hedna 12.04.12, 11:06 Witam Podzielcie się proszę przepisami na potrawy z kaszą. Chciałabym ją wprowadzić do naszego jadłospisu,a nie mam pomysłów.A i żeby nie było bardzo pikantnie,bo musi być też dla dzieci (prawie 2 i prawie 4 lata Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiald Re: Potrawy z kaszy 12.04.12, 18:11 Ja robię wszelkie możliwe kombinacje. Dla dzieci polecam kaszę pęczak z puszką pomidorów, papryką, pieczarkami, cukinią lub jakimikolwiek warzywami. Standardem u mnie jest kasza gryczana z cebulką i kefirem lub z sosem pieczarkowym albo kurkowym (nie trzeba używać dużo grzybów żeby wydobyć smak). Odpowiedz Link
mumia_ramzesa Re: Potrawy z kaszy 12.04.12, 18:33 Prawie zawsze zamiast ziemniakow mozesz dac kasze. Na pewno do gulaszu, mielonego, pulpetow. Odpowiedz Link
alpepe Re: Potrawy z kaszy 12.04.12, 18:58 ja nie szaleję, z perłowej robię krupnik albo, jak mam mało czasu, to gotuję, do tego boczek podsmażany i kefir, to mam stale w lodówce. Odpowiedz Link
hugo43 Re: Potrawy z kaszy 12.04.12, 19:03 a ja uwielbiam pszenny bulgur z podsmazona piesia kurczaka,cebula i pomidorami,wszystko uduszone pozniej z kasza w jednym garnku. Odpowiedz Link
sinceramente Re: Potrawy z kaszy 12.04.12, 20:42 Ja często kaszą zastępuję ziemniaki. Najczęściej jemy jęczmienną i gryczaną. A moja pięcioletnia córka uwielbia pierogi z farszem z kaszy gryczanej z dodatkiem kiełbasy, to jej ulubione danie odkąd skończyła 3 lata. Pożera je w strasznej ilości i często dopomina się o te pierogi. Odpowiedz Link
xxxtabxxx Re: Potrawy z kaszy 12.04.12, 22:21 Np. kasza gryczana z marchewką i brokułami A wczoraj robiłam sobie na szybko do pracy gryczaną paloną - ugotowaną kaszę wymieszałam z podsmażoną piersią kurczaka i włoszczyzną w paskach, posypałam to jeszcze lubczykiem. Odpowiedz Link
malgosia.w Re: Potrawy z kaszy 13.04.12, 08:03 poza dodatkiem do mięsa lubimy zapiekanki z kaszy kotlety jako farsz do pierogów kaszotto Odpowiedz Link
guderianka Re: Potrawy z kaszy 13.04.12, 09:54 Krokiety - mięso z pozostałości po rosole lub zupie, pieczarki i ugotowana kasza gryczana-wszystko zmieszane jako nadzienie. ( można dodać gotowane jajo, ogórki kiszone, więcej cebulki) Odpowiedz Link
xxxtabxxx Re: Potrawy z kaszy 13.04.12, 11:24 Zapomniałam o pierogach, też ostatnio robiłam, farsz: kasza gryczana + twaróg +podsmażona cebulka - zmielone i wymieszane z drobno pokrojonym podsmażonym wędzonym boczkiem. Odpowiedz Link
balb11 Re: Potrawy z kaszy 13.04.12, 13:28 Przepyszne te pierogi - ja do środka daję skwarki zamiast cebulki, a cebulą podsmażoną polewam po wierzchu. Moje dzieci uwielbiają to danie Odpowiedz Link
ladyjm Re: Potrawy z kaszy 13.04.12, 20:58 Ja od jakiegos roku jem rano na sniadanie kasze jaglaną z owocami. Czasami ze świeżymi czasami z suszonymi - jest bardzo dobra. Odpowiedz Link
zosia9 Re: Potrawy z kaszy 13.04.12, 23:13 Dla dzieci super kasza z owocami, bakaliami, suszonymi owocami. Polecam też owsiankę z owocami i bakaliami, robisz w 5 minut a dzieciaki pałaszują na śniadanie. U nas sprawdza się super, szybko, tanio i zdrowo. Odpowiedz Link
idalia-judit Re: Potrawy z kaszy 28.03.13, 11:00 ja tez lubię jaglaną na śniadanie, np z brokułami, osobno gotuję brokuł na parze, osobno kaszę, daję trochę masła klarowanego i sól. Na słodko pyszna jest kukurydziana, robię z suszonymi owocami (np namoczone rodzynki, morele itp), można jeszcze dosłodzić cukrem, miodem (ja daję melasę buraczaną), pycha. Odpowiedz Link
black_halo Re: Potrawy z kaszy 14.04.12, 22:23 Kasza gryczana albi brazowy ryz u nas jest dosc czesto podawana z fasolka szparagowa, ktora najpierw gotuje na miekko a potem podsmazam krotko z posiekana cebulka. czasem robie tez zapiekanke z kaszy gryczanej zmieszanej z cebulka i sosem pomidorowym i gotowanych lisci kapusty. mozna dodac inne warzywa wedle uznania. Odpowiedz Link
ruda_henryka Re: Potrawy z kaszy 15.04.12, 20:22 Lubię na słodko - wrzucam fileta z kurczaka na olej, dodaję czosnek łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę miodu. w opcji de luxe dodaję dwa pokrojone plasterki ananasa z puszki i wszystko podsmażam chwilę. Do tego gotuję kaszę ( kupujemy zawsze sypaną, bo tańsza ), średnio 3 łyżki na osobę i dodaję, razem jest super obiad na dwie osoby )) Odpowiedz Link
solejrolia Re: Potrawy z kaszy 28.03.13, 23:38 czekolado, dodaj coś od siebie gotuję kaszę gryczaną, na patelni rozgrzewam masło (i odrobinę oleju), wrzucam pokrojonego w półtalarki pora , jak się zeszkli to wrzucam kaszę, delikatnie mieszam, doprawiam: sól, pieprz i sok z cytryny. podaję. po wierzchu można posypać startym serem żółtym (parmezan lub inny starty na najdrobniejszych oczkach). oczywiście można taką kaszę podać z mięsem z sosem, z gulaszem, ale świetna jest też bez mięsa, np z kefirem. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Potrawy z kaszy 29.03.13, 09:04 kasza gryczana - jako dodatek, zamiast makaronu, ryzu lub ziemniakow; lub jako najlepsza na swiecie potrawa - z kwasnym mlekiem/jogurtem/kefirem jeczmienna - jako dodatek jw jaglana - na slodko, np z dynia kukurydziana - na słodko grysik - jako kostka do zup; jako "zupka" mleczna, z kostka czekolady, na gesto z sosami owocowymi, z koglem-moglem czesto gotuje tez pol na pol z ryzem jako "risotto" Odpowiedz Link