Dodaj do ulubionych

najgorszy/najlepszy diesel ~2l

IP: *.pppool.de 28.08.03, 20:45
Który z 2 litrowych diesli polecilibyście w 3-5 letnim samochodzie w
segmencie D a który jest według was kompletną porażką?
pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
maciek
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l 28.08.03, 20:48
      2.0 HDI 110 KM, 1.9 JTD 105 KM.

Pozdrawiam
      • Gość: maciek Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.pppool.de 28.08.03, 20:53
        zastanawiałem się po jakim czasie odpowiesz greeblack, 3 minuty :)
        To forum to chyba całe twoje życie, czy ty masz wogóle czas żeby jeździć
        samochodem?

w każdym razie dzięki i pozdrawiam

BTW a czego powinienem unikać? słyszałem np bardzo złe opinie o dieslu w
        vectrze.
        • greenblack Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l 28.08.03, 21:02
          Gość portalu: maciek napisał(a):

> zastanawiałem się po jakim czasie odpowiesz greeblack, 3 minuty :)
          > To forum to chyba całe twoje życie, czy ty masz wogóle czas żeby jeździć
          > samochodem?

Bez przesady. Przez kilka ostatnich dni mnie tu nie było.

>
          > w każdym razie dzięki i pozdrawiam
          >
          > BTW a czego powinienem unikać?

Sampochodów, które poczęstowano kiepskim paliwem i uszkodzonych sprężarek.

słyszałem np bardzo złe opinie o dieslu w
          > vectrze.

2.0 pije olej. I jest słabo wyciszony. Komu wcisnąłeś Rovera?

Pozdrawiam
          • Gość: maciek Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.pppool.de 28.08.03, 22:13
            greenblack napisał:

Komu wcisnąłeś Rovera?

hehe, jeszcze nikomu. Jakby ktoś pytał na forum to pisz, że jest super:)
            gorzej jak przejży archiwum:(

nabawiłem się przez niego wstrętu do sprężarek...

jak się zachowują silniki w mondeo i lagunie? dzisiaj gość odpalił przy mnie
            1,9 dCi w nowym megane i byłem pod wrażeniem, jest o wiele cichszy na zewnątrz
            od 2,2 DCI MB, którym ostatnio czasem jeżdżę (jako pasażer ale chyba żadna
            strata, jak na nowy samochód za taką kasę- żadna rewelacja, odechciewa się
            diesli i automatów).
            Najchętniej przerzuciłbym się z powrotem na LPG ale straszą podwyżką a ja za
            dużo jeżdżę i nie chcę się narażać na niepotrzebne koszty

pozdrawiam
            maciek
    • Gość: ser23 Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.pppool.de 29.08.03, 21:50
      polecam 1,9 w nowej lagunie, dynamiczny, cichy i oszczędny
      • Gość: verte Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 23:00
        Gość portalu: ser23 napisał(a):

> polecam 1,9 w nowej lagunie, dynamiczny, cichy i oszczędny

Ale gościu pisał 0 3-5 letnim aucie.

Jednak chyba najlepiej sprawdzi się TDi z VW.
        • Gość: maciek Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.pppool.de 30.08.03, 00:04
          Gość portalu: verte napisał(a):
          > Jednak chyba najlepiej sprawdzi się TDi z VW.

czy w tym się wogóle da wytrzymać? na zewnątrz te silniki sa strasznie głośne,
          jechałem octavią 90 i 110 PS, obie wewnątrz strasznie głośne, może audi i VW
          sa lepiej wyciszone?

pozdrawiam,
          maciek
          • Gość: verte Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.03, 00:55

>
            > czy w tym się wogóle da wytrzymać? na zewnątrz te silniki sa strasznie
            głośne,
            > jechałem octavią 90 i 110 PS, obie wewnątrz strasznie głośne, może audi i VW
            > sa lepiej wyciszone?
            >
            > pozdrawiam,
            > maciek

Nie wiem być może w VW są cichsze w końcu Szkoda musi na czymś oszczędzac :-)
            ale moim zdaniem i tak nie są głośne no może na postoju ostro klekoczą jak
            każdy dieselek.Z benyziaka V6 sie przesiadasz czy co?Tylko nowsze commonraile
            mogą być minimalnie cichsze.Posłuchałbyś mojego starego fordowskiego
            Turbodiesla to jużbyś nie narzekał na Tdi ;-).
    • Gość: Aragorn Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.acn.pl / 10.70.0.* 30.08.03, 02:05

> Który z 2 litrowych diesli polecilibyście w 3-5 letnim samochodzie w
      > segmencie D a który jest według was kompletną porażką?
      > pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
      > maciek

JTD 115, JTD 130 . A ze względu na parszywą kulturę pracy odpadają WB (nie CR)
      z Forda. Poza tym TDI PD, pomomo nierewelacyjnej kultury pracy. HDI regularnie
      wykazują niższą moc niz deklarowana przez produceta. dCi cierpią na podobną
      przypadłość, choć jest ich znacznie mniej.
      • popaye Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l 30.08.03, 10:42
        Gość portalu: Aragorn napisał(a):

> JTD 115, JTD 130 . A ze względu na parszywą kulturę pracy odpadają WB (nie
        CR)
        > z Forda. Poza tym TDI PD, pomomo nierewelacyjnej kultury pracy. HDI
        regularnie
        > wykazują niższą moc niz deklarowana przez produceta.

Ford do produkowanych w Europie modeli chyba wogole nie robi silnikow diesla.
        O ile wiem jego stalym dostawca jest Peugeot (najwiekszy producent dieslowskich
        silnikow w Europie) i wloska Alfa-Romeo (Fiat).
        • greenblack Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l 30.08.03, 13:01
          Nie kompromituj się.

Pozdrawiam
        • Gość: Aragron Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.acn.pl / 10.70.0.* 30.08.03, 16:47
          popaye napisał:

> Ford do produkowanych w Europie modeli chyba wogole nie robi silnikow diesla.
          > O ile wiem jego stalym dostawca jest Peugeot (najwiekszy producent
          dieslowskich
          >
          > silnikow w Europie) i <b>wloska Alfa-Romeo (Fiat)</b>

Dobre...poważnie, świetnie się ubawiłem :)) Prosze o więcej takich "rewelacji"
          Alfa Romeo dostawcą diesli dla Forda....hehehehehehehe
        • Gość: verte Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.03, 16:55
          popaye napisał:

>
          > Ford do produkowanych w Europie modeli chyba wogole nie robi silnikow diesla.
          > O ile wiem jego stalym dostawca jest Peugeot (najwiekszy producent
          dieslowskich
          >
          > silnikow w Europie) i wloska Alfa-Romeo (Fiat).

Hahhahaaaa w Europie nie robi za to pewnie robi w USA no nie?ROTFL :-)))))
          Stary pisz częsciej proszę,niezły ubaw.
      • Gość: Sławek Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.trzebinia.net 31.08.03, 13:22
        Gość portalu: Aragorn napisał(a):

> JTD 115, JTD 130 .

Który fiatowski JTD do 2.0 ma 130 KM?
        A ze względu na parszywą kulturę pracy odpadają WB (nie CR)
        > z Forda. Poza tym TDI PD, pomomo nierewelacyjnej kultury pracy. HDI
        regularnie
        > wykazują niższą moc niz deklarowana przez produceta.

Co z tego?

dCi cierpią na podobną
        > przypadłość, choć jest ich znacznie mniej.

Skad takie informacje?

pozdr

• Gość: karkowka Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 08:35
      A co to jest ten "segment D"?

> segmencie D
      • Gość: kawszyn Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.03, 15:22
        honda wprowadza pierwszy silnik wysokoprezny - 2.2i-ctdi. nowy diesel zapenia
        accordowi niewielkie zuzycie paliwa(5,4L/100km) i dynamike prownywajalna z
        osiagami wersji napedzanej 2-litrowym silnikiem benzynowym. moc max. 141KM,
        max. mom. obrotowy 340Nm przy 200obr./min......prawdobodobna cena tego diesla-
        ok. 105.00zł.....swietny silnik
        P.S. niech mi tu "greenblack" albo "kuzyn" zacznia bluzgac na ten silnik
        hondy...

• Gość: verte Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.03, 16:20
          Gość portalu: kawszyn napisał(a):

> honda wprowadza pierwszy silnik wysokoprezny - 2.2i-ctdi.

Czyjej produkcji?Własnej?

> nowy diesel zapenia
          > accordowi niewielkie zuzycie paliwa(5,4L/100km)

5.4l no bez przesady chyba tocząc się z górki na luzie,accord to ciężkie auto.

i dynamike prownywajalna z
          > osiagami wersji napedzanej 2-litrowym silnikiem benzynowym. moc max. 141KM,
          > max. mom. obrotowy 340Nm przy 200obr./min

No to dynamika powinna być niebo lepsza chyba,że zawyżyli te piękne parametry
          jak w benzynówce 2.0 z resztą wystarczy spojrzeć na jej osiągi i elastyczność
          155 koni to ona niema chyba,że w minimalnym zakresie obrotów za czerwoną kreską

......prawdobodobna cena tego diesla-
          > ok. 105.00zł.....swietny silnik

Szczerze wątpię.Tyle lub niewiele mniej kosztuje benzyniak i to nie wchodząc w
          wyższą akcyzę.Nierealne.

> P.S. niech mi tu "greenblack" albo "kuzyn" zacznia bluzgac na ten silnik
          > hondy...
          >

Nic o tym silniku nie wiem i pierwsze słyszę ale wszystkiego najlepszego
          Hondzie.Oby inne japońce wprowadziły diesle z prawdziwego zdarzenia.
          • Gość: Wiseguy Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.nsm.pl / 192.168.170.* / *.nsm.pl 31.08.03, 22:38

> honda wprowadza pierwszy silnik wysokoprezny - 2.2i-ctdi.

Verte napisal:

Czyjej produkcji?Własnej?

To jest konstrukcja Hondy od początku do końca.

Wiseguy
          • Gość: Niknejm Ke? IP: *.pg.com 01.09.03, 15:01
            Gość portalu: verte napisał(a):

> Czyjej produkcji?Własnej?

Własnej. W Civicu jest 1.7 produkcji Isuzu.

> > nowy diesel zapenia
            > > accordowi niewielkie zuzycie paliwa(5,4L/100km)

Bue, diesel do Accorda... Profanacja :-)

> No to dynamika powinna być niebo lepsza chyba,że zawyżyli te piękne parametry
            > jak w benzynówce 2.0 z resztą wystarczy spojrzeć na jej osiągi i elastyczność
            > 155 koni to ona niema chyba,że w minimalnym zakresie obrotów za czerwoną
            > kreską

O przepraszam... W testach Accord 2.0 wypada często lepiej niż w danych
            fabrycznych. Właśnie wczoraj miałem okazję przewertować katalog: testy
            (przedruk z AutoBildowego wydawnictwa, gdzie podali metodologie testowania -
            nie stoper, tylko porządnymi urządzeniami) i dla wersji sedan wyszło im 8.9s do
            100km/h (fabryka podaje 9.2). Z kolei dla kombi w teście było 9.3, fabryka
            podaje 9.9s.
            Wyniki elastyczności też były w teście bardzo OK, choć ja osobiście na to nie
            patrzę - bzdurny parametr.
            Jeśli ktoś narzeka na osiągi w nowym Accordzie to znaczy, że nie umie
            wykorzystać mozliwości dynamicznych tego samochodu (albo jeździ jakimś naprawdę
            mocnym autem i ma kontrast). Kiedyś pewna znajoma skarżyła się, że jej Civic to
            straszny muł. Zgodziłem się z nią przejechać. Biegi zmieniała przy 2000-2500
            obr/min i gaz w podłogę, pniemy się od 1500obr/min w górę, pooowoooli...
            Rozpacz. Najpierw pokazałem jej, ile można z tego silnika (1.4, więc nie
            rakieta) wykrzesać. Była bardzo zdziwiona i powiedziała, że ona 'tak to by nie
            umiała'. Więc poradziłem jej, żeby się nauczyła lub... kupiła turbodiesla...
            Względnie przestała narzekać :-)

> Szczerze wątpię.Tyle lub niewiele mniej kosztuje benzyniak i to nie wchodząc
            > w wyższą akcyzę.Nierealne.

Nie wypowiem się, bo nie wiem.

Pzdr
            Niknejm
        • greenblack Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l 31.08.03, 09:55
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=7105805&a=7105805&v=2&strona=0

Ale co to ma wspólnego z tematem wątku?

Gość portalu: kawszyn napisał(a):

nowy diesel zapenia
          > accordowi niewielkie zuzycie paliwa(5,4L/100km)

Paradne.

>prawdobodobna cena tego diesla-
          > ok. 105.00zł.....

Nierelane. Dostępny będzie tylko w wersjach Sport i Executive. Będzie kosztował
          _co najmniej_ tyle, co 2.4.

swietny silnik
          > P.S. niech mi tu "greenblack" albo "kuzyn" zacznia bluzgac na ten silnik
          > hondy...

A czemu mam bluzgać i czemu stawasz mnie na równi z kuzynem, który sam jeździ
          klekotem? Silnik podobno jest niezły. Według mnie, to jeden z tych modeli,
          gdzie turbodiesel jest najlepszym wyborem. Zwłaszcza mocniejsza wersja będzie
          ciekawa. Wszystko zależy jednak od ceny, która, jak powiedziałem, będzie
          prawdopodobnie kosmiczna.

Pozdrawiam
          • Gość: Zenek Accord Diesel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 13:58

> >prawdobodobna cena tego diesla-
            > > ok. 105.00zł.....
            >
            > Nierelane. Dostępny będzie tylko w wersjach Sport i Executive. Będzie
            kosztował
            >
            > _co najmniej_ tyle, co 2.4.
            >

pytalem kolesia w salonie Hondy przy Wislostradzie (nie znam nazwy) i
            powiedzial ze nieoficjalna cena tego Accorda 2.2d bedzie ponizej 100kzl !!!

wydaje mi sie to wprawdzie mocno optymistyczna cena, ale kto wie...
            • greenblack Re: Accord Diesel 01.09.03, 15:07
              Sprawdź, ile kosztują Laguna 2.2 dCi lub C5 2.2 HDI i dolicz do tego 35% cła+za
              znaczek Hondy.

Pozdrawiam
        • Gość: piotrek Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.03, 12:29
          Czy będzie taki świetny to zobaczymy.
          Teraz niewiele można jeszcze powiedzieć o jego "świetności".
    • Gość: km Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.escom.net.pl 30.08.03, 17:08

> segmencie D a który jest według was kompletną porażką?
      > pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
      > maciek

Polecam TDI 110KM.
    • Gość: Jarek Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.szeptel.net.pl 01.09.03, 13:50
      Ja sobie chwalę 2,0 HDi (110 KM, 270 Nm) z PSA, chociaż ma tylko po dwa zawory
      na cylindrze i turbinę o stałej geometrii.

Ale słyszałem, że się poprawią, bo w Fordzie C-Max ma wylądować wspólna
      konstrukcja PSA/Ford - 2 l., 136 KM, pewnie CR II gen. i turbinka o zmiennej
      geometrii.

Swoją drogą, skoro Ford ma tak dobre 2,0 TDCi (o mocy 115 KM i 130 KM), to "po
      kiego" mu nowa jednostka o tej pojemności? Zastanawiające jest także obniżenie
      mocy tej jednostki w wersji "X100" właśnie do 115 KM?

Dobre wrażenie robi na mnie także TDI PD od VW (100 KM i 130 KM), które
      testowałem ostatnio w Seacie. Wbrew obiegowym opiniom wcale nie wydaje się
      głośniejsze niż silniki zasilane CR.

1,9 JTD w AR 156 mimo zasilania CR był najgłośniejszy z testowanych przeze
      mnie aut.

Pozdr
      • Gość: Jan Re: najgorszy/najlepszy diesel ~2l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 14:04
        Alfa 147 JTD 115KM - strasznie glosna
        VW Passat TDI 130KM - glosny i paliwozerny, ale dosc dynamiczny
        Opel Vectra 2.2 DTI 125KM - glosna i malo dynamiczna, badziew jak to Opel
        Mercedes C220 CDI 143KM - cicha praca, dosc dobre osiagi, ale bez rewelacji
        BMW X5 3.0d - prawie nie slychac diesla, zbiera sie za to jakos niemrawo
        Ford Mondeo TDCi 130KM - cichszy i bardziej dynamiczny od Passata TDI 130KM

wszysytko co powyzej to moje subiektywne odczucia, mozliwe ze niejednokrotnie
        nieco stronnicze, bo testowane tylko na jednym egzemplarzu (wyjatek Passat:4 i
        Vectra: 3)

pozdr

Jan

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka