Dodaj do ulubionych

Idea Bank 9% lokata-ryzykować?

13.08.12, 19:58
Zastanawiam się co myslicie o tej ofercie
hmmm po tym co dzieje sie z Amber Gold teraz juz nic nie jest pewne-nie wiem czy zakladać
Obserwuj wątek
    • gat_t_a Re: Idea Bank 9% lokata-ryzykować? 13.08.12, 20:50
      Najłatwiej i najbezpieczniej i dotyczy każdego banku:
      1. Sprawdzić czy Idea Bank ma gwarancję Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. UWAGA: przeczytać czy to faktycznie jest BFG czy jakiś "fundusz gwarancyjny".
      np. tu www.bfg.pl/banki-objete-gwarancjami strona bfg
      2. Sprawdzić czy KNF nie ostrzega przed daną instytucją.
      np. tu bip.knf.gov.pl/?l=/Urzad_Komisji/042_Ostrzezenia_publiczne/000_index.html#dzialalnosc_bankowa strona knf
      3. Przeczytać umowę. Zwracając szczególną uwagę na okres w jakim odsetki wynoszą 9% i na warunki, które trzeba spełnić by je dostać.

Pierwsze dwa punkty nie budzą podejrzeń. Trzeci musisz sama zweryfikować (pierwsze dwa zresztą też!!).

Btw czy naprawdę uwierzysz jak ktoś obcy Ci powie, że to jest bezpieczne? To co dzieje się z AG naprawdę nie jest zaskoczeniem. Gdyby identyczna sytuacja wydarzyła się Idea Banku zdziwiłabym się.
    • ofelia1982 Re: Idea Bank 9% lokata-ryzykować? 13.08.12, 20:52
      Ja założyłam, 22 sierpnia mi się kończy.
      Idea Bank jest objęty BFG.
    • akacjax Re: Idea Bank 9% lokata-ryzykować? 13.08.12, 21:13
      żałuję, że tylko raz można...mam w tym banku lokaty i obsługa jest ok, bank ma gwarancje bankowego funduszu gwarantowanego ( do 100 000 €wink
      • etna22 Re: Idea Bank 9% lokata-ryzykować? 14.08.12, 09:35
        bardzo dziekuje za wszystkie rady i przydatne spostrzeżenia
    • tomasz876 Re: Idea Bank 9% lokata-ryzykować? 16.08.12, 16:59
      Przeczytaj sobie www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/bfg;gwarantuje;lokaty;ale;inwestycji;w;fundusze;juz;nie,77,0,1140813.html
      Czy jest to lokata połączona z jednostkami funduszu inwestycyjnego ?
    • carnation84 Re: Idea Bank 9% lokata-ryzykować? 16.08.12, 19:47
      Ja korzystałam z tej oferty, niestety kilka miesięcy temu oprocentowanie było niższe ale za to okres dłuższy. Idea jest bankiem, więc ich LOKATY są w pełni bezpieczne. Ja jednak zawsze w kontaktach z bankami trzymam się kilku podstawowych zasad: czytam wszystkie regulaminy i tabele opłat i prowizji, grzecznie dziękuję za wszelkie propozycje polisolokat, funduszy itp oraz nigdy nie decyduję się na zawarcie umowy na podstawie tego co przekaże mi konsultant telefoniczny.
      • poziomek86 Re: Idea Bank 9% lokata-ryzykować? 16.08.12, 20:34
        A zastanawialiście co by było (nie daj Boże) jakby np PKO BP upadło i jeszcze pociągnęło za sobą jakieś mniejsze banki ? Samo PKO ma ponad 6 mln rachunków....
        • irima2 Re: Idea Bank 9% lokata-ryzykować? 17.08.12, 09:29
          To rozmyślenia z kategorii science-fiction. Gdyby PKO BP miało problemy to by zostało dokapitalizowane przez skarb państwa albo Unię Europejską jak chociażby irlandzkie AiB oraz wiele innych banków w ostatnich czasach.
          Gdyby jednak upadł jakiś mniejszy bank, który jest objęty BFG to trzeba się liczyć z tym, że na pieniądzę się trochę poczeka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka