Dodaj do ulubionych

Mondeo, C5 czy Passat

04.04.03, 06:43
Mam zamiar zmienic samochod. Mysle o kupnie jakiegos kombi. W tej chwili
najbardziej odpowiada mi Mondeo. Podoba mi sie rowniez Citroen C5. Jakie maci
porady, jaki silnik najlepiej wybrac nie zaduzy, nie zamaly, diesel, czy
benzynowy??
Obserwuj wątek
    • Gość: zbig Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: 212.160.128.* 04.04.03, 07:33
      Z tej trójki wybrałbym zdecydowanie Mondeo 2.0 TDCI 130 KM.Jeśli ktos nie lubi
      diesla i nie ma pieniędzy na V6,to wersja 2.0 145 KM.Przyzwoita cena,dobry
      poziom wypozażenia i bdb własności jezdne.Wygląd to rzecz gustu.ładniejsze jest
      nadwozie 5-cio drzwiowe.
      Pozdr
      • legal.alien Re: Mondeo, C5 czy Passat 04.04.03, 10:30
        Nadwozie to rzecz gustu i funkcjonalnosci. Mnie jest potrzebny spory bagaznik -
        to ma byc samochod rodzinny.
        Mysle tez jeszcze o nowym Touranie Volkswagena.
        • greenblack Re: Mondeo, C5 czy Passat 04.04.03, 10:49
          legal.alien napisał:

> Nadwozie to rzecz gustu i funkcjonalnosci. Mnie jest potrzebny spory
          bagaznik -
          >
          > to ma byc samochod rodzinny.

Powinieneś sprecyzować jakiej mocy potrzebujesz, diesel czy benzynowy, automat
          czy ręczna... I przede wszsytkim jakimi funduszami dysponujesz.

> Mysle tez jeszcze o nowym Touranie Volkswagena.

Będzie znacznie droższy i gorzej wyposażony od Zafiry i Scenica.

Pozdrawiam
          • legal.alien Re: Mondeo, C5 czy Passat 04.04.03, 11:35
            Chdzi mi wlasnie o porade jaka moc jest wystarczajaca do tych samochodow. Nie
            kupuje samochodu na rajdy, tylko jako samochod rodzinny. Ale nie chce znowu,
            zeby byl zbyt "ciezki", zeby mozna nim bylo spokojnie przyspieszyc.
            Akurat znam ceny Tourana i sa porownywalne do Zafiry, ktora tak jak i Megan
            mnie nie interesuje. Nie bede kupowal samochodu w Polsce, a tu standard
            podstawowego wyposazenia jest mniej wiecej ten sam.
            • Gość: tc Wyglad jest rzecza gustu IP: *.rzeczpospolita.pl 04.04.03, 11:48
              a jezeli chodzi o zapotrzebowanie na moc, to nic tak nie cieszy jak 200 koni
            • greenblack Re: Mondeo, C5 czy Passat 04.04.03, 11:50
              legal.alien napisał:

> Chdzi mi wlasnie o porade jaka moc jest wystarczajaca do tych samochodow. Nie
              > kupuje samochodu na rajdy, tylko jako samochod rodzinny. Ale nie chce znowu,
              > zeby byl zbyt "ciezki", zeby mozna nim bylo spokojnie przyspieszyc.

Pojęcie "spokojnie przyspieszyć" jest bardzo względne i zależy od temperamentu
              i doświadczeń kierowcy. Z tej trójki, nie mając ograniczeń finansowych wziąłbym
              Passata W8 Tiptronic:) albo C5 V6 automat.

Pozdrawiam
              • legal.alien Re: Mondeo, C5 czy Passat 04.04.03, 14:14
                greenblack napisał:

> legal.alien napisał:
                >
                > > Chdzi mi wlasnie o porade jaka moc jest wystarczajaca do tych samochodow.
                > Nie
                > > kupuje samochodu na rajdy, tylko jako samochod rodzinny. Ale nie chce zno
                > wu,
                > > zeby byl zbyt "ciezki", zeby mozna nim bylo spokojnie przyspieszyc.
                >
                >
                > Pojęcie "spokojnie przyspieszyć" jest bardzo względne i zależy od
                temperamentu
                > i doświadczeń kierowcy. Z tej trójki, nie mając ograniczeń finansowych
                wziąłbym
                >
                > Passata W8 Tiptronic:) albo C5 V6 automat.

Akurat te silniki mnie nie interesuja - nie mam zamiaru zazynac sie finansowo.
                Wacham sie przy Mondeo 1.8 125KM i 2.0 145 KM

>
                >
                > Pozdrawiam
                • Gość: zbig Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: 212.160.128.* 04.04.03, 14:32
                  Zawsze lepiej jest mieć większy silnik,ale należy rozsądzić:czy te 20 KM i 30
                  NM więcej jest warte dopłaty prztnajmniej 4 tyś.PLN w analogicznych wersjach
                  nadwozia i wyposażenia.
                  Pozdr
                • greenblack Re: Mondeo, C5 czy Passat 04.04.03, 15:29
                  legal.alien napisał:

> Wacham sie przy Mondeo 1.8 125KM i 2.0 145 KM

Przestań się wąchać;) i weź 2.0, najlepiej z nowym, 5-biegowym automatem.

Pozdrawiam
              • Gość: DEX Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: *.devs.ac-net.pl 10.04.03, 14:19
                Posiadam Forda Mondeo TDCI 130 KW i odradzam ,od samego początku mam
                same z nim problemy .
                Szarpie ,nawalają wtryski , kopci jak stary rechot
                a serwis mówi że jest wszystko w porządku ,nawet Ford Polska nie może mi pomóc
                mówiąc że to sprawa serwisu i tam mi pomogą .byłem tam kilkakrotnie i nic z tego
                Już nigdy nie kupię Forda !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Życzliwy Dex
            • Gość: marchew Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.04.03, 20:13
              Myślę żę passat jest już troche stary i ma miękie zawieszenie natomiast Mondeo
              jest twardszy i nowszy , C5 troche za ociężały chociaż ma dużo miejsca.
              Silnki z dieslów Passat ma chyba najsilniejszy ale także najgłośniejszy,
              Mondeo tci 130 starczy ,a C5 ma go troche zasłabego.
              Z benzynowych natomiast dla passata 1.8T , dla Mondeo 2.0 starczy a dla C5
              powyżej 2.0.
              Ja wybrałbym Mondeo z tci albo lagunę 2.2 dci
    • Gość: jeneral Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: 217.8.188.* 04.04.03, 12:47
      wszystko, tylko nie C5 diesel. Silnik sie ciagle pieprzy, przełacza na tryb
      awaryjny. Auto jest niedopracowane. szkoda pieniedzy i nerwów.
      • legal.alien Re: Mondeo, C5 czy Passat 04.04.03, 14:15
        Gość portalu: jeneral napisał(a):

> wszystko, tylko nie C5 diesel. Silnik sie ciagle pieprzy, przełacza na tryb
        > awaryjny. Auto jest niedopracowane. szkoda pieniedzy i nerwów.
        Ale co jest niedopracowane? Auto, czy silnik?
        • Gość: jeneral Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: 217.8.188.* 04.04.03, 15:36
          silnik diesla , komputer czy jego sterowanie. Nie powiem dokładnie, ale jestem
          usprawiedliwiony, bo serwis też nie wie za bardzo. Wymienniają elementy po
          kawałku. Pzdr.
          • Gość: Piotr Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: Cerber:* / 192.168.0.* 04.04.03, 18:04
            Gość portalu: jeneral napisał(a):
            > silnik diesla , komputer czy jego sterowanie. Nie powiem dokładnie, ale

hmm bardzo dziwne, silnik ten zebral bardzo pochlebne opinie a wersja 2,2 HDI
            zdobyla tytul najlepszego silnika w swym przedziale pojemnosci w konkursie na
            silnik roku (rok temu oczywiscie)
            Ja osobiscie wybralbym wlasnie C5 2,2 HDI. Ale to moja opinia bo ja nie lubie
            scigania a preferuje komfortowa jazde w ciszy za mala kwote (na paliwo). A to
            wlasnie zapewni hydarulika i francuski diesiel (mniej dynamiczny niz TDI ale
            znacznie cichszy i o mniejszych wibracjach).
            Odrzucil bym Passata jest stary konstrukcyjnie, popularny wsrod zlodzieji oraz
            z tego co widzalem w salonie kiepsko wykonczony (nierowno zmontowane plastiki).
            • Gość: 673119842 źródło? IP: 62.29.253.* 10.04.03, 15:33
              mogę prosić o źródło informacji o tej wygranej citroenowskiego silnika? Jakiś
              link? Co to był za ranking?

nie żebym kwestionował, ale temat też mnie z powodów praktycznych interesuje.
            • devote Re: Mondeo, C5 czy Passat 12.04.03, 01:20
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Odrzucil bym Passata jest stary konstrukcyjnie

dla mnie to DUZA zaleta
              a nie kupowac nowy nie dopracowany samochod co bedzie nawal co chwila
    • legal.alien Re: Mondeo, C5 czy Passat 05.04.03, 14:05
      Dziekuje w sumie za porady. Jestem jednak troche zaskoczony podejscie
      doradcow do spraw silnikowych. Wyglada na to, ze w Polsce, w sumie biednym
      kraju Europy, ludzie jezdza drogimi samochodami o poteznych silnikach, na
      ktore ludzie w bogatych krajach nie moga sobie pozwolic.
    • Gość: Polo Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 12.04.03, 00:43
      Stary weź autko które cię kręci!!
      Miałem podobny problem. Właśnie czekam na Passka.
      Jeżeli chodzi o wygląd to rzecz gustu - mnie zawsze podobał się passat,
      C5 ma bardzo tanie plastiki, Mondeo to taki fordowski passat ale dla mnie deska
      do bani.
      Silniczki podobne (fordzik ma common rail-a).
      Generalnie nie rozumiem ludzi podniecających się C5 (no chyba hydraulicznym
      zawieszeniem)- dla mnie autko dla dziadków - powinno mieć znaczek daewoo.
      • Gość: Wojtek Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: *.org / 192.168.1.* 12.04.03, 09:40
        Polo powiedz nam czym to podnieca Cię Passat?.
        pozdr. Wojtek
    • Gość: Henry Re: Mondeo, C5 czy Passat IP: *.telia.com 12.04.03, 08:54
      Skoro combi,to C5 nie ma sobie rownych w tej klasie,wybiez benzyniak 2,0 l z 136
      HM-zupelnie wystarczajaca moc,pierwsze modele mialy problemy z elektronika
      obslugujaca klimatyzacje-tego problemu juz nie ma.Przy zakupie "naciagnij"
      sprzedawce na hak-moze sie kiedys przydac,odstrasza tez tych z tylu, by
      na "zadku" nie siedzieli. Pzdr. HH
      ________________________________________________________________________________
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka