Dodaj do ulubionych

czy za zerowke w szkole się płaci?

08.12.11, 17:43
Nie wiem czy umiejętnie się wyraziłam. Moja córka jest z roku 2006r., od przyszłego roku szkolnego - wrzesień 2012r, chcielibyśmy puścić ją do zerówki szkolnej.
Czy w związku z tym, za zerówkę w szkole płaci sie co miesiąc, jak za przedszkole??
Obserwuj wątek
    • joanna669 Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 08.12.11, 18:38
      Nie, trochę mniej niż za przedszkole, ale są takie wydatki jak wyprawka raz na rok (w tym książki, plecak, piórnik, art. plastyczne itp) ok. 500 zł, ubezpieczenie ok. 50 zł raz na rok, obiady ok. 170 zł mies., składki klasowe (u nas 10 zł mies), wszelkiego typu wycieczki, teatrzyki w szkole, wyjścia do kina, teatru (czasem ok. 50 zł mies), rada rodzicow szkoły u nas składka 60 zł na cały rok. W przedszkolu wydatki były przewidywalne 30 zł RR co mies. a w szkole ciągle coś wypada...
      • i_jeszcze_jeden Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 08.12.11, 18:46
        obiady ok. 170 zł mies.??
        to sporo, u nas w szkole koło 80 zł
        • hellusia Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 08.12.11, 19:16
          za pobyt 5 h dziecko ma bezpłatnie pobyt w przedszkolu czyli jest to w godiznach 8-13, płaci się za wyżywienie plus dodatkowe zajęcia
          u mnie wygląda to tak miesiecznie: wyżywienie 80zl angielski 24zł gimnastyka korekcyjna 24zł religia gratis, rytmika 50zl/rok, taniec: 50zł/semestr
    • henia04 Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 08.12.11, 20:10
      Płaci się na pewno za wyżywienie, i to nie tylko za obiady, bo zerówki często mają jeszcze śniadanie i podwieczorek. Płatne na początku miesiąca.
      Do tego zrzutka na Komitet/Radę Rodziców, czyli ogólnie szkolne rzeczy, np. mydło i papier w toaletach. Co miesiąc albo raz na semestr, różnie.
      Do tego jakaś składka klasowa: na xero, na glinę, na wodę z dystrybutora w sali dzieci. Też płatne co miesiąc albo jak możesz to od razu.
      Zdarza się jakaś opłata za świetlicę - zabawki, gry, klocki, mniejsze wyjścia - ale to raczej nie dotyczy zerówek, a klas 1-3. To przeważnie się płaci co miesiąc.
      Dodatkowo zrzutki są na mikołajki, wyjścia do kina, do teatru, na basen, na bilety żeby podjechać na lekcję muzealną, liczyć się trzeba z przynajmniej jedną wycieczką całodniową jakoś tak maj/czerwiec.
      Oczywiście wszystkie podstawowe materiały plastyczne, zestawy podręczników, dodatkowe zeszyty sprawdzianów, podręczniki do języków i materiały do kanapek (u mojego syna codzienne kanapki+owoc są obowiązkowe i sprawdzane...) zapewniasz na własny koszt.
      • domini.2 Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 10.12.11, 21:20
        Do jakiej szkoły twoje dziecko chodzi?Prawdą jest to ,że za jakieś wyjścia się płaci ,ale bez przesady za to wyżywienie . Moja córka kanapki ma swoje,plus owoc jeśli chce(jak nie to i tak zje w domu).Jeśli chodzi o obiady, na początku jadła przez pierwszy miesiąc ,ale więcej nie jadła niż jadła, więc zrezygnowałyśmy i je w domu po powrocie ze szkoły(obiady jej nie smakowały).Za obiad płaciłam 80 zł.Jest wyprawka,ale to też zależy od szkoły (ja płaciłam 30 zł plus komplet książek 90 zł na cały rok.)Godziny zajęć są różne, dla pracujących zapisy na świetlice(wyprawka +jakaś kwota na rok np.30 zł,w mojej szkole)Moja córka lubi chodzić na świetlice ma nowych znajomych .Jest jeszcze ubezpieczenie,ale ta kwota też zależy od szkoły.Jeśli chodzi o opłaty to najlepiej jak byś dowiedziała się w szkole do której chcesz zapisać swoje dziecko.Każda szkoła ma swoje opłaty.
    • gogologog Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 08.12.11, 22:40
      Edukacja w PL jest darmowa - za nic sie nie placi
      • sposobuzycia Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 09.12.11, 01:23
        Tak. Choroba, gdzieś mi się mój różowy słoń zapodział...
    • issa79 Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 09.12.11, 07:10
      Jeżeli twoja córka jest z rocznika 2006 to obowiązek zerówki ma od września 2011 (no chyba, że ją odroczyłaś lub spełnia go w formie zajęć przedszkolnych).
      • docia29 Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 09.12.11, 09:50
        Moja córka jest z rocznika 2006, chodzi do zerówki w szkole. U nas wygląda to tak że od 8-13 jest za darmo a jeżeli ktoś potrzebuje żeby dziecko zostało dłużej to każda godzina kosztuje 2zł. Córka przynosi swoje śniadanie a na stołówce zostają herbatę 0,20gr płacimy za nią, a obiady zostają w szkole zawsze dwudaniowe plus czasem jakiś owoc lub coś słodkiego. Koszt obiadu u nas 2,50zł. Dodatkowo płace za angielski 2zł za lekcje a ma dwa razy w tygodniu. Za książki płaciłam ok.80zł plus przybory typu kredki, plastelinę, bloki, papier do ksera to nauczycielka zbierała po 50zł i ona kupowała każdemu dziecku takie same przybory. Komitet rodzicielski 50zł i ubezpieczenie dziecka ok.30zł. Dodatkowo dochodzą koszty kina i innych wycieczek.
      • naturella Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 09.12.11, 11:14
        Na pewno jest teraz w przedszkolu, a w przyszłym roku jako sześciolatek ma być w zerówce w szkole.
        • sowizdrza Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 09.12.11, 12:30
          > Na pewno jest teraz w przedszkolu, a w przyszłym roku jako sześciolatek ma być
          > w zerówce w szkole.

chyba matka wie lepiej gdzie chodzi jej dziecko
          na pewno to Kopernik nie zyje
          • naturella Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 12.12.11, 10:38
            Łojej, jakś Ty mądry. Matka nic nie pisała, gdzie chodzi dziecko, ale wyżej ktoś twierdził, że obowiązek wychowania przedszkolnego ma już od roku - więc napisałam, że na pewno już go realizuje (skoro jest obowiązkowy), a w przyszłym roku dziecko po prostu jeszcze raz będzie w obowiązkowym wychowaniu przedszkolnym, tyle, że realizowanym w zerówce.
            • naturella Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 12.12.11, 10:38
              Tfu, miało być - realizowanym w szkole.
        • kalanitka Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 09.12.11, 13:05
          dzieci z rocznika 2005 i 2006 obowiązuje roczne przygotowanie przedszkole, które mogą odbyć w grupach przedszkolnych w przedszkolu lub w grupach przedszkolnych w szkołach (popularna nazwa zerówka) - jedna i druga forma działa na takich samych zasadach tzn. obowiązuje je podstawa programowa.
          Nie ma czegoś takiego, że "zerówka" jest tylko w szkole a w przedszkolu zajęcia przedszkolne.
          Do tego jeśli ustawa się nie zmieni ( a narazie nadal obowiązuje) te 2 roczniki dzieci 2005 i 2006 pomaszerują od września do szkoły jako pierwszoklasiści smile
          • hellusia kalanitka 09.12.11, 16:47
            jak to ustawa się nie zmieni?
            • kalanitka Re: kalanitka 09.12.11, 21:00
              Na razie to jest Projekt nowelizacji ustawy
              www.men.gov.pl/
              najgorzej że rodzice są zdezorientowani, bo wkoło "trąbią" że to pewne, jednak jak nie ma dokumentu - niestety 6-latki idą do szkoły.
          • domini.2 Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 10.12.11, 21:25
            kalanitka napisała:

> dzieci z rocznika 2005 i 2006 obowiązuje roczne przygotowanie przedszkole, któr
            > e mogą odbyć w grupach przedszkolnych w przedszkolu lub w grupach przedszkolnyc
            > h w szkołach (popularna nazwa zerówka) - jedna i druga forma działa na takich s
            > amych zasadach tzn. obowiązuje je podstawa programowa.
            > Nie ma czegoś takiego, że "zerówka" jest tylko w szkole a w przedszkolu zajęcia
            > przedszkolne.
            > Do tego jeśli ustawa się nie zmieni ( a narazie nadal obowiązuje) te 2 rocznik
            > i dzieci 2005 i 2006 pomaszerują od września do szkoły jako pierwszoklasiści smile
            >
            >
            >
            A co ma piernik do wiatraka. Pytanie brzmi "czy za zerowke w szkole się płaci?"
    • pikusia_2 zmiany dla dzieci z rocznika 2008. 09.12.11, 16:51
      Dzięki za odpowiedzi. Na razie obowiązuje ustawa, ktora posyla dzieci z 2006r. do szkoly. I tego nalezy sie tzymac. Moze cos mzienia, ale ogolnie nie iwem jak mozna byloby glosowac na PO, bo tej akcji z przedskzolami..
      W tej chwili na stronach Mninsterwa wisi info, że reforma dotknie dizecki z 2008r.
    • julka-4 Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 10.12.11, 19:07
      Niewiem czy dobrze zrozumiałam,ale jeśli Twoja córka jest z 2006 roku to już powinna byc w zerówce-obojętnie czy w p-lu czy szkole.Przecież ma obowiązek rocznego przygotowania?
      • gogologog Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 11.12.11, 10:58
        Nic sie nie martw, premier i rzad dba o dobro Twojego dziecka.
        • hellusia Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 11.12.11, 19:10
          dokładnie jeśli córkę masz z 2006 to powinna być objęta OBOWIĄZKOWYM wychowaniem przedszkolnym bo za rok szkoła (chyba że ustawa się zmieni)
          chyba coś przespałaś
          • aga1004 Re: czy za zerowke w szkole się płaci? 12.12.11, 01:00
            Moja córka też rocznik 2006. Od 2 lat uczy się w szkolnej zerówce.
            Mieszkamy na wsi więc nie ma innej opcji. Zerówki mamy dwie 5latki i 6 latki.
            Koszty u nas są dużo niższe niż w mieście. Koszt podręczników to 100zł na rok, ubezpieczenie 35zł, komitet 20 zł. Religia rytmika angielski są za darmo dzięki wójtowi.
            Dzieci uczą się od 8 do 13 a 2 razy w tygodniu do 13.30. Następnię ida do świetlicy tam moga być do 14.30.
            Dodatkowe koszty to jedynie składka na materiały ok 20zł na rok i wszelkie wyjścia na teatrzy czy do kina ale tylko dla chętnych. Bardzo rzadko cała grupa w nich uczestniczy. Największy koszt to zakup 2 mydeł w płynie i 3 opakowań serwetek na cały rok smile
            Jak rodzice mają chęć to mogą dziecko zapisać na obiady 1,80 za 2 dania Jednak mało dzieci korzysta bo poprostu nie jedzą prawie nic więc to strata pieniędzy.
            We wrześniu czeka moją córke kolejny rok w zerówce tym razem w 6 latkach z nową panią smile Ma wystarczająco dużo czasu żeby przyzwyczaić się do szkoły smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka