Dodaj do ulubionych

auto na gaz-koszty

15.04.11, 20:21
Witam.
Chciałam spytać osoby które mają auto na gaz dłużej niż rok jakie są faktyczne koszty ekspoatacji i samej jazdy. W sensie- chcemy przerobić nasze na gaz, ale ponoć co 5tys km trzeba coś wymieniać(świece)i co 10tys(jakieś przewody), i że za przegląd się płaci więcej i że silnik się szybciej niszczy i inne tego typu sprawy.Nie wiem na ile jest to prawda i ile faktycznie wychodzi taniej. Miesięcznie robimy ok.500km po mieście + co jakiś czas ekstra wyjazdy weekendowe powiedzmy raz na 2-3 mies 600-700km, auto to hundai accent kilkuletni, planujemy nim pojeździć ok.5lat.Będę wdzięczna za konkretne opinie osób posiadających auta na gaz.
Obserwuj wątek
    • sky.83 Re: auto na gaz-koszty 15.04.11, 20:29
      Witam. Nie podałaś konkretnego modelu auta, lecz w przypadku instalacji sekwencyjnej (koszt dobrej do auta o pojemności przykładowo 1.6 i mocy 120KM to 2500zł) koszty ponosi się jedynie na wymianę filtrów gazowych raz na 10000 km (około 50 zł) oraz droższy przegląd techczniczny (60 zł). Przy Waszych (raczej niedużych) przebiegach do pierwszej wymiany podzespołów instalacji gazowej (zużywają sie jak i inne części w samochodzie) minie kilka lat (pod warunkiem j.w.- dobry gazowniki i dobre podzespoły + w miare dobry jakościowo tankowany lpg). Co do świec i kabli LPG to one nie niszczą się od gazu,lecz praca na paliwie LPG wymaga dobrego zapłonu i widać wtedy niedociągniecia układu zapłnowego (jeśli trzeba to wymienia sie raz i później tylko wg zaleceń producenta jak na benzynie).Prawidłowo dobrana i instalacja do silnika i prawidłowa jej regulacja (skład mieszanki) nie powinien wpłynąć na trwałość silnika negatywnie. Polecam strone www lpg.info.pl/ Pozdrawiam
    • rupiowa Re: auto na gaz-koszty 15.04.11, 21:23
      jezdze na gazie przeszlo 6 lat, Skoda Felicia z malym silnikiem. Pali nam jakies 10l/100 km, butla 30 litrow czyli ok. 75 zl/300 km. Poza tym raz w roku wymiana filtrow i regulacja mieszanki (jakies 30 zl), przeglad gazowy 120 zl (razem z przegladem samochodu, cena w stacji kontroli wlasciwie na obrzezach Warszawy). Przez te 6 lat musialam tez kupic korek wlewu oleju za cale 9 zl bo mi filtr powietrza nie strzelil jak sie zatkalo tylko wysadzilo korek i mi zginal. adnych innych kosztow nie ponioslam, auto sprawne, bez problemu przechodzi przeglady.
      • black_halo Re: auto na gaz-koszty 16.04.11, 23:26
        Czyli wlasciwie srednio sie oplaca bo wzrastajace ceny gazu sprawiaja, ze jezdzi sie niemalze rownie drogo co na beznzynie a trzeba wlasnie doliczyc koszt instalacji i eksploatacji. Jest juz wiele aut, ktore pala ok. 5-6 litrow na 100km, przy tych przebigach smiem twierdzic, ze sie nie oplaca.
        • figrut Re: auto na gaz-koszty 17.04.11, 09:37
          > Czyli wlasciwie srednio sie oplaca bo wzrastajace ceny gazu sprawiaja, ze jezdz
          > i sie niemalze rownie drogo co na beznzynie a trzeba wlasnie doliczyc koszt ins
          > talacji i eksploatacji. Jest juz wiele aut, ktore pala ok. 5-6 litrow na 100km,
          > przy tych przebigach smiem twierdzic, ze sie nie oplaca.
          Zerknij do innych wątków. W niektórych miesięczna suma która idzie na benzynę oscyluje w okolicach 600zł. Na gaz wychodzi zamiennie około 350zł. zamiast 600zł., co daje w ciągu roku około 3000zł. oszczędności, czyli zwrot za założenie instalacji gazowej. Kolejne lata jazdy to już czysta oszczędność. Jeżdżę czwartym w swoim życiu samochodem na gaz i kolejny będzie również na gaz chyba, że innego paliwa będzie spalał tak mało, iż nie będzie się opłacało tego gazu zakładać.
          • black_halo Re: auto na gaz-koszty 17.04.11, 11:05
            Ale mowie w tym konkretnym przypadku. Wychodzi 500 km miesiecznie do pracy plus 4 razy w roku dodatkowo 700 czyli srednio niech wyjdzie 800 km miesiecznie. 800 km przy aucie, ktore pali 5-6 litrow na 100 to wydatek na paliwo w okolicach 200-250 zlotych. rupiowa napisala, ze przejechanie 300 km kosztuje ok. 75 zlotych czyli autorka musialaby kupic prawie 3 butle miesiecznie czyli wydac okolo 200 zlotych. IMHO - koszt bardzo porownywalny. dlatego zastanawialabym sie w tym wypadku nad zmiana samochodu na oszczedniejszy wlasnie z powodu malego uzywania. 50 zlotych oszczednosci miesiecznie daje 600 zlotych rocznie czyli tutaj instalacja zwrocilaby sie dopiero po 4 latach.
            • nvv Re: auto na gaz-koszty 17.04.11, 11:41
              > czyli tutaj instalacja zwrocilaby sie dopiero po 4 latach.

Chciałbym aby na rynku była dostępna lokata, lub inna dość pewna inwestycja, z taką stopą zwrotu, która "dopiero" po 4 latach zwróciłaby całość wydanych środków, a potem na czysto na siebie by zarabiała.

Trudno jest porównywać założenie LPG do lokaty, bo jedno i drugie ma swoje specyficzne cechy finansowe i praktyczne (niektóre trudno jest przeliczyć na złotówki), ale nie wiem dlaczego uparcie wiele osób w kalkulacji pomija fakt, że instalacja LPG nie wyparowuje: może się opłacać finansowo nawet (!) założyć LPG w swoim aucie i nigdy nie osiągnąć punktu "zwrotu" w kosztach za paliwo, bo przy sprzedaży auta część środków za instalacje się zwraca (auto z LPG jest więcej warte niż auto bez).
    • agpagp Re: auto na gaz-koszty 15.04.11, 22:25
      Auto na gaz mam od półtora roku. Wyjeżdżam ok 3-4 tysięcy miesięcznie. Opel Astra 1,8 . wchodzą mi 32 litry ( 80% pojemności butli) wystarcza na przejechanie od 360 do 400km w zależności od tego czy dużo w korkach stoję.
      Oprócz wymienionych filtrów i przeglądu ( 60 zł więcej niż zwykły) miałam tylko do przeczyszczenia silnik krokowy ( 50 zł razem z podłączeniem do komputera) i musiałam wymienić pompę paliwa (250zł)( mam gaz sekwencyjny) ale jak mechanik stwierdził bardziej strzeliła od starości niż z powodu gazu.
      • gku25 Re: auto na gaz-koszty 16.04.11, 10:35
        Kiedy mi trachnęła pompa paliwowa (naprawa - 450 pln już z częścią), to mechanik stwierdził że samochody z gazem tak mają. Może i tak - koleżanka też musiała wymieniać. No i należy od czasu do czasu przejeżdżać samochód na paliwie, tak nam radził ten mechanik.
        • nvv Re: auto na gaz-koszty 16.04.11, 11:25
          LPG nie ma bezpośredniego wpływu na pompkę paliwową (która, notabene, znajduje się w baku benzyny i nigdy nie ma żadnej styczności z LPG), ale jazda z niskim poziomem benzyny w baku tak
          • agpagp Re: auto na gaz-koszty 16.04.11, 12:18
            mam gaz sekswencyjny więc odpalić muszę i tak na benzynie bo inaczej nie da rady smile ale właśnie o to mechanik mnie opierniczył ze jednak od czasu do czasu na tej benzynie powinnam pojechać a nie tylko 2-3 kilometry zanim na gaz przeskoczy smile
            • gku25 Nvv 16.04.11, 21:59
              Wszystko się zgadza, tak samo nam tłumaczył mechanik-teraz już dolewamy benzynę regularnie. I też odpalamy na benzynie, po parunastu sekundach zazwyczaj sam się przerzuca na gaz.
    • ablims Re: auto na gaz-koszty 15.04.11, 23:24
      Same kupienie instalacji to około 2500 zł
      Utrzymanie instalacji nie jest drogie, a jedynie kłopotliwe.
      Przy niewielkich przebiegach nie opłaca się zakładać instalacji gazowej.
      Różnica na 100 km wynosi jakieś 15 zł (średnio)
      Jeśli przejeżdzasz ok. 9 tyś km rocznie to zwrot za instalacje nastąpi za ok. 3 lat ( w zależności od kosztów - olej, przeglądy, dodatkowe filtry, itp.)
      Zysk (oszczędność) za jeźdżenie na instalacji na przełomie 5 lat wyniesie jakieś 800 1000 zł.

U mnie jest podobnie. Robimy średnio miesięcznie 500 km ( w jednym miesiącu mniej a w drugim więcej). Kilka razy w roku jakiś wyjazd ( wakacje, odwiedziny do rodziny, śluby, itp. )
      Średni przebieg roczny to 8 tyś.km i nie mamy instalacji gazowej. Nie opłaca się.
      • guderianka Re: auto na gaz-koszty 16.04.11, 10:18
        Koszt założenia gazu w aucie (2004r)zrobiony w 2006 roku wyniósł ok 4500 zł ( jakiś lepszy typ instalacji, dokładniej nie napiszę o co chodzi bo się nie znam wink. Wydatek ten "zwrócił" nam się po 3 latach użytkowania. Zatem o 2009 'zarabiamy" na tym rodzaju paliwa.

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

George Bernard Shaw
    • johana75 Re: auto na gaz-koszty 16.04.11, 11:26
      My mamy auto na gaz juz 6 lat.
      WV Sharan silnik 2,0l.
      Auto spisuje sie super nawet w zimie, koszt instalacji sekwencyjnej wtedy to 2,4 tys.zwrocil sie po 12 tys. km.W tym roku jedziemy do Italii....fajnie,bo będzie tani przejazd smile
      My wymieniamy oprocz filtrow co 10 tys.swiece i chodzi jak pszczolka wink
      • johana75 kalkulator 16.04.11, 11:27
        www.technikajazdy.info/techniczne/kalkulator-zwrotu-kosztu-zakupu/
    • figrut Re: auto na gaz-koszty 16.04.11, 12:55
      Astra kombi 1,4 na gaz od 8 lat, w tym 7 przejeździła u nas. Po dwóch latach wymienialiśmy silnik z naszej, a nie gazu winy - kilometrówka dała mu się we znaki. Samochód mechanika, który bardzo często woził dość ciężkie części samochodowe w bagażniku, a przy tak małym litrażu jak na kombi (1,4), to spory wysiłek dla samochodu. 100 kilometrów przejeżdżam za około 30zł.
      Gaz nie ma nic do pompy paliwowej. Jak się jeździ na oparach benzyny, to się pompa zaciera, bo ona mimo jazdy na gazie cały czas chodzi w baku.
      Astrą jeżdżę nadal. Przewody były wymieniane raz, bo poprzednie były już stare i nie zawsze była iskra na wszystkich świecach, a nie z powodu jazdy na gaz.
    • jamesonwhiskey Re: auto na gaz-koszty 17.04.11, 13:49
      przy takich przebiegach to w gaz bym sie nie bawil, szczegolnie ze samochod maly,
      moze by i mialo to sens gdyby palil 15-20 litrow a tak to zdaje sie wiekszy klopot niz zysk,
      no i wiekszosci pomijana kwestia po paru latach zagazowany samochod chodzi jak scierwo
      • figrut Re: auto na gaz-koszty 17.04.11, 14:58
        > no i wiekszosci pomijana kwestia po paru latach zagazowany samochod chodzi jak
        > scierwo
        Tak konkretnie, to po ilu latach, co i z jakiego powodu chodzi jak ścierwo ? Podaj rzeczywista szkodliwość gazu dla samochodu, a nie powtarzaną bzdurę o "suchości" tegoż. Wszak dwusuwów na gaz nie przerabiają.
        Zaznaczam, że moją astrą jeżdżę od kwietnia 2004 roku. Minęło już sporo lat, a ona śmiga aż miło. Ile lat muszę jeszcze czekać, aby chodziła jak ścierwo ? Przez te lata jazdy na gaz, kilkakrotnie zarobiła na kapitalkę silnika której robić nie trzeba było.
        • johana75 Też sie chetnie dowiem... 17.04.11, 15:01
          kiedy moj Sharan zacznie chodzic jak scierwo ? ;P
          • jamesonwhiskey Re: Też sie chetnie dowiem... 17.04.11, 17:24
            po jakims czasie nastepuje spadek mocy , zamulenie i ogolna niezbyt ciekawa praca silnika
            w wiekszych silnikach nie jest ta az tak zauwazalne ale w czyms mniejszym powiedzny 60-70KM
            robi sie dramat , ciezko woz drabiniasty wyprzedzic
            • jamesonwhiskey Re: Też sie chetnie dowiem... 17.04.11, 17:25
              na marginesie, zapaleni gazownicy ktorych znam przeszli na diesel , takze gaz to nie taka rewelacja jak sie na pierwszy rzut oka wydaje
              • johana75 Re: Też sie chetnie dowiem... 17.04.11, 17:43
                moi znajomi maja caly czas auta na gaz...nie zauważyłam zamiany na diesle
                • konwalia-82 Re: Też sie chetnie dowiem... 17.04.11, 17:48
                  dla mnie auto w gazie które mam ma jedną wadę-koło zapasowe w bagażniku, i tyle
                  a to o czym piszesz, to się dzieje jak ktoś do silnika dajmy v6 zakłada instalację za 1500zł, bo mu żal na sekwencję i potem się takie historie słyszy
                  • johana75 Re: Też sie chetnie dowiem... 17.04.11, 18:00
                    o Wlasnie ja też mam kolo zapasowe w bagazniku, ale dla mnie to nie wada, bo mam vana i miejsca jest ci dostatek wink

Fakt ze auta z pojamnoscia 1,2 czy 1,4 nie przerobilabym na gaz...
                    • alfa36 Re: Też sie chetnie dowiem... 18.04.11, 11:34
                      Autem na gaz jezdzilam 9 lat. Pewnie instalacja się gdzies tam zwrocila. Zamulenia nie zauwazylam, auto wlasciwie sie nie psuło (teraz ma 12 lat i cos tam powoli siadacrying) Samochod palil ok. 10l/100 (na trasie mniej). Jako, ze byl nam potrzebny drugi samochod, to tym na gaz jezdzi mąż, a ja mam disla. I sobie chwalę. Pali 5l/100 jak jestem ostrozna i niewiele w korkach stoję do 7/100 jak "szaleję". Tak więc z perspektywy myślę sobie, ze niekoniecznie oplaca się przerobienie na gaz. Ale gdybym takie auto kupila, to owszem.
                      • sharpless6 Re: Też sie chetnie dowiem... 19.04.11, 18:51
                        70 zł tankowanie wystarccza na 350 km z hakiem. (na mieście)Ciagle psuł mi się przepływomierz i jak na razie tylko to. Zauwazyłam zamulenie, szczegłonie w czasie wyprzedzania. Nie daję rady wyprzedzać auta jadącego szybko, tragiczne przsyspieszenie. długo rozpędza się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka