Dodaj do ulubionych

Nowa Corolla i oleje ???

IP: 62.29.137.* 02.09.03, 09:35
Ktory z olejow polecilibyscie do tego autka ?
Mobil 1 5w50, Castrol RS 0w40, Castrol RS 10w60 czy moze jeszcze cos innego ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ckm Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 10:24
      jaki to silnik?
      • Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 02.09.03, 10:51
        1,6 benzyna VVT-i oczywiscie
        • Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 02.09.03, 10:55
          Tylko Mobil No-1 5-50 lub 0-40.Pytanie do Ciebie , ktory to rok produkcji ,jak
          duzy przebieg?
          Oleje Castrola sa swietne,ale wiecej do pasowane do wyczynu i po zawodach
          wylac,a Ty masz zamiar na nim jezdzic,dlatego uzywaj Mobila No-1 power syn.
          Pz<dr.Michal
          • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 02.09.03, 11:04
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Tylko Mobil No-1 5-50 lub 0-40.Pytanie do Ciebie , ktory to rok
            produkcji ,jak
            > duzy przebieg?
            > Oleje Castrola sa swietne,ale wiecej do pasowane do wyczynu i po zawodach
            > wylac,a Ty masz zamiar na nim jezdzic,dlatego uzywaj Mobila No-1 power syn.
            > Pz<dr.Michal

Jeżeli udowodnisz tą tezę jakimikolwiek obiektywnymi badaniami , to masz u
            Mobila zapewnioną posadę Dyrektora d/s Marketingu.....
          • Gość: htb Do Michala IP: 62.29.137.* 02.09.03, 11:12
            samochod jest mozna powiedziec nowy, rok 2002 i 30 tys. przebiegu
    • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 02.09.03, 10:52
      Gość portalu: htb napisał(a):

> Ktory z olejow polecilibyscie do tego autka ?
      > Mobil 1 5w50, Castrol RS 0w40, Castrol RS 10w60 czy moze jeszcze cos innego ?

Różnice są kolosalne:

Mobil - żywotność silnika 400 000 km.
      Castrol 0W - żywotność silnika 400 015 km przy jeżdzie w temperaturach poniżej -
      15 st.Celcjusza
      Castrol 10W60 - 399 110 km - jazda sportowa w upały.

Natomiast druzgocąco wypadają oleje krajowe:

Lotos Syntetic 5W40 - 389 704 km - tragedia !!!!
      Lotos Dynamic 0w40 - 395 020 km - trochę lepiej !!!
      Orlen 5W40 - 370 241 km - no tak.... zapewne chrzczony , jak wszystko z tej
      firmy.

O olejach Selenia lepiej nie wspominać , no bo to włoskie badziewie.....

Tyle że każdy spełnia wymagania klasy SJ ( wymaganej przez Toyotę ) - z dużą
      nawiązką.....

Taki jest mniej więcej sens dyskutowania o przewagach jednej marki nad inną
      przy tych samych parametrach jakościowych.Wybór należy do Ciebie....
      • Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 02.09.03, 11:11
        czyli moznaby sie sugerowac ze najwiecej przejedzie na RS 0w40 :) skoro mial
        najlepszy wynik w warunkach zimowych, gdzie chyba smaroawanie jest duzo gorsze
        niz w lecie.
        • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 02.09.03, 11:30
          Oczywiście !!! W naszych , arktycznych warunkach zimowych różnica w trwałości
          silników smarowanych produktami 0W i 5W ( tej samej klasy ) może sięgnąć aż
          0,5% !!!! A są to różnice niebagatelne !
      • Gość: will Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 08:09
        Skąd wziołes te przebiegi samochodu na różnych olejach? Kto wi wg jakiej
        metodologii przeprowadza takie testy i gdzie są one dostępne?

Pozdrawiam.
        • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.09.03, 10:30
          Gość portalu: will napisał(a):

> Skąd wziołes te przebiegi samochodu na różnych olejach? Kto wi wg jakiej
          > metodologii przeprowadza takie testy i gdzie są one dostępne?
          >
          > Pozdrawiam.

Oooo - to proste . Instytut Sterowania Rzeczywistością przy ul. Czerskiej 8/10
          w Warszawie notorycznie publikuje podobne rewelacje ! ( W zależności od
          aktualnych budżetów reklamowych ... )
          • Gość: will Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 10:45
            To rzeczywiście nielicho. Rozumiem że Agora bedzie takim polskim "American
            Petroleum Institute" :). POZDRAWIAM
    • Gość: ckm Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 16:27
      Spokojnie wystarczy 0w40,lub 5w50, markowy mobil nie mobil jak wolisz, ja leję
      quakera ale to kwestia gustu i ceny.Silnik za mocno nie wysilony także
      spoko.Zimny start przy oleju 0w lub 5w jest mało zauważalny także bez przesady,
      spróbuj z klasą sl/cf, sj to trochę już stare.A dla wyczynów jak ktoś chce jest
      motul a nie jakiś tam mobil.
      • Gość: mix Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:53
        Gość portalu: ckm napisał(a):

> Spokojnie wystarczy 0w40,lub 5w50, markowy mobil nie mobil jak wolisz, ja
        leję
        > quakera ale to kwestia gustu i ceny.Silnik za mocno nie wysilony także
        > spoko.Zimny start przy oleju 0w lub 5w jest mało zauważalny także bez
        przesady,
        >
        > spróbuj z klasą sl/cf, sj to trochę już stare.A dla wyczynów jak ktoś chce
        jest
        >
        > motul a nie jakiś tam mobil.

A gdzie ty tego quakera kupujesz? Ciężko go kupić.
        Pozdrawiam.

• Gość: ckm Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 16:26
          jak to gdzie u siebie, ano właśnie dzisiaj trzeba zmienić.
          • Gość: mix Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 19:04
            Gość portalu: ckm napisał(a):

> jak to gdzie u siebie, ano właśnie dzisiaj trzeba zmienić.

U siebie to znaczy gdzie?
            Pozdrawiam.
            • Gość: ckm Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 08:16
              W Warszawie, podawałem już kiedyś w wątkach o olejach gdzie i co.
    • Gość: Kierowca Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 22:57
      Witam ...Jak masz przejechane 30 tys to prawdopodobnie jedziesz do ASO a tam
      sa beczki i leja co maja a co naleja to oni tylko wiedza wiec nie przejmuj sie
      zbytnio....pozdrowienia..
    • Gość: Marcino24 Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.pepsico.plusnet.pl 03.09.03, 08:58
      Byłem ostatnio w ASO na wymianie oleju po 3000km (Corolla TS). Chciałem, żeby
      zmienili mi na Castrol, ale serwis odradził. Toyota wycofuje się z używania
      olejów Castrol, ponieważ są za rzadkie i mogą palić się w silniku. Byłem
      trochę zdziwiony, bo przecież są reklamy Castrola z Toyotą, ale oczywiście
      posłuchałem serwisantów i zalali mi Shell Helix Ultr 5W40 (syntetyczny).
      • Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 03.09.03, 09:32
        To ciekawe co piszesz. BO obdzwonilem kilka serwisow w Warszawie i wszedzie
        zalecaja lanie Castrola. Z tym, ze jesli chcesz jakis inny to mozesz sobie
        przyniesc jesli oni takiego nie maja i tez ci nim zaleja. Wiec obawiam sie, ze
        tym odchodzeniem Toyoty od Castrola to taka sama prawda jak to, ze silniki VVT-
        i zacieraja sie na Castrolu SLX'ie. Tylko zadne mechanik w serwisie o tym nie
        slyszal.
      • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.09.03, 10:26
        Gość portalu: Marcino24 napisał(a):

> Toyota wycofuje się z używania
        > olejów Castrol, ponieważ są za rzadkie i mogą palić się w silniku. Byłem
        > trochę zdziwiony, bo przecież są reklamy Castrola z Toyotą, ale oczywiście
        > posłuchałem serwisantów i zalali mi Shell Helix Ultr 5W40 (syntetyczny).

O k***a - co za bełkot.... Co to znaczy " rzadki olej " ????
        Ludzie - przecież gdyby Castrol wypuścił jakiś mityczny "rzadki olej"
        degradujący silniki Toyoty , to sprawa narobiła by na świecie większego huku
        niż nasze biopaliwa !!!!!

Odpowiedź jest prosta - dealer jest przy okazji handlowcem produktów Shella i
        każdy kit wciśnie głąbowi , który uwierzy bezkrytycznie w brednie o "rzadkim
        oleju"

Każdy olej mieszczący się w klasie zalecanej przez producenta pojazdu równie
        dobrze spełni swoje zadanie i żaden niezależny instytut badawczy nie
        potwierdził niezwykłej przewagi Mobila 5w40 (SJ) nad Castrolem 5w40 (SJ)

Pisane było już o tym na tym forum 1500 razy !!!!

• Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 03.09.03, 12:04
          I tu sie z kolega zgodze. Mysle, ze gdyby to byla prawda z tym "rzadkim olejem"
          to najwiekszy producent samochodow na swiecie jakim jest Toyota zrobilby troche
          kolo piora Castrolowi.
        • Gość: zenon77 Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.man.polbox.pl 03.09.03, 12:26
          Gość portalu: RafałGTV napisał(a):

> Gość portalu: Marcino24 napisał(a):
          >
          > > Toyota wycofuje się z używania
          > > olejów Castrol, ponieważ są za rzadkie i mogą palić się w silniku. Byłem
          > > trochę zdziwiony, bo przecież są reklamy Castrola z Toyotą, ale oczywiście
          >
          > > posłuchałem serwisantów i zalali mi Shell Helix Ultr 5W40 (syntetyczny).
          >
          > O k***a - co za bełkot.... Co to znaczy " rzadki olej " ????
          > Ludzie - przecież gdyby Castrol wypuścił jakiś mityczny "rzadki olej"
          > degradujący silniki Toyoty , to sprawa narobiła by na świecie większego huku
          > niż nasze biopaliwa !!!!!
          >
          > Odpowiedź jest prosta - dealer jest przy okazji handlowcem produktów Shella
          i
          > każdy kit wciśnie głąbowi , który uwierzy bezkrytycznie w brednie o "rzadkim
          > oleju"
          >
          > Każdy olej mieszczący się w klasie zalecanej przez producenta pojazdu równie
          > dobrze spełni swoje zadanie i żaden niezależny instytut badawczy nie
          > potwierdził niezwykłej przewagi Mobila 5w40 (SJ) nad Castrolem 5w40 (SJ)
          >
          >
          > Pisane było już o tym na tym forum 1500 razy !!!!
          >
          Ludzie, czasami mam wrażenie, że stereotypy są gorsze od faszyzmu.
          Mobil 1 lepszy od Castrola RS
          Niemieckie auta się nie psują (a folkswagen w dizlu to już w ogóle auto na
          całe życie)
          Japończyki są drogie i mają drogie części
          Francuzy są awaryjne a ich zawieszenie to już w ogóle pomyłka
          Fiaty psują się bez przerwy
          Opony Michellin są najlepsze (nawet te z giełdy w Słomczynie z datą produkcji
          1998)
          Później Mercedes wprowadza na rynek A klasę i za toczydełko z silnikiem 1,4
          krzyczy 70,000 pln. Auto warte 45,000 a reszta to image 'gwiazdy'...
          p.s. moja żona, której często zarzucam brak chłodnego podejścia do ofert
          rynkowych, od dawna nie wierzy w 'systemy inteligentnej bieli' oraz zbawczą
          moc 'systemu TAED', a ja kupiłem Toledo 1,9 tdi (prawie folkswagen...) i leję
          olej Castrol RS 5W40 (bo moje auto jest tego warte...)... :-))))
          pozdrawiam
      • greenblack Re: Nowa Corolla i oleje ??? 03.09.03, 14:05
        Cholera, przez ostatnie 3 lata jeździłem na za rzadkim oleju. Ale nie każdy ma
        szczęście spotkać fachowego mechanika.

Pozdrawiam

• Gość: zenon77 Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.man.polbox.pl 03.09.03, 14:16
          greenblack napisał:

> Cholera, przez ostatnie 3 lata jeździłem na za rzadkim oleju. Ale nie każdy
          ma
          > szczęście spotkać fachowego mechanika.
          >
          >
          > Pozdrawiam
          >
          Cóż, takie życie. Całe szczęście od dziś jesteś uświadomiony. A tak OT, to
          Greenblacku chyba się starzejesz; dopiero 20 wpis w wątku, oj słabiutko...
          • Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 03.09.03, 16:04
            Panowie rzadkosc oleju zalezy od szefa stacji,ktory podpisal kontrakt z
            producentem oleju na dostawe dla servisu. Co tutaj na rozne marki wygadywano
            jak wchodzil w latach 88 na rynek Valvoline,dzisiaj ludzie sami krzykneli
            Mobila No-1 chcemy i jest znowu.Nie sluchajcie wypowiedzi cokto
            powiedzial,tylko opisujcie jakie sami odniesliscie wrazenie w trakcie uzywania
            tych oleji.To beda o wiele miatodajniejsze wypowiedzi niz coi Pan Jasio lub
            Zenek z Forda.Pzdr.Michal
            • Gość: Misio Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 16:24

> Panowie rzadkosc oleju zalezy od szefa stacji,ktory podpisal kontrakt z
              > producentem oleju na dostawe dla servisu. Co tutaj na rozne marki
              wygadywano
              > jak wchodzil w latach 88 na rynek Valvoline,dzisiaj ludzie sami krzykneli
              > Mobila No-1 chcemy i jest znowu.Nie sluchajcie wypowiedzi cokto
              > powiedzial,tylko opisujcie jakie sami odniesliscie wrazenie w trakcie
              uzywania
              > tych oleji.To beda o wiele miatodajniejsze wypowiedzi niz coi Pan Jasio lub
              > Zenek z Forda.Pzdr.Michal

Michale ja stosuje olej Valvoline. Wydawało mi się że to dobra firma. Co jest z
              tym olejem nie tak że "ludzie sami krzykneli Mobila No-1 chcemy".

Pozdrawiam.
              • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.09.03, 17:10
                Gość portalu: Misio napisał(a):

> ja stosuje olej Valvoline. Wydawało mi się że to dobra firma. Co jest z
                >
                > tym olejem nie tak że "ludzie sami krzykneli Mobila No-1 chcemy".
                >
                > Pozdrawiam.

Jak to co - ma brzydsze reklamy w telewizji... A właściwie ostatnio wcale się w
                polsce nie reklamuje.
                Poza tym ma jeszcze jeden feler - jest zbyt tani. Nie wypada używać zbyt
                taniego oleju ! Zbyt tanie oleje wywołują eksplozje w silnikach !
                :) :) :)
              • Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 03.09.03, 18:42
                Gość portalu: Misio napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
                >
                > > Panowie rzadkosc oleju zalezy od szefa stacji,ktory podpisal kontrakt z
                > > producentem oleju na dostawe dla servisu. Co tutaj na rozne marki
                > wygadywano
                > > jak wchodzil w latach 88 na rynek Valvoline,dzisiaj ludzie sami krzykneli
                > > Mobila No-1 chcemy i jest znowu.Nie sluchajcie wypowiedzi cokto
                > > powiedzial,tylko opisujcie jakie sami odniesliscie wrazenie w trakcie
                > uzywania
                > > tych oleji.To beda o wiele miatodajniejsze wypowiedzi niz coi Pan Jasio lu
                > b
                > > Zenek z Forda.Pzdr.Michal
                >
                >
                > Michale ja stosuje olej Valvoline. Wydawało mi się że to dobra firma. Co
                jest z
                >
                > tym olejem nie tak że "ludzie sami krzykneli Mobila No-1 chcemy".
                >
                > Pozdrawiam.
                ----------------------------------------------------------------------------
                Bylo tak Misiu,
                Valvoline pod koniec lat 80-tych dalo swietne warunki sprzedazy,duze upusty
                itp i wten sposob zajeli caly rynek warsztatowy i w wiekszosci stacji
                benzynowych.Tutaj w gre wchodza miliony.Ludzie sie przyzwyczaili az w koncu
                obudzily sie firmy i zaczely szturmowac i zpowrotem wchodzic na rynek.
                Valvoline spelnia normy jakie podaje na opakowaniu.Od pewnego czasu powoli
                producenci zaczeli zalecac do swoich produktow M-1 no i sie
                pokazaly,Volvo,Toycia,Mesio,te marki sa zalewane i mozna nabyc je z tym olejem.
                Inna sprawa ze formula 1 uzywa M-1 tylko zta roznica ze tamten olej ma
                specjalnie srodki tlumiace sie pienienie ze wzgledu na szalencze
                obroty.Natomiast Auto cros uzywa Castrol,rajdy jeden i drugi.Pamietajcie ze
                oleje wyczynowe sa pierunsko drogie 1litr kosztuje powyzej 100 dutkow i niema
                ich nigdy wsprzedazy publicznej.Wlasnie poza M-1 ktory bez tych dodatkow jest
                sprzedawany.Pzdr.Michal
                P.S wiecie ile kosztuje litr paliwa wyczynowego? powyzej 50dutkow za litr.
                • Gość: htb Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: 62.29.137.* 04.09.03, 08:36
                  > Inna sprawa ze formula 1 uzywa M-1 tylko zta roznica ze tamten olej ma
                  > specjalnie srodki tlumiace sie pienienie ze wzgledu na szalencze
                  > obroty.Natomiast Auto cros uzywa Castrol,rajdy jeden i drugi.Pamietajcie ze
                  > oleje wyczynowe sa pierunsko drogie 1litr kosztuje powyzej 100 dutkow i niema
                  > ich nigdy wsprzedazy publicznej.Wlasnie poza M-1 ktory bez tych dodatkow jest
                  > sprzedawany.Pzdr.Michal
                  > P.S wiecie ile kosztuje litr paliwa wyczynowego? powyzej 50dutkow za litr.

Eee tu sie nie do konca zgodze. Czyli w wyczynie jakiego Castrola uzywaja,
                  skoro piszesz ze nie ma go w sprzedazy publicznej. Wydawalo mi sie, ze uzywaja
                  np. RS 10w60 lub TWS i obydwa normalnie mozna kupic w sklepie.
                  A najlepsza reklama dla Mobila, to jak sprzedawaca zachecal mnie do jego
                  kupienia twierdzac, ze musi byc dobry skoro jest uzywany w promach
                  kosmicznych ;)
                  • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 04.09.03, 11:10
                    Gość portalu: htb napisał(a):

> Eee tu sie nie do konca zgodze. Czyli w wyczynie jakiego Castrola uzywaja,
                    > skoro piszesz ze nie ma go w sprzedazy publicznej. Wydawalo mi sie, ze
                    uzywaja
                    > np. RS 10w60 lub TWS i obydwa normalnie mozna kupic w sklepie.
                    > A najlepsza reklama dla Mobila, to jak sprzedawaca zachecal mnie do jego
                    > kupienia twierdzac, ze musi byc dobry skoro jest uzywany w promach
                    > kosmicznych ;)

Oczywiście wyczyn wyczynowi nie równy....
                    Rallycros , rajdy itp - wiele różnych specyfikacji.
                    Często stosuje się oleje klasy np 20w60 , 30w60 a nawet 30w70 ( chociaż nie
                    używa się tej pierwszej liczby , bo nie ma ona znaczenia - oleje wyczynowe są
                    przeznaczone do stosowania w temperaturze roboczej , a ochrona przy rozruchu ma
                    drugorzędne znaczenie ) - czyli po prostu - 60-70.
                    Oleje konsumenckie używa się głównie w KJS-ach.
                • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 04.09.03, 11:01

> Inna sprawa ze formula 1 uzywa M-1 tylko zta roznica ze tamten olej ma
                  > specjalnie srodki tlumiace sie pienienie ze wzgledu na szalencze
                  > obroty.

Michale Drogi !

Racz nie piep***ć , bo pomimo tego , że kilka teamów używa produktów Mobila ,
                  to nie mają one nic wspólnego z "konsumenckim" Mobil 1. W przełożeniu na nasze -
                  olej do F1 to mniej więcej 30w70. ( Przed rozruchem silnika jest wstępnie
                  podgrzany.) Zestaw dodatków nie ma nic wspólnego z tymi , które są stosowane w
                  olejach "półkowych" - inna sprawa , że kompozycja tych olejów odbywa się w/g
                  unikalnej specyfikacji producenta silnika , a dodatki zagęszczające dodawane są
                  osobno bezpośrednio przed zalaniem do silnika. Każdy team ma specjalistę od
                  olejów , który decyduje , co i kiedy jest wlewane do silnika.

Bardzo cenię twoje doświadczenie mechanika samochodowego , ale wyrażana przez
                  ciebie fascynacja produktami Mobila pozwala mi przypuszczać , że jesteś ich
                  dealerem.
                  Pozdrawiam !

• Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 04.09.03, 11:12
                    Dealerem nie jestem,ani mechanikiem samochodowym od poczatku.
                    Tak sie zlozylo ze ostatnie 23 lata zajmoje sie autami to mozna powiedziec ,ze
                    cos niecos wiem o nich.
                    To co o olejach wiem od podszewki to przez moje tlumaczenie ,ktore niedawno
                    bylo tutaj na forum pt.Oleje. Zobacz co pisza na temat specjalisci brytyjscy i
                    szwedzcy.
                    Mobil olej lubie doswiadczylem tylko pozytywne strony,co nie mozna powiedziec
                    o Shellu i innych renomowanych markach.Pzdr.Michal
                    • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 04.09.03, 11:24
                      Nikt tu nie twierdzi , że są to produkty złe. Tyle , że przypisywanie im
                      magicznych właściwości jest związane głównie z bardzo rozbudowanym marketingiem
                      i reklamą tej marki. Norma API nie stworzyła nowej specyfikacji "Mobil Oil
                      Only " , a parametry nie - parapsychologiczne są porównywalne z innymi
                      produktami w tych klasach.
                      • Gość: Michal Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.telia.com 04.09.03, 15:53
                        Tak sie zgodze,tylko w praktycesa inne spostrzezenia.Silniki pracujace cale
                        zycie na M-1 nie wykazuja zuzycia.Bylem zlomiarzemrozebralem niesamowita ilosc
                        silnikow,ktorych stan byl makabryczny poza wyjatkiem jezeli byl´elsploatowany
                        na M-1 nie wykazywal zuzycia praktycznie zadnego.Walki rozrzadu jak
                        nowe,cylindry bez kantu nawet po 500kkm lub 600kkm.To bylo dla mnie nie
                        zrozumiale.pamietam przychodzace Saaby czy Volva eksploatowane na innych
                        olejach z ksiazka servisowa,szwedzi sa skrupulatni,posiadaly kanty walki
                        zniszczone.Nawet liche produkty jak ford czy opel mialy dobre rezultaty na M-1.
                        Pzdr.Michal
                        • Gość: RafałGTV Re: Nowa Corolla i oleje ??? IP: *.int.warszawa.sint.pl 04.09.03, 17:44
                          Koncern Exonn - włąściciel marki Mobil , był właścicielem kilku rewolucyjnych
                          na swoje czasy rozwiązań technologicznych stosowanych w produkcji baz
                          olejowych. Gdy wygasły patenty - inni też zaczęli je stosować. Tu upatrywałbym
                          przyczyn takiego stanu rzeczy. Myślę , że obecnie trudno będzie dokonać
                          obserwacji takich różnic na porównywalnych konstrukcyjnie silnikach.
                          Poza tym Exonn sprzedaje swoje bazy olejowe dla kilku znanych producentów
                          olejów na zasadach komercyjnych - więc w wielu innych produktach tkwi ich
                          technologia. Inni producenci też nie stoją w miejscu.
                          Pozdrawiam !
    • Gość: AdamM Tylko IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 17:46
      zloty Lotos fully synthetic. Bez watpliwosci.

A.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka