Dodaj do ulubionych

który samochód

24.03.07, 23:25
Witam...

Mam duzy dylemat z wyborem samochodu do 27-30 tys pln

Proszę o poradę który z tych modeli wydaje się najbardziej sensowny (nie
zdecydowalem jeszcze czy benzyna czy diesel), z jakimś krótkim uzasadnieniem.

- Renault Megane II (2002-)
- Honda Civic VII (2001-2005)
- Mazda 323 VI (1998-2003)
- Toyota Corolla Seria E12 (2001-) - tu bedzie ciezko zmiescic sie w 30 tys

W samochodach cenie najbardziej niewielką głośność, elastyczne silniki,
neutrealne zawieszenie ( nie za twarde nie za miękkie)....

Jezeli ktos ma jakies doświadczenia, porady to zapraszam do dyskusji....
Obserwuj wątek
    • mceurytos Re: który samochód 25.03.07, 20:59
      Jeżdżę Megane i jak narazie nie narzekam - nic wielkiego nie było w nim do tej
      pory naprawiane, poza wymianą przycisków w drzwiach od karty Hands Free, ale to
      jeszcze na gwarancji. Co w nim dobrego? Silniki - lepszych i ekonomiczniejszych
      diesli nie znajdziesz! Wnętrze wyciszone całkiem dobrze przy prędkościach 140 km
      zaczyna być słyszalny szum powietrza, a z dieslem już samochód dobrze ciągnie od
      1500 obr/m
      • leoncjo3 Re: który samochód 25.03.07, 22:48
        dziękuje za odpowiedź....

moje 2 faworyty to właśnie Megane i Civic... Megane bardzo podoba mi się
        wizualnie.. Civic natomiast przemawia do mnie renomą (marką)...

Będzie to dla mnie duża zmiana bo do teraz jeżdżę Pumą 1,7 ale chciałbym w końcu
        zdecydować się na bardziej normalne(rodzinne -2-3 osoby) auto...
      • simon_r Re: który samochód 26.03.07, 00:33
        A ja pozwoliłem mojej małżonie kupić Megane II i uważam, że była to najgorsza
        decyzja z możliwych.
        To ścierwo psuje się regularnie co ok. 10000 km... z większych rzeczy
        wymieniałem już łożyska(sic!!) i rozrząd... ostatnio nie chce odpalać lub gaśnie
        zaraz po odpaleniu... a ma przejechane dopiero 46kkm.
        Silnik ma niby 116KM (1,6 benzyna) ale zupełnie tego nie czuć.. według mnie zbyt
        bardzo poszli w v-max z zestopniowaniem skrzyni biegów przez co cierpią
        przyspieszenia w zakresie prędkości najbardziej potrzebnych (do 140km/h).
        KOszmarne w Meganie jest elektryczne wspomaganie kierownicy - zupełnie separuje
        człowieka od jezdni... czujesz się jak w grze komputerowej. Również sterowanie
        "gazem" drive by wire jest jakieś dziwne... ten samochód z jakimś dużym oporem
        reaguje na gaz (tak jakby się zastanawiał) a potem po puszeczeniu gazu z kolei
        nie hamuje sinikiem tak jakby się tego spodziewać..
        Dla mnie jazda Meganą II to koszmar. ... a mam trochę porównania. W czasie gdy
        mamy Meganę miałem jeszcze Hondę CIvic, Corsę, Astrę II i teraz Fiata Stilo
        (poza Hondą wszystko służbowe i od nowości). Z tej czwórki chyba tylko Corsę
        mógłbym zakwalifikować jako coś gorszego od Megany.
        ----------------------
        Pomóżcie w projekcie - Klik TU
    • polam5 Re: który samochód 26.03.07, 18:59
      Civic. Jesli zawiesznie nie bedzie w 100% tym czego oczekujesz to zawsze mozesz
      cos poprawic - zaczalabym od regulowanych amortyzatorow Koni :) ( a te
      wymontowane na Alegro)
      • leoncjo3 Re: który samochód 26.03.07, 22:14
        Coraz bardziej jestem zdecydowany na Civica.. Co prawda wnętrze Megane jest o
        niebo ładniejsze, ale nie samym wnętrzem człowiek żyje :) Myślę że Civic będzie
        bardziej niezawodny...

A jak z głośnością Civic-a?
        • asserwis Re: który samochód 26.03.07, 23:12
          japończyk cichutki że nie słychac jak jedziesz, natomiast "francuskie gó.."
          ryczy aż pękają bębenki w uszach
          co wybierasz?
          • polam5 Re: który samochód 27.03.07, 00:48
            Tzn wolisz przecietna, rozsadna, zrownowazona wewnatrz i do tego cicha ponad
            ladna i glosna ?
            • leoncjo3 Re: który samochód 27.03.07, 01:43
              najważniejsza jest dla mnie niska głośność i niezawodność, więc jestem w stanie
              przełknąć niedoskonałości wizualne w Civicu (zresztą aż tak bardzo brzydko w
              środku tam nie jest)....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka