ania78p 17.12.09, 19:54 Czy jakiś bank pobije PKO BP? 6,90 zł za prowadzenie rachunku + 2 zł za dostęp internetowy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hellusia Re: najgorsze banki - opłata za ror 17.12.09, 19:59 Pekao sa 9,99 plus 0,99zł za kartę, jeśli było co najmniej 3 transakcje w ciągu miesiąca lub 2,98 jeśli było mniej Za to przelewy za darmo i mnóstwo bankomatów Odpowiedz Link
stef63 Re: najgorsze banki - opłata za ror 17.12.09, 20:36 hellusia napisała: > Pekao sa > 9,99 plus 0,99zł za kartę, jeśli było co najmniej 3 transakcje w ciągu miesiąca > lub 2,98 jeśli było mniej > Za to przelewy za darmo i mnóstwo bankomatów Ja miałam ror w Pekao SA (Eurokonto Plus) i płaciłam: 11,5 zł za prowadzenie rachunku, 1,2 za dwa polecenia zapłaty, nie miałam konta internetowego, jak wprowadzili opłatę za kartę do bankomatu (2.99), która wcześniej była za darmo to zmieniłam bank. Byłam "żubrem" przez 13 lat. O wiele za długo. Odpowiedz Link
ania78p Re: najgorsze banki - opłata za ror 17.12.09, 20:40 Ja w tym jeszcze roku zamykam konto w pko bp i zmykam do eurobanku. Odpowiedz Link
gosiaczek7772 Re: najgorsze banki - opłata za ror 23.12.09, 07:59 stef63 napisała: > hellusia napisała: > > > Pekao sa > > 9,99 plus 0,99zł za kartę, jeśli było co najmniej 3 transakcje w ciągu mi > esiąca > > lub 2,98 jeśli było mniej > > Za to przelewy za darmo i mnóstwo bankomatów > > Ja miałam ror w Pekao SA (Eurokonto Plus) i płaciłam: > 11,5 zł za prowadzenie rachunku, > 1,2 za dwa polecenia zapłaty, > nie miałam konta internetowego, > jak wprowadzili opłatę za kartę do bankomatu (2.99), która wcześniej była za > darmo to zmieniłam bank. > Byłam "żubrem" przez 13 lat. O wiele za długo. Oczywiście!!! PKO SA!!! 11,50 za prowadzenie rachunku, jakiś horror. Ja też byłam żubrem za długo!!!! Odpowiedz Link
iza1973 Re: najgorsze banki - opłata za ror 17.12.09, 22:37 Witaj, to że któryś bank ma wysokie opłaty za ror, wcale nie oznacza że jest najgorszy. i to, że któryś jest kompletnie darmowy - to też nie oznacza że jest najlepszy. wszystko zależy od tego, na czym nam zależy. poza tym wcale nie musisz się trzymać tylko jednego banku. w jednym możesz mieć darmowy ror z darmowymi przelewami przez internet, w innym dobre warunki kk, itp. wszystko zależy czego potrzebujesz, i jak dobrze szukasz. moim zdaniem nie ma po prostu czegoś takiego jak " najgorszy bank". Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: najgorsze banki - opłata za ror 17.12.09, 23:33 iza1973 napisała: > Witaj, to że któryś bank ma wysokie opłaty za ror, wcale nie oznacza że jest > najgorszy. Właśnie zaczęłam się zastanawiać, co takiego trzyma ludzi przy PKO czy PEKAO, jeśli opłaty są takie wysokie. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to konserwatyzm, przywiązanie do konkretnego oddziału, niechęć do bankowości internetowej. Ale może są jeszcze inne przyczyny ? Odpowiedz Link
serendepity Re: najgorsze banki - opłata za ror 17.12.09, 23:50 Lenistow, ignorancja, odwlekanie zmian itp. Dla przykladu powiem, ze Fortis dowalil mi 15zl za utrzymanie konta od czerwca. Zanim zebralam sie by wypelnic dokumenty na zmiane konta na inny pakiet to skonczyla sie promocja na darmowe konto. Potem jak poszlam do oddzialu zmienic konto na inne to powiedzieli mi, ze oni nie wiedza jak to zrobic i musze isc od oddzialu, gdzie mam kredyt. Nie mialam czasu biegac do tego oddzialu i tak place te 15zl co miesiac. Problem polega na tym, ze to nie jest tak, ze oni klikna cos w systemie i zmienia mi pakiet przy koncie tylko chca, zeby zalozyc nowe konto i trzeba wypelnic tone papierow i spedzic tam pewnie z godzine. Odpowiedz Link
asia.asz Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 10:18 a mi sie wydawalo 7,5 zl na mies w pko (tylko nie pamietam ktory) ze to duzo a my trzymamy (wlasciwie maz) bo jestesmy za granica i nigdy po drodze nie mamy do niego poza tym ostatnio podpielismy obligacje pod to (tzn ze za rok na to konto moga nam przelac pieniadze z nich) i nie chce nam sie juz zupelnie jezdzic i zmieniac konto bez dostepu do internetu co ma tez pewien plus, ze jakos tak pewniej sie z nim czuje a typowo internetowe konto to u nas mbank Odpowiedz Link
sirja Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 07:43 To jest chyba bardziej sentyment niż konserwatyzm. Zwłaszcza jeśli chodzi o PKO BP. A co do innych motywów, to zmiana rachunku kojarzy sie z komplikacjami, trzeba poszukać innego banku, zlikwidować konto, zalożyć konto gdzie indziej, do tego trzeba wypełnić sporo papierów, zgłosić zmianę konta w firmie, itd. na samą myśl człowiek się męczy A no i trzeba jeszcze wysłuchać od pani w banku jaki to błąd popełniamy. Odpowiedz Link
cornerek Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 11:12 Dla mnie koszmarem wydaje się zmiana numerów rachunku bankowego wszędzie. Na szczęście nie planuję zmiany banku. Co prawda mój rachunek do najtańszych nie należy (ale nie jest też najdroższy), ale cenię sobie wysoką jakość. Chodzi o Inteligo. Polecam każdemu, kto ma teraz rachunek Superkonto w PKO BP. Po zmianie przestanie płacić za prowadzenie konta (przy średnim saldzie min. 100 zł) i dostęp internetowy. Sam dostęp internetowy jest bardzo podobny do iPKO (bo to ta sama platforma). Sieć bezpłatnych bankomatów pozostaje bez zmian (wada: nie pokazują salda rachunku). Opłata za kartę 0,99 zł na miesiąc. Niestety drogie przelewy - 0,99 zł. Jest dostępny debet - kosztuje chyba 0,99 zł miesięcznie + odsetki (i wtedy nie płaci się już za prowadzenie przy niskim saldzie). Jakość obsługi nieporównywalna z "prawdziwym" PKO BP, ale tylko przez Internet i infolinię. Odpowiedz Link
iza1973 Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 11:29 no wiesz, PKO ma setki tysięcy klientów, i trudno wszystkich podejrzewać o konserwatyzm. poza tym serwis internetowy PKO BP jest moim zdaniem jednym z lepszych. ja mam rachunek w PKO BP, i placę jeszcze drożej - 16,5 miesięcznie, ale to jest już pełny koszt. przymierzam się do zamknięcia rachunku, ale trzyma mnie bardzo prozaiczna sprawa - kredyt gotówkowy na bardzo atrakcyjnych warunkach. nigdzie tak szybko i tak tanio kredytu bym nie załatwiła. i nawet opłaca mi się placić taką miesięczną opłatę. do tego "stare banki" mają moim zdaniem 2 przewagi nad tylko internetowymi - np nad mBankiem. W PKO mam budowaną historię przez kilkanaście lat. bank wie ile zarabiam, jak spłacam karty, jak splacalam dotychczasowe pożyczki. dlatego jako dla stalego klienta oferta jest naprawde duzo lepsza, niz dla klienta z "ulicy". i po drugie - zdazają się sytuacje gdy musimy wplacic lub wyplacic wiekszą gotowke. nie wszystko mozna zalatwic przelewem internetowym. w mBanku tego nie zrobisz. ale tak czy inaczej - przy PKO BP trzyma mnie "tylko" kredyt, i myślę że z wieloma klientami tego banku tak jest. ale abstrahując od ceny prowadzenia rachunku - obsługa jest naprawde bez zarzutu,moim zdaniem. Odpowiedz Link
joankb Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 11:48 Mnie tak "trzyma" hipoteczny w BPH. Udało mi się po długich korowodach zamienić konto za 19,99 +4,50 na konto za 9,99 i zrezygnować z karty. Dla mnie - niczym się nie różnią. kompletnie. Nigdy nie miałam potrzeby korzystać z jakichkolwiek dodatkowych usług, które były osiągalne dodatkowo w tym pierwszym pakiecie. Teraz przymierzam się do następnej batalii - o możliwość przejścia na darmowe konto. Znając bank - parę miesięcy to potrwa. Nie mam nic przeciwko drogim kontom - pod warunkiem, że ktoś potrzebuje i korzysta z bardziej rozbudowanych usług. Natomiast wysokie opłaty za podstawę - nie. I drożyzna właśnie tych podstawowych kont, brak możliwości wyboru - to dla mnie świadczy o tym, że bank jest gorszy. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 13:01 iza1973 napisała: > do tego "stare banki" mają moim zdaniem 2 przewagi nad tylko > internetowymi - np nad mBankiem. > W PKO mam budowaną historię przez kilkanaście lat. bank wie ile > zarabiam, jak spłacam karty, jak splacalam dotychczasowe > pożyczki dlatego jako dla stalego klienta oferta jest naprawde > duzo lepsza, niz dla klienta z "ulicy" Ja mam konto w mBanku od ponad 8 lat (od skończenia studiów), ale nie zauważyłam, żeby jakoś ekstra mnie traktowali. Tylko tyle, że przy karcie kredytowej itp. oceniają mnie na podstawie historii konta. > i po drugie - zdazają się sytuacje gdy musimy wplacic lub > wyplacic wiekszą gotowke. Miałam taką sytuację (kupno używanego samochodu). Nie mogłam w stacjonarnym banku zlecić przelewu i od razu dostać potwierdzenia z pieczątką, więc płaciłam gotówką. Całą sumę wypłaciłam w bankomacie. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 13:19 magdalaena1977 napisała: > > Ja mam konto w mBanku od ponad 8 lat (od skończenia studiów), ale nie > zauważyłam, żeby jakoś ekstra mnie traktowali. Tylko tyle, że przy karcie > kredytowej itp. oceniają mnie na podstawie historii konta. a ja mam troche inne z nimi doświadczenia - na podstawie rachunku dostaje kredyty i karty na lepszych - preferencyjnych warunkach a przy ostatnim kredycie nawet negocjowałam oprocentowanie - kazali mi pokazać oferty innych banków a ze były nizsze dali mi tez niższe - kredyt zwykły i nie wysoki zeby nie było ze jakis ekstra Poza tym nie musze żadnych zaświadczeń pokazywać wszystko dostaje na gębę Odpowiedz Link
agulle nie lepszych warunków dla stałych klientów 22.12.09, 19:17 iza1973 napisała: "...nigdzie tak szybko i tak tanio kredytu bym nie załatwiła. i nawet opłaca mi się placić...W PKO mam budowaną historię przez kilkanaście lat. bank wie ile zarabiam, jak spłacam karty, jak splacalam dotychczasowe pożyczki. dlatego jako dla stalego klienta oferta jest naprawdę duzo lepsza, niz dla klienta z "ulicy"..." -- nie ma specjalnych warunków dla stałych klientów, klienci z ulicy mogą dostać druzo lepsze warunki, jeżeli mają lepszą zdolność (BIK, historia konta z ostatnich 6 m-cy przyniesiona z innego banku), więcej pożyczają. Można się targować na prowizji. Chyba, ze pracownik to twój znajomy i po znajomości spuszcza prowizję. Wiele pracowników PKO bierze kredyty w innych bankach bo są tańsze i łatwiej dostać. Odpowiedz Link
ania78p odp. 18.12.09, 07:46 Pisząc "najgorszy" nie miałam na myśli jakości świadczonych przez banki usług. Odpowiedz Link
naturella Re: odp. 18.12.09, 09:47 W Multibanku płacę 19 zł miesięcznie za prowadzenie konta. Odpowiedz Link
firlipatka MULTIBANK 18.12.09, 11:15 standardowa oferta automatyczny zwrot opłaty za prowadzenie konta następuje, jeśli wpływy na rachunek wynoszą co najmniej 2 500 zł lub suma ulokowanych przez Ciebie środków w MultiBanku to min. 20 000 zł 2 zł opłata miesięczna za posiadanie karty debetowej (Visa Electron) Zwrot opłaty następuje jeżeli miesięczna wartość transakcji bezgotówkowych wyniesie 500 zł Odpowiedz Link
naturella Re: MULTIBANK 18.12.09, 15:31 Mam konto Aquarius, więc dotyczą mnie trochę inne sumy. Odpowiedz Link
klakierka Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 13:08 Ni ewiem czy to się przyda w dyskusji ale w PEKAO (żubrze) są teraz nowae konta- i jest tam konto internetowe bez żadnych opłat- wiem bo wybierałam do kredytu hipotecznego-może jktoś zechce zmienić kto ma tam takie stare-drogie konto. Odpowiedz Link
joana.mz Re: najgorsze banki - opłata za ror 18.12.09, 13:21 39zł miesięcznie w Kredyt Bank - ale to konto firmowe. Jak dla mnie wogóle ceny kont firmowych to przegięcie w większości banków. Nie wiem jakie są tego motywy. nie wspominam już o kosztach dodatkowych - opłaty za przelewy zwykłe czy ZUS które są zawsze droższe niż zwykłe przelewy. W tej chwili jestem w trakcie likwidacji tego konta. Odpowiedz Link
hellusia Re: najgorsze banki - opłata za ror 22.12.09, 20:28 Dlaczego tkwię przy Żubrze? Dużo bankomatów, mieszkam w małej miejscowości gdzie bankomaty są 4, i nie stać mnie płacenie prowizji przy wybieraniu z innego bankomatu. Wiem że są banki które mają bezpłatny dostęp do gotówki przy wybieraniu z bankomatu ale niestety w mojej pipidówce nie ma takiego a wyjazd do innego miasta w celu założenia konta mnie nie interesuje, nie mam na to czasu. Nie oznacza że nie mam innego tańszego konta Odpowiedz Link
cornerek Re: najgorsze banki - opłata za ror 23.12.09, 17:43 W PEKAO pojawiło się jakieś konto bezpłatne. Podobno jak bardzo się chce, to można sobie przekształcić Eurokonto na to bezpłatne. Nie wiem dokładnie jak to wygląda, ale polecam się zainteresować. Odpowiedz Link
nifkon Re: najgorsze banki - opłata za ror 25.12.09, 09:47 Nie można przekształcić starego rachunku na nowe Eurokonto Net bez zmieniania numeru konta. Jedyna możliwość to zamknąć stare konto i otworzyć nowe. Odpowiedz Link
hellusia Re: najgorsze banki - opłata za ror 25.12.09, 20:44 BZDURA !!! Myśmy tak zrobili, mieliśmy konto naście lat w PEKAO SA i przekształciliśmy je na na inne z tym samym numerem. Zmieniła się tylko opłata na niższą oczywiście Odpowiedz Link
nifkon Re: najgorsze banki - opłata za ror 26.12.09, 10:19 Można zmienić konto bez zmiany numeru rachunku następujące typy kont: 1. Eurokonto Niebieskie, Standard na Eurokonto Aktywne i Aktywne Plus 2. Eurokonto Srebrne, Plus na Eurokonto Aktywne Plus 3. Eurokonto Student, Akademickie na Eurokonto Intro (bezpłatne do 30 roku życia) 4. Eurokonto Max, Złote na Eurokonto Premium Nie można zrobić konwersji któregokolwiek z tych rachunków na darmowe Eurokonto Net. Jeżeli ktoś chce Neta będzie miał zupełnie inny numer rachunku. Hellusia ty jak sama piszesz zmeniłaś konto na to z nowej lini ale na pewno nie masz Eurkonta Net skoro nie zmienił ci się numer rachunku. P.S Wiem co mówię zajmuję się tym na codzień. Odpowiedz Link
iberia.pl bank to nie jest instytucja charytatywna 22.12.09, 20:30 tylko firma jak akzda inna, ktorej celem jest zarabianie pieniedzy. Bank zawsze mozna zmienic. Odpowiedz Link
cornerek Re: bank to nie jest instytucja charytatywna 24.12.09, 00:13 My też nie jesteśmy instytucjami charytatywnymi . Po co dużo płacić, skoro można mniej? Odpowiedz Link
iberia.pl Re: bank to nie jest instytucja charytatywna 24.12.09, 20:30 cornerek napisał: > My też nie jesteśmy instytucjami charytatywnymi . Jestes klientem wiec placisz za usluge, task? > Po co dużo > płacić, skoro można mniej? Oczywiscie, ze mozna mniej, po to na rynku jest konkurencja, ale jak ktos oczekuje BEZPLATNEGO banku to sie chyba pomylil. > Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: bank to nie jest instytucja charytatywna 24.12.09, 22:14 iberia.pl napisała: > Jestes klientem wiec placisz za usluge, task? > Oczywiscie, ze mozna mniej, po to na rynku jest konkurencja, > ale jak ktos oczekuje BEZPLATNEGO banku to sie chyba pomylil. To nie jest takie proste. Wiem, że za kredyty trzeba płacić, ale nie akceptuję osobnego płacenia za konto, obsługę w internecie czy kartę. Sama możliwość korzystania z moich pieniędzy jest wystarczającym wynagrodzeniem dla banku. Tak jak darmowe konto pocztowe z małą skrzynką, które daje portalowi potencjalnego odbiorcę reklam. Nie akceptuję też płacenia za niektóre programy komputerowe. Po co mam wydawać na Microsoft Office, skoro Open Office mam za darmo ? Odpowiedz Link
gad.forumowy Re: najgorsze banki - opłata za ror 24.12.09, 22:41 To ja powieszę kilka psów na mbanku. Na początku przelewy były darmowe, natomiast później wprowadzono haracz 50 gr. Po jakimś czasie ING wprowadził konto z darmowymi przelewami, więc mbank efektem domina też musiał zrezygnować z haraczu. A jak wyrównał straty? Zniósł oprocentowanie konta ROR, czyli wynosi ono teraz 0% . Coraz trafiam na jakieś ukryte opłaty, także zasada podstawowa w mbanku - uważnie czytaj tabelę opłat i prowizji. Natomiast co mi się podoba - SFI, mogę ulokować środki w dużej ilości funduszy inwestycyjnych - przez internet kilkoma kliknięciami. Usługa mtrasfer - np. przy zakupach na Allegro, kupujący od razu dostaje zapłatę. Odpowiedz Link
gad.forumowy Re: najgorsze banki - opłata za ror 24.12.09, 22:43 gad.forumowy napisał: > Usługa mtrasfer - np. przy zakupach na Allegro, kupujący od razu > dostaje zapłatę. Oczywiście SPRZEDAJĄCY dostaje od razu zapłatę. Sorki za błąd Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: najgorsze banki - opłata za ror 24.12.09, 23:28 gad.forumowy napisał: > To ja powieszę kilka psów na mbanku. Bo mBank to bank a nie kochająca babcia. Nic Ci mi da za darmo i wcale mnie nie kocha. Jego zadaniem jest zarabianie pieniędzy czyli sprzedaż usług z jak największym zyskiem. I ja też go nie kocham - dopóki daje najlepsze warunki, korzystam. Jak znajdę lepszą ofertę, przeniosę swoje pieniądze. > Zniósł oprocentowanie konta ROR, czyli wynosi ono teraz 0% . Ja wolę darmowe konto z zerowym oprocentowaniem niż pilnowanie tych 800 zł z eurobanku. Odpowiedz Link