IP: *.mojeauto.pl 09.07.09, 10:10
a wydawało mi sie że największym naszym sąsiadem jest Rosja, no ale widać po odłączeniu się tych wszystkich eksradzieckich republik to już nie jest takie duże państwo
Obserwuj wątek
    • Gość: drozdz Re: Niemcy IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 08:52
      I należy pamiętać, że znaków zakazu nie odwołuje tak jak u na pierwsze skrzyżowanie, tylko musi to być znak odwołujący dany zakaz.
    • Gość: Gość Re: Niemcy IP: *.acn.waw.pl 10.07.09, 08:53
      Znajomość geografii pomaga, czasem warto słuchać w szkole! Z Rosją graniczymy tylko z obwodem Kaliningradzkim - to dość mały "twór"...
    • Gość: karol Re: Niemcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 09:28
      Myślałem, że to aktualne informacja, a tymczasem z uporem maniaka pisze się okonieczności posiadania paszportu. Przecież wystarczy dowód osobisty.
    • Gość: gość 2 Re: Niemcy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.07.09, 09:31
      No to obwód kaliningradzki jest sąsiednim krajem, czy Rosja w której skłąd wchodzi obwód kaliningradzki ? hmmm ???
      Wiem, wiem... studnecka dyskusja.... hehehehe
    • Gość: Jonek Re: Niemcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 09:33
      W Czechach i w Niemczech podoba mi się to, że z Policjantami nie ma dyskusji. Tam polski cwaniaczek nie zatrzepocze rzęsami i nie ubłaga policjanta. Tam nie ma gadki o urodzinach żony na które właśnie się śpieszymy czy tym podobnych farmazonach. Niemieccy i Czescy policjanci nie obchodzą urodzin, imienin ani nie mają poczucia humoru i z całą pewnością nie są wyrozumiali. Ja w tym właśnie widzę główną przyczynę tak małej ilości wypadków w tamtych krajach. Naszych policjantów można sobie okręcić wokół palca.
    • p08 Re: Niemcy 10.07.09, 10:06
      No cos z tymi restrykcjami musi byc, skoro w ubieglym roku ilosc ofiar smiertelnych na drogach niemieckich znow zmalal o okolo 10% , z 4477 zabitych 465 zginelo na autostradach, 2721 zginelo na terenie zabudowanym a 1261 poza nim.
      jesli przeliczyc liczbe zabitych na milion mieszkancow danego kraju to
      wynosza one w roku 2007
      niemcy : 60
      polska 142
    • Gość: z Berlina Re: Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 11:31
      I pamietajcie, ze znak z pierwszestem przejazdu jest TYLKO dla danego skrzyzowania, a nie jak w Polsce dla calej ulicy. Jesli nastepne skrzyzowanie nie ma znaku z pierwszestwem przejazdu, to wowoczas obowiazuje regula prawej strony!!!.
      Juz kilka razy widzialem wypadki w Berlinie w centrum miasta, z samochodami z PL.
    • Gość: Centrala Re: Niemcy IP: *.cec.eu.int 10.07.09, 11:33
      p08: w Niemczech maleje liczba wypadków śmiertelnych na drogach bo pozbywają się starych gratów (idą do Polski) a kupują nowe, takie z 4-5 gwiazdkami EuroNCAP.
      Poza tym, w Niemczech nie jeździ się tak nerwowo jak w Polsce.
    • Gość: zibbie Re: Niemcy IP: *.centertel.pl 10.07.09, 11:34
      to tak, jak Polska, też mamy 16 krajów związkowych płacących haracz jednemu miastu z sowieckim pałacem w centrum
    • Gość: z Berlina Re: Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 11:52
      Jeszcze jedno chce napisac, gdzy jestescie w jakim miescie, prosze uwazac na rowerzystow. Przed skretem w prawo najpierw upewnij sie w lusterku, czy nie jedzie rowerzysta, bo tutaj to "swieta krowa". Jesli on wjedzie na ciebie, to masz problem, rowerzysta ma pierwszestwo!!, a za powstele szkody w placisz sam, a nie rowerzysta.

Tutaj kazdy ma "ubezpieczenie adwokackie", tak wiec, o byle co idzie przez sad. Jesli ktos cos zle zrobil twoim zdaniem, powolujesz go do sadu. Na rozprawy czeka sie ok. 1 miesiaca.

Radze uwazac na jazde w Niemczech....
    • Gość: Simonne Re: Niemcy IP: *.hsi.kabelbw.de 10.07.09, 11:55
      jakie 16 landow, a co z Majorka ???
    • Gość: TT Re: Niemcy IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.09, 12:19
      Pieszy na pasach, i rowerzysta ma pierszenstwo, wiem, ze to trudno zrozumiec jak sie jest najlepszym driwerem w calym powiecie, ale tak wlasnie jest.
    • Gość: Jonek Re: Niemcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 12:25
      Słyszałem kiedyś, ale nie wiem ile w tym prawdy, że pewien Polak, który kupił samochód na giełdzie pojechał do Niemiec a tam miejscowi policaje zatrzymali go do kontroli, chyba coś Polak przeskrobał, i okazało się, że ten samochód kilka lat wcześniej został skradziony w Niemczech i nadal figurował w bazie danych jako skradziony. Oczywiście w Polsce był normalnie zarejestrowany :)
    • parweniuszom-saturator Re: Niemcy 10.07.09, 12:48
      Praktycznie w każdym większym niemieckim mieście istnieje w centrum tzw. "strefa ochrony środowiska" (niem. Umweltzone), oznakowana specjalnymi znakami zakazu wjazdu, a obowiązującymi wszystkie pojazdy, również zagraniczne!! Kierowcy nie posiadających na szybie swojego pojazdu odpowiedniej naklejki (niem. Feinstaubplakette, do kupienia za około 6 euro m.in. w wielu stacjach kontroli pojazdów, w ADAC, w TÜV, GTÜ, KÜS, Dekra), lub tacy, których samochody nie spełniają obowiązującej w danym mieście klasy czystości spalin (co dotyczy najczęściej starszych diesli, albo benzyniaków bez katalizatora), płacą w przypadku złamania zakazu wjazdu do centrum i wykrycia tego w czasie policyjnej kontroli mandat w wysokości 40 euro. Dobrze jest więc przed próbą wjazdu do centrum większego miasta bezwzględnie zaopatrzyć się w odpowiednią naklejkę! Dyskusja z policją grozi podwojeniem mandatu i może traktowana być jako próba przekupstwa bądź przyznanie się kierowcy do "umyślnego złamania zakazu".
    • alex-alexander Re: Niemcy 10.07.09, 15:02
      Autor pisze o bezwzglednej policji. Z policja w Niemczech mozna dyskutowac, ale nie upierac sie przy swoim. Swoje racje mozna zawsze wylozyc. W przestrzeganiu prawa obowiazuje zero tolerancji. I kierowcy wiedza o tym, dlatego zatrzymuja sie przed przejsciem dla pieszych, nie jezdza nagminne szybko i pijacy za kierownica zdarzaja sie, ale nie za wiele ich jest. Przy pobycie dluzszym jak 90 dni nalezy sie zameldowac a do tego potrzebny juz jest paszport. A policja w Polsce? No coz, ta nie umie sobie poradzic nie tylko z piratami drogowymi, ale i ze zlodziejami, aferzystami, tzw. blokersami, ulicznymi rabusiami, faszystami spod znaku Stronnictwa Narodowego, wandalami, pedofilami spod znaku Kosciola katolickiego, itp., itd.
    • Gość: inny przepis Re: Niemcy IP: *.sgh.waw.pl 10.07.09, 16:36
      NIE WYPRZEDZAĆ Z PRAWEJ na autostradzie.

trzeba zawsze z lewej mijać.
    • Gość: rapa Re: Niemcy IP: *.promax.media.pl 10.07.09, 17:25
      "wyposażenie samochodu: trójkąt ostrzegawczy, apteczka + gumowe rękawiczki". Tp zdanie może wprowadzać w błąd. Istotnie takie przepisy obowiązują w Niemczech, co jednak nie znaczy, że podróżując przez Niemcy musi je spełniać. Zgodnie KONWENCJA O RUCHU DROGOWYM, sporządzoną w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. wystarczy, że nas pojazd będzie odpowiadał warunkom przewidzianym w rozdziale III. W rozdziale tym nie ma mowy o gumowych rękawiczkach.
    • rokipat Re: Niemcy 20.08.09, 07:24
      W niemczech chyba mozna miec pol promila (0,5), a podajecie ze mozna miec 0,05 promila.
    • Gość: Antyniemiec Re: Niemcy IP: 93.131.31.* 26.08.09, 18:06
      Pamietajcie jadac autostrada w Niemczech jezdzicie po swoich dziadkach,dlatego majaprawie 12000 tys km autostrad
    • Gość: lpg user Re: Niemcy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.09.09, 04:14
      Stacji tankowania LPG jest w Niemzech 5423, a nie 400!!!
      Nie wiem dalczego zawsze podawane są dane sprzed kilku lat.
      Więcej infomacji i wyszukiwarka stacji na stronie:
      www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US
    • Gość: Jasiek Re: Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.10, 20:11
      Pewna nieścisłość. Policjant przy przekroczeniu prędkości do 20 km/h może pobrać mandat za pomocą terminala z karty płatniczej. Policjant nie może pobierać gotówki! W przypadku szczególnym można poprosić (czasem się uda), by ktoś pozwolił na ściągnięcie gotówki ze swojego konta, proponując tej osobie gotówkę. To ważne i warto o tym, że policja nie bierze gotówki wiedzieć. Skąd wiem - z doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka