Dodaj do ulubionych

Tanie urządzenie pokoju

16.04.10, 15:53
Witajcie

Mam pytanie odnośnie urządzenia pokoju. potrzebuję urządzić go dla dwóch
dorosłych osób, ten pokój ma być sypialnio-bawialnio-gabinetem. Pokój ma
wymiary 270x340 cm.

Jak tanio zrobić remont (pomalować, wymienić meble)? Malować możemy sami (w
końcu mam chłopa po wydziale artystycznym, nie? ;P ), ale głównie chodzi o
meble. mamy biurko, które jest duże, spokojnie stawiamy 2 laptopy i pracujemy,
ale jest też wielką kolumbryną, która zagraca pokój. zastanawiamy się, czy by
nie zastąpić go blatem, pod który można by wsunąć np szafki czy coś takiego,
bo na 2 szufladach stoi sprzęt grający (wzmacniacz i coś jeszcze).

mable są dość stare, takie socjalistyczne i nawet nie chodzi o ich wiek czy
wygląd, ale funkcjonalność - mają kupę miejsca na moje książki, ale na ubrania
jest ich mało. poza tym półki mają najróżniejszą wysokość, często mało
funkcjonalną.

Nasze dochody to - 3000 zł miesięcznie. Z tym, że od tego miesiąca przejmujemy
większość finansowych obowiązków za mieszkanie, dopóki mama M. nie znajdzie
pracy, chcemy, żeby się nie martwiła.

Jakie meble kupić? marzymy o łożu z prawdziwego zdarzenia, takim 160x200 cm,
ale wiemy, że na razie pewnie będzie wersalka sad bo bardziej funkcjonalna. Jak
urządzić jak największą liczbę schowków na nasze ubrania, a także hobby -
mundury, repliki, oporządzenie wojskowe, tak, żeby wszystko ładnie wyglądało?

pomóżcie kochani, będę wdzięczna za wszystkie poważne rady smile

Swoją drogą, zaczynam kolejną akcję osczędzania. Trzymajcie kciuki smile
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Tanie urządzenie pokoju 16.04.10, 17:27
      Może wizyta w Ikei? Nawet jeśli nic nie kupicie, to może zainspirujcie się rozwiązaniami w Ikei (są tam przykładowo umeblowane małe mieszkania)
      • naturella Re: Tanie urządzenie pokoju 16.04.10, 20:30
        My mamy fajną, narożną szafę z IKEI, nie pamiętam nazwy, ale jest w meblach
        biurowych, w której mamy zamknięty komputer, wszystkie nasze domowe papiery,
        kredki, pisaki i farby dzieciaków, zapasowe pieluszki, rzeczy do wystawienia na
        allegro, grzejnik, farelkę,zdjęcia i kupę różnych drobiazgów w koszykach. Bardzo
        wiele rzeczy się mieści w takiej szafie, a ona sama nie zajmuje zbyt wiele
        miejsca. No i nie widać komputera, co jest dla mnie ważne, bo to nie
        najładniejszy sprzęt w sumie.
    • abigell Re: Tanie urządzenie pokoju 16.04.10, 21:32
      Witaj,
      polecam Ci lekturę forum wnętrza mieszkań, może się tam czymś zainspirujesz, można znaleźć tam również mieszkania, zrobione nisko budżetowo, i porady np. jak pomalować starą meblościankę też można znaleźć
      fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html
      • anula36 Re: Tanie urządzenie pokoju 16.04.10, 22:45
        mialam kiedys podobnie - ciut wiekszy pokoj 4x4m i 2 osoby, w dodatku glownie pracujace w domu. Jesli macie tylko laptopy moga byc skladane blaty do pracy.
        Naprawde wazne jest wygodne lozko - duze, z porzadnymi sprezynami i niezbyt chudym materacem - czym czesto grzesza takie lozka wkladane do szaf,albo sofki skladane 3-krotnie. Nie warto oszczedzac pieniedzy i miejsca w pokoju jesli chodzi o wlasny kregoslupwink
    • ofelia1982 Re: Tanie urządzenie pokoju 18.04.10, 15:52
      Nocarki, mam trochę doświadczenia, bo urządzałam 2 mieszkania i w każdym
      przypadku nauczyłam się na swoich błędachwink
      Po pierwsze - bardzo pomocne jest polecone już Forum Wnętrza Mieszkań. Ja wiele
      rzeczy podpatrzyłam na tym forum. Poza tym mozesz wrzucic zdjęcia swojego pokoju
      i ludzie dobrej woli zrobią Ci dokłądną analizę co i jak. POlecam!
      Po drugie - tez juz ktos napisał - przejedź się do IKEI, pochodź i weź ich
      katalog. Niektore rzeczy tak są IMHO tanie (np piękna czerwona szafka za 150zł,
      każdy się nią zachwyca jak przychodzi), ale niestety niektore tak sobie. Polecam
      jednak wizytę tam, bo można podpatrzeć to i owo.
      Jeśli będziesz miała szczęście to moze załapiesz się jak ktoś będzie coś za
      darmo oddawał na www.gratyzchaty.pl - większość to niestety PRLowskie
      meblościanki (grrr..), ale zdarzają się "normalne" rzeczy. Wtedy jedynie sama
      organizujesz transport i odbierasz mebel.
      Poza tym polowania na allegro też mogą pomóc oszczędzić - często ludzie chcą się
      pozbyc mebla (wyjezdzają na przykład) i za grosze je sprzedają.
      Na a jeśli chodzi o ergonomię (bo rozumiem, że głównie o to Ci chodzi), to:
      - Nie polecam kupowania łóżka "od ziemi" albo bardzo niskiego. Jeśli kupisz dość
      wysokie łóżko, to całą powierzchnię pod nim możesz zastawić koszami, ozdobnymi
      kartonami z różnymi rzeczami. My niestety popełniliśmy ten błąd i kupiliśmy
      łóżko, gdzie przerwa między łóżkiem a ziemią to tylko 11zm i nic nie wchodzi -
      ani pościel w pokrowcu, ani koszyk, nic..Duża strata miejsca
      - Półki, półki, półki...Wykorzystujesz wtedy przestrzeń nad ziemią. Nie polecam
      jednak półek otwartych (bez drzwiczek) - nie dość że wszystko się kurzy, to
      jeszcze powstaje wrażenie chaosu w takim pokoju
      - Jeśli wszystkiego nie "upcha się" w pólkach czy pod łózkiem - polecam ozdobne
      kosze - mogą stanowić część wystroju

Pozdrawiam!
      • babeth Re: Tanie urządzenie pokoju 19.04.10, 06:16
        Jestem w temacie bo bardzo oszczędnie przerabiamy pokój dzieci w mieszkaniu,
        które i tak w najbliższej przyszłości będziemy sprzedawać. Tak jak pisali
        poprzednicy fora internetowe to kopalnia wiedzy i zawsze znajdziesz osoby
        służące pomocą. Na forum oszczędzamy były ostatnio 2 wątki: obszerny na temat
        wykończenia mieszkania zakupionego w stanie deweloperskim i krótszy na temat
        samodzielnego malowania (ale nie tylko). Po analizie wskazówek: 1. spanie:
        zakupiliśmy solidne łóżka ze skrzynią na pościel i dobrymi materacami (powędrują
        z nami dalej)2. ściany: pomalowaliśmy dobrymi farbami zmywalnymi (polecano nam
        Tikkurila i Śnieżka barwy natury) 3. okna: najtańsze rozwiązanie to szyny
        sufitowe (koszt podwójnej szyny z żabkami to ok. 60 zł dla 3 m) + zasłony z SH
        (można upolować np dwuwarstwowe odbijające światło słoneczne- żaden wydatek w
        porównaniu z kosztem rolet czy żaluzji, które potem trudno wpasować do nowego
        mieszkania), 4. meble pozostałe: to już mniej istotne jeżeli szafa to jak
        najwyższa jak nie pod zabudowę to z nadstawką, w środku z jak największą liczbą
        półek byle nie marnować przestrzeni, może być odkupiona od kogoś i pięknie
        odmalowana, 5. drzwi: harmonijkowe pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca, w
        katalogu Ikea znajdziesz przykładowe obudowanie drzwi po bokach i nad drzwiami
        regałami na książki- dla mnie super pomysł. Powodzenia.
        • alfa36 babeth 16.06.10, 23:33
          Gdzie kupiłaś łóżko ze skrzynią?
    • nano19903 Re: Tanie urządzenie pokoju 25.01.21, 10:12
      Ja ze swojej strony polecam kanapy z funkcją spania od Zeus Meble. Mają przystępne ceny a przy tym jakość o wiele lepszą od konkurencji. Dodatkowo ogrom tkanin obiciowych do wyboru (nawet takich łatwoczyszczących).
    • nano19903 Re: Tanie urządzenie pokoju 26.01.21, 10:25
      Ja gorąco polecam Zeus Meble. Narożniki są wykonane bardzo solidnie a przy tym pięknie się prezentują i są mega wygodne. No i to, jakie opcje można zastosować w kanapie przekracza najśmielsze oczekiwania smile
    • desitvserials Re: Tanie urządzenie pokoju 02.11.21, 07:44
      DesiTVserials, Desi TV serials Watch Online All Indian TV Shows, Dramas, Serials, and Reality Shows online. Desi TV serials Presents All Indian Hindi Drama Serial regularly. Watch Online Video Episode on Desi TV serials in HD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka