Dodaj do ulubionych

Kto pobije Cee'da?

19.01.07, 11:10
Kia Cee'd oferuje 7 lat gwarancji za rozsądną cenę.Prawda to,czy fałsz?
Pewnie dowiemy się prawdy dopiero po kilku latach,jak samochody zaczną się
psuć.
Ciekawy jestem,która firma zaproponuje podobne warunki gwarancyjne?
Może Fiat z nowym Bravo?
Obserwuj wątek
    • vratislaviak Re: Kto pobije Cee'da? 19.01.07, 11:28

stawiam na Dacie Logan :DDDD
    • programistajava Re: Kto pobije Cee'da? 19.01.07, 15:16
      Co do fiata Bravo to przypominam sobie newsa ze Fiat zmniejszyl ilosc testow w
      realu a zwiekszyl ilosc symulacji na komputerach, wiec efekty raczej nie beda
      rewelacjne jesli chodzi o niezawodnosc, chuba ze 90% czesceio bedzie z Grande
      Punto i do chwili premieby Bravo beda juz meili je przetestowane :)
      • al9 tylko czy warto sie bić???? 19.01.07, 16:18
        7 lat to marketing
        to 3 normalnej gwarancji, a 4 na mechanizmy. Niewiele ryzykują, zwłaszcza,ze do
        150 tys zajrzysz do nich 10 razy na przeglądy.
        A koncówki drążków, amortyzatory, wydech i inne duperele - tak przecież ważne -
        gwarancją objęte nie są.
        Taką gwarancję jak kia tak naprawdę moze dać każda firma.
        Tylko czy nam - Klientom się to opłaca???????
        Imbecylowanie w nieskonczonosc a autoryzowanych, przepłacanych serwisach!!!
        Oto jest pytanie...
        Pozdr
        al
        • vratislaviak al9 nie pisz bzdur ! 19.01.07, 17:52
          al9 napisał:

> 7 lat to marketing
          > to 3 normalnej gwarancji, a 4 na mechanizmy. Niewiele ryzykują, zwłaszcza,ze
          do
          >
          > 150 tys zajrzysz do nich 10 razy na przeglądy.
          > A koncówki drążków, amortyzatory, wydech i inne duperele - tak przecież
          ważne -
          >
          > gwarancją objęte nie są.
          > Taką gwarancję jak kia tak naprawdę moze dać każda firma.
          > Tylko czy nam - Klientom się to opłaca???????
          > Imbecylowanie w nieskonczonosc a autoryzowanych, przepłacanych serwisach!!!
          > Oto jest pytanie...
          > Pozdr
          > al

sugeruje misiaczku przeczytać dokładnie warunki gwarancji a nie pisac bzdury na
          forum nie poparte niczym.... ale forum jak papier przyjmie wszystko
    • arabianprince Re: Kto pobije Cee'da? 19.01.07, 16:45
      powtórzę za kimś tam - ta gwarancja 7 lat jest na układ napędowy
      co się psuje w samochodach najczęściej i co wpływa na to że później się mówi że
      jeden model jest bezawaryjny a inny nie?
      najbardziej w polsce na pewno zawieszenie, łączniki, drążki stabilizatorów,
      amortyzatory, w niektórych wozach idzie maglownica za którą trzeba zapłacić
      2000 pln itd
      poza tym osprzęt elektryczny i elektronika która psuje się na skutek błędów
      projektowych w odróżnieniu od zawieszenie które psuje się od wad materiałowych
      i fizycznego znieszczenia
      żadko się zdarza żeby komuś silnik szlak trafił w ciągu 7 lat i 150 tys km no
      są wyjątki
      większość rzeczy które się będzie psuło i na które idzie dużo pieniędzy nie są
      ujęte w gwarancji
      ja bym nawet powiedział że ta gwarancja spowoduje wzrost wpływów kia z napraw
      bo więcej frajerów będzie się czuło zobligowanych jeździć i wymieniać
      zimmeringi za 300 stówy i kii a nie u pana mietka no bo przecież mają wóż na
      gwarancji
      • damianco Re: Kto pobije Cee'da? 19.01.07, 18:07
        i to się właśnie nazywa " przywiązanie klienta do marki"! 7 lat gwarancji to
        faktycznie chwyt marketingowy- przecież jak ktoś daje aż tyle lat gwarancji to
        musi być pewien jakości swojego produktu- i tu kłania się socjotechnika. a że
        przez te wszystkie lata gwarancji trzeba korzystać z autoryzowanego serwisu to
        już tak głośno nie mówią. co do tematu to powinien być taki: Kogo pobije Ceed?
        chyba nikogo, poszerzy tylko ofertę w tel klasie aut.
        • wowo5 Re: Kto pobije Cee'da? 20.01.07, 16:23
          Gwarancja jest dla tych, ktorych stac na nowe auto i jego serwisowanie. Jak
          kogos nie stac to nie powinien kupowac nowego auta. Kia chce przelamac opinie,
          ze auta tej marki sa nietrwale. Siedmioletnia gwarancja to jest zobowiazanie
          dla firmy. Zanim ja wprowadzono z pewnoscia przeprowadzono symulacje kosztow i
          stwierdzono, ze sie oplaca. To znaczy, ze firma spodziewa sie, ze stosunkowo
          niewielu klientow bedzie korzystac z tej gwarancji. A to dobrze swiadczy o
          marce. Ci ktorym to sie nie podoba zawsze moga sobie kupic auto bez zednej
          gwarancji, tzn. uzywane.
          • damianco Re: Kto pobije Cee'da? 20.01.07, 17:12
            co to za zobowiązanie jeżeli gwarancja nie obejmuje elementów które ulegają
            zużyciu w wyniku eksploatacji samochodu, więc jeżeli auto jest pozbawione wad
            fabrycznych to co się może popsuć oprócz w/w elementów? dla mnie to marketing.
            • maga785 Re: Kto pobije Cee'da? 20.01.07, 17:38
              Byłam,widziałam, jeżdziłam dzisiaj:)
              10 lat na lakier
              7 lat lub 150 tys km na silnik i skrzynie zmiany biegów
              5 lat na resztę
              Drogi przegląd ok 800zł co 10 tys kilometrów.
              Samochodzik wyglada i prowadzi sie ok.
              To tak z babskiego punktu widzenia:D
              Pozdrawiam
              Marta
              • cc_2004 Re: 10 lat na lakier - kurde, rekord świata 21.01.07, 09:30
                Chbya nikt nie dawał dotąd więcej niż 1-2 lata.
                Musiało coś Ci się pokiełbasić. Pewnie chodzi o 10 lat na "durchrostung", czyli
                przeżarcie elementów konstrukcji przez rdzę ;-)
              • okbike Re: Kto pobije Cee'da? 21.01.07, 13:00
                Hmmm... 3-4 przeglądy rocznie... 2400zł minimum (pewnie kolejne droższe).
                Cee'd to idealne rozwiązanie dla ludzi jeżdżących nie wiele - 10, 15 tys. km
                rocznie. I kupujących samochód na lata ;).
                Byłem w salonie, obejrzałem - w porównaniu z innymi modelami Kia, Cee'da
                odebrałem pozytywnie - niezłe materiały wykończeniowe, wszystko na miejscu,
                krótki skok dźwigni zmiany biegów. W sumie nie było się do czego przyczepić. Ale
                cena przeglądów i ich częstotliwość rzeczywiście powala. W ciągu gwarancji
                wydamy minimum 15000zł na same przeglądy - podejrzewam że nawet raczej >20000zł.
                Samochody które do tej pory posiadałem były znacznie tańsze w użytkowaniu -
                średnio około 3000zł/100000km - przeglądy, naprawy itp.
              • mjf1 Re: Kto pobije Cee'da? 23.01.07, 01:54
                nie wiem, gdzie byłaś, droga Marto, ale mnie powiedziano (w dwóch salonach w
                DC), że przeglądy są co 15 tyś. km, a koszt, to ok 700 zł
      • wio4litery Re: Kto pobije Cee'da? 20.01.07, 21:05
        arabianprince napisała:

> żadko się zdarza

Niestety często. Zbyt często półanalfabeci
        wymądrzają się na tym forum.

w4l

Gość portalu: MJ napisał(a):

> Mam nadzieję, że kiedyś w tym kraju będzie drogówka stać co kilometr. Wtedy
        > będzie miło jeździć
    • moderator10 Re: Kto pobije Cee'da? 21.01.07, 13:10
      falconetti.01 napisał:

> Kia Cee'd oferuje 7 lat gwarancji za rozsądną cenę.
      > Ciekawy jestem,która firma zaproponuje podobne warunki gwarancyjne?
      > Może Fiat z nowym Bravo?

moze ,pewnie chcetnie by dal 14 letnia gwarancje a przeglady po 400zl
      co 5 tys km .
      Trzeba byc mocno rozgarnietym zeby pojac o co w tej gwarancji tak
      naprawde chodzi?
      Kia oferuje gwarancje ktorej koszt to ok 10-12 tys zl na 100tys km -
      rewelacyjne warunki .
      To gwarancja bycia pelnym jeleniem hi,hi
    • polokokt Re: Kto pobije Cee'da? 21.01.07, 16:24
      witam
      bylem widzialem i autko bardzo fajne, za te pieniadze to jest dosc ciekawa
      oferta w tym segmencie rynku

Natomiast co do gwarancji, fgaktycznie jest 7 lat ale... jest cala lista
      elementow ktore po pewnym czasie z tej gwarancji zostaja wylaczone i nie jest to
      5 lat bo pierwsze elementy sa wylaczone juz po 0,5 roku (np akumulator) a
      kolejne po roku (np amortyzatory) itd... Takze w sumie to te 7 lat to sa na
      podzespoly ktore raczej moga miec wade fabryczna niz psuc sie w normalnym trybie
      eksploatacji. Natomiast tak jak zauwazono wczesniej, aby ta gwarancje miec
      trzeba robic serwis a za to trzeba slono placic. Moim zdaniem gwarancja 2-3 lata
      to optimum, co ma sie zepsuc to sie zepsuje a potem to i tak juz same rzeczy
      eksploatacyjne ktorych na gwarancji nie wymieni a przynajmniej mozna juz autko
      serwisowac u tanszego "Pana Miecia"
      Pozdrawiam
      • karkus.mp Re: Kto pobije Cee'da? 21.01.07, 21:56
        Pewnie jeszcze długo żadna inna marka go nie pobije z gwarancją.
        Samochód sprawia wrażenie solidnego i jest ładny.
        Powinien w Polsce odnieść sukces o zdeklasować konkurencję.
        Cena jest kusząca i z tego powodu wierzę w sukces KIA na naszym rynku.
        Skoda z Octavią też zaczynała z niską ceną i dobrym wyposażeniem.
        Pzdr.
        • uki145 Re: Kto pobije Cee'da? 22.01.07, 00:18
          Witam! moim zdnaiem długi okres gwarancji nie jest w tym przypadku zadnym
          atutem ,bo koniecznosc serwisiwania auta w aso podnosi znacznie koszty jego
          eksploatacji.uwazam ,z ezłapia sie na ten fakt ludzie ,którzy kompletnie nie
          orientuja sie w kosztach serwisu współczesnego pojazdu. cenowo kia jest
          atrakcyjna ,ale bez przesady ,jest duzo aut w podobnej ,a nawet nizszej cenie
          (citroen c4,fiat stilo,hyundai accent ,peugeot 307) .druga sprawa to fakt ,ze
          pojazd jest nowy i kompletnie nie wiadomo jak bedzie z trwałoscia
          poszczególnych podzespołów.Pozdrawiam Łukasz
          • black_code Re: Kto pobije Cee'da?-wszyscy? 22.01.07, 10:32
            I co takiego rewelacyjnego ma Ceed?
            Samochod przecietny za troszke nizsza cene chociaz jak pisal uki145 na
            rynku mozna kupic kompakty w tej cenie lub zblizonej.
            Sprawa druga to czeste i drogie przeglady (podobno 800zl jesli to prawda
            jest ) i obowiazek i przeprowadzania co 10tys ,sprawi to ze eksploatacja
            wyjdzie stosunkowo drogo jak pinano wyzej 100tys km =ok 10tys zl na same
            przeglady -jak w Mercedesie S .Sprawa trzecia przewidywalna utrata wartosci
            jak dla kazdego koreanczyka (nie nalezy sie spodziewac ze w tym przypadku
            bedzie inaczej) bedzie wysoka .To co teraz "zaoszczedzimy" za kilka lat
            przy odsprzedazy odbije sie mocno ,no ale na tym forum sami bogacze
            kto by patrzyl na taki aspekt jak utrata wartosci.
            • piotrt3 Re: Kto pobije Cee'da?-wszyscy? 22.01.07, 12:21
              nie chce bronic ceeda ale
              - zawsze można nie robic przeglądów w ASO po upływie np 3-4 lat ...
              - po drugie zgodnie z unijnym prawem mamy prawo robic przeglądy gwarancyjne poza
              ASO pod warunkiem wykonania ich zgodnie z zaleceniem producenta.... za, byc moze
              inną cene np w aso hyundaia lub toyoty itd.. lub innym dobrym warsztacie..
              - po trzecie korenskie samochody nie tracą wicej niz np francuskie czy włoskie
              - i po czwarte - na pewno nie mają lepszego wyposażenia za taką cene
              - oglądałem ceed - standard wykończenia badzo przyzwoity, dużo miejsca, spory
              bagażnik, ciekawy design - wydaje mi sie ciekawą alternatywą w stosunku do
              fiatów, citroenów ale i corolki czy aurisa, civica....
              -jeżdzę obecnie hondą /jazz/ - ale rok temu, gdybym miał wybór-za te same
              pięniądze byc moze wybrałbym ceed'a
              pozdro
              • karkus.mp Re: Kto pobije Cee'da?-wszyscy? 22.01.07, 16:26
                W dzisiejszym autośmieciu jest test porównaczy Cee'da z FocusemII i AstrąIII.
                Cee'd i Focus zdobyły jednakową ilość punktów,zajmując pierwsze miejsca.Astra
                zajęła trzecie.
                Cee'd jest bardzo rozsądną propozycją dla wszystkich liczących się z groszem.
                Serwis KII nie jest droższy od serwisu francuzów czy nawet Forda,Opla i VW.
                Pzdr.
                • knurzynski są dwa rodzaje kupujących samochody 22.01.07, 17:54
                  jedni kupują samochó niezaleznie od marki , byle by sie podobał i za kwotę
                  jakąs tam miał lepsze wyposazenie niż inny itp..
                  a drugi rodzaj to osoby kótre kierują się marką i ja sie do nich zaliczam więc
                  nigdy nie kupię samochodu koreańskiego.

i takie promocje serwisowe-gwarancyjne trafiaja do pierwszej grupy.
                  • uki145 Re: są dwa rodzaje kupujących samochody 22.01.07, 19:45
                    WItam!tylko 2 grupy? czyli ta druga grupa osób ,ktore kieruja sie marka ,to
                    ludzie,których poglady na swiat zostały ukształtowane pod wpływem innych ?tak
                    na prawde nie maja własnego zdania ale kieruja sie tym jak ocenia ich
                    swiat ? nie kupie samochodu koreanskiego ,bo według innych ma kiepska
                    opinie .kupie auto japonskie ,albo niemieckie ,bo ma opinie lepsza.kupie
                    mercedesa bo sasiedzi zobacza jak duzo
                    zarabiam ........smieszne,załosne ,przykre. bez urazy ,ale tak postepuje tylko
                    prosty konsument . dzisiaj nie ma aut lepszych albo gorszych .poza
                    nielicznymi wyjatkami poziom jest porównywalny ,po co wiec pezpłacac ?
                    Pozdrawiam Łukasz
                    • habudzik Re: są dwa rodzaje kupujących samochody 22.01.07, 20:42
                      Myśle że jemu chodziło o to że ta 2 gupa ludzi to zakochani w danej marce a to
                      nic złego . On nie kupi koreanca ani nic innego bo szaleje za Mercedesami i
                      tyle . Ja uwielbiam Ople ale nie za wszelką cene , gdy jest ona bezzasadna
                      odwaracam się w inną strone. I tak pewnie wróce do Opla jak jeszcze raz
                      przeliczy ceny swoich samochodów tylko nieco krótszym ołówkiem .
                      • knurzynski Re: są dwa rodzaje kupujących samochody 25.01.07, 00:46
                        no więc właśnie , nawet na twoim przykladzie - kupileś Aklasę która nawet sporo
                        kosztowała i kosztuje i za ta cenę mogłes kupiś zupełnie inny samochód i nawet
                        z lepszym wyposażeniem ale chciałeś A klasę to ja kupiłeś.

czy to jest szpanerstwo? na litość boską to strach miekszać w domu jed.rodz. ,
                        mieć jako takie markowe ciuchy , zegarek swatcha i mercedesa bo nazwą ciebie
                        szpanerem....

cóż jak kogoś boli to będzie bolało. pzdr.;)
                        • habudzik Re: są dwa rodzaje kupujących samochody 25.01.07, 01:05
                          knurzynski napisał:

> nawet na twoim przykladzie - kupileś Aklasę która nawet sporo
                          >
                          > kosztowała i kosztuje i za ta cenę mogłes kupiś zupełnie inny samochód i nawet
                          > z lepszym wyposażeniem ale chciałeś A klasę to ja kupiłeś.
                          >
                          > czy to jest szpanerstwo?

Raczej kaprys . Wcześniej jeździliśmy , szukaliśmy , oglądaliśmy różne samochody
                          aż pewnego pieknego dnia weszliśmy do Mercedesa na ONZecie iiiiiii .....
                          poprosiliśmy o srebrnego .

na litość boską to strach miekszać w domu jed.rodz. ,
                          > mieć jako takie markowe ciuchy , zegarek swatcha i mercedesa bo nazwą ciebie
                          > szpanerem....
                          >
                          > cóż jak kogoś boli to będzie bolało. pzdr .

Po to ciężko pracuje bym bez obaw mógł sobie sprawić extra zegarek jak mam zły
                          humor a to że popsuje tym komuś innemu dzień - nic mnie to nie obchodzi .
                    • knurzynski Re: są dwa rodzaje kupujących samochody 25.01.07, 00:35
                      witaj. masz dla mnie największy autorytet na tym forum ale niezgodzę sie z tobą
                      w tym co napisaleś gdyż nie chodzi mi o obiegowe opinnie.
                      wyciągnąłem wnioski z mojej sytuacji która miała miejsce ok.3 lata temu jak
                      zdecydowałem się na MB 190 z 1991 sporwadzony z niemiec.
                      otóż spotkałem się z kilkoma stwierdzeniami że za takie pieniadze mógłbym kupić
                      zupelnie inną markę sporo młodszą - sam też myślałem o Peżo 306 3d , Xantii ,
                      fiacie Brava... ale zdecydowałem się starszy smaochód ale o dużo lpeszej
                      konstrukcji choć starszy a conajważniejsze , niezawodnej i jak narazie po
                      pzrejechaniu niewielu ok.80tyś km nic sie nie dzieje , uczciwie przechodzi
                      pzreglady - byłe ASO MB teraz VW - Grochowska.
                      a zdecydowałem się na MB z kilku powodów - a najwazniejszy to tylny napęd ze
                      świetnym zawieszeniem wielowahaczowym , klasyczna sylwetka , oraz niesamowita
                      trwałość i co ważne - od zawsze podobały mi sie mercedesy począwszy od W115
                      kończąc na W124 /W202/W140 następne są ładne ale to już nie to co mnie kręci.
                      a co ciekawe-ostatni właściciel mojej 190 - lekarz po 50 jeźdżący takim
                      samochodem w polsce byłby nazwany chyba nieudacznikiem ze się niedorobił
                      lepszego ale widać że tylko w pl są jakies sterotypy wyznaczjace status zap
                      omocą samochodu.
                      a co do nowych . w/g mnie ktoś kto ma wybrać KIA to kieruje się ceną i tym co
                      dostanie w pakiecie a nie marką...
                      warto założyć ze właściciel który chce kupić KIA nagle ma zastrzyk pięniędzy to
                      prawdopodobnie kupiłby bardziej markowy samochód.... chyba że zupelnie
                      niezlaezy mu na marce... sa takie osoby.

a co do Mercedesa , jeżeli kogoś stać na nowego to czemu ma kupić tańszy ? moze
                      mało skromnie ale tak jest... czy kupno samochodu czy to MB czy BMW itp, jest
                      szpanerstwem i pokazówką?

załóżmy ze np nie ma na rynku MB to mająć kupić samochó wolałbym np Frnacuza
                      czy fiata niż KIA czy Suzuki , nawet za japończykami nie pzrepadam a są to
                      dobre samochody bo niepzremawia za mną ich stylistyka - jedynie Mitsubishi
                      Galant z końcówki lat 90 z pięknym agresywnym przodem i nowa Accord mi lezą.

Szpanerstwo jest typowo polskim słowem gdyż pzrez wiele lat jeździli wszyscy
                      podobnymi smaochodami i jak sie ktoś wyłamał - miał szklarnie czy rodzinka i
                      dewizy to kupował cos zagranicznego i wtedy mogło to być szpaerwstwo a teraz
                      jeżeli kogos stać - niezaleznie czy zarobił czy wygrał chce kupuje mercedesa to
                      jego sprawa gdyż posoadanie markowych samochodów pzrestało być CZYMŚ bo coaraz
                      wiecej ich jest na drogach....

w polsce każdy zagląda komus a to do portwela , do koszyka w markecie ,
                      obgaduje sąsiada i jego rodzinę i to jest własnie żałosne a nie to ze ktos chce
                      kupić mercedesa bo jakos na zachodzie taką markę traktują bardziej lajtowo.
                      • habudzik Re: są dwa rodzaje kupujących samochody 25.01.07, 01:08
                        knurzynski napisał:

i jak narazie po
                        > pzrejechaniu niewielu ok.80tyś km nic sie nie dzieje , uczciwie przechodzi
                        > pzreglady - byłe ASO MB teraz VW - Grochowska.

Tam właśnie odbierałem swojego Mercedesa na kilka dni przed zmianą "asortymentu"
                        Dobrze się spisują podczas przeglądów ??? Wysyłali mi zaproszenia ale nie
                        skorzystałem . Może niesłucsznie.
          • logis_on_line Re: Kto pobije Cee'da? 23.01.07, 07:49
            > Witam! moim zdnaiem długi okres gwarancji nie jest w tym przypadku zadnym
            > atutem ,bo koniecznosc serwisiwania auta w aso podnosi znacznie koszty jego

Jak kogoś nie stać na przegląd to znaczy, że kupno auta jest po za zasięgiem
            jego możliwości budżetowych. Trzeba sobie uzmysłowić, że przeglądy to
            konieczność a nie wydawanie niepotrzebnie pieniędzy.
            Pozdrawiam
            • uki145 Re: Kto pobije Cee'da? 23.01.07, 15:05
              ale eksploatacja auta poza ASO jest czseto o połowe albo nawet 3 razy tansza.
              moz esie wiec okazac ,ze kogos stac na zakup autaale nie stac na serwis w
              aso ,tym bardziej przez 7 lat. 700 zł za przeglad auta co kazde 15 tys km to
              bardzo duzo pieniedzy .te same czynnosci serwisowe poza ASO zamkna sie kwota
              300 zł Pozdrawiam
    • daniel.jed Re: Kto pobije Cee'da? 23.01.07, 16:17
      Brałem pod uwagę zakup tego samochodu ze względu na cenę ale obawiam się że za
      chwilę moherki przesiądą się ze swoich Skódek do tego toczydła. Ale może dzięki
      Ceedowi konkurencja obniży ceny. Jak na razie pozostaję przy Focusie chociaż
      307 ma bardzo atrakcyjną cenę.
      • krakus.mp Re: Kto pobije Cee'da? 24.01.07, 22:20
        daniel.jed napisał:

> Brałem pod uwagę zakup tego samochodu ze względu na cenę ale obawiam się że
        za
        > chwilę moherki przesiądą się ze swoich Skódek do tego toczydła. Ale może
        dzięki
        >
        > Ceedowi konkurencja obniży ceny. Jak na razie pozostaję przy Focusie chociaż
        > 307 ma bardzo atrakcyjną cenę.

Ja pozbywam się Focusa.Znudził mi się.
        KIA też mnie kusi ceną,ale nie ma na razie kombiaka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka