Dodaj do ulubionych

Rachunek za energie

08.01.10, 16:26
witam,
czy 377 za 2 m-ce(listoapad i styczeń 2010) to dużo? Gdzie
szukać "prądożercy"
mamy 2 komputery ( w tym jeden laptop od miesiąca w naprawie) na
chodzie jest stary (biała skrzynia z 2002 r.mąż ma podłączony
tzw "roiter" czy jakoś tak żeby laptop odbierał internet. Ten roiter
chodzi cały czas nawet jak nie ma laptopa. Mamy tv lcd włączony na
noc na stand-bye(mąż w ciągu dnia czasem nagrywa programy. Nie chce
wyłączac tv z listwy, bo mielismy ostatnio w wakacje przygode i
przez takie włączanie spalił nam sie nasz samsung(dobrze ze był na
gwarancji)
Z piekarnika nie korzystamy bo zepsuty, pralka i lodówka kalsy a.
Zmienilismy w grudniu na energoszczędne żarówki.
Obserwuj wątek
    • mysterious1988 Re: Rachunek za energie 08.01.10, 16:33
      Rachunek spory, ale przeczytaj go dokladnie - moze mialas niedoplate?

Moze po prostu zapalacie swiatlo wszedzie niepotrzebnie?

• marzeka1 Re: Rachunek za energie 08.01.10, 17:29
      Dużo, bo u mnie to 210 zł. (3 kompy,2 telewizory, zmywarka, pralka, lodówka,
      żarówki energooszczędne).Zawsze wyłączamy sprzęt z listwy (taki nawyk od lat),
      także rutera.
    • maciundo Re: Rachunek za energie 08.01.10, 23:27
      Jakbym miał LCD to bym go zostawiał na stan by zeby utrzymać napięcie w nim.
      Poza tym polecam kupowanie markowych swietlówek energ. na allegro - polonia
      sprowadza jest z Anglii gdzie są lub były sprzedawane za symboliczne pieniadzę
      (10 za funta). Jest to dobry sprzet, ładnie świeci. Co nie zmienia faktu że
      przyszłość to zarówki LED i to że swietlówka nie wszedzie się nadaje. ps jak
      będe za rok, dwa wymieniał lapka to na taki co ma wyswietlanie na ledach oparte.
      Siostra ma macbooka apple i bateria trzyma na nim 5-6h! Za prąd płace z góry bo
      mam na karte około 130zl na miesiac. Za pare miesiecy zobacze czy spadnie - bo
      swietlowki kupiłem przed swietami.
      • pulcino3 Re: Rachunek za energie 09.01.10, 00:01
        Ja płace 150 zł na m-c. Komputer, Tv-LCD, pralka, lodówka, zmywarka, ciepła
        woda na ogrzewacz elektr., zero żarówek energooszczędnych , zero listw. Licznik
        2-taryfowy.
        Moim zdaniem i tak duzo płace teraz bo bywały sezony ze było mniej ;p
      • sibeliuss Re: Rachunek za energie 09.01.10, 11:25
        Maciundo, Pollux też jest ok.
    • aneskw Re: Rachunek za energie 09.01.10, 10:35
      a czy to na pewno tylko 2 miesiące? Między listopadem a styczniem jest jeszcze
      grudzień. Z drugiej strony stycznia jeszcze nie mogli rozliczyć, więc za niego
      pewnie prognozowane zużycie skoro został uwzględniony
    • ekologik Re: Rachunek za energie 09.01.10, 12:49
      Już jeden z przedpiśców zauważył, że listopad-styczeń to jest okres 3 a nie 2
      miesięcy. Tak, czy siak, to dość sporo.

Mieszkacie w domu, czy mieszkaniu? Czym podgrzewacie ciepłą wodę użytkową?

Najprościej będzie zacząć od wyłączenia wszystkiego i sprawdzenia, czy licznik
      dalej się kręci. Być może ktoś z błyskotliwych sąsiadów korzysta z prądu, za
      który Ty płacisz? A jeśli to nie da Ci odpowiedzi, zorganizuj sobie watomierz,
      który wpina się w gniazdko i potem do tego watomierza podłącza się dopiero
      odbiorniki. Kosztuje kilkadziesiąt złotych, przy takich rachunkach moim zdaniem
      jest to opłacalna inwestycja.
      • pina-colada Re: Rachunek za energie 09.01.10, 15:24
        Taaak, jasne. Listopad-styczeń to rachunek za 2 miesiące. Przecież nie
        rozliczają jej stycznia "z góry", a minął raptem tydzień, listopad też pewnie
        nie jest rozliczany od pierwszego.
    • guderianka Re: Rachunek za energie 09.01.10, 15:47
      Bardzo dużo!
      Masz mikrofalę i czajnik elekryczny?
      Wyłączasz urządzenia z sieci na noc?

My placimy 135-145 zl/2mce (4osoby)
      • pulcino3 Re: Rachunek za energie 09.01.10, 16:11
        Ja z elektrownia i wysokim rachunkiem miałam taka przygodę : miesięczne rachunki
        za prąd wahają się u mnie między 110-150zł, dopłaty znikome, lub w ramach
        zdrowego rozsądku, aż tu po pierwszym półroczu 2009 dostaję nową książeczkę i w
        niej NIEDOPłATA na BAGATELA 1300zł Byłam w ciężkim szoku jak to zobaczyłam.
        Nawet głupiutka napisałam pismo o rozłożenie na raty tego megawysokiego
        rachunku, bo elektrownia zapewniała mnie że jest zwiększone zurzycie na dziennej
        i koniec. Ale jakos nie dawało mi to spokoju, następnego dnia znowu telafon, tym
        razem pokierowano mnie że mam się z punktem energetycznym z mojego rejonu
        kontaktować i wyjaśniać. A tu okazało się że pan kontroler źle pospisywał
        liczniki( nie tylko mój - były też inne reklamacje), tak więc jako moją taryfę
        dzienną podał sumę obu taryf, która się wyświetla na tym elektronicznym
        liczniku, a pózniej znowu podał normalny odczyt z nocnej, co razem dało
        kosmiczną sumę niedopłaty. Pan już tam podobno nie pracuje...suma sumarum,
        wysłali znowu ludzi do odczytu, a później mi nową książeczkę , brak było
        niedopłaty i wszystko okazało sie " ludzkim błędem"
        • ewma Re: Rachunek za energie 09.01.10, 16:51
          140 na miesiąc ,mieszkamy w domku ,wody nie ogrzewamy ,2
          telewizory ,2 kompy ,czajnika el.brak.
          • alicja.sunshine Re: Rachunek za energie 13.01.10, 18:15
            330zł...2 os plus 1 mała

LCD(cały dzień), laptop(cały dzień), router(cały dzień), światło w sumie 4
            żarówki po 25W, lodówka.
            Mikrofali nie używamy, woda na gaz, kuchenka/piekarnik na gaz, czajnika el. w
            ogóle nie używamy, czasem xbox ale tak po 30 minut co 2 dzień. A ja nie mam
            pojęcia skąd taki rachunek.
            • m_finka Re: Rachunek za energie 20.01.10, 18:17
              Dzisiaj dostałam nową książeczkę opłat za prąd. I pierwsza rzecz, jaką zrobiłam,
              to porównałam ceny z tymi z książeczki ubiegłorocznej. I wychodzi mi, że przy
              tym całym oszczędzaniu, pilnowaniu zmiany taryfy, energooszczędnych żarówkach
              wszędzie, wychodzimy w najlepszym razie na zero. Zużycie energii jest mniejsze,
              a rachunki niestety nie, bo cena prądu idzie stale w górę. Dla przykładu cena
              kWh na nocnej taryfie w ubiegłym roku to 0,1683 zaś w tym roku - 0,2048 (ceny z
              Podkarpacia, wiem że różnią się w różnych regionach kraju). Wszystko poszło w
              górę, opłaty abonamentowe również. Więc Wasze rachunki to nie tylko duże zużycie...
              • pulcino3 Re: Rachunek za energie 20.01.10, 20:04
                m-finka a jaki rachunek byś zapłaciła gdybyś nie miała 2 taryf przy twoim
                zużyciu kW? byłby mniejszy czy taki sam jak jest teraz?
                • m_finka Re: Rachunek za energie 21.01.10, 09:58
                  Mamy taryfę weekendową od 3 lat i z tego co pamiętam, mój mąż z moim tatą
                  skrupulatnie liczyli, czy nam się to opłaci. Gdyby nie dwie taryfy, na pewno
                  byłyby teraz wyższe rachunki. Jeden z powodów jest taki, że ta druga taryfa po
                  prostu dyscyplinuje, więc nie piekę codziennie ciast, pranie robię po 22, tak
                  samo pilnuję włączania bojlera w kuchni. Myślę, że akurat dobrze wyszliśmy na
                  tym, bo wcześniej zawsze mieliśmy niedopłatę, raz nawet powyżej 1 tys. zł. Teraz
                  co roku mamy nadpłatę, mimo podwyżek. Choć wysokość rachunków utrzymuje się na
                  stałym poziomie właśnie przez podwyżki indifferent
                  • nelamela Re: Rachunek za energie 21.01.10, 11:13
                    Moje rachunki za energie elektryczna to okolo 100 zl miesiecznie.Mieszkanie 65 metrow.Mieszkam sama ale do tej pory ogrzewalam mieszkanie pradem.Teraz zalozylam gaz i mam nadzieje ze oplaty spadna.Taryfa stala za prad.Pozdrawiam.
                    • myszencja6 Re: Rachunek za energie 21.01.10, 12:10
                      u nas średnio 90zł/m-c. 54m2, lodówka, zmywarka, tv, komp, żarówki energo, piec
                      dwufunkcyjny, czajnik eleketryczny, kuchenka i piec elektryczne.2 + 1, Wrocław.
                      • ula-35 Re: Rachunek za energie 21.01.10, 13:15
                        Dziś przyszedł rachunek za energię.Za okres 16.09.09-11.01.10 -199,80
                        I przewidujący za okres 11.01.10-11.03.10 -205,06zl

Dwa komputery,TV,mikrofala,pralka non stop,lodowka,kuchnia na
                        prąd,piekarnik na prąd,gazu brak.Chyba nie jest źle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka