Dodaj do ulubionych

czasopisma

24.07.11, 17:59
Ile wydajecie miesięcznie na gazety i czasopisma? Ja wydaję około 60 zł, sporo ale chyba jestem uzależniona.
Obserwuj wątek
    • kasia_piet Re: czasopisma 24.07.11, 18:39
      Tylko dla córki, prenumerata dwóch pozycji, dodatkowo sama kupuje z kieszonkowego
      a my korzystamy z internetu
    • iza1973 Re: czasopisma 24.07.11, 19:51
      0 zł. Korzystam z internetu. "Babskie" periodyki przeglądam przy okazji wizyt u fryzjera czy kosmetyczki. i tyle mi wystarczy.

Finanse Osobiste Kobiecą Ręką
    • marzeka1 Re: czasopisma 24.07.11, 19:56
      ok. 12 zł. tzw. "babskich" gazet nie czytam, są zbyt głupie i nafaszerowane reklamami, szkoda mi na to zwyczajnie kasy- kiedyś sporo na to kasy puszczałam, da się z tego łatwo "wyleczyć".
    • cruzbos Re: czasopisma 24.07.11, 20:02
      Ja jeszcze więcej wydaję.
      Od lat prenumerujemy Politykę i Forum (wychodzi o 1 zł taniej na sztuce niż kupowanie raz w tygodniu w kiosku, zamiast 5 zł płacimy 4 zł), do tego w każdy czwartek GW z uwagi na Duży Format, w piątek GW z Gazetą Telewizyjną i w sobotę z Wysokimi Obcasami, zawsze kupujemy Krytykę Polityczną. To wychodzi ok 80 zł miesięcznie.
      Do tego czasami, raz na 2-3 miesiace, kupuję Newsweek, Wprost, Przekrój, Focus, Bluszcz albo Tygodnik Powszechny. Zdaża mi się kupić jakąś gazetę tylko dlatego, że ma dołączony film, który podobał mi się i chciałabym go mieć, ale w normalnej cenie nie kupię, bo za drogi (np. w tym tygodniu kupiłam Galę z Wojną polsko-ruską za 9,99).
      Jesteśmy staroświeccy, nie lubimy czytać w internecie, poza tym większość aktykułów, które nas interesują jest płatna, no i u nas z jednego egzemplarza korzystają 4 osoby; ja, mąż i dwie córki nastolatki.
      • kosc_ksiezyca Re: czasopisma 30.07.11, 20:25
        Musicie być naprawdę fajną rodziną smile
    • pamplemousse1 Re: czasopisma 24.07.11, 20:57
      Raz na m-c gazeta z bajką dla dzieciwink
    • agpagp Re: czasopisma 24.07.11, 21:02
      ok 20 zł - kupuję Angorę i Focus Historia
    • miska_malcova Re: czasopisma 24.07.11, 22:30
      0zł. Dzienniki i tygodniki czytam służbowo w pracy, resztę czytam w necie
    • szuszfole Re: czasopisma 24.07.11, 22:35
      Moim zdaniem właśnie na czasopismach najlepiej zaoszczędzić.
      Dużo pozycji ma połowę reklam w sobie i artykułów sponsorowanych - to w sumie tez reklama.
      Bardzo rzadko kupuję Newsweek a mąż Wyborczą.
      Wolę kupić książkę za ok. 35 - 45 zł.
      Również nie lubię czytać w internecie. Więc albo drukuję artykuł i czytam w komunikacji,
      albo oglądam ciekawe programy komentujące ciekawe moim zdaniem zdarzenia np. na tvn24.
    • kropkaa Re: czasopisma 24.07.11, 22:54
      Też jestem uzależnionauncertain Kiedyś postanowiłam nie kupować, ale wyszło na to, że stałam między półkami w Empiku i czytałam. To już wolę kupić i przeglądać jak człowiek. Może werszcie choć ze Zwierciadła zrezygnuję, bo było coraz gorzej, a nowa naczelna zaczęła tragicznie źle.
    • sparkley78 Re: czasopisma 24.07.11, 23:30
      Pewnie z 50-60 zł. Kupuję ,,Newsweek", z babskich ,,Twój Styl" , no i sporo idzie na magazyny wnętrzarskie (m.in. ,,Dobre wnętrze", ,,Elle deco")- nie umiem się z tego nałogu wyleczyć wink Dzienniki czytam w necie.
      • mamawaw sparkley78 30.07.11, 20:51
        mam podobniesmile
        głownie przepuszczam pieniądze na szmatławce wnętrzarskiesmile
    • zielona-oliwka Re: czasopisma 24.07.11, 23:33
      Kilka razy w roku kupuję wnętrzarskie magazyny i ze dwa razy w roku "babską" gazetę. Wolę kupić książki za cenę 3-4 gazet, ale czasami się skuszę, szczególnie przed wakacjami jakoś tak mam ochotę.
      • zuzanna56 Re: czasopisma 25.07.11, 08:02
        Z babskich czasopism jeszcze kupuję regularnie Twój Styl - tu jestem uzależnionawink
        Czasami jakieś inne, ale rzadko. Wypożyczam czasami.
        Newsweek wypożyczam z biblioteki.
        Wyoborczą kupujemy zawsze w piątki, czasami w soboty i bardzo rzadko w inne dni.
        Mąż kupuje czasopisma typu Murator czy Ładny dom/Mój ogród, nie wszystkie co miesiąc.
        Pewnie z 50 zł na to wszystko idzie co miesiąc.
    • jagusiia Re: czasopisma 25.07.11, 09:11
      Nasz Dziennik smile Gazeta Polska smile Rzeczpospolita,
      Uwazam Rze, Najwyższy Czas
      i prasa katolicka, Promyczek dobra, Ola i Jaś, Mały gość niedzielny
      Niedziela i Gość Niedzielny
      nie oszczędzamy na w.w. prasie (trzeba się ratować przed politycznie poprawną propagandą)
      wydajemy ok 10 zł na dzień, moze trochę więcej

oprócz tego niemieck i anglojęzyczne
      raz na jakiś czas (miesięczniki)
      • kropkaa Re: czasopisma 25.07.11, 12:32
        Moim zdaniem tu trzeba płakać, nie śmiać się.
        • wiatro-dmorza Re: czasopisma 25.07.11, 12:48
          No to się pośmiej smile
          Ja też Gazetę Polską, Najwyższy czas i Uważam Rze
          • wiatro-dmorza Re: czasopisma 25.07.11, 18:59
            Czytam też regularnie kilka blogów ekonomicznych, babskich nie kupuję, strata czasu.
          • marajka Re: czasopisma 25.07.11, 19:30
            > No to się pośmiej smile

Przecież napisała "płakać"...
            • wiatro-dmorza Re: czasopisma 26.07.11, 15:15
              No to niech płacze wink
              Już w Biblii napisano że będzie: "płacz i zgrzytanie zębów"
              Ja tam się cieszę że w Polsce żyją ludzie o różnorodnych poglądach - to zawsze było siłą tego kraju.
              Nie płaczę bo ktoś czyta Przegląd czy Politykę.
              • kropkaa Re: czasopisma 26.07.11, 21:35
                Średnio pociumany obywatel Polityki nie czyta, bo i tak nie rozumie, o czym tam piszą. A Nasz Dziennik to taka propadanda, że myślący człowiek po dwóch numerach trzeciego nie strawi.
                • jagusiia Re: czasopisma 26.07.11, 22:31
                  Polityka, którą tak się chełpisz, była od zawsze i z załozenia gazetą propagandową PRLu, i tak pozostało, nie ma w niej nic czegoby zwykły zjadacz chleba nie zrozumiał (czytałam w liceum), proste jak budowa cepa- czyje artykuły są dla ciebie trudne czy niezrozumiałe ?
                  • kropkaa Re: czasopisma 26.07.11, 22:47
                    A myślisz, że PRL nadal potrzebuje gazety propagandowej???
                    • jagusiia Re: czasopisma 27.07.11, 04:21
                      kropkaa napisała:
                      > A myślisz, że PRL nadal potrzebuje gazety propagandowej???

O słodka naiwności .....................................

wpolityce.pl/view/12077/Drogi_i_bezdroza_Jerzego_Baczynskiego_i_Tomasza_Lisa__Krotka_historia_mediow_III_RP.html
                      Jerzy Baczyński („Polityka") i Tomasz Lis („Wprost") walczą o rząd dusz tej części czytelników, którzy mają antykonserwatywne, lewicowe poglądy. By ich dla siebie pozyskać, a jednocześnie ochronić popieranych przez siebie rządzących, są w stanie wprowadzić cenzurę, dzięki której nic kompromitującego dla „jedynie słusznej władzy" nie przedostanie się z łam kierowanych przez nich tygodników. Takie zachowanie nie dziwi, biorąc pod uwagę kariery Jerzego Baczyńskiego i Tomasza Lisa. Mimo znacznej różnicy wieku odnosi się wrażenie, że obydwaj wiedzą, jak się w danej sytuacji zachować, by nie stracić przychylności władzy, której sprzyjają.
                      Jerzy Baczyński, "dziennikarz XX-lecia", jest związany z tygodnikiem "Polityka" od wczesnych lat osiemdziesiątych. Kiedy inni tworzyli zręby drugiego obiegu wydawniczego, Baczyński w 1983 r. wszedł w skład redakcji reżymowej "Polityki". I tak zaczęła się jego imponująca kariera. Był kolejno redaktorem działu gospodarczego, potem jego szefem, zastępcą redaktora naczelnego i wreszcie redaktorem naczelnym.

Wcześniej przebywał we Francji. Pisze Kania:

Ze znajdujących się w Instytucie Pamięci Narodowej dokumentów wynika, że w lipcu 1981 r. przed wyjazdem na stypendium do Francji został zarejestrowany przez służby specjalne PRL jako kontakt operacyjny. (...)

Podczas spotkania z funkcjonariuszem wywiadu PRL Jerzy Baczyński podpisał oświadczenie, w którym podano hasło kontaktowe, i przyjął pseudonim „Bogusław".

Baczyński po powrocie do Polski odbył kilka spotkań z funkcjonariuszami SB.

W raportach SB można zapoznać się ze szczegółami na temat zmiany nazwiska Jerzego Baczyńskiego (wcześniej nazywał się Sroka), jego życia osobistego i romansów.

W aktach służb specjalnych PRL znajdują się m.in. własnoręcznie napisane i podpisane przez Jerzego Baczyńskiego dokumenty, a jednym z najważniejszych jest oświadczenie dotyczące zachowania w tajemnicy faktu, że w „Życiu Warszawy" pracuje funkcjonariusz służb specjalnych PRL.

„Oświadczam, iż zostałem poinformowany i zdaję sobie sprawę z tego, że fakt zatrudnienia znanego mi oficera wywiadu PRL w red. »Życia Warszawy« stanowi tajemnicę państwową specjalnego znaczenia. Dlatego ten fakt zamierzam zachować w tajemnicy. W przypadku ujawnienia przeze mnie posiadanej informacji – dotyczącej osoby oficera wywiady PRL – zdaję sobie sprawę, iż będę pociągnięty do odpowiedzialności, zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem. Jerzy Baczyński".

• miska_malcova Re: czasopisma 27.07.11, 10:30
                        tak... masz faktycznie wiarygodne źródło do cytowania big_grin
                        • jagusiia Re: czasopisma 27.07.11, 11:24
                          a co ? bardziej wiarygodny "kontakt operacyjny SB"?
                          jaaaasne wink
                          • miska_malcova Re: czasopisma 27.07.11, 11:39
                            naucz się czytac ze zrozumieniem, ale rzetelne źródła
                      • kropkaa Re: czasopisma 27.07.11, 12:15
                        Jagusiia, ja wyrosłam z szukania agentów, współpracowników, kontaktów i innych figurantów w tajnych listach dostępnym wtajemniczonym. Po prostu nie bawi mnie gra w typowanie kto był, kto jaki miał pseudonim, czy podpisał czy nie. Ale rozumiem, że są ludzie, których to fascynuje. No cóż, każdy ma prawo do swego hobby. O tym zreszą sam Baczyński kiedyś pisał, jakoś bardziej wierzę jemu niż Twoim źródłom.
                        Pomódl się raczej o dar miłości, bo jakoś bardzo brakuje ciepłych uczuć do bliźnich tym wszystkim wyznawcom Rydzyka i spółki.
                  • marajka Re: czasopisma 27.07.11, 11:47
                    A czym się różni propaganda PRL od propagandy Rydzykabig_grin?
                • wiatro-dmorza Re: czasopisma 30.07.11, 12:53
                  Jeżeli to do mnie to Naszego Dziennika nie wymieniłam, nie czytuję. Nie ukrywam, że mam poglądy prawicowe, co nie znaczy katolicko-narodowe, raczej odchylenie liberalne.
              • marajka Re: czasopisma 27.07.11, 11:46
                > No to niech płacze wink
                > Już w Biblii napisano że będzie: "płacz i zgrzytanie zębów"

W "nieco" innym kontekście napisano.

> Ja tam się cieszę że w Polsce żyją ludzie o różnorodnych poglądach - to zawsze
                > było siłą tego kraju.

Niestety, słabością też, bo ci ludzie w Polsce nie potrafią się dogadać. Mit Polski multi-kulti w której katolik kochał Żyda jest nieco przejaskrawiony.

> Nie płaczę bo ktoś czyta Przegląd czy Politykę.

Ja też nie płaczę jak ktoś czyta Rzepę czy Wprost, ba, sama podczytuję Tygodnik Powszechny, ale Nasz Dziennik, obiektywny niczym Fakty i Mity, pełna jadu Fronda czy te "katolickie" czasopisma, które zajmuję się jedynie Tuskiem, Smoleńskiem i układem zapominając o Słowie Bożym, to tak, już powód do płaczu.
                • wiatro-dmorza Re: czasopisma 30.07.11, 13:34
                  Przecież napisałam że NASZEGO DZIENNIKA nie czytam.
                  • jagusiia Re: czasopisma 30.07.11, 14:27
                    Zauwaz, ze to powinno być obojętne, co kto czyta.
                    Skąd taka nietolerancja dla czytelników Naszego Dziennika
                    wink
                    • marajka Re: czasopisma 30.07.11, 19:37
                      Bo środowiska ND szerzą nietolerancję, a dla braku tolerancji nie powinno być tolerancji. ND niczym nie różni się od Urbanowego szmatławca. Ino przy innej ścianie stoiwink
                    • wiatro-dmorza Re: czasopisma 01.08.11, 09:03
                      Dla mnie to obojętne, co kto czyta, myślałam, że dyskutujemy o oszczędzaniu smile
                  • marajka Re: czasopisma 30.07.11, 19:38
                    Wiem, ale przyjrzyj się drzewku.
    • linn_linn Re: czasopisma 25.07.11, 09:28
      Czasopisma od lat sa nosnikami reklamy: nie widze powodu, aby za ogladanie reklam placic.
      • wajasa Re: czasopisma 25.07.11, 10:06
        tylko Rzeczpospolitą
    • ula27121 Re: czasopisma 25.07.11, 11:03
      Ostatnio z braku czasu na czytanie 0zł. Zdarza się czasem, raz na pół roku .....ostatnio Ryms, przedostatnio Scena...ale co raz rzadziej niestety.
      • fraaumiaau Re: czasopisma 25.07.11, 13:27
        Co tydzień wprost i polityka, razem miesięcznie 40zł.
    • black.molly Re: czasopisma 25.07.11, 14:34
      Ok. 25zł na Twój Styl, Olivię, Shape, Dobre Rady i Kobietę i Życie. Dwóch ostatnich właściwie nie czytam, tylko przeglądam, więc od tego miesiąca nie będę już kupować, chociaż to tylko w sumie 3 złote oszczędności. Zrezygnowałam z Party i Show, bo to samo jest na Pudelku wink
      A w pracy mam Wprost, Przegląd, Newsweek i Politykę za darmo.
    • bwportal.pl Re: czasopisma 25.07.11, 16:04
      Ja nic, albo 8,50zł/m-c. W tych czasopismach nic nie ma. Teraz czasopismo się tak robi, że daje jakiś ogólnikowy tekst, do tego masę zdjęć i gotowe.
    • kaga9 Re: czasopisma 25.07.11, 16:21
      Nie kupuję. Gazety codzienne oraz magazyny społeczno-polityczne naznaczone są poglądami politycznymi ich redaktorów, a kolorowe czasopisma na kredowym papierze to w zbyt dużej mierze foldery reklamowe. Według mnie -szkoda kasy.
    • marajka Re: czasopisma 25.07.11, 18:06
      Polityka, Newsweek, Zwiastun Ewangelicki.

W zależności od miesiąca 5-20 zł.

Słowa palą, więc pali się słowa...
    • iwoniaw Re: czasopisma 25.07.11, 18:27
      Uważam, że na tym zaoszczędzić najłatwiej i czasopism praktycznie nie kupuję. Tym bardziej, że pisma kolorowe to w gruncie rzeczy same reklamy (czasem dla niepoznaki zwane artykułami sponsorowanymi), więc nie widzę powodów, dla których miałabym jeszcze dopłacać za ich oglądanie. Nawet do pociągu wolę sobie za kilkanaście złotych jakiś kryminał kupić, nawet jeśli nie okaże się na tyle dobry, by do niego wracać, to przynajmniej biblioteka osiedlowa weźmie i puści w dalszy obieg...
      Za kilkadziesiąt złotych miesięcznie to już sobie można nowości wydawnicze kupować, więc na gazety szkoda by mi było wydać - mam internet i na odcięcie od wiadomości, publicystyki i stron tematycznych nie narzekam.
      • szuszfole Re: czasopisma 26.07.11, 12:46
        Pod wpływem owej dyskusji, postanowiłam jednak kupić sobie gazetę InStyle - ot tak.
        Pomyślałam sobie, że to taka moja mała "wakacyjna rozrywka" - lekka, łatwa i przyjemna.
        Otóż gazeta kosztowała prawie 4zł. i nie było w niej NIC zachęcającego.
        Oczywiście za wyjątkiem reklam ciuchów i kosmetyków po kilkaset złotych.
        Nie wiem jaka jest grupa docelowa tego tytułu, ale moim zdaniem to gazeta dla nastolatek.
        A nie sądzę, żeby było je stać na kosmetyki i ciuchy w przerażających cenach...
        Poza tym "przeczytanie" hm... "gazety" zajęło mi taką ilość czasu jaką spędziłam w toalecie... wink
    • kropkaa Re: czasopisma 26.07.11, 00:20
      NIC nie ma, NIKT nie czyta. Kto kupuje te gazety??? I po co??? shock
      • kasiasjs Re: czasopisma 26.07.11, 12:59
        Ja kupuje i przeglądam, lubię i daleko mi do nastolatki. Lubię znać nowości i nowinki w modzie, urodzie - kosmetykach. Nie widzę w tym nic złego. Nie zmienia to jednak faktu, że co niektórzy/re mogą się poczuć z lekka zakłopotani/ne cenami, ale nie o to chyba chodzi w tej gazecie, ma być kolorowo, lekko i przyjemnie, taka gazeta w stylu "szybki przegląd zawartości sklepów" bądź "może znajdę coś dla siebie". Żadna filozofia wink
        • idalia-judit Re: czasopisma 26.07.11, 13:15
          gdy pracuję wydaję dość sporo bo kupuję do środków komunikacji i w ciagu 20 minut przeczytane. Też zauważyłam że w tych tanich nie ma co czytać. Za to na wakacjach wypożyczam książki i obywam się prawie bez gazet (oprócz Angory)
    • duchess85 Re: czasopisma 26.07.11, 18:38
      3 zł na Świat Kobiety wink Lubię czasem sobie poleniuchować w łóżku i pooglądać kolorowe zdjęcia wink
      19 zł na takie wysyłkowe "Blisko Świata" - zbieram do segregatora i nadrabiam luki z geografii i wiedzy o świecie (moja pięta achillesowa)
      Newsy i artykuły bardziej poważne czytam w internecie.
    • lew43 Re: czasopisma 27.07.11, 00:23
      Wydaję więcej, niż Ty. Od zawsze lubię czytać czasopisma i lubię wiele tytułów. Nie uważam tego za stratę pieniędzy, raczej inwestycję - we własny rozwój, w dobre samopoczucie, bo to dla mnie fajna forma relaksu.
      Są czasopisma, które mają bardzo korzystne oferty prenumeraty - wychodzi taniej, niż kupowanie w kiosku i można dostać prezent np zestaw kosmetyków itp.
      Staram się, aby maksymalnie wykorzystać gazety - po przeczytaniu daję innym, np. dla emerytów mających dużo czasu a mniej pieniędzy to nie lada gratka.
      • duchess85 Re: czasopisma 27.07.11, 09:48
        O właśnie, ja też oddaję babciom po przeczytaniu - radość bezcenna smile
    • joanna_poz Re: czasopisma 27.07.11, 10:20
      Newsweek 4 x 5 zł
      Viva 2 x 6 zł (choć czasem są numery po 0,99 zł, wiec wychodzi taniej)
      Wyborcza sobotnia z Wysokimi Obcasami - 4 x 2 zł (?)
      jakaś gazeta z programem TV 2 x 2 zł

razem 44 zł
      plus dziecko raz w miesięcu naciągnie mnie na jakas gazetkę typu kaczor Donald czy Scooby Doo (7 zł)

60 zł sporo? tak naprawdę na niewiele czasopism to starcza.
      • bluelilu Re: czasopisma 27.07.11, 12:26
        Kupuję gazetę z programem dwutygodnik "TV 14" za 1,60 zł razy 2 lub 3 miesięcznie wychodzi 3,20 zł lub 4,80 zł. Ale rzadko zdarza mi się nie kupować nic więcej i zazwyczaj miesięcznie wydaje około 20 zł na prasęsmile.
    • czekolada72 Re: czasopisma 28.07.11, 10:59
      Wstyd sie przyznac, ale przez kilka lat wydawałam miesiecznie powyzej 100 zl - na kulinarne i babskie glownie.
      To bylo cos jak nalog, chore...
      Ale dało sie to przerwac smile
      Teraz - dzienniki przegladam w necie, programy tv rowniez;
      Mała na swoje tematyczne wydaje ok 25-30 zl/miesiac
      Ja miesiecznie ok 10, gora 15 zl, a i tak najpierw przegladam czy w srodku jest min kilka artykulow godnych uwagi/przechowania

I tez przekazuje dalej smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka