Gość: real IP: *.mojeauto.pl 09.07.09, 10:10 a wydawało mi sie że największym naszym sąsiadem jest Rosja, no ale widać po odłączeniu się tych wszystkich eksradzieckich republik to już nie jest takie duże państwo Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: drozdz Re: Niemcy IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 08:52 I należy pamiętać, że znaków zakazu nie odwołuje tak jak u na pierwsze skrzyżowanie, tylko musi to być znak odwołujący dany zakaz. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Niemcy IP: *.acn.waw.pl 10.07.09, 08:53 Znajomość geografii pomaga, czasem warto słuchać w szkole! Z Rosją graniczymy tylko z obwodem Kaliningradzkim - to dość mały "twór"... Link Zgłoś
Gość: karol Re: Niemcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 09:28 Myślałem, że to aktualne informacja, a tymczasem z uporem maniaka pisze się okonieczności posiadania paszportu. Przecież wystarczy dowód osobisty. Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Niemcy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.07.09, 09:31 No to obwód kaliningradzki jest sąsiednim krajem, czy Rosja w której skłąd wchodzi obwód kaliningradzki ? hmmm ??? Wiem, wiem... studnecka dyskusja.... hehehehe Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Niemcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 09:33 W Czechach i w Niemczech podoba mi się to, że z Policjantami nie ma dyskusji. Tam polski cwaniaczek nie zatrzepocze rzęsami i nie ubłaga policjanta. Tam nie ma gadki o urodzinach żony na które właśnie się śpieszymy czy tym podobnych farmazonach. Niemieccy i Czescy policjanci nie obchodzą urodzin, imienin ani nie mają poczucia humoru i z całą pewnością nie są wyrozumiali. Ja w tym właśnie widzę główną przyczynę tak małej ilości wypadków w tamtych krajach. Naszych policjantów można sobie okręcić wokół palca. Link Zgłoś
p08 Re: Niemcy 10.07.09, 10:06 No cos z tymi restrykcjami musi byc, skoro w ubieglym roku ilosc ofiar smiertelnych na drogach niemieckich znow zmalal o okolo 10% , z 4477 zabitych 465 zginelo na autostradach, 2721 zginelo na terenie zabudowanym a 1261 poza nim. jesli przeliczyc liczbe zabitych na milion mieszkancow danego kraju to wynosza one w roku 2007 niemcy : 60 polska 142 Link Zgłoś
Gość: z Berlina Re: Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 11:31 I pamietajcie, ze znak z pierwszestem przejazdu jest TYLKO dla danego skrzyzowania, a nie jak w Polsce dla calej ulicy. Jesli nastepne skrzyzowanie nie ma znaku z pierwszestwem przejazdu, to wowoczas obowiazuje regula prawej strony!!!. Juz kilka razy widzialem wypadki w Berlinie w centrum miasta, z samochodami z PL. Link Zgłoś
Gość: Centrala Re: Niemcy IP: *.cec.eu.int 10.07.09, 11:33 p08: w Niemczech maleje liczba wypadków śmiertelnych na drogach bo pozbywają się starych gratów (idą do Polski) a kupują nowe, takie z 4-5 gwiazdkami EuroNCAP. Poza tym, w Niemczech nie jeździ się tak nerwowo jak w Polsce. Link Zgłoś
Gość: zibbie Re: Niemcy IP: *.centertel.pl 10.07.09, 11:34 to tak, jak Polska, też mamy 16 krajów związkowych płacących haracz jednemu miastu z sowieckim pałacem w centrum Link Zgłoś
Gość: z Berlina Re: Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 11:52 Jeszcze jedno chce napisac, gdzy jestescie w jakim miescie, prosze uwazac na rowerzystow. Przed skretem w prawo najpierw upewnij sie w lusterku, czy nie jedzie rowerzysta, bo tutaj to "swieta krowa". Jesli on wjedzie na ciebie, to masz problem, rowerzysta ma pierwszestwo!!, a za powstele szkody w placisz sam, a nie rowerzysta. Tutaj kazdy ma "ubezpieczenie adwokackie", tak wiec, o byle co idzie przez sad. Jesli ktos cos zle zrobil twoim zdaniem, powolujesz go do sadu. Na rozprawy czeka sie ok. 1 miesiaca. Radze uwazac na jazde w Niemczech.... Link Zgłoś
Gość: Simonne Re: Niemcy IP: *.hsi.kabelbw.de 10.07.09, 11:55 jakie 16 landow, a co z Majorka ??? Link Zgłoś
Gość: TT Re: Niemcy IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.09, 12:19 Pieszy na pasach, i rowerzysta ma pierszenstwo, wiem, ze to trudno zrozumiec jak sie jest najlepszym driwerem w calym powiecie, ale tak wlasnie jest. Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Niemcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 12:25 Słyszałem kiedyś, ale nie wiem ile w tym prawdy, że pewien Polak, który kupił samochód na giełdzie pojechał do Niemiec a tam miejscowi policaje zatrzymali go do kontroli, chyba coś Polak przeskrobał, i okazało się, że ten samochód kilka lat wcześniej został skradziony w Niemczech i nadal figurował w bazie danych jako skradziony. Oczywiście w Polsce był normalnie zarejestrowany :) Link Zgłoś
parweniuszom-saturator Re: Niemcy 10.07.09, 12:48 Praktycznie w każdym większym niemieckim mieście istnieje w centrum tzw. "strefa ochrony środowiska" (niem. Umweltzone), oznakowana specjalnymi znakami zakazu wjazdu, a obowiązującymi wszystkie pojazdy, również zagraniczne!! Kierowcy nie posiadających na szybie swojego pojazdu odpowiedniej naklejki (niem. Feinstaubplakette, do kupienia za około 6 euro m.in. w wielu stacjach kontroli pojazdów, w ADAC, w TÜV, GTÜ, KÜS, Dekra), lub tacy, których samochody nie spełniają obowiązującej w danym mieście klasy czystości spalin (co dotyczy najczęściej starszych diesli, albo benzyniaków bez katalizatora), płacą w przypadku złamania zakazu wjazdu do centrum i wykrycia tego w czasie policyjnej kontroli mandat w wysokości 40 euro. Dobrze jest więc przed próbą wjazdu do centrum większego miasta bezwzględnie zaopatrzyć się w odpowiednią naklejkę! Dyskusja z policją grozi podwojeniem mandatu i może traktowana być jako próba przekupstwa bądź przyznanie się kierowcy do "umyślnego złamania zakazu". Link Zgłoś
alex-alexander Re: Niemcy 10.07.09, 15:02 Autor pisze o bezwzglednej policji. Z policja w Niemczech mozna dyskutowac, ale nie upierac sie przy swoim. Swoje racje mozna zawsze wylozyc. W przestrzeganiu prawa obowiazuje zero tolerancji. I kierowcy wiedza o tym, dlatego zatrzymuja sie przed przejsciem dla pieszych, nie jezdza nagminne szybko i pijacy za kierownica zdarzaja sie, ale nie za wiele ich jest. Przy pobycie dluzszym jak 90 dni nalezy sie zameldowac a do tego potrzebny juz jest paszport. A policja w Polsce? No coz, ta nie umie sobie poradzic nie tylko z piratami drogowymi, ale i ze zlodziejami, aferzystami, tzw. blokersami, ulicznymi rabusiami, faszystami spod znaku Stronnictwa Narodowego, wandalami, pedofilami spod znaku Kosciola katolickiego, itp., itd. Link Zgłoś
Gość: inny przepis Re: Niemcy IP: *.sgh.waw.pl 10.07.09, 16:36 NIE WYPRZEDZAĆ Z PRAWEJ na autostradzie. trzeba zawsze z lewej mijać. Link Zgłoś
Gość: rapa Re: Niemcy IP: *.promax.media.pl 10.07.09, 17:25 "wyposażenie samochodu: trójkąt ostrzegawczy, apteczka + gumowe rękawiczki". Tp zdanie może wprowadzać w błąd. Istotnie takie przepisy obowiązują w Niemczech, co jednak nie znaczy, że podróżując przez Niemcy musi je spełniać. Zgodnie KONWENCJA O RUCHU DROGOWYM, sporządzoną w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. wystarczy, że nas pojazd będzie odpowiadał warunkom przewidzianym w rozdziale III. W rozdziale tym nie ma mowy o gumowych rękawiczkach. Link Zgłoś
rokipat Re: Niemcy 20.08.09, 07:24 W niemczech chyba mozna miec pol promila (0,5), a podajecie ze mozna miec 0,05 promila. Link Zgłoś
Gość: Antyniemiec Re: Niemcy IP: 93.131.31.* 26.08.09, 18:06 Pamietajcie jadac autostrada w Niemczech jezdzicie po swoich dziadkach,dlatego majaprawie 12000 tys km autostrad Link Zgłoś
Gość: lpg user Re: Niemcy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.09.09, 04:14 Stacji tankowania LPG jest w Niemzech 5423, a nie 400!!! Nie wiem dalczego zawsze podawane są dane sprzed kilku lat. Więcej infomacji i wyszukiwarka stacji na stronie: www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.10, 20:11 Pewna nieścisłość. Policjant przy przekroczeniu prędkości do 20 km/h może pobrać mandat za pomocą terminala z karty płatniczej. Policjant nie może pobierać gotówki! W przypadku szczególnym można poprosić (czasem się uda), by ktoś pozwolił na ściągnięcie gotówki ze swojego konta, proponując tej osobie gotówkę. To ważne i warto o tym, że policja nie bierze gotówki wiedzieć. Skąd wiem - z doświadczenia. Link Zgłoś