30.09.11, 23:26
Polecicie mi dobrą i niekoniecznie drogą kawę rozpuszczalną? Istnieje taka?
Wiem, wiem, rozpuszczalna jest niezdrowa, w ogóle kawa jest niezdrowa, ale pomaga mi rano przed 6.00 szybko się obudzić, poza tym bardzo lubię smak kawy, mąż też. Kiedyś mieliśmy ekspres, dawno temu popsuł się i pijemy tylko rozpuszczalną - każde z nas po 3 filiżanki dziennie, chyba sporo.
Obserwuj wątek
    • zielona-oliwka Re: Kawa 01.10.11, 04:50
      Rozpuszczalna kawa nie jest dobra.wink Ale najlepszą, jaką piłam, jest Jacobs Velvet - latte z nią jest bardzo delikatna, a jednocześnie wyraźna w smaku. Toleruję też Nescafe Cafe Parisien, ale Velvet jest smaczniejsza.
      • konwalia-82 Re: Kawa 01.10.11, 06:19
        kupić tani ekspres wink i arabica z lidla za 6,99

a jak koniecznie rozpuszczalna, to ja toleruję-maxwell hause delikatny i gran arom(złota) z lidla
      • pulcino3 Re: Kawa 01.10.11, 09:05
        jacobs velvet
    • zonaniezona1 Re: Kawa 01.10.11, 07:47
      W Lidlu jest kawa GRANAROM highland Gold - 100% arabiica ( a nie robusta- czyli dobry, szlachetny gtunek kawy). Kosztuje ok. 10 zł za 100 g . Dla mnie jest porównywalna z dobrymi markami kawy. Ja też bez kawy nie umiem wstać smile))).
    • linn_linn Re: Kawa 01.10.11, 10:02
      Kawa jest zdrowa, kawa rozpuszczalna pewnie nie bardzo.
      • zielona-oliwka Re: Kawa 01.10.11, 17:51
        linn_linn napisała:

> Kawa jest zdrowa, kawa rozpuszczalna pewnie nie bardzo.

Zwykła również nie jest zdrowa - nadmiernie zakwasza organizm.
    • henia04 Re: Kawa 01.10.11, 13:46
      Nie wiem, skąd jesteś, ale generalnie dla zużywających dużo kawy polecam rozejrzeć się za opakowaniami kawy (dowolnie, rozpuszczalnej albo ziarnistej albo mielonej) dla gastronomii. Ja mam takie źródełko w jednej budce na targu. Wygląda czasem bardzo nieładnie (zwykły foliowy woreczek z zamkiem strunowym albo srebrna folia, z małą nalepką), ale smakowo jest dobra lub bardzo dobra, a cenowo jest atrakcyjna a czasem nawet bardzo. Ale to dla intensywnych kawoszy - opakowania są od 300 gram do 1 kg rozpuszczalnych kryształków (nie granulatu), w zależności od producenta.
    • daenerys_targaryen Re: Kawa 01.10.11, 14:06
      Najlepsza kawa rozpuszczalna, jaką znam to Nescafe Gold All`Italiana.
      Nie jest tania, ale warta każdej złotówki.
    • przeciwcialo Re: Kawa 01.10.11, 15:30
      Niezdrowa to jest rozpuszczalna wink
      Ja kupuje taka jak jest w promocji. W Carrefour jest 200 gr maxweel house za niecałe 16 zł. Ta jasna, drobniutka.
      • basia_34 Re: Kawa 01.10.11, 16:02
        maxwell hause delikatny (brązowe opakowanie) - delikatny smak, świetna z mlekiem do kawy smile

kosztuje w porywach od 15,99 do 23 zł - w zależności od sklepu smile
        • joko5 Re: Kawa 01.10.11, 16:28
          Kupiłam kawę ziarnistą w Lidlu i większego syfu nigdy nie piłam, ziarna różnej wielkości od malutkich do bardzo dużych - czyli zmiotki, niektóre bardzo jasne inne czarne przepalone, wiele pustych. Ta kawa nie pachniała, to był smród, coś okropnego.

Odkąd mamy ekspres ciśnieniowy z młynkiem szukamy dobrej i w miarę niedrogiej kawy, najbardziej aromatyczne były: DALLMAYR CREMA D'ORO Intensa i Movenpick 50zł/kg.

Natomiast z kaw rozpuszczalnych najlepszy był złoty Jacobs, chociaż teraz gdy pijemy kawę świeżo mieloną Jacobs nie wydaje się taki pyszny jak kiedyś.
          • verdana Re: Kawa 01.10.11, 17:01
            Najlepsza kawa była w Marksie&Spencerze. Niestety, zmieniono opakowania, a wraz z nimi i kawę...
    • martha666 Re: Kawa 02.10.11, 10:28
      a może kupisz sobie taką kawiarkę na gaz, kawę parzy się szybciutko i smakuje o wiele lepiej niz te wszystkie rozpuszczalne. mi osobiście bardzo smakuje jacobs cronat gold.
      • amused.to.death Re: Kawa 02.10.11, 12:01
        > a może kupisz sobie taką kawiarkę na gaz, kawę parzy się szybciutko i smakuje o
        > wiele lepiej niz te wszystkie rozpuszczalne. mi osobiście bardzo smakuje jaco
        > bs cronat gold.

to samo chciałam zaproponować, bo ja tak właśnie zrobiłam jak zepsuł mi się ekspres ciśnieniowy - do rozpuszczalnej nie dałam rady wrócić.
        • przeciwcialo Re: Kawa 02.10.11, 12:58
          Myślałam o takiej ale nie mam gazu.
          • linn_linn Re: Kawa 02.10.11, 13:29
            A co masz? Te podstatwowe, sa na gaz, na plyte elektryczna i ceramiczna.
            www.bialetti.it/files/catalogue/attachments/moka%20italia.pdf
            • przeciwcialo Re: Kawa 02.10.11, 20:18
              Płytę ceramiczna ale jak szukałam to tylko takie na gaz były.
              • linn_linn Re: Kawa 09.10.11, 06:39
                One sie nazywaja "na gaz", ale trzeba sprawdzac w instrukcji symbole. Producent informuje dokladnie.
                Poza tym masz:
                - kawiarke na prad Alice
                www.redcoon.it/B301049-DeLonghi-EMKE42-ALICIA-TIMER_Caffettiere?refId=ciaoit
                - zwykla kawiarke "na gaz i prad" stawiana na malutka kuchenke elektryczna
      • linn_linn Re: Kawa z kawiarki 02.10.11, 12:46
        Polecam. Tu jestr troche informacji.
        forum.gazeta.pl/forum/w,93698,123773581,,Kawiarka_kafetierka_moka_i_inne.html?v=2
        • verdana Re: Kawa z kawiarki 02.10.11, 14:04
          Dla mnie to jednak nie to samo. Rozpuszczalna kawę robi się dokladnie w minute - tyle czasu, ile trzeba na zagotowanie szklanki wody. I do zmywania zostaje kubek.
          Z kawiarką jest znacznie więcej roboty, a szczególnie rano to spora różnica. I prawdę mowiąc, kawa z niej nie jest az tak dobra, aby się opłacało.
          • coralin Re: Kawa z kawiarki 02.10.11, 14:19
            Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale kawa z mokki i rozpuszczalna to przepaść smakowa. Nie zamierzam nikogo przekonywać, sama kiedyś (15 lat temu) piłam dużo rozpuszczalnej, a pamiątką są liczne słoiki, w których teraz przetrzymuję kasze, ryż. Kawa rozpuszczalna jest dla mnie teraz niepijalna, od 2 lat przeszkadza mi już jej sam zapach. Mając dramatyczny wybór (bo w wielu cukierniach w Polsce nie ma ekspresów): rozpuszczalna czy kawa mielona zalewana wrzątkiem wybiorę tę drugą.
            • joanna_poz Re: Kawa z kawiarki 03.10.11, 11:35
              > Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale kawa z mokki i rozpuszczalna to prz
              > epaść smakowa. Nie zamierzam nikogo przekonywać, sama kiedyś (15 lat temu) piła
              > m dużo rozpuszczalnej, a pamiątką są liczne słoiki, w których teraz przetrzymuj
              > ę kasze, ryż. Kawa rozpuszczalna jest dla mnie teraz niepijalna, od 2 lat przes
              > zkadza mi już jej sam zapach. Mając dramatyczny wybór (bo w wielu cukierniach w
              > Polsce nie ma ekspresów): rozpuszczalna czy kawa mielona zalewana wrzątkiem wy
              > biorę tę drugą

mam tak samo.
              albo wolę nic nie wypić niż wypić rozpuszczalną (a kiedys dawno temu piłam rozpuszczalną codziennie - jak przestałam, jest dla mnie tez niepijalna.
            • anew3 Re: Kawa z kawiarki 08.10.11, 21:06
              cukiernie, kawiarnie w ktore nie maja ekspresu do kawy??? Gdzie mieszkasz? zaskoczylas mnie.Przy okazji: nadmiar kawy jest niezdrowy, sama kawa w umiarkowanych ilosciach nie jest niezdrowa wrecz przeciwnie:podnosi cisnienie, zawiera antyoksydanty.
              • zielona-oliwka Re: Kawa z kawiarki 09.10.11, 00:06
                Jeżeli ktoś ma ciśnienie w normie, to nie potrzebuje go sobie podnosić. Niestety kawę często żłopią też osoby, które cierpią na nadciśnienie.
                Badania kawy pod względem zawartości antyoksydantów, były przeprowadzane na ziarnach surowych - niestety podgrzewana żywność ma zmieniony skład chemiczny i ilość antyoksydantów w kawie parzonej jest znikoma.
                • zielona-oliwka Re: Kawa z kawiarki 09.10.11, 00:07
                  * je podnosić - mój błąd
              • coralin Re: Kawa z kawiarki 09.10.11, 10:26
                anew3 napisała:

> cukiernie, kawiarnie w ktore nie maja ekspresu do kawy???

Nie napisałam kawiarnie tylko cukiernie. Czyli takie miejsca, gdzie ludzi przychodzą głównie kupić ciastka na wynos i jest tylko 1-2-3 maleńkie stoliki. Na moim osiedlu jest 2 takie cukiernie, w jednej nie ma ekspresu. Na innym osiedlu też są dwie cukiernie i w żadnej nie ma ekspresu. Wiosną służbowo byłam na tym osiedlu, padałam i zasypiałam. Cukiernie były blisko siebie wiec krążyłam. W jednej powiedziano, że mają albo rozpuszczalną albo zalewana wrzątkiem. Poszłam do drugiej tam tylko rozpuszczalna wiec wróciłam do pierwszej, bo z dwojga złego wolę tę zalewaną.
                Mieszkam w mieście ok. 180 tysięcznym.
              • coralin Re: Kawa z kawiarki 09.10.11, 10:28
                anew3 napisała:

>Przy okazji: nadmiar kawy jest niezdrowy, sama kawa w umiarkowanyc
                > h ilosciach nie jest niezdrowa wrecz przeciwnie:podnosi cisnienie, zawiera anty
                > oksydanty.

Piję bardzo mało kawy. Rano małą , mocną. Po południu nie zawsze. Kiedy dostanę okres wolę wypić kawę niż łykać tabletkę przeciwbólową.
          • linn_linn Re: Kawa z kawiarki 02.10.11, 15:42
            Ja mam kawiarke na 2 filizanki: malutkie. To jest o wiele mniej niz 1 szklanka. Kawiarki uzywa sie automatycznie: nie widze problemu, o korym mowisz. A o smaku faktycznie nie warto dyskutowac.
          • jagoda_pl Re: Kawa z kawiarki 02.10.11, 16:51
            Też mi się tak kiedyś wydawałosmile Kupiłam w tym roku we Włoszech kawiarkę (dokładnie taką jak powyżej) i myślałam, że będę z niej korzystała "jak będzie mi się chciało bawić". Teraz bez kafeterki sobie życia nie wyobrażam - roboty na 1 min., smak nie do porównania.
            • linn_linn Re: Kawa z kawiarki 03.10.11, 08:35
              Jesli ktos robi tak kawe pierwszy czy piaty raz, moze sie wydawac skomplikowane i czasochlonne. Potem robi sie taka kawe tzw. mimochodem. Nie zastanawiam sie nad tym, ile czasu to zajmuje. Zreszta we Wloszech picie kawy to rytual: uzycie kawiarki jest jego czescia. To sa po prostu chwile tylko dla nas: na dobry poczatek dnia / albo po obiedzie na zakonczenie tej czesci dnia /. Przeliczanie tego na czas nie ma sensu.
    • jagoda_pl Re: Kawa 02.10.11, 16:56
      Ja uważam, że nie ma czegoś takiego jak dobra i tania kawa. Żadna. Ani rozpuszczalna, ani ziarnista czy mielona. Na wielu rzeczach potrafię zaoszczędzić, ale na kawie - nigdy. (choć ostatnio sporo zaoszczędziłam kupując zapas kawy we Włoszech - nie wiem co zrobię jak mi się skończywink)

• baska2222 Re: Kawa 02.10.11, 20:53
        A ja mam ekspres ciśnieniowy i nie wyobrażam sobie życia bez niego, kosztował 2500zł co jest ceną porównywalną do nowego telewizora. Jeśli ktoś uwielbia dobrą kawę jak my, powinien w to zainwestować. My mamy telewizor 11 letni...ale kawa musi być dobrasmile. Jeśli chodzi o ziarna to kupuję na allegro włoską kawę w niebieskim opakowaniu , ostatnio super crema, 62zł/kg.
        Ta sama kawa w Media markcie kosztuje 149zł...więc warto poszukać w sieci.polecam
    • zarin Re: Kawa 02.10.11, 21:37
      Gevalia. Koszt ok. 12 zł za 100 g. Smak bardzo dobry jak na rozpuszczalną. Tylko aktualnie ciężko dostać, była w Ikei, ale wycofali. Ja kupuję w Netto, ale nie wiem, czy w każdym będzie.
    • kanna Re: Kawa 02.10.11, 21:53
      Mam kawiarkę, ale nie na gaz, a elektryczna, do kontaktu. To dobra alternatywa dla kawy rozpuszcalnej, choc oczywiście przygotowanie trwa dłużej.

Teraz uzywam taniego ekspresu na kapsułki.
    • mamaurwisa Re:NT Kawa 02.10.11, 23:25
      Polecam kawę rozpuszczalną Cafe d'Or z Biedronki, delikatna i aromatyczna świetnie smakuje z mleczkiem do kawy. Cena Ok, op 200g wydajna.
      • solejrolia Re:NT Kawa 03.10.11, 22:36
        ta kawa z Biedronki jest okropnauncertain

zwykle kupowaliśmy Nescafe Classik, (albo ewentualnie nieco droższe Jakobs Krunung (zielony) lub Gold)
        a ostatnio przerzuciliśmy się na mieloną w młynku i parzymy w ekspresie przelewowym- niesamowity aromat, smak, no i moc, zamiast 5 słabszych rozpuszczalnych pijamy 2-3 filiżanki konkretnego naparu- mamy z tego niesamowitą przyjemnośćsmile
    • asfo Re: Kawa 03.10.11, 22:01
      Jak dla mnie prawie każda kawa rozpuszczalna jest paskudnie kwaśna. Kupowałam dwa rodzaje kawy rozpuszczalnej Nescafe które nie były kwaśne, ale je wycofano ze sprzedaży (były to najdroższe dwa rodzaje dostępne w sklepach). Kiedy znikły, zaopatrzyliśmy się w prosty młynek do kawy i dzbanek z IKEI do zaparzania i kupujemy ziarnistą Tchibo Espresso. Kawa wychodzi dużo lepsza - nie ma porównania. Zakup ekspresu wcale nie jest konieczny.
      • zuzanna56 Re: Kawa 04.10.11, 07:09
        Do kawy rozpuszczalnej przyzwyczaiłam się po popsuciu się ekspresu - będzie już z 7 lat. Jak gdzieś jestem to chętnie piję kawę z ekspresu, bardzo ją lubię, tzw. zalewanej-nie, choć 20 lat temu popijałam. Piję kawy jasne z większymi granulkami typu Jacobs Gold czy Nescafe Espiro. Nie znoszę takiej ciemnej typu zwykła Nescafe, te kawy są gorzkie i jakby kwaśne w jednym. Pijemy ze 2 duże słoiki na miesiąc. Muszę chyba pomyśleć o ograniczeniu. Jak mieliśmy ekspres, to zawsze rano w weekend mąż nastawiał taką ilość, że napiłaby się cała armiawink i piliśmy tej kawy jeszcze więcej. Zobaczę, może rozejrzę się za ekspresem. Tu w wątku widzę, że co do kawy mielonej - ile ludzi, tyle opiniismile
        • ha-ya Re: Kawa 07.10.11, 20:53
          Z rozpuszczalnych to chyba tylko Nescafe espresso jest do przyjecia. reszta do przelkniecie tylko z duza iloscia mleka a i to nie zawsze.
    • joana.mz Re: Kawa 04.10.11, 10:10
      Astra rozpuszczalna - polecam
    • egolit Re: Kawa 07.10.11, 11:37
      wróćcie do kawysmile rozpuszczalna jest ble, przynajmniej dla mnie. Oczywiście są tacy, dla których kawa jest ble a piją wyłącznie "kawę" rozpuszczalną.
      Jak kiedyś piliście kawę to łatwiej Wam będzie do niej wrócić smile
      Przepraszam, że nie zaproponuję rozpuszczalnej
    • iksantia Re: Kawa 07.10.11, 20:42
      Jak wiadomo najlepsza jest kawa z ekspresu.
      Ale rozpuszczalne: kiedyś moja ulubiona to była Tchibo w takim słoiku z granatową zakrętką, każdy Jakobs przeokropny;/ Dla mnie dobra i niedroga jest kawa z biedronki Cafe D'or słoik 200g chyba ~12-14zł, a jeszcze lepsza jest taka w małym słoiku 100g za jakieś ~8-9zł. Małe jest lepsze.
      Tutaj wszyscy chwalą się ekspresami za >2,5k, no i te dramatyczne wybory zdrowa-niezdrowa, rozpuszczalna-zalewana wrzątkiem;D ale pytanie chyba inne byłowink
      Ale o gustach się nie dyskutujewink
      • iksantia Re: Kawa 07.10.11, 20:44
        A, i jeszcze całkiem poważnie, na śniadanie proponuję Anatola, kawę zbożową, daje dobrą energięwink
    • far-a-way Re: Kawa 08.10.11, 21:17
      Ja z rozpuszczalnych pilam kiedys tylko Nescafe gold
      wiekszosc kaw rozpuszczalnych byla dla mnie kwasna
      Ostatnio kupilam Telfi z lewiatana za niecale 5zl 100g i musze przyznac ze mi smakuje
    • ikame Re: Kawa 08.10.11, 21:25
      my pijemy Idee Kaffee, a ostatnio kupiłam kawę Gevalia w Netto, nie jest kwaśna, kosztowała chyba ok 14 zł/ 100 g

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka