiem nowy samochód w porównaniu z poprzednikiem. Jestem b. ciekaw, bo przez
      trzy lata jeździłem służbowo avensisem 2.0 z automatem. Wrażenia z jazdy były
      naprawdę extra. Miło wspominam ten wóz, a jeśli w nowym jest to jeszcze lepiej
      rozwiązane, to może dam się przekonać do tego "nowatorskiego" wyglądu.
      • Gość: mr Re: test nowej Avensis IP: *.mh 02.04.03, 08:38
        Radek gdzeis ty nauki pobieral, twoja opinie czyni bezwartosciowa twoja
        ortografia.
    • Gość: ja Re: test nowej Avensis IP: *.dyn.optonline.net 02.04.03, 01:37
      Gość portalu: radek napisał(a):

>w hamowaniu bo tylne koła
      > ustawiają się jakby do pługu.

no to opony szlak trafi
      chyba ze to bajera jakas
      nigdy o takim czyms nie slyszalem
      • Gość: beemwu Re: test nowej Avensis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.03, 02:01
        Gość portalu: ja napisał(a):

>
        > no to opony szlak trafi
        > chyba ze to bajera jakas
        > nigdy o takim czyms nie slyszalem

Szlak a co to,chyba bajera jakaś,nigdy o czymś takim nie słyszałem.
    • Gość: wrona Re: test nowej Avensis IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 08:59
      Jestem zdumiony, tak złymi opiniami o konkurencji.Sądzę że konkurencyjne
      samochody miały wyjątkowo kiepskie opony. Sądzę że również opcje silnikowe były
      niższe aby pokazać gorsze parametry napedu i zawieszenia.Dlaczego o tym piszę
      ponieważ byłem na testach jednejb z tych marek i moje opinie są jakby odwrotne.
      Nie moge tylko nic powiedzieć o Toyocie ale nie do końca sie z tym zgadzam
    • cherman Re: test nowej Avensis 02.04.03, 10:58
      Potwierdzam opinie Radka. Był to test dla prasy - więc niedługo pewnie coś sie
      będzie o tym pisało.
    • Gość: FF Re: A jechał ktoś Mazdą 6 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.03, 23:10

>
    • Gość: zbig Re: test nowej Avensis IP: 212.160.128.* 03.04.03, 07:40

> Miałem przyjemność brać udział w teście porównawczym nowej avesis z vectrą,
      > mondeasem, paskiem i laguną. Próby były następujące: test łosia, łagodny łuk,
      > ciasny slalom, łagodny slalom, zacieśniąjący się łuk, hamowanie przed
      > przeszkodą z ominięciem przeszkody.
      > Wnioski:
      > 1. Zwycięsca avensis - trudny do wyprowadzenia z równowagi, precyzyjne
      > prowadzenie, super hamulce. Kopara mi opadła jak to mówią. Bez porównania ze
      > starą avensis. Jeśli chodzi o prowadzenie to chyba zasługa tego tylnego
      > zawieszenia w celice. Podobno pomaga ono również w hamowaniu bo tylne koła
      > ustawiają się jakby do pługu.
      > 2. nowa vectra - prawie tak idealne zawieszenie jak avensis, chyba trochę
      > gorsze hamowanie. Gdyby tylko ten środek auta był mniej ciosany (a bym
      > zapomniał ten silnik 1.8 w tym aucie to wygląda cieniutko)
      > 3. mondeo - byłby na równożędnej drugiej pozycji gdyby nie hamowanie.
      > Najgorsze z całej piątki. Auto kompletnie nie słuchało pedału hamulca. Przy
      > gwałtownym hamowaniu przed przeszkodą z ominięciem brakowało mondeasowi
      > długości samochodu do pozostałych rywali. Myślę, że po części to może wina
      > opon, którze źle znosiły beton (próby odbywały się na lotnisku)
      > 4. pasek - chyba wiek konstrukcji robi swoje. Niby dobrze ale konkurencja
      > odjechała.
      > 5 laguna - sam nie wiem co napisać. Wiem, że Polacy lubią nową lagunę za
      > komfort i coś tam jeszcze. Sam nie wiem co napisać. Chyba najlepiej to
      > jeździć tym samochodem prosto. A jak już chcemy skręcić to wolno. O jednym
      > muszę napisać bo aż śmieszne. Układ kierowniczy jest bardzo nieprecyzyjny.
      > Dodatkowo w slalomie po szybkim skręcie kierownica przez chwilę nie pozwalała
      > na skręt w przeciwną stronę. Dziwne uczucie.
      >
      > Ogólnie świetna zabawa. Na testach szybkościowych bardzo dobre wrażenie
      > zrobiła avensis z automatem. Bardzo łagodnie przerzucał biegi, bez
      > najmniejszego szarpania. Skrzynia była w wersji z dodatkowym przerzucaniem
      > sekwencyjnym ale dla osób, które lubią automat to chyba zbyteczny gadżet.
      >
      > pozdr.
      > radek

W numerze listopadowym/Novembre/ 2001 roku w czasopiśmie L Automonbille/jest to
      klon niemieckiego AMS,ktory wydawany jest również u nas pod nazwą :auto moto
      i sport/przeprowadzono test 55 pojazdów podzielonych na klasy .wykonano ok.5500
      pomiarów.Test dotyczył zachowania się samochodów w nast.sytuacjach:
      1.Nagłe omijanie przeszkody z lewej.Zmiana toru jazdy na odc. 10 m ,wjazd na
      odcinki ca.12 m w tor o szerokości 3m i powtórna zmiana toru jazdy.Badano
      max.predkość z jaką można bezpiecznie ren manewr wykonać.Próba na suchym
      mokrym.
      2.Zachowanie samochodu na zakręcie.Wprowadzanie go w nad- bądz podsterowność.
      Parametr mierzony- prędkość.Próba na suchym i mokrym.
      3.Nagłe hamowanie na prostej z pędkości 70 km/h,na suchym i mokrym.
      4.Badanie zachowania i hamowanie samochodu na wirażu o promieniu 50 m.Próba na
      suchym i mokrym.wyniki w metrach.
      5.Badanie zachowania się samochodu na łuku o promieniu 50 m.Chodzi o stabilność
      o pokonywania zakrętu i trzymanie się drogi.Proba na suchym i mokrym.
      Wyniki przekładano na punkty.Można ich było zdobyc max.200.W tym był
      subiektywny czynnik oceny samochodu przez kierowcę/do 10 punktów.
      I co oto im z tego wyszło np.dla tz.klasy średniej.
      1.AR 156 2.0 TS 162 pkt.
      2.Mondeo 2.0 147,5 pkt.
      3.Laguna II/V6 użyto cięższego Kombi/ 143,5 pkt
      4.Citroen C5-142,5 pkt.5 Jaguar X-Type-138,5 6.Audi A4 134,5 pkt 7.Passat/vel
      pasek/ 134 8. Peugeot 406 118,5 9.Volvo S60 D5 116 10.Mercedes C320 112,5
      Najlepszy wynik w teście uzyskal w kategorii pojazdów sportowych Porsche 911
      Carrera 4-185,5 pkt.
      Japonczyki nie były testowane ,bo wtedy nie było jeszcze nowych modeli.
      Dobrze w testach spisywał sie w swoich grupach Yaris i Yaris Verso 1.3
      A laguna II panie radku zachowje sie dość dobrze na drodze czy tego chcesz czy
      nie.W próbie nagłego omijania przeszkody była np.najlepsza.
      Proszę nie pisac takich głupot jak powyżej ,bo to jest juz poniżej
      jakiegokolwiek poziomu.Pytam czy to tz"test"sponsorowany.
      Jeżeli chodzi o układ jezdny Avensisa poprzedniego,to byl on przeciętnie
      oceniany.Może teraz będzie lepiej.Z moich spostrzeżen i przeczytanych testów
      wynika,że uklady jezdne samochodow japońskich nigdy nie brylowały.Ale to byc
      może wina ,jak ktoś powie zapewne,testów.
      Tz.test łosia musi być"zdany" przez samochód zamim wyjedzie on na drogi/panie
      radku vel.mondasie lub pasku,to odnośnie pana wypicin o poknywani slalomu/.
      To tak na marginesie.Z tym plugiem... to już brak słów.
      Pozdr.

• Gość: radek Re: test nowej Avensis IP: *.crowley.pl 03.04.03, 11:49
        Chyba poniosły Cię trochę emocje albo nieuważnie przeczytałeś moją informację.

Gość portalu: zbig napisał(a):
        > A laguna II panie radku zachowje sie dość dobrze na drodze czy tego chcesz
        czy
        > nie.W próbie nagłego omijania przeszkody była np.najlepsza.
        > Proszę nie pisac takich głupot jak powyżej ,bo to jest juz poniżej
        > jakiegokolwiek poziomu.Pytam czy to tz"test"sponsorowany.

Jeśli chodzi o Lagunę to nie była to wersja z silnikiem, o którym wspominasz. A
        w silnej (powiedzmy bardzo silnej) wersji silnikowej z tego co wiem Laguna II
        ma mocno zmodyfikowane zawieszenie. Inna bajka. Z tego co widzę to więcej
        jeździ lagun z silnikami do 2 l.

> Jeżeli chodzi o układ jezdny Avensisa poprzedniego,to byl on przeciętnie
        > oceniany.Może teraz będzie lepiej.Z moich spostrzeżen i przeczytanych testów
        > wynika,że uklady jezdne samochodow japońskich nigdy nie brylowały.Ale to byc
        > może wina ,jak ktoś powie zapewne,testów.

Czy wyczytałeś z mojego tekstu coś o brylowaniu układów jezdnych japończyków?
        Mam na ten temat zdanie jak najbardziej negatywne, włącznie ze starym Avensis.
        Dużo lepiej jest z nową corollą. Tym bardziej po testach nowej Avensis moje
        zaskoczenie było duże.

> Tz.test łosia musi być"zdany" przez samochód zamim wyjedzie on na drogi/panie
        > radku vel.mondasie lub pasku,to odnośnie pana wypicin o poknywani slalomu/.

Czy napisałem, że jakieś testowane auto nie przeszło testu łosia. Nie.
        Oczywiście wrażenia przy pokonywaniu tego testu poszczególnych aut były różne i
        one między innymi wpływały na moją ocenę.

> To tak na marginesie.Z tym plugiem... to już brak słów.

Przeczytałem to w jakimś artykule prasy matoryzacyjnej. Więc pisząc
        zasugerowałem, że nie jest to pewnik. Ale sprawdzę
        Pozdr.

ps.
        A tak na marginesie. mondeas, pasek - tak o swoich samochodach mówią ich
        użytkownicy (sam słyszałem) i nie dlatego, że są z nich niezadowoleni tylko
        dlatego, że to sympatyczne.
        Co do sponsoringu. Jakie auto powinienem wyznaczyć na zwycięzcę by dla Ciebie
        nie był to artykuł sponsorowany tylko moja subiektywana (nie jestem rajdowcem)
        ocena.

podzr.
        radek
        • Gość: zbig Re: test nowej Avensis IP: 212.160.128.* 03.04.03, 12:30
          Do testu użyto samochodu najcięższego z możliwych/kombi +ciężki silnik V6/więc
          trudniejszego do manewrowania ze względu na masę.Ponadto większość samochodów
          tej klasy miała mocne silniki.
          Jak wynik tego testu można pogodzic z Twoimi b.subiektywnymi wrażeniami
          opisowymi że cos niby to, a niby tamto.Jak b.dobrą wg testu manewrowość Laguny
          polegającą na nagłej zmianie np.kierunku jazdy pogodzić z opinią typu:
          że tym modelem najlepiej jezdzić prosto i wolno skręcać .Ponadto nagła zmiana
          kierunku skrętu w slalomie to nic innego jak test łosia.
          Powtarzam w teście mierzono wyniki,a nastepnie fachowcy /nie tylko Francuzi i
          Włosi/ oceniali skuteczność wykonywanych prób jak i łatwośc/sposób/ich
          wykonywania przez samochód.
          Subiektywna ocena kierowcy to tylko ok.max.5% punktacji,a Twoja to 100% oceny.
          Co do Avensisa;tylne koła są skrętne,czyli zwracają się lekko do wnętrza łuku w
          trakcie jego pokonywania.Może to ten ...pług.
          Pozdr
    • Gość: Kaszana Re: test nowej Avensis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.03, 12:41
      Faktem jest,że konstrukcyjnie Laguna ma najprymitywniejsze zawieszenie z
      wszystkich wymienionych pojazdów,w zasadzie niespotykane już w tej klasie.
      Sama konstrukcja zawieszenia Laguny jest analogiczna np.do Clio.
      Pozostałe auta,nawet stary już Passat,są pod tym względem o wiele bardziej
      zaawansowane.
      • Gość: zbig Re: test nowej Avensis IP: 212.160.128.* 03.04.03, 12:52
        Gość portalu: Kaszana napisał(a):

> Faktem jest,że konstrukcyjnie Laguna ma najprymitywniejsze zawieszenie z
        > wszystkich wymienionych pojazdów,w zasadzie niespotykane już w tej klasie.
        > Sama konstrukcja zawieszenia Laguny jest analogiczna np.do Clio.
        > Pozostałe auta,nawet stary już Passat,są pod tym względem o wiele bardziej
        > zaawansowane.
        Ale jak widac spełnia z nawiązka swoje zadanie i o to chodzi.
        Czy Volvo Mercedes C Audi ma bardziej skomplikowane nie interesuje mnie to,ale
        w teście wypada ja gorzej.I powiedz jaki z tego wniosek?
        Gdyby Laguna miała bardziej skomplikowane zawieszenie/przyjmuje Twoja tezę,że
        rzeczywiście ma najprostsze,bo o tym nie jestem przekonany/powiedziałbyś
        zapewne,że znowu coś przekombinowali i zaraz się zepsuje.Jakby nie było to d...
        zawsze z tyłu.Nieprawda?
        Pozdr

• Gość: radek Re: test nowej Avensis IP: *.crowley.pl 03.04.03, 13:06
          Zbig co się tak uczepiłeś. Wiadomo, że koncern renault odnosi sukcesy w sporcie
          motorowym więc chłopaki na zawieszeniach się znają. I tu nie ma wątpliwości.
          Pewne jest, że w wersji silnikowej, o której wspominasz zawieszenie jest inne
          niż standardowe. Standardowe jest takie nie dlatego, że francuzi nie potrafią
          tylko nie chcą. Taką mają politykę.
          pozdr.
          radek
          • Gość: zbig Re: test nowej Avensis IP: 212.160.128.* 03.04.03, 13:20

> Zbig co się tak uczepiłeś. Wiadomo, że koncern renault odnosi sukcesy w
            sporcie
            >
            > motorowym więc chłopaki na zawieszeniach się znają. I tu nie ma wątpliwości.
            > Pewne jest, że w wersji silnikowej, o której wspominasz zawieszenie jest inne
            > niż standardowe. Standardowe jest takie nie dlatego, że francuzi nie potrafią
            > tylko nie chcą. Taką mają politykę.
            > pozdr.
            > radek
            OK.Już się odczepiam,a Avensisa sobie pooglądam.Myślę,że to interesująca
            propozycja.Gdybym kupował samochód obecnie rozważyłbym ją poważnie.Z wyglądu
            jak dla mnie niezły,a pozytywy Toyot są ogólnie znane.
            Pozdr
        • Gość: Kaszana Re: test nowej Avensis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.03, 13:52

> Gość portalu: Kaszana napisał(a):
          >
          >
          > Gdyby Laguna miała bardziej skomplikowane zawieszenie/przyjmuje Twoja tezę,że
          > rzeczywiście ma najprostsze,bo o tym nie jestem przekonany/powiedziałbyś
          > zapewne,że znowu coś przekombinowali i zaraz się zepsuje.Jakby nie było to
          d...
          > zawsze z tyłu.Nieprawda?
          > Pozdr

> Jeśli nie jesteś"o tym przekonany,że Laguna ma najprostsze zawieszenie"
          to znaczy,że po prostu słabo się znasz i nie ma dalej co dyskutować.
          Moja rada:jedź do salonu Renaulta,weź opis techniczny,poczytaj sobie i dopiero
          wtedy zabieraj głos.Warto wiedzieć co się pisze.
          Tak na marginesie:sam byłem użytkownikiem 2 Renaultów,u mnie w firmie jeżdzi
          jeden i napiszę tylko tyle,że zupełnie nie mam poważania do tej marki,żeby nie
          wyrazić się ostrzej.
          I jeszcze jedno:czy przypadkiem nie masz albo nie będziesz mieć wkrótce
          Renaulta?
          • Gość: Zbig Re: test nowej Avensis IP: 212.160.128.* 03.04.03, 14:42
            Chcę Cię zmartwić.Mam od roku Lagunę II 2.2 dCi-24 tyś km i żadnej
            najdrobniejszej usterki.
            Poprzednio miałem Lagunę/tę pierwszą/ 4 lata ok.80000 km przebiegu i do wymiany
            tylko wydech,klocki i to co w ramach przegladów.
            Stąd po eksploatacji obu smochodow i moich doświadczeniach reaguję na
            nieprawdziwe i zmyślone zazwyczaj o nich opinie.
            Dla rownowagi poruszam sie rowniez Mitsubischi Pajero Sport,ale to co innego
            PS.Ja znam wiele negatywnych doświadczen różnych ludzi z róznymi markami
            samochodów,ale o czym to według Ciebie świadczy?
            Pozdr

• Gość: Kaszana Re: test nowej Avensis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.03, 14:58
              Gość portalu: Zbig napisał(a):

> Chcę Cię zmartwić.Mam od roku Lagunę II 2.2 dCi-24 tyś km i żadnej
              > najdrobniejszej usterki.
              > Poprzednio miałem Lagunę/tę pierwszą/ 4 lata ok.80000 km przebiegu i do
              wymiany
              >
              > tylko wydech,klocki i to co w ramach przegladów.
              > Stąd po eksploatacji obu smochodow i moich doświadczeniach reaguję na
              > nieprawdziwe i zmyślone zazwyczaj o nich opinie.
              > Dla rownowagi poruszam sie rowniez Mitsubischi Pajero Sport,ale to co innego
              > PS.Ja znam wiele negatywnych doświadczen różnych ludzi z róznymi markami
              > samochodów,ale o czym to według Ciebie świadczy?
              > Pozdr
              > Dlaczego"musisz mnie zmartwić"?
              I dlaczego wyskoczyłeś z "usterkami"?Tego nie rozumiem.
              Przecież temat był zupełnie inny.

• Gość: zbig Re: test nowej Avensis IP: 212.160.128.* 04.04.03, 07:16
                Dla Kaszany:
                Bo domyślam się do czego prawdopodobnie zmierzasz.Przeciez swój stosunek do
                Renault/ściślej do tz.usterkowości/zaprezentowałeś nie tylko w aktualnym
                poście,ale juz niejednokrotnie wcześniej.Stąd wyprzedzam Twoje sugestie i tyle.
                Pozdr
                • Gość: Kaszana Re: test nowej Avensis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.03, 08:44

> Dla Kaszany:
                  > Bo domyślam się do czego prawdopodobnie zmierzasz.Przeciez swój stosunek do
                  > Renault/ściślej do tz.usterkowości/zaprezentowałeś nie tylko w aktualnym
                  > poście,ale juz niejednokrotnie wcześniej.Stąd wyprzedzam Twoje sugestie i
                  tyle.
                  > Pozdr
                  Rzeczywiście wcześniej niejednokrotnie wyrażałem swój stosunek do Renault
                  łącznie z jego usterkowością,ale w ostatnim poście o tym nawet nie wspomniałem
                  i nie zamierzałem.
                  Napiszę tak:generalnie samochody Renault mi nie pasują(i nie myślę tu o
                  usterkowości}począwszy od "ergonomii"i"estetyki"a skończywszy na aspektach
                  bardziej technicznych.Po prostu żle się w tych samochodach czułem i jazda
                  nie sprawiała mi żadnej przyjemności.
                  W Twoim przypadku jest inaczej więc gratuluję i definitywnie kończę swój
                  udział w tym wątku.
      • greenblack Re: test nowej Avensis 04.04.03, 10:40
        Gość portalu: Kaszana napisał(a):

> Faktem jest,że konstrukcyjnie Laguna ma najprymitywniejsze zawieszenie z
        > wszystkich wymienionych pojazdów,w zasadzie niespotykane już w tej klasie.
        > Sama konstrukcja zawieszenia Laguny jest analogiczna np.do Clio.
        > Pozostałe auta,nawet stary już Passat,są pod tym względem o wiele bardziej
        > zaawansowane.

Przednionapędowy Passat z przodu ma podwójne wahacze poprzeczne, ale z tyłu też
        ma belkę skrętną. 4-napędowy Passat ma z tyłu podwójne wahacze poprzeczne.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka