Gość: htb IP: 62.29.137.* 02.09.03, 09:35 Ktory z olejow polecilibyscie do tego autka ? Mobil 1 5w50, Castrol RS 0w40, Castrol RS 10w60 czy moze jeszcze cos innego ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ckm Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 10:24 jaki to silnik? Link Zgłoś
Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 02.09.03, 10:51 1,6 benzyna VVT-i oczywiscie Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 02.09.03, 10:55 Tylko Mobil No-1 5-50 lub 0-40.Pytanie do Ciebie , ktory to rok produkcji ,jak duzy przebieg? Oleje Castrola sa swietne,ale wiecej do pasowane do wyczynu i po zawodach wylac,a Ty masz zamiar na nim jezdzic,dlatego uzywaj Mobila No-1 power syn. Pz<dr.Michal Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 02.09.03, 11:04 Gość portalu: Michal napisał(a): > Tylko Mobil No-1 5-50 lub 0-40.Pytanie do Ciebie , ktory to rok produkcji ,jak > duzy przebieg? > Oleje Castrola sa swietne,ale wiecej do pasowane do wyczynu i po zawodach > wylac,a Ty masz zamiar na nim jezdzic,dlatego uzywaj Mobila No-1 power syn. > Pz<dr.Michal Jeżeli udowodnisz tą tezę jakimikolwiek obiektywnymi badaniami , to masz u Mobila zapewnioną posadę Dyrektora d/s Marketingu..... Link Zgłoś
Gość: htb Do Michala IP: 62.29.137.* 02.09.03, 11:12 samochod jest mozna powiedziec nowy, rok 2002 i 30 tys. przebiegu Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 02.09.03, 10:52 Gość portalu: htb napisał(a): > Ktory z olejow polecilibyscie do tego autka ? > Mobil 1 5w50, Castrol RS 0w40, Castrol RS 10w60 czy moze jeszcze cos innego ? Różnice są kolosalne: Mobil - żywotność silnika 400 000 km. Castrol 0W - żywotność silnika 400 015 km przy jeżdzie w temperaturach poniżej - 15 st.Celcjusza Castrol 10W60 - 399 110 km - jazda sportowa w upały. Natomiast druzgocąco wypadają oleje krajowe: Lotos Syntetic 5W40 - 389 704 km - tragedia !!!! Lotos Dynamic 0w40 - 395 020 km - trochę lepiej !!! Orlen 5W40 - 370 241 km - no tak.... zapewne chrzczony , jak wszystko z tej firmy. O olejach Selenia lepiej nie wspominać , no bo to włoskie badziewie..... Tyle że każdy spełnia wymagania klasy SJ ( wymaganej przez Toyotę ) - z dużą nawiązką..... Taki jest mniej więcej sens dyskutowania o przewagach jednej marki nad inną przy tych samych parametrach jakościowych.Wybór należy do Ciebie.... Link Zgłoś
Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 02.09.03, 11:11 czyli moznaby sie sugerowac ze najwiecej przejedzie na RS 0w40 :) skoro mial najlepszy wynik w warunkach zimowych, gdzie chyba smaroawanie jest duzo gorsze niz w lecie. Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 02.09.03, 11:30 Oczywiście !!! W naszych , arktycznych warunkach zimowych różnica w trwałości silników smarowanych produktami 0W i 5W ( tej samej klasy ) może sięgnąć aż 0,5% !!!! A są to różnice niebagatelne ! Link Zgłoś
Gość: will Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 08:09 Skąd wziołes te przebiegi samochodu na różnych olejach? Kto wi wg jakiej metodologii przeprowadza takie testy i gdzie są one dostępne? Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.09.03, 10:30 Gość portalu: will napisał(a): > Skąd wziołes te przebiegi samochodu na różnych olejach? Kto wi wg jakiej > metodologii przeprowadza takie testy i gdzie są one dostępne? > > Pozdrawiam. Oooo - to proste . Instytut Sterowania Rzeczywistością przy ul. Czerskiej 8/10 w Warszawie notorycznie publikuje podobne rewelacje ! ( W zależności od aktualnych budżetów reklamowych ... ) Link Zgłoś
Gość: will Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 10:45 To rzeczywiście nielicho. Rozumiem że Agora bedzie takim polskim "American Petroleum Institute" :). POZDRAWIAM Link Zgłoś
Gość: ckm Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 16:27 Spokojnie wystarczy 0w40,lub 5w50, markowy mobil nie mobil jak wolisz, ja leję quakera ale to kwestia gustu i ceny.Silnik za mocno nie wysilony także spoko.Zimny start przy oleju 0w lub 5w jest mało zauważalny także bez przesady, spróbuj z klasą sl/cf, sj to trochę już stare.A dla wyczynów jak ktoś chce jest motul a nie jakiś tam mobil. Link Zgłoś
Gość: mix Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:53 Gość portalu: ckm napisał(a): > Spokojnie wystarczy 0w40,lub 5w50, markowy mobil nie mobil jak wolisz, ja leję > quakera ale to kwestia gustu i ceny.Silnik za mocno nie wysilony także > spoko.Zimny start przy oleju 0w lub 5w jest mało zauważalny także bez przesady, > > spróbuj z klasą sl/cf, sj to trochę już stare.A dla wyczynów jak ktoś chce jest > > motul a nie jakiś tam mobil. A gdzie ty tego quakera kupujesz? Ciężko go kupić. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: ckm Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 16:26 jak to gdzie u siebie, ano właśnie dzisiaj trzeba zmienić. Link Zgłoś
Gość: mix Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 19:04 Gość portalu: ckm napisał(a): > jak to gdzie u siebie, ano właśnie dzisiaj trzeba zmienić. U siebie to znaczy gdzie? Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: ckm Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 08:16 W Warszawie, podawałem już kiedyś w wątkach o olejach gdzie i co. Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 22:57 Witam ...Jak masz przejechane 30 tys to prawdopodobnie jedziesz do ASO a tam sa beczki i leja co maja a co naleja to oni tylko wiedza wiec nie przejmuj sie zbytnio....pozdrowienia.. Link Zgłoś
Gość: Marcino24 Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.pepsico.plusnet.pl 03.09.03, 08:58 Byłem ostatnio w ASO na wymianie oleju po 3000km (Corolla TS). Chciałem, żeby zmienili mi na Castrol, ale serwis odradził. Toyota wycofuje się z używania olejów Castrol, ponieważ są za rzadkie i mogą palić się w silniku. Byłem trochę zdziwiony, bo przecież są reklamy Castrola z Toyotą, ale oczywiście posłuchałem serwisantów i zalali mi Shell Helix Ultr 5W40 (syntetyczny). Link Zgłoś
Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 03.09.03, 09:32 To ciekawe co piszesz. BO obdzwonilem kilka serwisow w Warszawie i wszedzie zalecaja lanie Castrola. Z tym, ze jesli chcesz jakis inny to mozesz sobie przyniesc jesli oni takiego nie maja i tez ci nim zaleja. Wiec obawiam sie, ze tym odchodzeniem Toyoty od Castrola to taka sama prawda jak to, ze silniki VVT- i zacieraja sie na Castrolu SLX'ie. Tylko zadne mechanik w serwisie o tym nie slyszal. Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.09.03, 10:26 Gość portalu: Marcino24 napisał(a): > Toyota wycofuje się z używania > olejów Castrol, ponieważ są za rzadkie i mogą palić się w silniku. Byłem > trochę zdziwiony, bo przecież są reklamy Castrola z Toyotą, ale oczywiście > posłuchałem serwisantów i zalali mi Shell Helix Ultr 5W40 (syntetyczny). O k***a - co za bełkot.... Co to znaczy " rzadki olej " ???? Ludzie - przecież gdyby Castrol wypuścił jakiś mityczny "rzadki olej" degradujący silniki Toyoty , to sprawa narobiła by na świecie większego huku niż nasze biopaliwa !!!!! Odpowiedź jest prosta - dealer jest przy okazji handlowcem produktów Shella i każdy kit wciśnie głąbowi , który uwierzy bezkrytycznie w brednie o "rzadkim oleju" Każdy olej mieszczący się w klasie zalecanej przez producenta pojazdu równie dobrze spełni swoje zadanie i żaden niezależny instytut badawczy nie potwierdził niezwykłej przewagi Mobila 5w40 (SJ) nad Castrolem 5w40 (SJ) Pisane było już o tym na tym forum 1500 razy !!!! Link Zgłoś
Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 03.09.03, 12:04 I tu sie z kolega zgodze. Mysle, ze gdyby to byla prawda z tym "rzadkim olejem" to najwiekszy producent samochodow na swiecie jakim jest Toyota zrobilby troche kolo piora Castrolowi. Link Zgłoś
Gość: zenon77 Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.man.polbox.pl 03.09.03, 12:26 Gość portalu: RafałGTV napisał(a): > Gość portalu: Marcino24 napisał(a): > > > Toyota wycofuje się z używania > > olejów Castrol, ponieważ są za rzadkie i mogą palić się w silniku. Byłem > > trochę zdziwiony, bo przecież są reklamy Castrola z Toyotą, ale oczywiście > > > posłuchałem serwisantów i zalali mi Shell Helix Ultr 5W40 (syntetyczny). > > O k***a - co za bełkot.... Co to znaczy " rzadki olej " ???? > Ludzie - przecież gdyby Castrol wypuścił jakiś mityczny "rzadki olej" > degradujący silniki Toyoty , to sprawa narobiła by na świecie większego huku > niż nasze biopaliwa !!!!! > > Odpowiedź jest prosta - dealer jest przy okazji handlowcem produktów Shella i > każdy kit wciśnie głąbowi , który uwierzy bezkrytycznie w brednie o "rzadkim > oleju" > > Każdy olej mieszczący się w klasie zalecanej przez producenta pojazdu równie > dobrze spełni swoje zadanie i żaden niezależny instytut badawczy nie > potwierdził niezwykłej przewagi Mobila 5w40 (SJ) nad Castrolem 5w40 (SJ) > > > Pisane było już o tym na tym forum 1500 razy !!!! > Ludzie, czasami mam wrażenie, że stereotypy są gorsze od faszyzmu. Mobil 1 lepszy od Castrola RS Niemieckie auta się nie psują (a folkswagen w dizlu to już w ogóle auto na całe życie) Japończyki są drogie i mają drogie części Francuzy są awaryjne a ich zawieszenie to już w ogóle pomyłka Fiaty psują się bez przerwy Opony Michellin są najlepsze (nawet te z giełdy w Słomczynie z datą produkcji 1998) Później Mercedes wprowadza na rynek A klasę i za toczydełko z silnikiem 1,4 krzyczy 70,000 pln. Auto warte 45,000 a reszta to image 'gwiazdy'... p.s. moja żona, której często zarzucam brak chłodnego podejścia do ofert rynkowych, od dawna nie wierzy w 'systemy inteligentnej bieli' oraz zbawczą moc 'systemu TAED', a ja kupiłem Toledo 1,9 tdi (prawie folkswagen...) i leję olej Castrol RS 5W40 (bo moje auto jest tego warte...)... :-)))) pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Nowa Corolla i oleje ??? 03.09.03, 14:05 Cholera, przez ostatnie 3 lata jeździłem na za rzadkim oleju. Ale nie każdy ma szczęście spotkać fachowego mechanika. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: zenon77 Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.man.polbox.pl 03.09.03, 14:16 greenblack napisał: > Cholera, przez ostatnie 3 lata jeździłem na za rzadkim oleju. Ale nie każdy ma > szczęście spotkać fachowego mechanika. > > > Pozdrawiam > Cóż, takie życie. Całe szczęście od dziś jesteś uświadomiony. A tak OT, to Greenblacku chyba się starzejesz; dopiero 20 wpis w wątku, oj słabiutko... Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 03.09.03, 16:04 Panowie rzadkosc oleju zalezy od szefa stacji,ktory podpisal kontrakt z producentem oleju na dostawe dla servisu. Co tutaj na rozne marki wygadywano jak wchodzil w latach 88 na rynek Valvoline,dzisiaj ludzie sami krzykneli Mobila No-1 chcemy i jest znowu.Nie sluchajcie wypowiedzi cokto powiedzial,tylko opisujcie jakie sami odniesliscie wrazenie w trakcie uzywania tych oleji.To beda o wiele miatodajniejsze wypowiedzi niz coi Pan Jasio lub Zenek z Forda.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 16:24 Gość portalu: Michal napisał(a): > Panowie rzadkosc oleju zalezy od szefa stacji,ktory podpisal kontrakt z > producentem oleju na dostawe dla servisu. Co tutaj na rozne marki wygadywano > jak wchodzil w latach 88 na rynek Valvoline,dzisiaj ludzie sami krzykneli > Mobila No-1 chcemy i jest znowu.Nie sluchajcie wypowiedzi cokto > powiedzial,tylko opisujcie jakie sami odniesliscie wrazenie w trakcie uzywania > tych oleji.To beda o wiele miatodajniejsze wypowiedzi niz coi Pan Jasio lub > Zenek z Forda.Pzdr.Michal Michale ja stosuje olej Valvoline. Wydawało mi się że to dobra firma. Co jest z tym olejem nie tak że "ludzie sami krzykneli Mobila No-1 chcemy". Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.09.03, 17:10 Gość portalu: Misio napisał(a): > ja stosuje olej Valvoline. Wydawało mi się że to dobra firma. Co jest z > > tym olejem nie tak że "ludzie sami krzykneli Mobila No-1 chcemy". > > Pozdrawiam. Jak to co - ma brzydsze reklamy w telewizji... A właściwie ostatnio wcale się w polsce nie reklamuje. Poza tym ma jeszcze jeden feler - jest zbyt tani. Nie wypada używać zbyt taniego oleju ! Zbyt tanie oleje wywołują eksplozje w silnikach ! :) :) :) Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 03.09.03, 18:42 Gość portalu: Misio napisał(a): > Gość portalu: Michal napisał(a): > > > Panowie rzadkosc oleju zalezy od szefa stacji,ktory podpisal kontrakt z > > producentem oleju na dostawe dla servisu. Co tutaj na rozne marki > wygadywano > > jak wchodzil w latach 88 na rynek Valvoline,dzisiaj ludzie sami krzykneli > > Mobila No-1 chcemy i jest znowu.Nie sluchajcie wypowiedzi cokto > > powiedzial,tylko opisujcie jakie sami odniesliscie wrazenie w trakcie > uzywania > > tych oleji.To beda o wiele miatodajniejsze wypowiedzi niz coi Pan Jasio lu > b > > Zenek z Forda.Pzdr.Michal > > > Michale ja stosuje olej Valvoline. Wydawało mi się że to dobra firma. Co jest z > > tym olejem nie tak że "ludzie sami krzykneli Mobila No-1 chcemy". > > Pozdrawiam. ---------------------------------------------------------------------------- Bylo tak Misiu, Valvoline pod koniec lat 80-tych dalo swietne warunki sprzedazy,duze upusty itp i wten sposob zajeli caly rynek warsztatowy i w wiekszosci stacji benzynowych.Tutaj w gre wchodza miliony.Ludzie sie przyzwyczaili az w koncu obudzily sie firmy i zaczely szturmowac i zpowrotem wchodzic na rynek. Valvoline spelnia normy jakie podaje na opakowaniu.Od pewnego czasu powoli producenci zaczeli zalecac do swoich produktow M-1 no i sie pokazaly,Volvo,Toycia,Mesio,te marki sa zalewane i mozna nabyc je z tym olejem. Inna sprawa ze formula 1 uzywa M-1 tylko zta roznica ze tamten olej ma specjalnie srodki tlumiace sie pienienie ze wzgledu na szalencze obroty.Natomiast Auto cros uzywa Castrol,rajdy jeden i drugi.Pamietajcie ze oleje wyczynowe sa pierunsko drogie 1litr kosztuje powyzej 100 dutkow i niema ich nigdy wsprzedazy publicznej.Wlasnie poza M-1 ktory bez tych dodatkow jest sprzedawany.Pzdr.Michal P.S wiecie ile kosztuje litr paliwa wyczynowego? powyzej 50dutkow za litr. Link Zgłoś
Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 04.09.03, 08:36 > Inna sprawa ze formula 1 uzywa M-1 tylko zta roznica ze tamten olej ma > specjalnie srodki tlumiace sie pienienie ze wzgledu na szalencze > obroty.Natomiast Auto cros uzywa Castrol,rajdy jeden i drugi.Pamietajcie ze > oleje wyczynowe sa pierunsko drogie 1litr kosztuje powyzej 100 dutkow i niema > ich nigdy wsprzedazy publicznej.Wlasnie poza M-1 ktory bez tych dodatkow jest > sprzedawany.Pzdr.Michal > P.S wiecie ile kosztuje litr paliwa wyczynowego? powyzej 50dutkow za litr. Eee tu sie nie do konca zgodze. Czyli w wyczynie jakiego Castrola uzywaja, skoro piszesz ze nie ma go w sprzedazy publicznej. Wydawalo mi sie, ze uzywaja np. RS 10w60 lub TWS i obydwa normalnie mozna kupic w sklepie. A najlepsza reklama dla Mobila, to jak sprzedawaca zachecal mnie do jego kupienia twierdzac, ze musi byc dobry skoro jest uzywany w promach kosmicznych ;) Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 04.09.03, 11:10 Gość portalu: htb napisał(a): > Eee tu sie nie do konca zgodze. Czyli w wyczynie jakiego Castrola uzywaja, > skoro piszesz ze nie ma go w sprzedazy publicznej. Wydawalo mi sie, ze uzywaja > np. RS 10w60 lub TWS i obydwa normalnie mozna kupic w sklepie. > A najlepsza reklama dla Mobila, to jak sprzedawaca zachecal mnie do jego > kupienia twierdzac, ze musi byc dobry skoro jest uzywany w promach > kosmicznych ;) Oczywiście wyczyn wyczynowi nie równy.... Rallycros , rajdy itp - wiele różnych specyfikacji. Często stosuje się oleje klasy np 20w60 , 30w60 a nawet 30w70 ( chociaż nie używa się tej pierwszej liczby , bo nie ma ona znaczenia - oleje wyczynowe są przeznaczone do stosowania w temperaturze roboczej , a ochrona przy rozruchu ma drugorzędne znaczenie ) - czyli po prostu - 60-70. Oleje konsumenckie używa się głównie w KJS-ach. Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 04.09.03, 11:01 Gość portalu: Michal napisał(a): > Inna sprawa ze formula 1 uzywa M-1 tylko zta roznica ze tamten olej ma > specjalnie srodki tlumiace sie pienienie ze wzgledu na szalencze > obroty. Michale Drogi ! Racz nie piep***ć , bo pomimo tego , że kilka teamów używa produktów Mobila , to nie mają one nic wspólnego z "konsumenckim" Mobil 1. W przełożeniu na nasze - olej do F1 to mniej więcej 30w70. ( Przed rozruchem silnika jest wstępnie podgrzany.) Zestaw dodatków nie ma nic wspólnego z tymi , które są stosowane w olejach "półkowych" - inna sprawa , że kompozycja tych olejów odbywa się w/g unikalnej specyfikacji producenta silnika , a dodatki zagęszczające dodawane są osobno bezpośrednio przed zalaniem do silnika. Każdy team ma specjalistę od olejów , który decyduje , co i kiedy jest wlewane do silnika. Bardzo cenię twoje doświadczenie mechanika samochodowego , ale wyrażana przez ciebie fascynacja produktami Mobila pozwala mi przypuszczać , że jesteś ich dealerem. Pozdrawiam ! Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 04.09.03, 11:12 Dealerem nie jestem,ani mechanikiem samochodowym od poczatku. Tak sie zlozylo ze ostatnie 23 lata zajmoje sie autami to mozna powiedziec ,ze cos niecos wiem o nich. To co o olejach wiem od podszewki to przez moje tlumaczenie ,ktore niedawno bylo tutaj na forum pt.Oleje. Zobacz co pisza na temat specjalisci brytyjscy i szwedzcy. Mobil olej lubie doswiadczylem tylko pozytywne strony,co nie mozna powiedziec o Shellu i innych renomowanych markach.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 04.09.03, 11:24 Nikt tu nie twierdzi , że są to produkty złe. Tyle , że przypisywanie im magicznych właściwości jest związane głównie z bardzo rozbudowanym marketingiem i reklamą tej marki. Norma API nie stworzyła nowej specyfikacji "Mobil Oil Only " , a parametry nie - parapsychologiczne są porównywalne z innymi produktami w tych klasach. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 04.09.03, 15:53 Tak sie zgodze,tylko w praktycesa inne spostrzezenia.Silniki pracujace cale zycie na M-1 nie wykazuja zuzycia.Bylem zlomiarzemrozebralem niesamowita ilosc silnikow,ktorych stan byl makabryczny poza wyjatkiem jezeli byl´elsploatowany na M-1 nie wykazywal zuzycia praktycznie zadnego.Walki rozrzadu jak nowe,cylindry bez kantu nawet po 500kkm lub 600kkm.To bylo dla mnie nie zrozumiale.pamietam przychodzace Saaby czy Volva eksploatowane na innych olejach z ksiazka servisowa,szwedzi sa skrupulatni,posiadaly kanty walki zniszczone.Nawet liche produkty jak ford czy opel mialy dobre rezultaty na M-1. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 04.09.03, 17:44 Koncern Exonn - włąściciel marki Mobil , był właścicielem kilku rewolucyjnych na swoje czasy rozwiązań technologicznych stosowanych w produkcji baz olejowych. Gdy wygasły patenty - inni też zaczęli je stosować. Tu upatrywałbym przyczyn takiego stanu rzeczy. Myślę , że obecnie trudno będzie dokonać obserwacji takich różnic na porównywalnych konstrukcyjnie silnikach. Poza tym Exonn sprzedaje swoje bazy olejowe dla kilku znanych producentów olejów na zasadach komercyjnych - więc w wielu innych produktach tkwi ich technologia. Inni producenci też nie stoją w miejscu. Pozdrawiam ! Link Zgłoś
Gość: AdamM Tylko IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 17:46 zloty Lotos fully synthetic. Bez watpliwosci. A. Link Zgłoś