maciejka_73 28.04.10, 16:28 proszę o pilną radę: co zdrowsze, praktyczniejsze, bardziej oszczędzające czas i pieniądze: obiad z parowara czy szybko(ru)...? dzięki z góry Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taka-sobie-mysz Re: parowar czy szybkowar? 28.04.10, 17:55 Szybkowaru nie mam, więc na temat jego zalet nie będę się wypowiadać, natomiast mam parowar i bardzo sobie chwalę to urządzenie. Ogromna oszczędność czasu, przygotowuję cały obiad, wrzucam to wszystko do parowaru (np. ziemniaczki , jakieś warzywko np. brukselki, brokuły, kalafior, mięso lub rybę dokładam na końcu, bo najmniej czasu potrzebuje, by się ugotować), nastawiam zegar i mogę zająć się czymś innym, obiad gotuje się sam, nie trzeba niczego doglądać, sprawdzać, mieszać, pilnować by się nie przypaliło itd. Do tego wszystkiego potrawy są bardzo smaczne, zwłaszcza warzywa, bo cały ich smak i aromat jest zachowany, nie "ucieka" do wody. Rozpisałam się, ale parowar kupiłam już ponad rok temu i wciąż jestem nim zachwycona Odpowiedz Link
vernalis1 Re: parowar czy szybkowar? 28.04.10, 18:21 a ja mam 2 szybkowary, w tym jeden z funkcja parowaru i więcej do szczęścia mi nie trzeba. Odpowiedz Link
moj-lunch.pl Re: parowar czy szybkowar? 28.04.10, 20:33 taka-sobie-mysz: czy mozesz zdradzic jaki masz parowar? Firma, typ? W tej chwili wlasnie sie rozgladam za takim przyrzadem. ----------------------- www.moj-lunch.pl Odpowiedz Link
taka-sobie-mysz Re: parowar czy szybkowar? 29.04.10, 22:28 Kupiłam zwykły parowar, najtańszy jaki zobaczyłam na promocji w media markcie, nie byłam pewna, czy będę często z tego korzystać, więc szkoda było mi kasy na droższe. I nie żałuję. Jedyne co się przez ten rok częstego korzystania stało, to oderwał się uchwyt od pokrywki (jest z plastiku), ale to nie był problem, wystarczyło skleić kropelką i już jest ok. Parowar jest firmy Apollo. Ale - tak jak pisałam - kupiłam najtańszy model (zapłaciłam coś koło 60 zł.), nie wiem, jakie są te droższe, być może mają jakieś dodatkowe fajne funkcje, których u mnie nie ma. No i te droższe mają 3 poziomy pojemników, mój ma tylko dwa. Ale mi wystarcza i jestem zadowolona I na pewno zdrowsza, bo zdecydowanie żadziej smażę na tłuszczu Odpowiedz Link
magdalena.78 Re: parowar czy szybkowar? 29.04.10, 01:53 Myślałam kiedyś o parowarze, ale przeraża mnie cena energii elektrycznej z tym związana. Ziemniaki, marchew czy mięso nie ugotują się w ciągu 5 min. tylko w 40. Tyle czasu dzień w dzień gotować na prądzie nie chciałam. Mam szybkowar (ma wkładkę do pary) i jestem zachwycona. Używam zaledwie 4 m-ce, a już nie wyobrażam sobie życia bez. Tutaj gotowanie to kwestia kilku minut (od momentu zagotowania, ale to nie trwa wieki i wszędzie trzeba czekać na rozgrzanie, wytworzenie pary itp.); mam gaz. Szybkowar jest naprawdę polecam! Odpowiedz Link
babeth szybkowar 29.04.10, 07:27 Mam tylko szybkowar. Ale w codziennym użyciu wykorzystywany do gotowania takich potraw jak: zupy, ziemniaki, fasola, kapusta itd. Oszczędza mój czas a przy tym zużycie gazu (rachunki spadły nam o ponad 20% m.in. dzięki zdyscyplinowaniu i gotowaniu wszystkiego co można w szybkowarze). Wydaje mi się że jeżeli zakupić możesz tylko jeden produkt to szybkowar jest bardziej uniwersalny. Tak na prawdę w domu gdzie codziennie się gotuje przydałyby się minimum dwa. Na parze zawsze ugotujesz bez specjalnego urządzenia. Odpowiedz Link
maciejka_73 Re: parowar czy szybkowar? 05.05.10, 03:09 dzięki za opinie, przekonałyście mnie do szybkowara,pozdrawiam Odpowiedz Link