Dodaj do ulubionych

Ceny podręczników

21.06.12, 09:20
Witam,

Temat gorący jak co roku-ceny podręczników. Moje dziecko idzie do I klasy, kupujemy książki. Jestem zażenowana ich poziomem jak i ceną...
Myślicie ze jako rodzice możemy coś zrobić, aby ceny spadły? Macie jakies pomysly?
Obserwuj wątek
    • re_ni73 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 09:32
      Zapomnij,że rodzice coś w sensie spadku cen.Nie pomagają w tym nauczyciele. Dają jedynki uczniom za brak podręcznika. Córce kupiłam nowe gdyż ksiązki pozmieniali. Synowi zostawiłam i wyrzuciłam,ponieważ weszlo nowsze wydanie. Porównałam książki syna i po córce trafiło mnie nie wiem czy 5 kartkami się różniła.Mimo to nie wolno było starszej wersji gdyż nauczyciel nie zaliczali takiej książki.Paranoja jakaś.
    • krzysztofsf Re: Ceny podręczników 21.06.12, 09:59
      doree80 napisała:

> Witam,
      >
      > Temat gorący jak co roku-ceny podręczników. Moje dziecko idzie do I klasy, kupu
      > jemy książki. Jestem zażenowana ich poziomem jak i ceną...
      > Myślicie ze jako rodzice możemy coś zrobić, aby ceny spadły? Macie jakies pomys
      > ly?

Kiedys zamowilem komplet podrecznikow w ksiegarni internetowej - dawno, namiarow nie pamietam. Ceny byly sporo nizsze niz stacjonarnie.
      Problem byl z tym, ze bylo opoznienie wysylki - nie wszystkie tytuly na czas wyzszly z drukarni.
      Do tego przynajmniej jednej "pani" sie odwidzialo i musialem w trakcie roku dokupywac inne podreczniki niz zakupione zgodnie z wykazem.

W nastepnych latach syn sobie kompletowal podreczniki z uzywanych ( a wygladaly na "nieuzywane" wink ) na wyprzedazach szkolnych i nieliczne dokupywal nowe.
      • re_ni73 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 10:05
        krzysztofsf zgadza się odkupisz używane i to z bardzo dużym upustem ale jak nie wrzucą nowego programu nauczania. Praktycznie inna pieczątka na okładce książki i nauczyciele ją sprawdzają. Jeszcze klasy 1-3 szkoły podstawowej mają nikłe szanse na odkupywanie książek po starszych rocznikach.Ktoś genialny wpadł na pomysł i w książkach są zadania które trzeba wypełniać .Więc tu też odkupienie odpada.
        • doree80 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 10:08
          Ale przeciez to chore ! ja rozumiem ze ksiazki sie zmianiaja, ale nie co poł roku czy rok. Ktos bierze za to kase. Pytanie-czy my rodzice mozemy cos zrobic-nie w sensie 1 szkoly czy 1 miasta ale w ogole w Polsce? Rodzice 6 latków walczą, moze o ksiązki tez warto?

Przegladam te ksiazki-to jest porazka! poziom ponizej krytyki....
        • joanna_poz Re: Ceny podręczników 21.06.12, 10:14
          Ktoś genialny wpadł na po
          > mysł i w książkach są zadania które trzeba wypełniać .Więc tu też odkupienie od
          > pada.

no niekoniecznie.
          komplety dla młodszych klas skladają się z podręczników (gdzie się nic nie wypełnia) i ćwiczeń - gdzie faktycznie się pisze.
          ale np. nasza nauczycielka na następny rok czyli na klasę III zaplanowała tylko podręczniki, z ćwiczeń rezygnuje (woli żeby dzieci więcej pisały w zeszytach)- więc odkupieie uzywanych jak najbardziej wchodzi w rachubę.
          sporo więc zależy od nauczyciela.
          • agni71 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 19:53
            joanna_poz napisała:

> Ktoś genialny wpadł na po
            > > mysł i w książkach są zadania które trzeba wypełniać .Więc tu też odkupie
            > nie od
            > > pada.
            >
            > no niekoniecznie.
            > komplety dla młodszych klas skladają się z podręczników (gdzie się nic nie wype
            > łnia) i ćwiczeń - gdzie faktycznie się pisze.

Kocham, jak ktos pisze oczymś, o czym najwyrażniej nie ma pojęcia. podręczników do klas I-III jest duzy wybór, akurat w dwóch, z których korzystały moje córki pisało się zarówno w podręczniku, jak i w ćwiczeniach. Do tego niektóre podręczniki maja naklejki, jednorazowe oczywiście.
    • beatrix_75 no tak , temat rzeka :-) 21.06.12, 10:34

a wiesz co mnie wkurzyło w zeszlym roku , gdy posyłam do I kl. ? ze 2 klasy miały inne podręczniki ( te boxy ) a klasa mojego inne ...bo decyzja zależy od naczuczyciela
      ksiażki są fataaaaaalne ( WSIP ) , są błędy , polecenaia sa niezrozumiałe czasem dla nas-rodziców , a co dopiero dla dziecka
      to samo książka do angielskiego - 1 wielka porazka
      ja kupuje przez internet , w stosunku do ksiegarni stacjonarnej zaoszczedze moze ...15-20 zł

• robitussin Re: Ceny podręczników 21.06.12, 10:50
      doree80 napisała:

> Witam,
      >
      > Temat gorący jak co roku-ceny podręczników. Moje dziecko idzie do I klasy, kupu
      > jemy książki. Jestem zażenowana ich poziomem jak i ceną...
      > Myślicie ze jako rodzice możemy coś zrobić, aby ceny spadły? Macie jakies pomys
      > ly?

Żadnych, podobnie jak w drugim temacie-rzece, jakim jest ciężar plecaków i tornistrów dzieci.
      • joanna_poz Re: Ceny podręczników 21.06.12, 11:06
        o przepraszam -w kwestii plecaków to też zależy od szkoły.
        u nas dzieci zostawiają dużo rzeczy w szkole, zabierają do domu tylko to co jest niezbędne do zrobienia pracy domowej (klasy I-III)
        • robitussin Re: Ceny podręczników 21.06.12, 11:51
          joanna_poz napisała:

> o przepraszam -w kwestii plecaków to też zależy od szkoły.

Nie od szkoły, tylko od podstawy programowej.

> u nas dzieci zostawiają dużo rzeczy w szkole, zabierają do domu tylko to co jes
          > t niezbędne do zrobienia pracy domowej (klasy I-III)

Brawo. U nas niezbędne jest wszystko - i w szkole i w domu. Są desperaci, którzy kupują po dwa komplety podręczników dla dzieci, żeby nie musiały dźwigać ciężarów - jeden komplet w domu, drugi zostaje w szkole.
          Poczekaj do klas starszych i gimnazjum, a rychło zweryfikujesz poglądy smile I-III to u nas była książka, domownik, zeszyt i piórnik. Razem z pół kilo. Od IV klasy plecak ważył już 7-8 kg w zależności od rodzaju zajęć. Najbardziej mnie wzruszają podręczniki drukowane na ciężkim, kredowym papierze.
          • joanna_poz Re: Ceny podręczników 21.06.12, 12:08
            > Nie od szkoły, tylko od podstawy programowej.

pisząc "od szkoły" miałam na mysli zorganizowanie w klasach szafek gdzie mozna zostawić poł majdanu.
            u nas są i zdaje to egzamin.

Są desperaci, którz
            > y kupują po dwa komplety podręczników dla dzieci, żeby nie musiały dźwigać cięż
            > arów - jeden komplet w domu, drugi zostaje w szkole.

u nas rok temu udalo się dyrektorce wyrwać jakies fundusze i szkoła kupiła dzieciom po 2-gim komplecie podręczników. w tym roku się nie udało.

dalej się więc upieram, ze sporo zalezy od szkoły, która może się choć trochę postarać nie utrudniać zycia uczniom i rodzicom.

> Poczekaj do klas starszych i gimnazjum, a rychło zweryfikujesz poglądy smile

na razie mam 2-go klasistę, więc całkiem możliwesmile
            ale przynajmniej takie małe dzieci nie muszą dzwigać wielkiego tornistra.
            • robitussin Re: Ceny podręczników 21.06.12, 13:09
              > dalej się więc upieram, ze sporo zalezy od szkoły, która może się choć trochę p
              > ostarać nie utrudniać zycia uczniom i rodzicom.

Ale to nie szkoła utrudnia życie, tylko twórcy programu i ci, którzy akceptują taki stan rzeczy. Szkoła może pomóc, ale nie musi, bo np. nie ma środków ani możliwości, co sama zauważyłaś na własnym przykładzie. Więc nie od szkoły należy wymagać starań, tylko jak wyżej - od pomysłodawców programu.

> na razie mam 2-go klasistę, więc całkiem możliwesmile

Nie tyle możliwe, ile pewne.
              Zobacz ile przedmiotów dojdzie, a do każdego książka, ćwiczenia, zeszyt.

> ale przynajmniej takie małe dzieci nie muszą dzwigać wielkiego tornistra.

Żadne nie powinny. Nie ma nic gorszego niż obciążanie kręgosłupa i stawów w okresie dorastania.
              • joanna_poz Re: Ceny podręczników 21.06.12, 13:34
                > Ale to nie szkoła utrudnia życie, tylko twórcy programu i ci, którzy akceptują
                > taki stan rzeczy. Szkoła może pomóc, ale nie musi, bo np. nie ma środków ani mo
                > żliwości, co sama zauważyłaś na własnym przykładzie. Więc nie od szkoły należy
                > wymagać starań, tylko jak wyżej - od pomysłodawców programu

podstawa programowa nie zmienia się co roku.

"cudują" tu raczej:
                - wydawnictwa podreczników - wydając np. co roku ten sam podrecznik w wersji rozniacej się od tej sprzed roku o 5 kartek ; albo wydając iles tam pozycji do jednego przedmiotu (po cholerę..?)
                - szkoły - ktos tu dawał przyklad, że klasy pierwsze idą np. z jednymi podrecznikami, a kolejni I klasisci z kompletnie innymi wiec odkupic nic uzywanego w ramach szkoły nie można. jakby nie mogla się szkola trzymać 1 wydawnictwa (tak jest u nas)
                • robitussin Re: Ceny podręczników 21.06.12, 16:30
                  > podstawa programowa nie zmienia się co roku.

Nie twierdzę, że się zmienia.
                  Twierdzę, że podstawa programowa jest winna temu, że książki i ćwiczenia trzeba mieć i w szkole i w domu, bo inaczej nie da rady odrobić lekcji albo zrobić ćwiczeń wspólnych z klasą i nauczycielem.

> "cudują" tu raczej:
                  > - wydawnictwa podreczników

Ale oni przecież nie drukują sobie książek wg własnego widzimisię tylko na podstawie wytycznych z ministerstwa oświaty.

- wydając np. co roku ten sam podrecznik w wersji ro
                  > zniacej się od tej sprzed roku o 5 kartek ;

Jak wyżej - wydawnictwo jest winne czy ten, kto zatwierdził druk?

> - szkoły - ktos tu dawał przyklad, że klasy pierwsze idą np. z jednymi podreczn
                  > ikami, a kolejni I klasisci z kompletnie innymi wiec odkupic nic uzywanego w ra
                  > mach szkoły nie można. jakby nie mogla się szkola trzymać 1 wydawnictwa (tak je
                  > st u nas)

OK, ale właściwie co to wszystko ma wspólnego z wagą tornistra?? surprised
                  • joanna_poz Re: Ceny podręczników 21.06.12, 19:44
                    > OK, ale właściwie co to wszystko ma wspólnego z wagą tornistra?? surprised

nic. to byla raczej poboczna dygresja.

bo wątek jest o wydatkach na podręczniki i o tym, jak je (można by) obnizyć, np. kupując uzywane.
                • ciocia_rada Re: Ceny podręczników 25.07.12, 13:28
                  Tak a propos:

Wydawcy nowych wersji podręczników, w których zmieniono mniej niż 20 proc. treści, będą mogli ubiegać się o dopuszczenie ich do użytku szkolnego nie częściej niż co trzy lata

więcej na www.worldcupquidditch.com/
              • elle-joan Re: Ceny podręczników 21.06.12, 13:39
                robitussin napisał:

> Ale to nie szkoła utrudnia życie, tylko twórcy programu i ci, którzy akceptują
                > taki stan rzeczy. Szkoła może pomóc, ale nie musi, bo np. nie ma środków ani mo
                > żliwości, co sama zauważyłaś na własnym przykładzie. Więc nie od szkoły należy
                > wymagać starań, tylko jak wyżej - od pomysłodawców programu.
                Szkoła też dużo może. Np. to o czym pisałam- nauczyciel aby relaizować program nie musi wymagać kupienia ćwiczeń (w starszych klasach i gumnazjum). To nie ma wpływu na realizację programu, bo nauczyciel czasem dopiero w trakcie roku prosi aby jednak dokupić, albo kazał wczesniej, a potem nie używa albo jeszcze poleca kupić ćwiczenia, ale z innej serii/innego wydawcy niż podręcznik, tak że jest tu jego wola. Mógłby też wyznaczyć dzień w tygodniu, kiedy potrzebna jest która książka jeżeli do danego przedmiotu jest wiecej. Ale po co, skoro musiałby wcześniej poplanowac i sie trzymać tego, a tak może być bardziej swobodny, a biedny uczeń jak dźwigał, tak dźwiga nadal....
                • robitussin Re: Ceny podręczników 21.06.12, 16:33
                  > Mógłby też wyznaczyć dzień w tygodniu, kiedy potrzebna jest któ
                  > ra książka jeżeli do danego przedmiotu jest wiecej. Ale po co, skoro musiałby w
                  > cześniej poplanowac i sie trzymać tego, a tak może być bardziej swobodny, a bie
                  > dny uczeń jak dźwigał, tak dźwiga nadal....

W tym sensie się zgadzam, ale to i tak kropla w morzu potrzeb. Nie rozumiem po co do każdego przedmiotu są ćwiczenia. Nie wystarczy sama książka? Nie można tych ćwiczeń wypalić na płytce, jako dodatek do książki?
                  Kiedyś ćwiczenia były tylko oddzielne do matmy a i to chyba dopiero w ogólniaku, teraz są nawet do muzyki i plastyki uncertain
                  • pacynka27 Re: Ceny podręczników 26.06.12, 10:29
                    Ja miałam ćwiczenia tylko do geografii w klasach IV-VIII.
                    Teraz ćwiczenia są do wszystkiego. Wydawnictwom się opłaca tworzyć ćwiczenia a nauczyciel prosi o zakup bo idzie na łatwiznę. Otwieramy ćw na stronie tej i tej i lekcja zlatuje. Zero wysiłku, zero zaangażowania.
        • doree80 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 12:13
          U nas podobnie-czesc rzeczy w domu, część w szafkach w szkole. Pytałam mamy starszych roczników-to sie sprawdza.
    • nvv Re: Ceny podręczników 21.06.12, 11:02
      Może zaciekawi niektórych akurat na ten temat wpis z wczoraj z bloga echelon.pl
      • nela12 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 11:18
        hej ja muszę wydacćponad 1000złsad
        bo syn idzie młodszy do Ikl. wiadomo cała wyprawka i ma nowe książki tz. ,,nasze razem w szkole'' starszy kończy III kl. i miał ,,razem w szkole'' więc młodszy nie skorzysta! po za tym starszemu wchodzą nowe podręczniki ( na 30 lipca druk) więc też nic nie odkupię!!!porażka po prostu... a gdzie reszta ,zeszyty ,plecaki 2 sztuki, kredki,farby sad nawet nie myślę bo szlag mnie trafia ,jedziemy w lipcu na wczasy więc koszty będą w sierpniu(niektóre książki dopiero w druku) więc nawet nie myślę ,,,,sad
        • natalek79 Re: Ceny podręczników 22.06.12, 19:04
          Za dwa komplety do nauczania początkowego nie wydasz 1000 zł, więc się nie załamuj. Drożej wyjdzie Ci ta reszta...
          • natalek79 Re: Ceny podręczników 22.06.12, 19:06
            Ups, sorry nie doczytałam, że kończy 3 klasę. To masz tak jak ja, bo ja mam córę idącą do 4 klasy i młodszego do 3, gdzie też z siostry nie skorzysta nic. Wkurzający ten termin druku niektórych wydawnictw, bo trzeba po kilka razy zamawiać.
      • iwoniaw No już widzę te tańsze epodręczniki... 21.06.12, 14:53
        Ebooki w polskich księgarniach wcale nie są znacząco tańsze od książek papierowych (góra kilka zł różnicy), więc tym bardziej nie sądzę, by było tak w przypadku podręczników, które, w odróżnieniu od takiej beletrystyki np., zakupić jest obowiązek. Niestety, polityka cenowa wydawnictw i pośredników (raczej pośredników, biorąc pod uwagę, jak różne mogą być ceny tego samego tytułu u różnych sprzedawców) jest jaka jest.
        Ja na komplecie do edukacji wczesnoszkolnej zaoszczędziłam ponad 70 zł kupując w internecie, a nie w księgarni stacjonarnej. IMO to bardzo dużo, 25% drożej.
        • anmala Re: No już widzę te tańsze epodręczniki... 21.06.12, 15:21
          A masz jakąś sprawdzona ksiegarnie ?
          • iwoniaw Re: No już widzę te tańsze epodręczniki... 21.06.12, 15:26
            Nie wiem, czy można tu linki, najwyżej wytną: kupowałam w aros.pl
    • elle-joan Re: Ceny podręczników 21.06.12, 11:18
      Teraz nie mieszkam w Polsce, ale dzieci chodziły tam do szkoły. Co do podręczników do młodszych klas podstawówki, to są takie komplety gdzie jest podręcznik/elementarz i osobno ćwiczenia do wypełniania, ale są i takie złożone z kilku (dzieisęciu chyba) zeszytów. Jeden zeszyt na miesiąc albo dwa mieisące, i tam jest i treść podręcznikowa i część ćwiczeniowa do wypełniania. W pierwszym wariancie można by naciskać żeby nauczyciele nie zmieniali podręczników, to można by odkupywać ożywane, a w drugim wariancie jest ta zaleta, że dziecko nie musi dużo dźwigać. Tak, że można by chociaż w zakresie tych będących na rynku wariantów nciskać dyrekcję na wykorzystanie tego, co rodzicom bardziej odpowiada.
      Natomiast w starszych klasach podstawówki i gimnazjum produkowanie i zmuszanie rodziców do nabywania ćwiczeń, to już moim zdaniem przegięcie. Jest to zapewne duże ułatwienie dla nauczyciela, bo łatwiej mu zadać pracę do domu, czy nawet do samodzielnego wypełniania na lekcji, ale dla dzieciaka oznacza to dźwiganie do każdego przemdiotu książki, zeszytu i tychże ćwiczeń, które robią więcej szkody niż pożytku. Uczeń tylko wpisuje jakieś słowo, albo łączy ołowkiem coś z czymś tam zamiast samodzielnie pisać zdaniami. A nawet jak jest tam normalne pytanie do samodzielnego sformułowania odpowiedzi, to czy nauczyciel nie może sam opracować i podyktować tychże pytań, a uczeń napisać w normalnym zeszycie odpowiedzi? Za moich czasów tak było- jeżeli były ćwiczenia czy zbiorki zadań to tylko z treścią a uczeń pisał/rozwiązywał w zeszycie. Myslę, że tutaj można by naciskać na nauczycieli żeby nie nakłaniali do zakupu zeszytów ćwiczeń. Byłaby to oszczędność dla rodzica i mniej dźwigania dla dziecka. No i ciagłe tłumaczenie- musieliśmy jednak zmienić podręczniki (dla dobra dzieci oczywiście) bo się okazało, że te nie są dobre. Może można by szkoły zmobilizować po prostu do bardziej wnikliwych oględzin ksiązki przed poleceniem ich do użytkowania?
    • anmala Re: Ceny podręczników 21.06.12, 11:48
      A ja właśnie siedziałam przez ponad 2 godziny i robiłam symulacje cenową podręczników do kl.5. Wyszło mi, ze nie opłaca się kupowac na allegro, bo u jednego sprzedawcy nie kupię wszystkiego a cykanie po parę sztuk + koszt przesyłki nieopłacalne. Na potrzeby mojego dziecka największy wybór mieli w Gandalfie, nie mieli tam tylko książek do języka obcego. A najtaniej wyszło mi w KDC. I teraz zagwozdka muszę jeszcze sprawdzić w lokalnej ksiegarni ile to bedzie kosztowało. Tak czy siak wyjdzie ponad 350 zł za kl 5, i jeszcze kl 2 też ok 300 zł.
      • joanna_poz Re: Ceny podręczników 21.06.12, 12:12
        A najtaniej wyszło mi w KDC. I teraz za
        > gwozdka muszę jeszcze sprawdzić w lokalnej ksiegarni ile to bedzie kosztowało.

z tym KDC to bądz mocno ostrożna.
        ja u nich rok temu chciałam dokupic cwiczenia z grafomotoryki, dosc rzadko spotykane, ale u nich niby były.
        kazali mi czekac 10 dni. potem kolejne 10. a potem zaproponowali kolejne 10.
        zrezygnowałam, bo 1 wrzesnia był za pasem - i jeszcze się poużerałam z nimi o zwrot kasy, bo zapłaciłam nieopatrznie "z góry".
        • doree80 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 12:17
          Ale czy to ksiegarnia internetowa czy zakup przez szkołe-kwota za komplet moim zdaniem mocno przesadzona..

Zdaje sobie sprawe, ze temat trudny, kontrowersyjny, ale serio nic nie mozemy zrobic tylko szukac, oszczedzac pare zlotych a w kolejnych latach znow komus nabijac kieszen?
          • elle-joan Re: Ceny podręczników 21.06.12, 12:19
            Jeszcze można poprosić szkołę o zakup zbiorowy, dla wszystkich dzieciaków, też wyjdzie taniej.
            • joanna_poz Re: Ceny podręczników 21.06.12, 12:22
              > Jeszcze można poprosić szkołę o zakup zbiorowy, dla wszystkich dzieciaków, też
              > wyjdzie taniej

u nas tak wlasnie wychowaczyni zamawia dla calej klasy (nie wiem czy ktos się wylamuje).
              dzięki temu jest rabat, bo wychodzi spora kwota.

cenę podaje zawsze wczesniej - żeby sobie sprawdzić i porywnać z tym co jest na rynku - sprawdzalam, opłaca się.
            • doree80 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 12:26
              Na pierwszym zebraniu szkoła poinformowała, że mozna zamowic cały komplet ksiązek w szkole-bo tanio, bo wszystko w 1 miejscu i za 1 razem...powiedzieli, ze mozna szukac i kupowac na wlasną rękę ale róznica groszowa. Sprawdzilam w Gandalfie-caly komplet + angielski tańszy o 40 zł... Troche im te zakupy zbiorowe kiepsko wyszły ale coz...

Macie info jak wyglada sprawa ksiazek w innych krajach UE?
              • elle-joan Re: Ceny podręczników 21.06.12, 13:57
                doree80 napisała:

> Macie info jak wyglada sprawa ksiazek w innych krajach UE?

W Anglii w odpowiedniku polskiej podstawówki i gimnazjum nie ma podręczników a zeszyty dostaje się w szkole. Z innych pomocy tylko długopis i ołówek. Dla chętnych polecane są strony internetowe, książki o charakterze podręczników do zakupu w księgarni ale to tylko do własnego użytku jak ktoś sobie życzy. Tyle, że mundurki obowiązkowe (kupują rodzice) i naprawdę egzekwowane i to często (tu mogą być różnice w szkołach) łącznie z kolorem skarpet.
              • bebe.lapin Re: Ceny podręczników 21.06.12, 14:55
                Rok temu pracowalam jako opiekunka do dzieci we Francji, szkola podstawowa panstwowa, dzieciaki mialy ksiazki wypozyczone ze szkoly (ale nie wiem, czy tak jest we wszystkich podstawowkach i czy to sie nie zmienia na wyzszych poziomach).
                • iwoniaw Re: Ceny podręczników 21.06.12, 15:32
                  "Za moich czasów" dokładnie tak było w podstawówce - i komu to przeszkadzało? Kupowało się tylko ćwiczenia, a podręczniki co roku oddawało i pożyczało się komplet do następnej klasy...

Inna rzecz, że obecnie w przywoływanej tu edukacji wczesnoszkolnej większość podręczników to książki do wypełniania i nie nadają się do wielokrotnego użytku.
                  • doree80 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 15:45
                    No i to jest alternatywa-wypożyczanie podręczników z roku na rok.
                    Komu to przeszkadzało? ktos po prostu robi na tym naprawde duże pieniadze....

Pytanie-od czego zaczać aby wprowadzic to w zycie?smile
                    • iwoniaw Re: Ceny podręczników 21.06.12, 16:03
                      No chyba jednak podstawowym problemem tu jest, by było co wypożyczać - bo póki wypełniane ćwiczenia będą stanowić lwią część wszystkich podręczników (a tak jest w klasach najmłodszych), póty w ogóle nie ma o czym mówić.

Poza tym, jak słusznie ktoś tu napisał, nauczyciel przecież nie musi wykorzystywać wszystkich dostępnych ćwiczeń i dobrze byłoby, żeby wybierano tytuły optymalnie (no ok, pierwszoklasiście się przydadzą ćwiczenia z różnymi typami zadań - rebusami, rysunkami, wypełnianiem etc., ale już zamiast "specjalnego" zeszytu do kaligrafowania wystarczy zwykły zeszyt w linię za 40 gr, naprawdę pisania kształtnych liter można się równie dobrze uczyć w kajecie bez logo wydawnictwa) - no ale tu z kolei rodzice musieliby choć pobieżnie znać ofertę podręczników i rozmawiać z nauczycielem wcześniej, co i dlaczego wybiera (nie jestem zwolenniczką idei "byle taniej" bez względu na wszystko, ale przykład "ćwiczeń" do plastyki podany w tym wątku mówi sam za siebie).
      • ciocia_rada Re: Ceny podręczników 25.07.12, 13:25
        A czego szukałaś? Bo przecież mają nawet kategorię językową i wygląda na dośc sporą. Ja nawet kiedyś coś do łaciny znalazłam smile
    • aurinko Re: Ceny podręczników 21.06.12, 13:42
      Pomysłu nie mam niestety.
      Natomiast w zeszłym roku zszokowały mnie ceny używanych książek. Pozycje, których szukałam używane nie schodziły poniżej 18zł (za stan średni, w lepszym stanie 20-23zł)) przy cenie nowej książki 26zł (w internetowej księgarni). Dodatkowo za każdą książką musiałam latać osobno, bo kilku nie udałoby mi się kupić w jednym miejscu. Ewentualnie Allegro a tu niestety z kosztami przesyłki w ogóle nie opłacało się używanych. Kupiłam większość książek nowych, zobaczymy co będzie w tym roku.
    • anmala Re: Ceny podręczników 21.06.12, 13:58
      W zeszłym roku szczena mi opadła i długo nie chciała wrócic na swoje miejsce po widoku ćwiczeń do plastyki kl 4-6.....Wiecie jak wyglada blok rysunkowy A4, no to to wygladało tak samo tylko na kartkach były napisane polecenia....
      • beatrix_75 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 14:33
        a jaka cena ? wink
        • anmala Re: Ceny podręczników 21.06.12, 14:38
          Już sprawdzam wink obecnie ok 18 zł....
          • guderianka Re: Ceny podręczników 21.06.12, 18:56
            Podręczniki kup używane od dziecka ze starszego rocznika.
            Zostanie zakupienie nowych zeszytów i ćwiczeń.
            • solejrolia Re: Ceny podręczników 25.07.12, 16:04
              guderianka napisała:

> Podręczniki kup używane od dziecka ze starszego rocznika.
              > Zostanie zakupienie nowych zeszytów i ćwiczeń.

No to z używanych podręczników (IIIklasa) możesz kupić....religię i śpiewnik, bo tam się nic nie wypełnia.

No ja np. sprzedać już nie mogę, bo moja córka (w III klasie podst.) chociaż miała przykazane, że te 2 książki będziemy odsprzedawać i ma ich nie zniszczyć, ani po nich nie pisać, to i tak popisała. z rozpędu. bo przyzwyczaiła się, że w ćwiczeniach i podręcznikach szkolnych wolno i należy pisać.
              tak więc w śpiewniku znalazłam wielkie napisy piórem: "NAUCZYĆ SIĘ NA PONIEDZIAŁEK TEKSTU!!!"albo jeszcze lepiej: "Przynieść 5zł na składkę"
              świetnie, prawda?!
    • agni71 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 20:02
      Powiem ci, że koszt podręczników w klasach I-III to pikus w porównaniu z cenami w klasach wyższych. To równiez nieduzy wydatek w stosunku do kosztów przedszkola smile Więc jesli twoje dziecko chodzło do przedszkola, to i tak będziesz finansowo do przodu, wydając te 250, max. 300 zł jednorazowo, a nie co miesiąc...
    • jagoda_pl Re: Ceny podręczników 21.06.12, 21:47
      Drodzy rodzice! Nic nie możecie zrobić i będzie jeszcze gorzej. Tak się składa, że pracuję w wydawnictwie edukacyjnym i znam tę branżę "od drugiej strony". Wydawcy muszą produkować coraz to nowsze podręczniki, bo MEN ciągle wprowadza jakieś reformy. Teraz wchodzi reforma w IV kl. szkoły podstawowych i I kl. szkół ponadgimnazjalnych, więc trzeba było nowe książki wyprodukować. Zmiany są często kosmetyczne, ale musi być nowy nr dopuszczenia i bez niego dyrektorzy nie zaakceptują nauczycielowi podręcznika. Pominę już kwestie "podkupywania" całych szkół przed wydawnictwa ("panie dyrektorze... jak cała szkołą będzie uczyć z naszych podręczników, to wam tablicę interaktywną damy") kiedy nauczyciele są zmuszani do zmian podręcznika bez oficjalnego podania powodu. Generalnie celem wydawnictwa jest, aby nauczyciele nie uczyli zbyt długo z jednej serii, a rodzice nie odkupywali pod starszych rocznikach książek (stąd wprowadzanie podręczników zintergowanych z ćwiczeniami). Przepraszam za to sprowadzenie do parteru, ale naprawdę nikt nie ma interesu w tym, aby ceny spadły, a uczniowie uczyli się z tych samych książek, więc jakiekolwiek apele nic nie dadzą. Co do poziomu to powiem tylko, że samej mi wstyd za innych...
      • re_ni73 Re: Ceny podręczników 21.06.12, 21:58
        Jagoda bardzo ładnie to ujęłaś,praktycznie o to mi chodziło.Walka rodziców jest bezsensowna,gdyż nic nie da.Trzy lata temu też miałam taki zryw buntu i stwierdziłam,że nie kupię nowych skoro nie widzę różnicy.Pożałowałam, a później szybko dzieciom kupowałam.
        U nas szkoła tylko tyle pomaga rodzicom,że wydawnictwo przywozi książki od 1klasy szkoły podstawowej po 3 gimnazjum.Szkoła otwiera kiermasz i sprzedaje z 10% upustem. Wydawnictwo daje większy upust ale szkoła sobie bierze 5% zysku na zakup czegoś tam do szkoły.
        -
        Życie to bajka.Jak się skończy? Tylko zależy od ciebie
        • kunda77 Re: Ceny podręczników 22.06.12, 06:07
          U nas wczoraj zadecydowali ze z religi pani calej szkole i zerowce zamowi ksiazki gdyz wyjdzie taniej niz latanie po ksiagarniach a i wyd jak co roku da jakies gratisy...nikt sie nie wylamal...podobnie z angileskiem dla klas 1-3

co do pierwszej klasy to mamy podjec decyzje wlasnie do wtorku czy kupujemy sami czy zamawiamy na szkole hurtem narazie wszyscy sa za szkola....u nas niestety nie mozemy odkupic od klasy wyzej bo pojdziemy innym programem
    • asia_i_p Re: Ceny podręczników 22.06.12, 07:29
      Nie wiem, czy da się coś zrobić z samymi cenami. Mam wrażenie, że da się z tym, ile się kupi.

Ja to obserwuję "z drugiej strony", czyli od strony nauczyciela. Mam wrażenie, że wydawnictwa mają zmowę cenową. Z moją koleżanką usiłowałyśmy znaleźć najtańszy podręcznik (uczę angielskiego w liceum). Odpuściłyśmy na moment inne kryteria, szukałyśmy najtańszego, Nie ma najtańszego. W zasadzie nie ma też najdroższego. Dziwnym zbiegiem okoliczności wszystkie kosztują prawie tyle samo.
      W tym roku wzięłyśmy się na sposób i zlecimy uczniom kupno tylko podręcznika i budujemy sobie bazę zadań do kserowania/ dyktowania/ wysyłania na maila jako zadania domowe. Jednorazowy wysiłek będzie spory, ale też oszczędność dla uczniów po jakieś 30-40 zł od głowy.

Więc to, co rodzice mogą zrobić, to jest bardziej na poziomie szkoły i nauczyciela niż wydawnictw czy systemu edukacji. Pogadać z nauczycielem, żeby kupić tylko bazowe podręczniki (zawartości boksów są też sprzedawane osobno), a resztę żeby zastępował materiałami własnymi. Może kiedy wydawnictwom spadną zamówienia na niezbędny zeszyt do rysowania niebieskich trójkątów, to przemyślą ceny. Nasza przedstawicielka miała obiecujący namysł na twarzy (ona nic nie może oczywiście, ale zbiera dane), kiedy na entuzjastyczny opis niezwykłych korzyści przynoszonych przez ćwiczenia online, wyjaśniłyśmy, że uczniów zwyczajnie nie stać.
      • joanna_poz Re: Ceny podręczników 22.06.12, 09:13
        Pogadać z nauczycielem, żeby kupić tyl
        > ko bazowe podręczniki (zawartości boksów są też sprzedawane osobno), a resztę ż
        > eby zastępował materiałami własnymi.

dokladnie.
        u nas nauczyciele zrezygnowali z tych wypasionych boxów (III klasa) za 200 zł czy wiecej z cwiczeniami,wycinankiami, ktorych się nie używa na rzecz 2 podrecznikow z tychcze boxow.
        koszt 46 zł za obydwa nowe . jak ktos chce kupi uzywany na kiermaszu szkolnym bo co roku nie ma zmian podreczników.
        jak dokupię do tego angielski za 50-60 zł zmieszczę się z podrecznikami w 100 zł - zamiast w 250.
        zamiast cwiczen będzie pisanie w zeszytach plus karty pracy od nauczycielki.
        można? no mozna, tylko trzeba chciec.
        • asia_i_p Re: Ceny podręczników 22.06.12, 11:27
          Tylko ja bym uderzała w przypadku podstawówki do dyrekcji raczej niż do indywidualnych nauczycielek. Bo one mogą dostawać ochrzany za nadmierne użytkowanie ksero na przykład albo mogą mieć jakieś limity na ksero.
    • ganeta27 Re: Ceny podręczników 22.06.12, 07:47
      a w naszej szkole jest "bank podręczników". Wprawdzie obowiązuje to tylko w klasach 4-6 ale bardzo go sobie chwalą i rodzice i dzieci.
      W klasach 1-3 niestety nie da rady tak zrobić ponieważ piszą zarówno w podręcznikach i ćwiczeniach.
      "bank podręczników" polega na tym, że wpłacamy pieniądze na rzecz zakupu podręczników w kwocie 70 zł - klasa 4 i po 50 zł w klasie 5 i 6. W ramach tych pieniędzy dziecko otrzymuje (wypożycza) komplet podręczników na cały rok do domu - nie nosi ich do szkoły a w szkole mają drugie komplety do korzystania w klasie. Jedynie co roku kupujemy tylko nowe ćwiczenia bo tego już niestety nie można wykorzystać po raz kolejny.
      Pieniądze, które się płaci za podręczniki są przeznaczane przez szkołę na uzupełnianie stanu podręczników do wypożyczenia ponieważ wiadomo, że się niszczą.

Spróbujcie porozmawiać w swoich szkołach może też coś takiego wprowadzą.

A i jeszcze jeden plus takiego "banku podręczników" - to szkole zależy żeby nauczyciele dostosowali się do podręczników, które szkoła posiada a nie wymyślali co rok nowych.
      • asia_i_p Re: Ceny podręczników 22.06.12, 11:30
        Bardzo fajny pomysł.
        Jak to jest rozstrzygane w przypadku zmiany podstawy programowej, kiedy podręczniki muszą się zmienić? Ten graniczny rocznik ponosi większe koszty, czy uzyskują jakieś dofinansowanie z zewnątrz?
    • natalek79 Re: Ceny podręczników 22.06.12, 12:11
      Niestety ceny podręczników są krótko mówiąc powalająceee...
      Synowi do 3 klasy sp zapłaciłam ponad 300 zł za box, angielski, religie i informatykę. Przerażające są ceny dla klas wyższych - córka idzie do 4 klasy, nowa podstawa, więc wszystko nowe - po przejrzeniu cen w internetowych księgarniach wiem, że wydam ok.700 zł. Ma dwa języki obce, a językowe drogie - sam francuski 80 zł. Ubolewam nad tym, że wiele ksiażek (technika, plastyka, muzyka) kosztuje po 40 zł, bo są na 3 lata, a my za rok sie przeprowadzimy i możliwe, że ksiązki te pozostaną niewykorzystane.
      Ceny książek to jedno, ale bardzo kosztuje też cała reszta, porządny plecak to 250-300 zł, obuwie sportowe, które w szkole szybko sie eksploatuje itd.
      Szokuje mnie jednak mocno nie tylko jako rodzica ale i jako nauczyciela waga plecaków w niektóre dni... Zwłaszcza w nauczaniu początkowym. Dla przykładu - córka w tym roku nie miała już swojej stałej klasy, więc wszystko trzeba było nosić. Plan lekcji był beznadziejnie ułożony, np. w jeden dzień wczesnoszkolne, wf, angielski i religia - waga plecaka 6 kg (dziecka 23 kg), a w inny tylko 4 godz. wczesnoszkolnych. Bez sensu ma się to do zaleceń, by plecak ważył 10% wagi dziecka...Oczywiście do szkoły i z powrotem niosłam ten plecak i wcale lekko mnie nie było, ale przecież dziecko co lekcję z klasy do klasy samo, a te plecaki do ciągnięcia zaś dla niej były kosmicznie duże i niewygodne sad Nie wiem jak to będzie teraz, gdy książek przybędzie, bo do wszystkiego podręcznik, zeszyt ćwiczeń i zeszyt już nie 16/32 kartkowy... Niestety mało szkół w Polsce może się pochwalić standardem, który powinien byc normą, a w tym standardzie szafki dla dzieci i tak zorganizowane zajęcia, by część książek mogło zostać w szkole. Mnie to boli i w ramach pokazania, że można normalniej swojej klasie załatwiłam nową szafkę, dałam dostęp do klucza i uczę ich by część książek zostawało w szkole w tej szafce, bezpiecznie zamknięte. Uczę ich codziennie i tak zadaję zadania, by raz zabierali do domu podręcznik i zeszyt, a raz ćwiczenia. Niestety moje koleżanki patrzą na to z udziwnieniem i same nie mają zamiaru tak sobie komplikować życia. A szkoda...
      • prawikaa Re: Ceny podręczników 22.06.12, 12:34
        Czyli nic od lat sie nie zmienilo. Za moich czasow weszla moda na te nowe podreczniki do angielskiego wtedy kazdy kosztowal 40 zl (lata 1998/99,2000/01..), teraz to samo, ale ze zmienionymi obrazkami ksoztuje 99,77. Ręce opadają. To studia, pod wzgledem ksiązek, mialam tansze (kserowki, podreczniki) wszystko blyo na mailu, cale tomy. Studia zaczynalam w czasach, gdzie net nie był tak dostępony i powszechny. Zaczynal byc. Mimo to, dali sobie rade i naprawdem ozna bylo przez rok nic nie kserwac i zyc.
        Teraz jestem przerazona.
        Pewnie, skonczy sie tak, że sobie zeskanuje ksiaze i wydrukuje mu w pracy, bo nie bede palcila za ksiazki na jeden rok po 300 zl, gdy ja sobie nawet slownika temrminów literackich za 55 nie kupie... No ludzie
        • prawikaa kserować ksiązki 22.06.12, 12:35
          Kupic jeden na cała klase i skserować. Wyjdzie mzoe z 100 zl za komplet na rok, ale nie 500..
          • pindzia.lindzia Re: kserować ksiązki 24.06.12, 17:43
            Kserowanie to chyba jedyne rozwiązanie. Nie jestem mamą, ale studiuję i pamiętam jeszcze dobrze ile wydawało się na podręczniki. Teraz na studiach wszystko kseruję i idą na to grosze, można praktycznie niczego nie kupować.
            Drodzy Rodzice, znajdźcie tani punkt xero (albo rodzica z xerem), złóżcie się na jeden komplet, koszty xerowania (albo tusz, jak się znajdzie jakiś chętny rodzic) i powinno wyjść o wiele taniej.
            Zastanawiam się nad legalnością takiego postępowania, ale żaden normalny nauczyciel nie powinien robić problemów, tym bardziej, że nauczyciele sami kserują ćwiczenia i teksty z różnych książek, a ich jakoś się nikt nie czepia.
            W oszczędzaniu bardzo inspirujące jest podpatrywanie życia studentów wink
            • chce.oszczedzac Re: kserować ksiązki 24.06.12, 18:08
              Pindzia, nie wolno kserowac całych książek, na wszystkich niedawno wydanych są o tym informacje sad
    • agnzimka Re: Ceny podręczników 22.06.12, 16:54
      Mogę tylko polecić księgarnię internetową selkar.pl mają naprawdę konkurencyjne ceny, nawet biorąc pod uwagę wysyłkę.
      Jeszcze bardziej mnie denerwuje wycofywanie podręczników po roku, dwóch, bo jakaś tam reforma... Nie można odsprzedać ani kupić używanych, większość idzie na przemiał uncertain a rodzice bulą na nowe...
      • jagoda_pl Re: Ceny podręczników 22.06.12, 17:44
        > Jeszcze bardziej mnie denerwuje wycofywanie podręczników po roku, dwóch, bo jak
        > aś tam reforma... Nie można odsprzedać ani kupić używanych, większość idzie na
        > przemiał uncertain a rodzice bulą na nowe...

Mnie też boli jak w u mnie w pracy całe partie książek idą na przemiał. Niestety, ale nie można z nimi nic zrobić (nawet oddać do biblioteki, wiejskiej szkółki)... Ja czasem sobie coś do domu do prywatnego użytku zabieram, a reszta jest wyrzucana.
        • agnzimka Re: Ceny podręczników 22.06.12, 17:50
          No, to ja trochę oddaję, np. na gratyzchaty.pl Ludzie biorą dla dzieci albo udzielają korków to się im przydaje, albo w liceach dla dorosłych korzystają
          • babeth Re: Ceny podręczników 22.06.12, 22:21
            To może ustalmy co dla której klasy da się odkupić. Z moich doświadczeń dla klas od 1 do 3 wynika że odkupić można tylko religię. Ale dla zasady wybieram się choćby po te książki do religii na kiermasz książek używanych. Po za tym zestawy zależą od wydawnictwa. "Gra w kolory" ma książki + ćwiczenia więc chociaż te książki można odkupić od kogoś. Niestety moje młodsze dziecko ma inny zestaw Nasze „Razem w szkole” i z moich ustaleń wynika że tam wszystko jest zapisane więc nie odkupię na kiermaszu nawet podręczników. Gdyby ktoś z Was był zainteresowany podręcznikami Gry w Kolory wyd. Juka klasa 1 i 2 to jestem do dyspozycji.
      • naturella Re: Ceny podręczników 25.06.12, 07:30
        Zestaw do 1 klasy na Allegro 30 zł tańszy niż w tej księgarni Selkar.pl
    • chce.oszczedzac Re: Ceny podręczników 24.06.12, 18:06
      Wiem, że to nie to samo, co podręczniki szkolne, ale u jednego z moich synów w zeszłym roku panie wymyśliły, że maluszki, ta najmłodsza grupa, będzie korzystać z "kart pracy", cena 70zł. Rodzice głosowali, większość była "za". Podobne "karty pracy", z innego wydawnictwa, także z naklejkami, kolorowe itd były do kupienia w Biedronce za 15zł. Oprócz tego musiałam dokupić wyprawkę, kredki, farby, kleje, ryzę papieru ksero, papiery kolorowe, bibułki itd - kupowałam w miarę oszczędnie, nie wszystko firmowe a i tak wydałam około 150zł. Malowali farbami (akwarelki) w czasie roku może trzy razy, ale niewykorzystanych farb itd nie dostana dzieciaki do następnej grupy wiekowej.

Teraz starszy syn idzie do zerówki i tutaj "karty pracy" to wydatek około 80zł. Plus "wyprawka" jak wyżej i komitet rodzicielski.
      • barboorka1313 Re: Ceny podręczników 24.06.12, 21:55
        Ja mogę napisać z dwóch stron: jako mama i nauczycielka (wprawdzie w przedszkolu, ale zawsze).
        Córka w 4 klasie, nauczyciele mają uczyć z tych samych podręczników kolejne roczniki, żeby można było odkupić od starszych klas. Podręczniki do 5 klasy kupiłyśmy za 80 zł. Do tego zamówiłam ćwiczenia (dodatkowo na życzenie córki 3 ćwiczenia do matematyki, którą lubi) i wszystko się zamknie w 250 zł (najdroższe ćwiczenia do angielskiego - 30 zł).
        Jako wychowawczyni 3-latków całkowicie zrezygnowałam z książek, bo po co one maluchom? W przyszłym roku moje czterolatki też nie będą miały książek, bo po obejrzeniu tych "kart pracy" doszłam do wniosku, że ich poziom jest żenująco niski a cena z kosmosu. Będę dla nich robić karty pracy i kserować. Co do wyprawki, moje dzieci zabierają ze sobą do czterolatków wszystkie niewykorzystane kredki, farby, plastelinę, nożyczki. Dodatkowo ustaliliśmy, że rodzice wpłacą stówę na wyprawkę a ja zamówię to, co jest potrzebne. W ten sposób nie będę miała w szafkach 25 akwarelek tylko 8 (bo tyle wystarczy) a będę mogła kupić dzieciakom glinę albo tusze wodne do stemplowania i masę innych ciekawych materiałów plastycznych, których rodzicom nie kazałabym kupować, bo są drogie i dostępne w specjalistycznych sklepach.
        • iwoniaw Re: Ceny podręczników 24.06.12, 22:18
          Pomysł ze złożeniem się na wyprawkę i kupno dla całej grupy rzeczy w hurcie jest b. dobry (z powodów podanych powyżej) i w przedszkolu mojego najmłodszego też stosowany; przybory plastyczne, jeśli jakieś zostają, też są wykorzystywane w kolejnych latach, choć z tego, co widzę, dużo nie zostaje - u nas dzieci robią całą masę prac, właśnie przed końcem roku potomstwo przynosi plon swej działalności przez ten rok i jest tego naprawdę mnóstwo.
    • agnzimka kod rabatowy do selkara 28.06.12, 13:06
      Kod rabatowy: Podręczniki

Uwaga:
      1. Kod należy wpisać przy składaniu zamówienia (krok 2, zakładka: Płatność) w specjalne pole "Kod rabatowy".
      2. Po wpisaniu kodu cena Twojego zamówienia zostanie obniżona o 5%.
      3. Kod rabatowy obejmuje zamówienia złożone wyłącznie na stronie selkar.pl.
      4. Promocji nie łączymy.
      5. Kodu można użyć tylko raz.
      6. Kod nie obejmuje opłaty za wysyłkę.
      7. Kod jest ważny od 28.06.2012 do 04.07.2012 włącznie.

W przypadku zestawu podręczników, jeśli cena przekracza 200 zł, przesyłka jest darmowa
      • tja74 Tanie podręczniki 28.06.12, 13:51
        Moja córa idzie do I klasy. W szkole oczywiście zachęcano do kupna książek na szkolnym kiermaszu lub w konkretnej księgarni mamiąc rabatem udzielanym na szkołę. Cena księgarni to 206zł za boxa a na internecie znalazłam za 180zł. Zgadałyśmy się z innymi mami złożyliśmy większe zamówienie i wyszło jeszcze o 5 zł taniej.
    • mai-ra3 Re: Ceny podręczników 28.06.12, 17:13
      U mnie wyjdzie za podręczniki do 4 klasy i zerówki łącznie 600 złotych.
      Nie można kupić używanych, bo zarówno w 4 klasie jak i zerówce całkowicie zmienił się program i wszystkie podręczniki są z nowej podstawy programowej.
      Oczywiście, we wrześniu okaże się , że należy kupić z 10 zeszytów, kredki , farby, kleje, plastelinę, bloki techniczne i kolorowe, obuwie zmienne, nowe stroje gimnastyczne, opłacić składki klasowe. Dobrze, że tornistry i piórniki z tego roku jeszcze się nadają wink
    • ladyjm Re: Ceny podręczników 03.07.12, 20:48
      bedzie ciezko a najgorsze jest to ze teraz wszystkie podreczniki sa do jednorazowego uzytku bo dzieci w nich pisza i rysuja no i ksiazki ciagle sie zmieniaja sad
    • saczek1 Re: Ceny podręczników 12.07.14, 20:41
      Trzeba albo kupować używane, albo skerować i zbindować.
      • moleslaw Re: Ceny podręczników 23.07.14, 23:09
        Nie zawsze można kupić używane , zmienia się program i po ptakach. Poza tym dla córki musiałam kupić nowe bo to zerówka. Jej podręczniki, ćwiczenia syna to już koszt 250 zł do tego ubrania do gimnazjum i kolejne 250 i jestem w lipcu 500 zł do tyłu a jeszcze podręczniki do gimnazjum w tym dwa językowe i zeszyty oraz wyprawka podwójna do szkoły bo osobno na zajęcia osobno na świetlicę. Dobrze że to już w sierpniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka