Dodaj do ulubionych

nowy PAYBACK

20.09.09, 00:05
Jestem fanką programów lojalnościowych i staram się wycisnąć z nich jak
najwięcej bez emocjonalnego zaangażowania (zbieram pieczątki we wszystkich
sieciach kawiarni wink )

Dlatego jak tylko pojawił się nowy duży program lojalnościowy - zaraz się
zapisałam.
Ale dokładna lektura strony jakoś mi się nie spodobała. A tym bardziej jak
postanowiła porównać polską ofertę www.payback.pl do niemieckiej www.payback.de.

Okazało się, że zazwyczaj będę dostawać
1 p - za 3 zł na Allegro
1 p - za 2 zł w Realu
1 p - za 2 zł w kolporterze
3 p - za 2 litry benzyny na BP

Niemcy dostają 1 p za 1 albo dwa euro wydane w sklepie.

Można więc przyjąć, że jeden niemiecki punkt jest wart 2,5 polskiego.

Niby jak zwykle, dopóki nie dojdziemy do nagród. Wzięłam to co jest najtańsze.
Żeby "dostać" torbę na zakupy Reisenthel Shopper M
Polak ma dać 4999 p albo 500 p + 44,99 zł
www.payback.pl/pb/id/13234/index.html
Niemiec 999 p albo 200 p + 7,99 euro
www.payback.de/pb/s_ixcid/20_001_001/cfgName/punkte_einloesen_nachpunkten/id/34574/
Oznacza to, że dla zebrania punktów na torbę Polak musi wydać 12500 zł
(przyjęłam średnio 2,5 zł za 1 p), a Niemiec 1500 euro czyli 6200 zł (kurs
4,14 zł).

A teraz finał !!!
zarówno w Polsce
(www.altereco.pl/index.php?products=product&prod_id=54) jak i w
Niemczech
(www.amazon.de/REISENTHEL-Medium-Barock-Sand-Shopper/dp/B000KJOCQO)
torbę można kupić za 32 zł + koszty wysyłki.

Buuu ! Gdzie jest mój stary dobry program BP Partnerclub, gdzie kiedyś za
marne 100 p (100 l benzyny czyli jakieś 400 zł) można było dostać rabat w
merlinie (10 % zakupów czyli 15 - 20 zł).
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: nowy PAYBACK 20.09.09, 01:05
      madalaena1977 napisała:

> Żeby "dostać" torbę na zakupy Reisenthel Shopper M
      > Polak ma dać 4999 p albo 500 p + 44,99 zł
      Pomyliłam się
      4 499 PKT lub 500 PKT + 39,99 zł

nadal prawie 12.000 zł do wydania.
    • izzunia Re: nowy PAYBACK 20.09.09, 08:37
      no coz, ja punkty zbieram niejako przy okazji, bo na dobra sprawe mam karty
      wielu firm i po prostu zbieram jesli akurat cos kupuje - po zmianie karty real
      na paybak wyszlo mi, ze powinnam miec na karcie cos z 20tys ptk. - kiedy sie
      nazbieralo nie wiemtongue_out
      natomiast zasade mam od jakiegos czasu taka, ze przed wyjazdem i wyborem sklepu
      przegladam gazetki i promocje i np. kiedy widze, ze mleko jest tansze (bywa że
      ze 3pln na paczce), albo pieluchy (czasem nawe 10pln) to wtedy tam robie zakupy
      robiac niewielkie zapasy takich rzeczy bo i tak bede kiedys musiala kupic. Jak
      cos, nawet potrzebnego jest b. drogie, to nie kupuje albo w niewielkiej ilosci -
      bo wiem, ze za jakis tydzien -dwa bedzie "promocja" i cena wroci do normy, albo
      nawet odrobine nizsza. Do tego jakos tak wyksztalcilam pamiec, ze dosc dokladnie
      pamietam co ile kosztowalo smile
    • akacjax Re: nowy PAYBACK 20.09.09, 18:43
      Korzystałam z profit na orange. każdego miesiąca miałam ok 130 punktów+nagrody,
      za staż w programie itp. Po zmianie mogę mieć ok 15pkt/m, ważne 3 lata, no i
      widać, na nic specjalnie nie uzbieram....nie mówiąc, że nie ma doładowań za
      punkty itp.
      I do tego na początek chcą ode mnie sms za 3,66zł.
      • mrowka_r Re: nowy PAYBACK 20.09.09, 18:51
        Mnie tam payback nawet się podoba, przede wszystkim fakt, że mogę połączyć swoje
        punkty z Orange, Allegro, Reala i w dodatku nie tylko moje wydatki, ale i męża
        będą się sumować na jednym koncie punktowym co daje większą szansę uzbierania na
        coś tam z katalogu smile
        • mrowka_r Re: nowy PAYBACK 29.09.09, 11:15
          Fajne są też sklepy partnerskie:
          www.payback.pl/pb/id/19034/index.html
          Teraz kupując np. bieliznę mogą dostać dodatkowe punkty,
          a przecież kolejnego "brytyjczyka" i tak bym kupiła.
      • serendepity Re: nowy PAYBACK 28.09.09, 16:37
        Szkoda Profitu, bo ja mialam sporo doladowan za rachunki mojej matki. Uzbieralo
        sie tez sporo roznych innych gadzetow z punktow. Portfel Wittchen uzywam od
        jakis 5 lat i chwale sobie.
    • dominikjandomin Re: nowy PAYBACK 21.09.09, 00:24
      Też jestem fanem, ale...

Punkty są dodatkiem.

Widzę plusy: wreszcie dwie karty mogą zbierać na jedno konto. To raz. Dwa: kilka
      różnych miejsc daje mi punkty w jednym programie. Trzy: Allegro ma płacić za
      każdą aukcję podobno, nie tylko za wybrane.
    • magdalaena1977 Re: nowy PAYBACK 28.09.09, 16:11
      Proszę, Marcin Samcik poczuł się mną zainspirowany wink
      samcik.blox.pl/2009/09/Patelnia-za-9500-zl-torebka-za-12500-zl-czyli.html?commented=1
    • agnesp76 Re: nowy PAYBACK 29.09.09, 11:07
      Tak czy siak pieniądze w realu, bp, orange, tp, allegro wydaję, więc przy okazji
      punkty zbieram - nie traktuję tego jako torebki za 12 tys. Z katalogu wybieram
      rzeczy, które by mi są akurat przydatne (na które wydałabym powiedzmy te 30, 80
      zł), a tak mam je za punkty.

Plusy widzę takie, jak już ktoś przede mną wspomniał:
      + jedna karta do wielu pratnerów
      + jedno konto i np. 2 karty = 2 osoby zbierające
      + wynikający z 2 poprzednich - szybciej gromadzimy punkty

Minusy:
      - mam wrażenie, że jest duża przepaść między nagrodami w starych programach a
      payback - niby szybciej te punkty można gromadzić (patrz powyższe plusy), ale i
      tak zdają się być bardzo niedostępne.
      - brak mi doładowań - w proficie właściwie tylko z tego korzystałam.
      - czas pojawiania się punktów na koncie po transakcji. Np. allegro jasno mówi,
      ze po 60 dniach - jak minie czas na ew. zwroty prowizji/reklamacje itp. - nie
      sprawdzałam. Ale: kartę mam wydaną przez BP i transakcje ze stacji pojawiają się
      natychmiast, transakcje z realu różnie - niektóre po tygodniu, inne po 2 dniach,
      natomiast do tej pory nie doliczono mi punktów przetransferowanych ze starej
      karty 10 - realowej, a trasfer był 16.09. BTW - ktoś wie po jakim czasie można
      się spodziewać?
    • magdalaena1977 Re: nowy PAYBACK 03.10.09, 00:47
      update:
      wydaje się, że za punkty będzie można też wybierać "prezenty" z katalogu REAL
      www.real.pl/katalog_nagrod_real.php
      A tam są drobne nagrody za skromną ale realną ilość punktów - np. czekolada
      LINDT za 650 punktów czy kupon na 10 zł za 1000 pkt

Co daje przelicznik:
      za wydane w realu 2000 zł - kupon 10 zł. Bonus 0,5 % (przy torbie było tylko
      0,3 % i kwota początkowa była bardzo wysoka)
    • pumeczka a mi tylko Profitu żal:( 09.10.09, 21:00
      tak serio, za doładowania w Orange, zawsze uzbierało mi sie gratisowe
      doładowanie , wiec miałam realną nagrodę wg potrzeby, a nie z katalogu, żeby nie
      przepadło
      nie korzystam zbytnio ze sklepów inernetowych,a Real na drugi końcu miasta, w
      dodatku wielce oblężony przez kupujących, BP drogie
      tak wiec zostaje mi do obsługi Payback tylko allegro i jakies kolportery
      • magdalaena1977 Re: a mi tylko Profitu żal:( 09.10.09, 21:26
        zawsze możesz wziąć bony towarowe 10 zł za 1000 p, 20 zł za 2000 p. Kiedyś do
        tego reala pojedziesz. A 20 zł w BP też piechotą nie chodzi.
        Wyszło mi, że po połączeniu kont, będę miała prawie 3000 p.
        Przejrzałam jeszcze raz katalogi i poza kubkiem termicznym na BP (900 p) nic
        fajnego w tym przedziale nie widzę. A cenowo bardziej opłaca się brać nagrody
        niż kupony.
        np. kosmetyczka Titan w BP 2250 pkt , a cena 79 zł
        www.egalanteria.com.pl/product-pol-11844-Kosmetyczka-Titan-New-Level-230704-01.html
        • serendepity Re: a mi tylko Profitu żal:( 10.10.09, 10:30
          Ale czy potrzebna Ci taka kosmetyczka za tyle? Czy nie kupilabys tanszej, gdybys
          potrzebowala?

Naleze do 2 programow lojalnosciowych w UK i jeden z nich jest naprawde slaby.
          Wszystko jest bardzo drogie w punktach i zawsze mam problem na co je zuzyc i
          "kupuje" rzeczy, ktorych byc moze bym w ogole nie kupila.

Drugi jest w porzadku i faktycznie udaje mi sie dobrze wykorzystac te punkty.
          • magdalaena1977 Re: a mi tylko Profitu żal:( 10.10.09, 11:51
            serendepity napisała:

> Ale czy potrzebna Ci taka kosmetyczka za tyle?
            > Czy nie kupilabys tanszej, gdybys potrzebowala?
            Nie, nie jest mi potrzebna (Jest fajna, ale to męska kosmetyczka.), tak jak
            większość innych "prezentów" w sensownym przedziale punktowym.
            Jedynym, co chciałabym mieć (ale zawsze było mi żal kasy) jest ten kubek termiczny.

Ale jak wyliczyłam - bardziej opłaca się wziąć prezent z katalogu niż wziąć bon
            i kupić sobie tę rzecz na wolnym rynku.
            • beakarp help! Skąd karta do nowego programu??? 11.10.09, 21:55
              zamieniłam stary payback na nowy, punkty podobno przeszły, ale nie
              mam jak sprawdzic, bo zeby zalogowac się na konto muszę podac numer
              z karty....a ja karty nie mam! Skąd ją wziąć???
              • magdalaena1977 Re: help! Skąd karta do nowego programu??? 13.10.09, 12:19

na pewno dostałaś maila
                > Witaj,
                > Dziękujemy za dołączenie do Programu Bonusowego PAYBACK!
                > Z radością przekazujemy Ci osobisty numer Klienta PAYBACK: xxxxxxxx
                Numer karty to 10 ostatnich cyfr tego numeru.
    • lady_maga Re: nowy PAYBACK 13.10.09, 17:50
      ja też korzystałam z programu Profit w Orange i najbardziej mi się podobało to
      że punkty można było wymienić na nowy tel. jak się umowa kończyła albo dać ileś
      tam punktów i niewielką kwotę dopłacić żeby mieć nowy tel. A w payback chyba
      takich opcji nie ma? przynajmniej się nie doszukałam sad(
    • agpagp Re: nowy PAYBACK 13.10.09, 18:34
      No ja sobie punkty sprawdziłam i zastanawiam się kto mnie zrobił w bambuko .
      real miał przelać punkty ze starej karty na nowa w ciągu 3 tygodni ktore minęły
      a punktów nie ma uncertain
      • lady_maga Re: nowy PAYBACK 13.10.09, 18:41
        a jak jest np. z Orange? w jakim czasie od zapłacenia faktury przelewają punkty?
        a np. mix electronic? czy testował ktoś?
        • agnesp76 Re: nowy PAYBACK 13.10.09, 21:20
          Z Orange czekam na punkty za opłaconą fakturę. Z tp jeszcze, ale za późno
          wpłaciłam, więc pewnie nie zaliczą jako terminowej.

A tak przy okazji tp - zauważyłam (wcześniej się nie przyglądałam) w necie jest
          zestawienie, kiedy wpłynęły im pieniądze za kilka ostatnich faktur i co ciekawe
          ostatnio przelew szedł 1 dzień (a na pewno wychodzi z mojego mBanku o 6 rano),
          natomiast w poprzednich była różnica 2 - 3 dni (a też wychodziły o 6 rano).
      • agnesp76 Re: nowy PAYBACK 13.10.09, 21:15
        agpagp napisała:

> No ja sobie punkty sprawdziłam i zastanawiam się kto mnie zrobił w bambuko .
        > real miał przelać punkty ze starej karty na nowa w ciągu 3 tygodni ktore minęły
        > a punktów nie ma uncertain

Pytałam w realu i mailowo payback - odpowiedzieli mi, że to trwa miesiąc. Jak
        dla mnie dziwne, no ale póki co tych punktów z realowej dziesiątki też jeszcze
        nie mam na paybacku, a transfer zrobiłam 16. września.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka