Dodaj do ulubionych

czy rzeczywiście potanieją?

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.01.04, 15:30
Zewsząd słychać głosy fachowców i zwykłych znawców, że w niedługim czasie
(pewnie po wejściu do UE) drastycznie potanieją uzywane samochody. Ja
rozumiem, że byc może bedą złagodzone przepisy celny i przede wszystkim
opłaty związane ze sprowadzeniem uzywanego z Niemiec czy Belgii, ale na BOga
dlaczego mają potaniec drastycznie? Chyba że myślimy o zakupie kompletnego
wraku wyklepanego w warsztacie pana Henia, to wtedy zgoda. Jesli zas chodzi o
ceny używanych aut bezwypadkowych w Niemczech, to wystarczy obejrzec oferty w
necie, by przekonac się, że sa to ceny porównywalne z polskimi (a i opłaty
jakowes zapewne będą, nie chce mi się wierzyc ze będzie wszystko
zniesione...). Zgoda, są to przeważnie auta w lepszym stanie, lepiej
wyposazone i jeżdżone na niemieckihc drogach i tamtejszym paliwie, z
mniejszym przebiegiem, więc pewnie lepiej będzie coś takiego po rozsądnej
cenie sprowadzić niż kupowac krajowe.
POtaniec może wtedy, gdy nastąpi faktycznie prognozowany "zalew wraków",
wtedy relatywnie potanieją wszystkie uzywane. Ale normalne, bezwypadkowe w UE
wcale nie sa tańsze!!!
Co sądzicie? Jakie są wasze wizje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Robert Re: czy rzeczywiście potanieją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 16:52
      Policz! Kupujesz 7-letnie autko w niezłym stanie za ok.2500E, tj. na okrągło
      10000PLN. Teraz musisz od tego zapłacić akcyzę (65%=6500PLN) i od sumy VAT
      (16500PLN×22%=3630PLN). I wychodzi 20130PLN. Fajnie, nie?. Po wejściu do Unii
      odpada VAT, więc masz 3630PLN w kieszeni. Jest taniej? Jest. Wbrew temu co
      mówią ci z Min. Finansów akcyza po wejściu nie może zależeć od wieku samochodu,
      więc raczej nie będzie to 65%. Będzie taniej?
      • Gość: M ja tam slysze wszedzie ze nawet podrozeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 22:44
        • Gość: Radek Re: ja tam slysze wszedzie ze nawet podrozeja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 23:02
          Prawdopodobnie używane auta potanieją w Polsce po naszym wejści do Unii, bo:
          1.nie będzie cła, bedzie więc można sprowadzić samochod kilkuletni z Niemiec,
          Austrii czy Belgii taniej i raczej w lepszym stanie technicznym niż te
          eksploatowane na polskich drogach
          2.Producenci samochodów już maja problemy ze zbytem, jest duza konkurencja na
          rynku, więc aby nakręcić koniunkturę za parę lat popularne auta będzie się
          sprzedawało w hipermarketach, co jak twierdzą fachowcy obniży ich cene o 20 a
          nawet 25% (firmy będą miały zbyt, ludzie zatrudnienie, a klient tańszy
          samochód), więc siłą rzeczy będą musiały potanieć też pojazdy używane, tak jak
          w ostatnich kilku latach potaniały komórki. Konkurencja robi swoje.
          • Gość: Lukash ! Robert źle liczysz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 23:40
            Auto warte 2500euro czyli 11,5 tys zł. Do tego akcyza z vatem 6 tys zł. Plus
            kosztewentualnego wyklepania. + 2,5 tys za sproowadzenie(wyjazd, rzeczoznawca,
            Breif, odpawy, agencja celna). i to wychodzi 21 tys. Cło jest teraz 0% na auta
            produkowane w uni, a na te z ameryki 35%. Auto kosztuje 2200euro czyli 10,5
            tys, z naprawą wyszło nam 21tys, cena na gotowo. Było to Toledo Tdi 97 rok
            pełne wyposżenie bity przód.
            wartość z eurotaxu-vat-akcyza, z tgo lcizymy akcyze i to ejst wartośc celna.
            • Gość: Lukash ! A ja tam nie czekałem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 23:42
              Ja nie czekam trafiłem okazje teraz z francji i sobie jeżdżę, kupiłem 5 tys
              taniej niż wpolsce. A co będie w maju to nie wiadomo, vat będzie płcony w
              niemczech, a jak kupisz od osoby prywatnej to vatu nie zaplacisz.
              • Gość: Joasia Re: A ja tam nie czekałem. IP: *.dip.t-dialin.net 03.01.04, 14:15
                > a jak kupisz od osoby prywatnej to vatu nie zaplacisz.

VAT zawsze placisz
                tylko ze kupujac od osoby prywatnej nie jest on wykazy na rachunku a kupujac od
                firmy moze byc wykazane 16% od calej ceny lub tylko od wartosci dodanej (marzy
                komisu) o ile auto bylo przedtem w posiadaniu osoby prywatnej

• Gość: Robert Re: A ja tam nie czekałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 14:15
                A ja tam poczekam do maja. Przed chwilą przeczytałem orzeczenie Trybunału
                Sprawiedliwości z 23.10.1997 r. w sprawie Komisja Europejska przeciwko Grecji
                (C-375/95) Bardzo pouczająca lektura. Szczególnie polecam odpowiedzialnym w
                Min.Finansów za konstrukcję podatków nakładanych na samochody po 1. maja.
                A może jest na forum ktoś, kto wie, jak zaskażyć do NSA jakiś przepis lub
                decyzję? Może jakiś prawnik?
            • Gość: Robert Re: Robert źle liczysz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 09:32
              11,5 tys zł. Do tego akcyza z vatem 6 tys zł.
              Ile lat ma to Toledo? Jeśli akcyza z VATem 6 tys., to sama akcyza niecałe 3
              tys. czyli 25%, tzn., że auto jest stosunkowo młode. Ja liczyłem dla auta
              starszego (np. 96r.), ale całkowicie sprawnego (nic nie trzeba klepać).
              • Gość: Lukash ! Re: Robert źle liczysz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 17:45
                Toledo jest 96 rok, 1 rej 97. Juz raz to tłumaczyłme troszke źle liczysz.
                Uwierz za toledo wyjdzie 6 tys poo odliczenich za nadprzebieg i blachy. Za
                Peugota 406 96r wyszło mi 6,2 tys akcyzy z vatem, a jego cena wg eurotxu to 19
                tys.
                Pozdrawiam.
      • Gość: Maras Re: czy rzeczywiście potanieją? IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 01:58
        powiem więcej, wg Unii samochody impoortowane, nie ważne czy używane, czy nie,
        nie mogą byc obłożone inną akcyzą niż produkowane w kraju a więc 6,5%...
        • Gość: Robert Re: czy rzeczywiście potanieją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 09:34
          O ile dobrze pamiętam te nowe w kraju są obłożone akcyzą 3,1%.
    • Gość: Oktob Re: czy rzeczywiście potanieją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 12:59
      Raczej wiele będzie zależeć od podaży i popytu. Jak ceny wszystkiego wzrosną a
      nie wzrosną zarobki i zatrudnienie, to niewielu będzie stać na samochód. Wtedy
      zmaleje popyt i ceny raczej nie wzrosną, ale z drugiej strony aut na rynku
      będzie mniej, a klieci zawsze się znajdą, więc może być różnie. Sam nie wierzę
      w podwyżki.<Nie wiem czy ceny obene są "optymalne", ale dla wielu i tak za
      wysokie, a przecież sprzedający chcą pozbyć się towaru, a nie go przechowywać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka