Gość: Justyna IP: *.netlandia.pl 21.08.03, 13:03 Ile pali stary Fiat Panda 1.0 ? Jesli znacie jakies ciekawe strony o tym modelu, to bede wdzieczna za link. Link Zgłoś Obserwuj wątek
bar-tech Re: (stary) Fiat Panda 21.08.03, 14:10 witam! Miałem kiedyś pandzinkę, właśnie z silnikiem 1.0 (fire), więc jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem. Zużycie benzyny (jak w każdym samochodzie) zależy od sposobu jeżdżenie, u mnie zazwyczaj mieściło się w przedziale 5-6 litrów. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: (stary) Fiat Panda IP: *.netlandia.pl 21.08.03, 14:26 Jezdze Oplem Astra 1.4i, ktora na trasie (5. bieg) pali ponizej 6l. Jestem ciekawa, jak to wyglada w porownaniu z Panda. Panda jest mniejsza, wiec moze powinna palic mniej, ale nie wiem i dlatego pytam. Chcialam tez zapytac, czy ma cos niestandardowo umieszczonego w stosunku do nowszych samochodow. To pytanie jest bardzo ogolne, chodzi mi o takie dziwne rzeczy typu zaplon w maluchu nie na kluczyk. Link Zgłoś
Gość: user Re: (stary) Fiat Panda IP: 195.117.195.* 21.08.03, 14:51 Nie jestem pewien, ale ma chyba "reczne ssanie" (jak znasz malucha to wiesz co to jest...) Poza tym normalne auto (stara Panda produkowana i sprzedawana jest do dzis we Wloszech). Tyle ze uderza "skromnosc i prostota" wnetrza... Link Zgłoś
Gość: cytryniec Re: (stary) Fiat Panda IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.08.03, 15:48 Gość portalu: Justyna napisał(a): Chcialam tez zapytac, czy ma > > cos niestandardowo umieszczonego w stosunku do nowszych samochodow. To pytanie > jest bardzo ogolne, chodzi mi o takie dziwne rzeczy typu zaplon w maluchu nie > na kluczyk. Koło zapasowe tam gdzie silnik,pompka spryskiwaczy a`la maluch. bo ja wiem... klamki od środka w uchwytach drzwi,ciężko znaleźć. chyba tyle... Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: (stary) Fiat Panda IP: 212.6.124.* 22.08.03, 11:15 Gość portalu: Justyna napisał(a): > Jezdze Oplem Astra 1.4i, ktora na trasie (5. bieg) pali ponizej 6l. Jestem > ciekawa, jak to wyglada w porownaniu z Panda. Panda jest mniejsza, wiec moze > powinna palic mniej, ale nie wiem i dlatego pytam. Jest mniejsza, ale starsza, a Katett i Astra 1,4 sa dosc oszczedne. Bedzie troszke mniej, ale nie na tyle, aby argumentem za zmiana na Pande byla oszczednosc paliwa. W miescie bedzie mniej, na trasie bedzie raczej podobnie. > Chcialam tez zapytac, czy > ma > cos niestandardowo umieszczonego w stosunku do nowszych samochodow. Owszem . Popielniczke, ktora mozna przesuwac miedzy kolumna kierowcy, a prawymi dzwiami :-) Kolo zapasowe pod maska silnika. Pozdr. K. Link Zgłoś
Gość: user Re: (stary) Fiat Panda IP: 195.117.195.* 21.08.03, 14:47 Prawie identyczne auto (Seat Marbella - hiszpanski klon Pandy) z fiatowskim silnikiem 903cm pali srednio 5.0 l/100km (jazda mieszana trasa-miasto). Link Zgłoś
bar-tech Re: (stary) Fiat Panda 21.08.03, 15:35 witam! marbella to licencyjna panda I (sprzed 86 roku), różnią sie np. zawieszeniem - marbella ma z tyłu pióra (!!!), inna deskę rozdzielczą. W pandach (nowszych - po 86) wszystko w zasadzie działa jak w innych samochodach, faktycznie uderzająca jest prostota wnętrza (np. półka przed pasażerem z materiału), ale obsługa nie jest szczególnie kłopotliwa. aha, panda przy większych prędkościach (ponad 130km/h) musi dużo palić - co wynika z pudełkowatego, dalekiego od doskonałości aerodynamicznej kształtu. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Henry Re: (stary) Fiat Panda IP: *.telia.com 22.08.03, 08:32 Gość portalu: Justyna napisał(a): > Ile pali stary Fiat Panda 1.0 ? Jesli znacie jakies ciekawe strony o tym > modelu, to bede wdzieczna za link. ________________________________________________________________________________ ile pali ? . Tak malo ze stac Cie bedzie portfel w domu zostawiac . Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: 130rapid Re: (stary) Fiat Panda IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.03, 10:16 Panda 1,0 pali mniej niż tańsza wersja z silnikiem 770 cm. Moja siostrzyczka jeździ Pandą 750 z 1991 roku ładnych kilka lat i twierdzi, że nie miała lepszego samochodu. Czasem pożyczam Pandę (auto na tym dużo zyskuje, bo właścicielka w przeciwieństwie do mnie wcale nie zagląda pod maskę). Autko jest tak proste mechanicznie, że nie ma się co w nim psuć (tylko podwozie nie lubi naszych dziur, ale to dlatego, że moja kochana siostra nie zwalnia na dziurach ;-) Po za prymitywnością wnętrza, nie można Pandzie wiele zarzucić, tym bardziej, że te kanciaste kształty karoserii są bardzo praktyczne (duży bagażnik, świetna widoczność zza kierownicy). Prowadzi się poprawnie (acz potrafi być mocno podsterowna na zakrętach), nie jest szczególnie komofortowa (ale da się wytrzymać - i tak jest wygodniejsza niż Pandy pierwszej serii, bo dzieli tylne zawieszenie ze starą Lancią Y10), ma kiepskie wyciszenie wnętrza (niezapomniana jest jazda w deszczu, gdy słychać odgłosy przelewania się wody w tylnych nadkolach), dobrze przyspiesza (wersja 750 kasuje w mieście CC 900), pali do 6 l/100 km (wersja 1000 jest oszczędniejsza i żwawsza). Podobno świetnie prowadzi się to to w pantoflach na wysokim obcasie, fakt pedały wiszą wysoko nad podłogą. Akurat ten egzemplarz, z ktorym miałem do czynienia ma składany, dwuczęściowy, brezentowy dach - można jeździć z otwartym dachem szybkością do 70 km/h, bo przy szybszej jeździe potrafi nagle zamknąć się z hukiem ;-) To prawie kabriolet. Da się tym jeździć zimą, bo ogrzewanie jest bez zarzutu. Niestety - jak to FIAT - po 10 latach zaczyna korodować, chociaż inaczej niż nasze maluchy. Nie rdzewieją elementy nośne tylko krawędzie błotników i dolne krawędzie drzwi. Link Zgłoś