hmp_inc Re: Nowy stary SL 31.01.08, 18:22 Ale czołowe zdjęcie to wybraliście chyba najgorsze z najbrzydszych... Bsydal, paskuda. Link Zgłoś
mauyprezes Re: Nowy stary SL 31.01.08, 21:02 jak można było spieprzyć tak piękne auto...SL wg mnie to było jedno z najpiękniejszych wozów, tuż po Astonie Martinie Vantage i Maserati GT. Link Zgłoś
crannmer Fakt autentyczny 31.01.08, 21:57 Gazeta trzyma poziom. "Po prezentacji odświeżonych modeli klasy CLS i SLK kolejną nowością będzie dwuosobowy roadster SL." Do akwenu wodnego, masła maślanego i faktu autentycznego i im podobnych tautologii dołączył dwumiejscowy roadster. W ten sposób powstała nowa, świecka tradycja. Link Zgłoś
zat4ra Czepiasz sie. 01.02.08, 00:23 Czymze to jest wobec, chociazby, tak powszechnego okreslenia jak "w sieci Internet". Do tautologii trzeba przywyknac - wiekszosc ludzi to durnie. Link Zgłoś
habudzik Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 07:58 crannmer napisał: > Gazeta trzyma poziom. > Do akwenu wodnego, masła maślanego i faktu autentycznego i im podobnych > tautologii dołączył dwumiejscowy roadster. > > W ten sposób powstała nowa, świecka tradycja. > Powstała raczej tak : speed-zone.pl/comment.php?974 Ładny to on nie jest . Link Zgłoś
crannmer Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 08:16 habudzik napisał: > Powstała raczej tak : Sugeruje medytacje nad roznica miedzy znaczeniami wyrazenia "czteroosobowy roadster", a wypowiedzi "powstal na bazie modelu roadster" Nikt przy zdrowych zmyslach nie nazwie Porsche Caymana roadsterem tylko dlatego, ze powstal na bazie roastera Boxster. Link Zgłoś
habudzik Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 08:37 Nie wiem nic o Prsche ale tu napisali : "Jest nią czteroosobowy roadster zbudowany na bazie modelu... Roadster" Dla mnie nie jest ważne na bazie czego powstało jakieś Volvo C70 . Ważne że to C . Link Zgłoś
crannmer Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 08:55 habudzik napisał: > Nie wiem nic o Prsche ale tu napisali : > "Jest nią czteroosobowy roadster zbudowany na bazie modelu... Roadster" I w ten sposob dziecie zostalo jeszcze raz ochrzczone, a terminologia przez niedouczonych marketingowcow znowu zgwalcona. Czegos takiego moznaby co prawda oczekiwac od VW (po silniku "W" i limuzynie "Phaeton" nic tam juz nie zdziwi), a nie od szacownej marki z tradycjami. Ale na tym swiecie nic nie jest swiete, a juz szczegolnie nie sa swiete tradycjne okreslenia rodzajow nadwozia. W ktorych zbiorze sportowy samochod z nadwoziem otwartym czteromiejscowym tradycyjnie jest zwany tourer. Link Zgłoś
habudzik Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 09:14 Tradycyjne określenie nadwozia nie musi i nie jest ściśle powiazane z liczbą pasażerów jakie może ze soba zabrać . Roadster charakteryzuje sie raczej tym ze jego brezentowy dach nie jest na stałe połączony z nadwodwoziem czyli SLK właściwie nie powinno byc roadsterem chyba że uznamy iż jego dach jest osobno a połaczenie jest tylko przez mechanizm jego zakładania . To raczej na tyle luźne sformułowanie że roadster moze być 4 osobowy , kabrio 4 drzwiowe jak i czterodrzwiowe coupe . Do jakiej kategorii należałby Maclaren F1 ? Do motocykla z koszem ? Link Zgłoś
crannmer Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 11:52 habudzik napisał: > Tradycyjne określenie nadwozia nie musi i nie jest ściśle > powiazane z liczbą pasażerów jakie może ze soba zabrać . Owsze, okreslenie roadster _jest_ zwiazane z iloscia miejsc. > Roadster charakteryzuje sie raczej tym ze > jego brezentowy dach nie jest na stałe połączony z > nadwodwoziem czyli SLK > właściwie nie powinno byc roadsterem W zasadzie tak jest wlasnie. A SLK to kabrio-coupe. Tyle, ze Mercedesowi towarzystwo roznych Tigra, Micra i innych CC za bardzo plebejskie bylo, wiec rowniez zgwalcil terminologie. > To raczej na tyle luźne > sformułowanie że roadster moze być 4 osobowy Niestety nie. Nawet encyklopedie i slowniki mowia: an automobile with an open body that seats two and has a folding fabric top and often a luggage compartment or rumble seat in the rear (Webster, www.m-w.com/dictionary/roadster ) roadster [wym. rodster] «nadwozie dwuosobowego samochodu sportowego z dachem składanym lub bez dachu» sjp.pwn.pl/lista.php?co=roadster "Czteroosobowy roadster" to oksymoron. > kabrio 4 drzwiowe jak i Wg terminologii kontynentalno-europejskiej jak najbardziej i od wieku prawie. > czterodrzwiowe coupe . To jest akurat coupe-limuzyna. A czterodrzwiowe cooupe to nastepny gwalt Mercedesa. > Do jakiej kategorii należałby Maclaren F1 ? Jak dla mnie to coupe. Ale ja sie tam nie znam. Link Zgłoś
blue911 Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 13:33 Przykro powiedziec,ale degeneracja marki mercedes nastepuje z kazdym rokiem. Model 280 SL Pagoda z 1969 r. - to bylo cacko! Link Zgłoś
habudzik Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 14:51 crannmer napisał: > Niestety nie. Nawet encyklopedie i slowniki mowia: > an automobile with an open body that seats two and has a folding fabric top and > often a luggage compartment or rumble seat in the rear > (Webster, www.m-w.com/dictionary/roadster ) > > roadster [wym. rodster] «nadwozie dwuosobowego samochodu sportowego z dach > em > składanym lub bez dachu» Słowniki i encyklopedie tak mówią bo praktycznie nie ma 4 miejscowych roadsterów . To samo zapewne piszą o samochodach wyścigowych , sportowych że maja silnik benzynowy ale wcale tak być nie musi . Roadster to filozofia nadwozia , kształt , konstrukcja a nie ilość miejsc . Słowem nie zagladając do środka można poprawnie okreslić czy dany samochód to roadster czy nie . Wystarczy że oprócz Morgana ktoś zaproponuje jeszcze 4 osobowy roadster i w encyklopedii pojawi się jescze jedno okreslenie tak jak koło poczty pojawiła się zapis "elektroniczna" . > To jest akurat coupe-limuzyna. A czterodrzwiowe cooupe to nastepny gwalt Merced > esa. No właśnie nie . Coupe to rodzaj kolejny nadwozia i nie ma znaczenia ile ma drzwi choć prawie zawsze dwoje . Coupe to tak jak sylwetka Link Zgłoś
habudzik Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 14:54 up , poleciało . Jak sylwetka liczy się kształt , odpowiedznio ułożonne nadwozie , krzywizna dachu i po tym je rozpoznajemy . Link Zgłoś
crannmer Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 17:25 habudzik napisał: > Słowniki i encyklopedie tak mówią bo praktycznie nie ma 4 > miejscowych roadsterów Teoretycznie i praktycznie. Tak, jak nie ma dwumiejscowych limuzyn. > Roadster to filozofia nadwozia , kształt > , konstrukcja a nie ilość miejsc . Raczysz fantazjowac bez oparcia o rzeczywistosc. Jak zwykle. > No właśnie nie . Coupe to rodzaj kolejny nadwozia i nie ma > znaczenia ile ma > drzwi choć prawie zawsze dwoje . Coupe to tak jak sylwetka Nastepne fantazje na temat. Habudzik swoje, a rzeczywistosc swoje. Jak zwykle. Link Zgłoś
habudzik Re: Fakt autentyczny 01.02.08, 17:52 To żadne fantazje . Roadstera , coupe poznajesz z zewnątrz bez zaglądania do środka i nie posiadasz wiedzy ile miejsc on tam ma . Dlaczego ? Dltego że tak jak w limuzynie ważne jest jak ona wygląda , jej bryła a nie ilość zamków do pasów bezpieczeństwa i wpisie w dowodzie . Link Zgłoś
hmp_inc Re: Fakt autentyczny 02.02.08, 09:36 Panowie, to ja jestem autorem tego "newsa". Imo popieram zdanie habudzika, bo auto jest dla mnie roadsterem. Skoro Lincoln Continental może być 4-ro drzwiowym kabrioletem, to Morgan 4-ro drzwiowym roadsterem. Wszelkie podziały dzięki crossoverom już się od dawna zacierają. Btw portal speed żenada nie jest żadnym wiarygodnym źródłem wiedzy. Już nie jest i nie będzie. Nie jestem dziennikarzem, a ten tekst napisałem w wieku 16 lat. Eot. Link Zgłoś